Το ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς T-50 στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση της Μόσχας το 2011 (MAKS 2011). (Πηγή: Sukhoi)

To 2014 πρόκειται να ξεκινήσουν οι κρατικές πτητικές δοκιμές του πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος Τ-50 απο τη Ρωσία, την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος της«Ηνωμένης Αεροπορικής Εταιρείας» (UAC) Μιχαήλ Παγκόσιαν στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το RIA Novosti (RN) την Τρίτη 23 Απριλίου.

“Το 2013 αναμένεται να ολοκληρώσουμε τις προκαταρκτικές δοκιμές του μαχητικού και ν’ αρχίσουμε το λειτουργικό έλεγχο. Το 2014 σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τις επίσημες κρατικές δοκιμές”, δήλωσε ο Παγκόσιαν την Τρίτη 23 Απριλίου, προσθέτοντας πως “το πρώτο στάδιο των κρατικών δοκιμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015”.

Το πρόγραμμα δοκιμών περιλαμβάνεις έξι πρωτότυπα μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τέσσερα θα εκτελούν πτήσεις, ένα θα είναι στατικό και ένα θα δοκιμάσει τα συστήματα του σκάφους. Ένα ακόμη μαχητικό θα συμμετέχει στις δοκιμές αυτή τη χρονιά.

Το Τ-50, επίσης γνωστό και ως PAK-FA (Μελλοντικό Τακτικό Αεροσκάφος), πέταξε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2010 και παρουσιάστηκε στο κοινό στην Αεροπορική Έκθεση Μόσχας το 2011.

Το PAK-FA, το οποίο θα είναι ο πυρήνας του στόλου των μελλοντικών μαχητικών της Ρωσίας, είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος, πολλαπλών ρόλου, πέμπτης γενιάς το οποίο διαθέτει στοιχεία “stealth” , δυνατότητα εκτέλεσης δύσκολων ελιγμών, ικανότητα πτήσης με υπερηχητική ταχύτητα χωρίς τη χρήση μετάκαυσης, και μία προηγμένη σουίτα ηλεκτρονικών, συμπεριλαμβανομένου ενός ραντάρ X-band Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA).

Η Ινδία πρόκειται να αποκτήσει ένα μαχητικό αεροσκάφος που θα βασίζεται στο T-50, γνωστό και ως FGFA (Μαχητικό Αεροσκάφος Πέμπτης Γενιάς).

Η UAC είναι η κρατική εταιρεία που ενώνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας Sukhoi.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: