Ρωσία: Σύστημα κατάδειξης στόχου τελευταίας τεχνολογίας στα ελικόπτερα Mi-8 των ειδικών δυνάμεων

Φωτογραφία του ρωσικού ελικοπτέρου Mil Mi-8AMTSh. (Πηγή: airliners)

Οι ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις πρόκειται να αποκτήσουν, εντός του 2013, ελικόπτερα εξοπλισμένα με το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα κατάδειξης στόχου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ισβέστια» την 22α Ιανουαρίου, τα ελικόπτερα θα αυξήσουν σημαντικά την μαχητική ικανότητα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγή από το στενό κύκλο του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, το “Αεροναυτικό εργοστάσιο Ουλάν Ουντέ” έχει ήδη εκπονήσει τα έγγραφα των εργασιών σχεδιασμού, και οι παραδόσεις του εξοπλισμού από τους προμηθευτές έχουν ξεκινήσει.

“Η εταιρεία πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο εμπρόθεσμα και το ελικόπτερο θα παραδοθεί για δοκιμές” επισήμανε η πηγή.

Είχε προηγουμένως αναφερθεί πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός ελικοπτέρου το οποίο προορίζεται για τις ειδικές δυνάμεις. Το “Αεροναυπηγικό εργοστάσιο Ουλάν Ουντέ” ενέκρινε τις προδιαγραφές στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012. Ο νέος εξοπλισμός θα εγκατασταθεί στα εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα Mi-8AMTSh. Το σύστημα κατάδειξης στόχου θα λάβει κωδικοποίηση μετά τις κρατικές δοκιμές.

Το σύστημα περιλαμβάνει ραντάρ επιτήρησης με υπέρυθρη και συμβατική λειτουργία και ραντάρ παρακολούθησης ανάγλυφου εδάφους. Ένα σταθμό με υπέρυθρα κανάλια εικόνας και φωτογραφίας και αποστασιόμετρα λέιζερ τα οποία χρησιμοποιούνται για την σκόπευση. Η εικόνα των καναλιών προβάλλεται στις ξεχωριστές οθόνες των δύο πιλότων.

Το ελικόπτερο είναι, επίσης, εξοπλισμένο με το σύστημα πλοήγησης GLONASS και τον προβολέα TSL-1600, ο οποίος λειτουργεί με υπέρυθρες ακτίνες (IR) για την ενίσχυση της συσκευής νυχτερινής παρατήρησης, και της τακτικής οπτικής λειτουργίας με αυξημένη ισχύ. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές απόδοσης, όλος ο εξοπλισμός του πιλοτηρίου πρέπει να είναι συμβατός με διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης.

Το ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με τέσσερις πολυλειτουργικές οθόνες – δύο για τον κάθε πιλότο. Μία οθόνη προβάλει την εικόνα που προέρχεται από το ραντάρ επιτήρησης και παρακολούθησης, και ανάγλυφου εδάφους, η δεύτερη – με οπτικό πεδίο 360 μοιρών. Αυτός είναι ο τρόπος διάταξη του αποκαλούμενου πιλοτηρίου “Σχεδίου Glonass”, όπου ο αριθμός των αναλογικών οργάνων έχει ελαχιστοποιηθεί και όλοι οι παράμετροι σκόπευσης, πτήσης και πλοήγησης προβάλλονται στις οθόνες. Αυτό το σχέδιο επιτρέπει την εκτέλεση πτήσεων, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και καιρού χωρίς οπτική παρατήρηση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.