Ρωσία: Το άρμα μάχης ARMATA διαθέτει ενεργή θωράκιση

Η θωράκιση του ARMATA παρέχει προστασία από όλα τα σύγχρονα βλήματα άρματος μάχης, καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους και εκτοξευτές βομβίδων με διαμέτρημα 100 έως 150 χιλιοστά. (© Sergei Fadeichev/TASS)

Το Ρωσικό άρμα μάχη που σχεδιάστηκε πάνω στην πλατφόρμα ARMATA διαθέτει νέας γενιάς ενεργή θωράκισης, δήλωσε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015, πηγή προερχόμενη από το σύμπλεγμα της αμυντικής βιομηχανίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Είναι μια ενεργή θωράκιση τελευταίας τεχνολογίας που ξεπερνά τα χαρακτηριστικά των ενεργών θωρακίσεων Kontakt-5 και Relikt,» είπε η πηγή στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ στρατιωτικής τεχνολογίας, το οποίο ξεκίνησε στην Μόσχα.

«Δεν υπάρχει ανάλογη στο κόσμο» είπε, αρνούμενος να αναφέρει την ονομασία της καινοτομίας και των χαρακτηριστικών της. «Η βελτίωση των χαρακτηριστικών της νέας θωράκισης επιτυγχάνεται χωρίς την χρήση επιπρόσθετων εκρηκτικών, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τα συστήματα του άρματος αν ένα βλήμα ανατιναχθεί πάνω στην θωράκιση. Με την νέα θωράκιση, οι μονάδες της εκρηκτικής θωράκισης δεν θα είναι ζωτικής σημασίας,» είπε η πηγή.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Χάλυβα που έχει ως έδρα την Μόσχα είχε δηλώσει στο παρελθόν πως η θωράκιση του άρματος μάχης ARMATA εξασφαλίζει την προστασία έναντι όλων των σύγχρονων βλημάτων άρματος, καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων και εκτοξευτών βομβίδων με διαμέτρημα από 100 έως 150 χιλιοστά. «Η θωράκιση του ARMATA εξασφαλίζει την προστασία από όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά αντιαρματικά πυρομαχικά διαμετρήματος 120 χιλιοστών,» είπε ο εκπρόσωπος του ινστιτούτου.

Ένας αριθμός των υφιστάμενων αντιαρματικών συστημάτων έχει την δυνατότητα προσβολής όχι μόνο άμεσα, αλλά και από πάνω, η οποία καθιστά δυνατή την καταστροφή όλων των σύγχρονων αρμάτων μάχης. Εκτός αυτού, τα περισσότερα επιθετικά ελικόπτερα είναι οπλισμένα με καθοδηγούμενους πυραύλους που προσβάλλουν το πάνω μέρος των αρμάτων, το οποίο είναι και λιγότερα θωρακισμένο.

Το ARMAΤΑ είναι μια ενιαία βαριά πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ως η βάση για ένα άρμα μάχης και ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ). Τα νέα άρματα έχουν δεχθεί μη επανδρωμένους πύργους, είναι πλήρως ηλεκτρονικά και διαθέτουν απομονωμένες κάψουλες για το πλήρωμα. Ο κυρίως οπλισμός του ARMATA είναι ένα πυροβόλο των 125 χιλιοστών, αλλά η χρήση ενός πυροβόλου 152 χιλιοστών δεν αποκλείεται στο απώτερο μέλλον. Νωρίτερα ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντμιτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως «ένα βλήμα του ARMATA μπορεί να διατηρήσει χάλυβα πάχους ενός μέτρου.» Τα άρματα ARMATA παρουσιαστήκαν την 9η Μαΐου 2015 κατά τη διάρκεια της Παρέλασης της Νίκης στην Μόσχα. Αυτά τα πειραματικά πρωτότυπα που επέστρεψαν στο εργοστάσια κατασκευής τους για βελτίωση και μετεπειτα δοκιμές από τους στρατιώτες, οι οποίοιες θα πραγματοποιήθουν το 2016. Η μαζική παραγωγή των άρματων αυτών αναμενεται να ξεκινήσει το 2017-2018.

Το ARMATA είναι ένα νέο ρωσικό πρόγραμμα άρματος μάχης. Μερικές φορές αναφέρεται ως T-14. Η Ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2011. Το ARMATA εξελίχθηκε ως αντικαταστάτης του ακυρωθέντος προγράμματος του T-95. Ολόκληρο το πρόγραμμα διατηρήθηκε υπο άκρα μυστικότητα. Το πρώτο δείγμα παρουσιάστηκε στους Ρώσους αμυντικούς αξιωματούχους το 2013. Οι δοκιμές ξεκίνησαν το 2014. Το ARMATA είναι ένα νέας γενιάς άρμα μάχης, το οποίο έχει ελάχιστα κοινά με το σημερινό T-90. Οι ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές του παρόντος άρματος παραμένουν απόρρητες.

Απόδοση από το TASS.ru για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.