Ρωσικό άρμα μάχης T-90 στην Λαττάκεια της Συρίας. (Πηγή: Twitter @FPaidinfull)

Το πακέτο θωράκισης του άρματος μάχης T-90, το οποίο αποτελείται από συνδυασμό πλακών θωράκισης και της εκρηκτικής ενεργής θωράκιση (ERA) Kontakt-5 (Contact V) μπορεί να νικήσει τους περισσότερους σύγχρονους καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM) συμφωνά με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΟυραλΒαγκονΖαβον (UVZ), Βιτσεσλάβ Χαλίτοφ.


“Οι εικονοληψίες από τις μάχες στην Συρία στις οποίες συμμετείχαν ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης, προφανώς απέδειξαν το υψηλό επίπεδο της βιωσιμότητας των T-90 στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Σε μία περίπτωση ένα άρμα T-90 μπόρεσε να απορροφήσει το χτύπημα από έναν καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο TOW-2 και να μείνει άθικτο καθώς το σύστημα πύργου Kontakt-5 κατέστρεψε τον πύραυλο,” είπε ο Χαλίτοφ.

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2016, ο Ελεύθερος Στρατός της Συρίας (FSA) αποδέσμευσε βίντεο που πρόβαλε ένα σύστημα TOW να βάλλει προς ένα άρμα μάχης T-90. Ο πύραυλος δεν προσέβαλε τον πύργο του άρματος, άλλα η έκρηξη του στοιχείου ERA της Kontakt-5 προστάτευσε το όχημα και το πλήρωμα του. Σε αυτή την περίπτωση, οι αντιαρματικοί πύραυλοι BGM-71D και BGM 71E [TOW-2 και TOW-2A, αντίστοιχα εξοπλισμένοι με διπλή κεφαλή (tandem)] υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του T-90.

Οι επίσημες διατρητικές ικανότητες του BGM-71D/E αγγίζουν τα 920 χιλιοστά ατσαλιού πίσω από την ERA. Παρ’ολα αυτά, διάφοροι ξένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν τα προαναφερθέντα στοιχεία. Νωρίτερα, ο Στρατηγός των Αμερικάνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Πωλ Γκόρμαν, δημοσίευσε το άρθρο “U.S. Intelligence and Soviet Armour” το οποίο αποχαρακτηρίστηκε το 2004. Επεσήμανε ότι οι διατρητικές ικανότητες των πρωίμων πυραύλων TOW/ITOW (BGM-71A/B και BGM-71C) ήταν σημαντικά υπερτιμημένες. Οπότε, η πραγματική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των πυραύλων TOW 2/TOW 2A ίσως να είναι λιγότερο εντυπωσιακή, απ’ ότι δηλώνει ο κατασκευαστής τους.

Το επίμαχο βίντεο:

Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS.ru για την “Προέλαση.”

4 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Δεδομένου ὅτι Kontakt 5 φέρουν και τα Τ-80 της Ε.Φ (για ὅσο ἀκόμα ὑπάρχει),το πράγμα παρουσιάζει και ἑλληνικό ἑνδιαφέρον.

  Απάντηση
 2. Giorgio

  Αν θυμάμαι καλά παλαιότερα τόσο το Janes όσο και το ιστολόγιο military.net είχαν υπερ-εκτεμή συγκρίσεις μεταξύ T64 (T80) και Τ72 (Τ90) όπου γενικά θεωρούσαν καταλληλότερη πλατφόρμα για πακέτα kontact 5 το Τ80U έναντι τόσο του Τ72Β3 όσο και του βασικούΤ90 όχι του Τ90Α, MS Tagil και λοιπά…

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Τον Ὁκτώβριο του 1999 ἔγιναν συγκριτικές δοκιμές βαλλιστικῆς ἀντοχῆς του Τ-80 και του Τ-90,τόσο χωρίς ὅσο και με πρόσθετη θωράκιση.
   Βάσει διαδικτυακῶν πληροφοριῶν,(ἐδῶ συγκεντρωτικά ἀπό βιβλίο),ἔγιναν ἀπό πέντε βολές με τους ἐξῆς τύπους ὅπλων

   α)Φορητά κοίλης γομώσεως

   RPG-7 με κεφαλή ἀκολουθούσας διατάξεως (tandem)PG-7VR,διατρητική ἱκανότητα (ΔΙ) 650 mm RHA

   RPG-26 500 mm RHA

   RPG-29 750 mm RHA

   β) Α/Τ Κ/Β

   Malyutka 2 600 mm RHA

   Metis 460 mm RHA

   Konkurs 650 mm RHA

   Kornet >850 mm RHA

   γ)Κινητικης Ἑνεργείας

   125 mm 3 BM 42 ἀπό 1500 m > 500 mm

   Ἐπιτευχθείσες διατρήσεις σε Τ-90
   α)φορητά

   RPG-29:3 ἀπό 5

   Με τα ἄλλα φορητά δέν ἐπετεύχθη διάτρηση -οὔτε και χωρίς ἀντενεργό θωράκιση!

   β)Κ/Β

   Στο ἄρμα με ἀντενεργό θωράκιση,δέν σημειώθηκε διάτρηση.

   Στο ἄρμα χωρίς ἀντενεργό θωράκιση σημειώθηκε μία διάτρηση ἀπό Κορνέτ
   Ἑν προκειμένω το Τ-80 ἔδειξε κατώτερες ἐπιδόσεις.

   γ) ΚΕ

   Στο ἄρμα με ἀντενεργό θωράκιση δέν σημειώθηκε διάτρηση,και το ἄρμα παρέμεινε μερικῶς ἀξιόμαχο.

   Στο ἄρμα χωρίς ἀντενεργό θωράκιση,σημειώθηκε μία διάτρηση.

   Αὐτό δείχνει την παχύτερη θωράκιση στο πρόσθιο τμήμα πύργου του Τ-90

   ” alt=”” width=”800″ height=”754″ />

   Ἐδῶ στοιχεία για το Τ-80 ἀπό τον Fofanov

   &imgrefurl=http%3A%2F%2Ffofanov.armor.kiev.ua%2FTanks%2FMBT%2Ft-80u_armor.html&h=175&w=212&tbnid=s88gQ36UfKGQuM%3A&docid=WBNlhRo597HRHM&ei=-bjWVriqDonm6ASMk6JY&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=1795&page=2&start=15&ndsp=20&ved=0ahUKEwj4iuS_3qHLAhUJM5oKHYyJCAsQrQMITTAQ

   Απάντηση
   • Giorgio

    Ψάχνω ένα παλαιό thread του Vitaly Kuzmin που είχε κάποτε, αναρτήσει πολή ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά και φωτ. υλικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: