Η Ρωσία αποδέσμευσε επιπρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία οικογένεια τεθωρακισμένων 8Χ8 τροχοφόρων οχημάτων μάχης (AFV) Bumerang (Boomerang) τα οποία είναι ο μακροπρόθεσμος αντικαταστάτης του υφιστάμενου 8Χ8 αμφίβιου τεθωρακισμένοι οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR-80.

Το σκάφος του Bumerang έχει την ονομασία VPK-7829 με την έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) να προσδιορίζεται ως K-17 και την έκδοση ΤΟΜΠ να ονομάζεται ως K-16 (ενώ κατά την ανάπτυξη το όχημα αναφέρονταν ως Gizla, το οποίο είναι η ρωσική λέξη “πυρομαχικό”).

Οι δοκιμές του πρώτου πακέτου των έξι οχημάτων είναι ακόμα υπό εξέλιξη και μια παραγγελία αρχικής παραγωγής αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στην Αμυντική Βιομηχανική Επιχείρηση (MiC) η οποία είναι ο κύριος εργολάβος, ανέφεραν πηγές στο Janes κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διεθνούς έκθεσης άμυνας και συνεδρίων (IDEX 2017) στο Αμπού Ντάμπι.

Επιβεβαιώθηκε οτι το σκάφος του Bumerang είναι ολόκληρο από συγκολλημένο χάλυβα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί ένα στρώμα αρθρωτής παθητικής θωράκισης. Η σχεδίαση του σκάφους είναι τέτοια που μπορεί να εξοπλιστεί με ανάρτηση τύπου ΜακΦέρσον ή υδροπνευματική ανάρτηση με έλεγχο μεταβολής ύψους.

Το διαμέρισμα προσωπικού είναι στο πίσω μέρος, με οχτώ επιβιβασμένους καθούμενους, τέσσερις σε κάθε πλευρά να κάθονται αντικριστά και εφοδιασμένοι με καθίσματα απόσβεσης ενέργειας που δε συνδέονται στο πάτωμα και διαθέτουν ζώνες πρόσδεσης πέντε σημείων. Επιβεβαιώθηκε ότι οι επιβιβασμένοι στρατιώτες μπορούν να εγκαταλείψουν άμεσα το όχημα μέσω μιας ηλεκτροκίνητης αναβαθμίδας στο πίσω μέρος του οχήματος.

Η έκδοση K-17 είναι εφοδιασμένη με τον ίδιο τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό (RCT) όπως αυτόν που είναι τοποθετημένος και στο βαρύ ΤΟΜΑ T-15. Ο συγκεκριμένος RCT ονομάζεται Epoch Almaty και είναι οπλισμένος με το πυροβόλο διπλής τροφοδοσίας πυρομαχικών 2A42 των 30 χιλιοστών, με 500 βλήματα άμεσης χρήσης και ένα συζυγές πολυβόλο PKTM των 7,62 χιλ. με 2000 φυσίγγια άμεσης χρήσης.

Στις πλευρικές επιφάνειες του πύργου είναι τοποθετημένοι δύο εκτοξευτές καθοδηγούμενων με λέιζερ πυραύλων Kornet-EM του σχεδιαστικού γραφείου οργάνων KBP, με την μια έκδοση να έχει θερμοβαρική κεφαλή με αισθητήρες πρόσκρουσης και εγγύτητας στόχους και την άλλη να έχει διπλή αντιαρματική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT).

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

7 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν ΤΟΜΑ με δυνατότητα διάβασης υδάτινου κολλήματος χωρίς βοηθητικά μέσα του μηχανικού.

  Απάντηση
  • ΚΝ

   Κατα τη γνώμη μου θα άξιζε να το σκεφτούμε σαν νέο τόμα του ελληνικού στρατού όποτε το επιτρέψουν οι καιροί. Βέβαια πολλά θα παίξουν ρόλο στην επιλογή του νέου τόμα , οχι πάντα επιχειρησιακοί, αλλα πιστεύω πως θα άξιζε να του ρίξουμε μια ματια. Ούτως η άλλως, μέχρι να αλλάξουμε τα τόμα μας, το συγκεκριμένο θα έχει ήδη αρκετά χρόνια υπηρεσίας όποτε θα μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα. Πάντως, οι 4 κόρνετ ειναι μεγάλο ατού, μαζί και με το 30αρι μπορεί να κάνει καλή ζημιά.

   Απάντηση
   • krunar

    και εγώ ετσι όπως το είδα απο την παρέλαση..σκίζει.
    μην τυχόν πάρουμε κάποιο δοκιμάσμένο απο καμιά χώρα που έχει χρηματοδότηση (πχ FMS) και έχει και ιστορικό να δίνει και δωρεάν υλικό.

    ΥΓ
    σόρρυ για την ειρωνία, αλλά ειλικρινά αυτό το “οτι είναι ρώσικο είναι καλό αλλα δεν το πέρνουμε για άλλους λόγους” εχει κουράσει λίγο
    Είμαστε μέρος του “Δυτικού” κόσμου…ας συντονιστούμε λίγο.
    Όλα τα πρων ανατολικά κράτη το έχουν καταλάβει και εχουν γεμίσει με αμερικάνικα και ευρωπαικά υλικά, αλλα εμείς ακόμα εκει με την ρώσικη καραμέλα.

   • krunar

    και μην πεταχτεί κανένας “σχεδιαστής” και αρχίσει την μπουρδολογία για την κατασκευή τομα/τομπ στην χώρα που ούτε ασπίδιο για τα παπάκια δεν μπορεί να φτιάξει…
    έρχεται και ΣΚ….

   • ΚΝ

    Γι’αυτο είπα krunar πως μέχρι να ερθει η ώρα να αλλάξουμε τόμα ( γιατι με το κονςερβοκουτι θα πορευτούμε για αρκετό καιρό ακόμα) το μπούμερανγκ θα έχει συμπληρώσει χρόνια υπηρεσίας όποτε οι επιτελείς θα μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματατα για τις ικανότητες του. Όσον αφορά, το αν ειναι καλο όπλο ή οχι, εγώ μίλησα για τον συνδυασμό κόρνετ-30 mm, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν αρκετή ζημιά στον αντίπαλο και οι κόρνετ υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο μας. Τωρα για τους τρόπους επιλογής εξοπλισμών οχι μονο απο τη χώρα μας αλλα συνολικά απο τα κράτη της συμμαχίας δεν θα σχολιάσω, θα πω μονο πως υπάρχουν συστημάτα για απλές δουλειές (δεν μιλάω τωρα για αεροπλάνα ή αλλα περίπλοκα συστημάτα) , απο τρίτες χώρες εκτός συμμαχίας που μια χαρά θα έκαναν τη δουλειά τους και σε χαμηλότερο κόστος απ’ό,τι τα δυτικά. Παρ’όλα αυτά, τα συστημάτα που αγοράζονται , αγοράζονται απο χώρες της συμμαχίας με υπέρογκο κόστος πολλες φορές. Θα το αφήσω εκεί και δεν θα επεκταθώ άλλο.

   • Famas

    @ Krunar:

    Ποιος ειπε εδω μέσα πως οτι Ρώσικο = Καλό?
    Επίσης οπως ειναι κακή ιδεα να τοποθετεις ολα σου τα λεφτά σε μια επένδυση μονο, έτσι και με τα εξοπλιστικά, καλό ειναι να μοιράζεις την πίτα. Ο τροπος χρηματοδότησης δεν πρεπει να ειναι καθοριστικός σε ενα οπλο.

    Για την ιστορία πάντως, δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους Ρώσους πως δεν ξέρουν να φτιάχνουν τροχοφόρα ή πως δεν εχουν φάει μπαρούτι μπολικο στα πεδία των μαχών.

    Δεν ειμαστε μέρος κανενός δυτικού η ανατολικού κόσμου. Ειμαστε η Ελλαδίτσα και κοιτάμε την πάρτη μας και μονο. 1) Δεν ειναι κακή ιδέα να έχεις τα εχεις καλά με την Ρωσία, αλλωστε πάντα ειχαμε καλές σχέσεις και δεν βλέπω τον λογο για τις επιδιώξεις τριτων – τεταρτων εμεις να σπάσουμε μαζι τους 2) Μια αγορά ΤΟΜΑ ή καποιου αλλου συστήματος δεν διαταράσει καμια ισορροποια σε πολιτικό επίπεδο. Αν μιλουσαμε για SU-37 εκει ισως θα ηταν αλλιως.

    Επι του θέματος, το ΤΟΜΑ φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αλλα οι απο εδώ διοικούντες εχουν αλλεργία στον τροχό οποτε το ενδιαφέρον ειναι σε θεωρητικο επιπεδο δυστηχως.

   • Gunslinger32

    @KN
    Ειδικά για μονάδες αναγνώρισης του ιππικού(Scout/Reconaisence platoons) όπως συνηθίζονται και στον αμερικανικό στρατό και κάποτε στην γερμανική Bundeswehr με το Spähpanzer “Luchs”, φαίνεται ιδανικό και αρκετά καλά οπλισμένο για να σταθεί σε μια ξαφνική/απρόοπτη επαφή με εχθρικές δυνάμεις. Σημαντικό σε για τέτοιες μονάδες είναι η ανεξαρτησία στην κίνηση που προσφέρει ένα αμφίβιο όχημα χωρίς ανάγκη υποστήριξης απο το μηχανικό. Η εντύπωση/γνώμη μου είναι ότι ο ΕΣ είναι πολύ πίσω σε αυτά, ειδικά στα οχήματα που χρησημοποιεί.

    Recon/Scout platoon US Army cavalry

    Luchs

    Stryker Scout platoon US Army

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: