Ρωσία: Το υπερηχητικό ελισσόμενο όχημα επανεισόδου Yu-74 θα εξοπλίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]α νέα υπερ-ευέλικτα υπερηχητικά ελισσόμενα οχήματα επανεισόδου Yu-74, σύμφωνα με τον ιστότοπο αναλύσεως Ostkraft, ίσως να γίνουν ακόμη μια απάντηση στην ανάπτυξη των NATOϊκων πυραυλικών εγκαταστάσεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία, προχωρώντας με βραχεία κεφαλή σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και την Κίνα, αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια τα δικά της υπερηχητικά όπλα.

Ένα υπερηχητικό όπλο συνήθως έχει ταχύτητα ανάμεσα στα 3840 μίλια ανά ώρα (ΜΑΩ), περίπου 5 ΜΑΧ και 7680 ΜΑΩ (10 ΜΑΧ). Επιπλέον, αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν σύγχρονες εξελιγμένες τεχνολογίες για τους ελιγμούς και την προώθηση και επιτρέπουν την άμεση διανομή πολεμικών κεφαλών, σκόπευση ακριβείας και επιβίωση κατά ενός μεγάλου εύρους συστημάτων πυραυλικής άμυνας.

Πέρυσι η Ρωσία πραγματοποίησε σειρά δοκιμών του υπερηχητικού επιθετικού αεροσκάφους Yu-71. Το Yu-71 είναι τμήμα του μυστικού πυραυλικού προγράμματος με την κωδική ονομασία “Project 4202”. το ελισσόμενο όχημα, έχει λεχθεί, ότι μπορεί να αγγίξει ταχύτητας των 7000 ΜΑΩ.  Χάρη στην εξαιρετική ευελιξία και υψηλή ταχύτητα του, το σύστημα μπορεί να διαπεράσει οποιαδήποτε πυραυλική άμυνα, σημείωσε το Ostkraft.

Όμως αυτή είναι η μισή ιστορία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο αναλύσεων Ostkraft.ru, φέτος, η Ρωσία δοκίμασε με επιτυχία το πειραματικό υπερηχητικό ελισσόμενο όχημα επανεισόδου Yu-74. Το Yu-74 μεταφέρθηκε από το διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα RS-18A (Νατοϊκή ονομασία: SS-19 Stiletto). Το ελισσόμενο όχημα εκτοξεύθηκε από την βάση πυραύλων Ντομπαρόβσκι στην περιφέρεια Ορεμπουργκ και προσέβαλλε στόχο που βρισκότανε στο πεδίο δοκιμών πυραύλων Κουρα στην περιοχή της βόρειας Καμτσατκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Οι προδιαγραφές, όπως επίσης , και οι λεπτομέρειες του συστήματος Yu-74 παραμένουν απόρρητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελισσόμενα οχήματα έχουν αναπτυχθεί για να φορτώνονται στους ρωσικούς RS-28 Sarmat (NATOϊκη κωδικοποίηση SS-X-30) – τους τελευταίας τεχνολογίας, μεγάλου βάρους, υγρής προώθησης, διηπειρωτικούς πυραύλους οι οποίοι αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται για τον Ρωσικό Στρατό.

Σχεδιασμένος να μεταφέρει έως 24 ελισσόμενα οχήματα Yu-74 φορτωμένα με πυρηνικά, κάθε βαλλιστικός πύραυλος Sarmat θα έχει τη δυνατότητα προσβολής οποιουδήποτε στόχου που βρίσκεται σε ακτίνα 6200 μιλίων μέσα σε μία ώρα.

Κάθε ελισσόμενο όχημα Yu-74 μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή, εφαρμογές ηλεκτρονικού πολέμου (EW) ή προσομοιωτές ψευδών στόχων.

“Αυτά τα χαρακτηριστικά εγγυώνται την διάτρηση οποιουδήποτε υφιστάμενου ή μελλοντικού συστήματος πυραυλικής άμυνας ενός δυνητικού αντιπάλου με την υιοθέτηση τέτοιων συστήματων οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις θα αυξήσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα τους”, τόνισε η ιστοσελίδα αναλύσεων.

Ο ιστότοπος εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το σχέδιο που έχει ως στόχο την δημιουργία των εκτοξευόμενων απο αέρος πυραύλων κρουζ της Ρωσίας έχει εισέλθει στην τελική του φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι κρουζ θα είναι, από πολλές απόψεις, παρόμοιοι με το Yu-74.

Το Ostkraft υπογράμμισε ότι τα ελισσόμενα οχήματα δεν θα εισβάλουν μόνο στο συστήματα πυραυλικής ασπίδας του NATO, αλλά μπορούν να διατρήσουν και την ασπίδα του συστήματος THAAD των ΗΠΑ. Υποστηρίζει ότι το σύστημα THAAD είναι αποτελεσματικό στην αναχαίτιση των ξεπερασμένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων R-17 Elbrus, ενώ είναι ευάλωτο στις δυνητικές απειλές των σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων.

Οι Ρώσοι εκλαμβάνουν σοβαρά το πολεμοχαρές “κροτάλισμα της σπάθας” και την ενίσχυση των δυνάμεων του NATO στην ανατολική Ευρώπη, σημείωσε στο πρόσφατο άρθρο του για το Agora Vox, ο Γάλλος δημοσιογράφος Βίκτορ Αγιόλι. Ωστόσο, η Μόσχα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ασφαλίσει τα σύνορα της Ρωσίας ώστε να αποτρέψει μια επανάληψη της εισβολής της Βέρμαχτ με την “Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα” το 1941, τόνισε ο δημοσιογράφος.

“Οι Ρώσοι είναι συνηθισμένοι άνθρωποι. Φοβούνται τον πόλεμο και πραγματικά θέλουν να τον αποφύγουν. Ο τελευταίος κόστισε (στους Σοβιετικούς) περισσότερο από είκοσι οχτώ εκατομμύρια ζωές. Όμως μόλις εισέλθουν στον πόλεμο, θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων. Αυτό το μοναδικό εθνικό γνώρισμα του ρωσικού χαρακτήρα έχει παρεξηγηθεί, από τη Δύση, αμέτρητες φορές, τα τελευταία χίλια χρόνια”, τόνισε ο Αγιόλι.

Το Washington Free Beacon ανέφερε, την 22η Απριλίου, σχετικά με την επιτυχημένη εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού ελισσόμενου οχήματος, επικαλούμενο έναν ανώνυμο αμυντικό αξιωματούχο.

Στην συνέντευξη του στο μέσο ενημέρωσης, ο Μάρκ Σναιντερ, ένας πρώην αξιωματούχος πολιτικός ιθύνων των Στρατηγικών Δυνάμεων του Πενταγώνου, τόνισε ότι αν οι αναφορές της δοκιμής επιβεβαιωθούν, τότε θα είναι “μια σημαντική εξέλιξη της απειλής”.

“Η Ρωσία έχει σ’ εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στα υπερηχητικά οχήματα. Φέτος τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν οτι αναπτύσσεται ένας υπερηχητικός πύραυλος κρουζ για τα ρωσικά πολεμικά πλοία συμπεριλαμβανομένου του πέμπτης γενιάς υποβρυχίου “Χασκι” που είναι υπό εξέλιξη”, τόνισε.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “sputniknews.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. αυτα τα προγραμματα αποτελουν την αιχμη της αεροδιαστημικης τεχνολογιας και ισως απο τα πιο “μαυρα” (απορρητα) προγραμματα που τρεχουν ΗΠΑ και Ρωσια. Η ελεγχομενη αποδεσμευση πληροφοριων αποσκοπει και μονο στη διατηρηση της αποτροπης πυρηνικου πολεμου, κατα τα προτυπα του mutual assured destruction του ψυχρου πολεμου. Αποδεσμευονται αυτες οι πληροφοριες για να καταδειξουν οτι υπαρχουν αντιμετρα στος αντιπυραυλικες αμυνες.

 2. πριν απο χρονια ειχα διαβασει για αναστροφη αποκρυψη των κεφαλων δηλαδη οι κεφαλες να μοιαζουν με δολωματα περικλεισμενες σε μπαλονια, και τα δολωματα να μιαζουν με κεφαλες
  Explanation of Why the Sensor in
  the Exoatmospheric Kill Vehicle
  (EKV) Cannot Reliably
  Discriminate Decoys from
  Warheads
  https://fas.org/spp/starwars/program/news00/postol_atta.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.