Ρωσία: Υπερηχητική επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία

Με την αύξηση της τεχνολογικής ισχύος της Ουάσιγκτον, είναι πολύ σημαντικό για τις ρώσικες Ένοπλες Δυνάμεις να εντάξουν στο δυναμικό τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους (Φωτογραφία: rian)

Ένα νέο πρόγραμμα που θα φέρει επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία και συγκρίνεται με αυτό της εφεύρεσης της ατομικής βόμβας, είναι στα σκαριά. Αφορά την υπερ-υπερηχητική τεχνολογία και την κατασκευή νέων πυραύλων.

Οι σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις βασίζονται κυρίως στη χρήση όπλων ακριβείας, όπως οι πύραυλοι Κρουζ (Cruise). Το κύριο μειονέκτημά τους είναι η σχετικά χαμηλή ταχύτητα. Στον τομέα της τεχνολογικής αναβάθμισης των δυνατοτήτων των «ιπτάμενων πτερυγίων», διεξάγονται έρευνες από όλες τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις. Στόχος τόσο της Ρωσίας, όσο και των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι η ανάπτυξη ενός υπερηχητικού στρατηγικού πυραύλου, στη συμβατική του έκδοση, χωρίς να μεταφέρει πυρηνικά.

Στη Ρωσία δημιουργείται μια νέα εταιρεία με σκοπό την ανάπτυξη υπερηχητικών τεχνολογιών. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρώσικης κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος επιβλέπει το σύνολο της αμυντικής βιομηχανίας, οι δυνατότητες για επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που μπορεί να γίνουν μέσα από την υλοποίηση του «υπερηχητικού» προγράμματος, μπορεί να συγκριθούν μόνο με το πρόγραμμα που οδήγησε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας.

Στη δομή της νέας εταιρείας θα συμμετέχουν οι leaders του κλάδου, όπως η εταιρεία «Tactical Missiles Corporation» (KTRV) και η επιστημονική και παραγωγική εταιρεία Μηχανοκατασκευών (NPO «Mashinostroyeniya») , η οποία αναμένεται να αποχωρήσει από το σχήμα που συμμετέχει στη Ρώσικη Υπηρεσία Διαστήματος, Roskosmos. «Το σχέδιο δεν είναι μόνο η συγκέντρωση όλων των μεγάλων «επιστημονικών μυαλών», και η συνεργασία τους με το βιομηχανικό δυναμικό, αλά και η δημιουργία ενός «πολυγώνου» δοκιμών. Πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνένωση, και όχι την απορρόφηση, μπορούμε να επιταχύνουμε τις εργασίες για την υπερηχητική τεχνολογία», δήλωσε ο Ρογκόζιν.

«Η συγχώνευση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να εστιαστούν οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι σε τομείς προτεραιότητας στη δημιουργία νέων τύπων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των υπερ-υπερηχητικών. Το holding, θα είναι ένα από τα κύρια κέντρα στη Ρωσία για την ανάπτυξη τόσο τακτικών, όσο και στρατηγικών όπλων. Το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό των εταιρειών KTRV και της επιστημονικής και παραγωγικής εταιρείας «Mashinostroyeniya», είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο», λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα», Ίγκορ Κορότσενκο.

Το υπερηχητικό ράλι

Η ανάπτυξη και η εφαρμογή υπερ-υπερηχητικών συστημάτων, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μια σταθερή τάση στην παγκόσμια αγορά όπλων. Συγκεκριμένα, φέτος, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Χ-51 Waverider. Ωστόσο, οι δοκιμές κατέληξαν σε αποτυχία. Ο αγώνας σε αυτό τον τομέα ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία συνεχίζεται. Ηδη, οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα στην κατασκευή πυραύλων με ταχύτητες πάνω από 5 φορές της ταχύτητας του ήχου (Mach), που είναι 6.125 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι σύγχρονοι πύραυλοι με κινητήρα ramjet, όπως ο ρώσικος P-270 «Mosquito» και ο αμερικανικός Harpoon, αναπτύσσουν ταχύτητες μικρότερες από 2 Mach. Είναι αργοί και μπορούν κάλλιστα να αναχαιτιστούν. Όμως, η αναχαίτιση πυραύλων Κρουζ που πετούν με ταχύτητα πάνω από 5 Mach θα ήταν ένα αρκετά δύσκολο έργο. Η εμφάνιση τόσο γρήγορων οπλικών συστημάτων, θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους, όπως είναι οι ομάδες αεροπλανοφόρων. Φυσικά, η ταχύτητα του κινεζικού βαλλιστικού πυραύλου Dongfeng -21 σε χαμηλά ατμοσφαιρικά ύψη, είναι υψηλότερη από την πιθανή μέγιστη ταχύτητα των υπερ-υπερηχητικών πυραύλων Κρουζ, αλλά οι cruise είναι πολύ πιο ευέλικτοι και μπορούν να πετάξουν χαμηλά, αφήνοντας απειροελάχιστο ίχνος για να παρατηρηθεί από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Ο υπερηχητικός πύραυλος P-270 Mosquito (Φωτογραφία: Wikipedia)

Σοβιετική πρωτιά

Πρώτοι απ’ όλους ανάπτυξαν τον τομέα αυτό οι σοβιετικοί σχεδιαστές, από τη δεκαετία του 1950. Στις δοκιμές υπερ-υπερηχητικών πυραύλων, είχαν πετύχει ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 5 Mach. Το πρώτο υπερηχητικό πείραμα ήταν το αεροδιαστημικό σύστημα «Spiral», το οποίο ήταν ένα τροχιακό αεροσκάφος, που ξεκινούσε από υψόμετρο περίπου 30 χιλιομέτρων από υπερυπερηχητικό αεροσκάφος. Όπως σχεδιάστηκε από τους ερευνητές, η ταχύτητα του θα έφτανε τα 6 Mach. Όμως η «σπείρα», η οποία δημιουργήθηκε σαν απάντηση στο αμερικανικό διαστημικό αεροσκάφος Χ-20 Dyna Soar, δεν κατάφερε να πετάξει. Όπως και η αμερικάνικη έκδοση.

Πιο σημαντικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών της Σοβιετικής Ένωσης. Στα τέλη του Νοεμβρίου 1991, έγινε η πρώτη πτήση του ιπτάμενου εργαστηρίου «Holod». Το κύριο συστατικό του ιπτάμενου εργαστηρίου ήταν ένας υπερ-υπερηχητικός αεροθερμοδυναμικός πυραυλικός κινητήρας, ικανός για να επιταχύνει το όχημα-φορέα σε ταχύτητες πολλαπλάσιες της ταχύτητας του ήχου, σε υψόμετρο 20 – 35 χιλιόμετρα. Μέχρι το 1999 έγινε μια σειρά από επιτυχημένες δοκιμές τους συστήματος, επιτυγχάνοντας ταχύτητες 1.900 χιλιομέτρων την ώρα. Αλλά από τότε, όλη η περαιτέρω ανάπτυξη των υπερ-υπερηχητικών τεχνολογιών περιορίστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης του 1998.

Τα σύγχρονα υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα

Σήμερα υπάρχουν αρκετοί τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν οι υπερηχητικές τεχνολογίες. Πρώτα απ’ όλα, είναι οι μονάδες διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από βάσεις εδάφους και θαλάσσιες πλατφόρμες εκτόξευσης. Έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και βάρος, αλλά διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες ελιγμών στην ατμόσφαιρα, που δυσκολεύει την αναχαίτιση τους από τα αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα. Εκτός από αυτά, σε εξέλιξη είναι και το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα «Zircon», με υπερ-υπερηχητικό πύραυλο που αναπτύσσει η εταιρεία, «Mashinostroyeniya». Το σύστημα βασίζεται στο υπερηχητικό αντιπυραυλικό σύστημα «Yakhont – Onyx» και θα είναι η βάση για τον υπερ-υπερηχητικό πύραυλο που αναπτύσσεται από τη Ρωσία και την Ινδία. Πέραν των παραπάνω σχεδίων, υπάρχει επίσης ένα χάϊ-τεκ project πυραύλου από εναέρια βάση, το όνομα του οποίου είναι ακόμα άγνωστο. Ο πύραυλος τους συγκεκριμένου συστήματος θα πρέπει να αναπτύσσει ταχύτητα, 13 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου!

Όπως σημειώνεται από τον ακαδημαϊκό σύμβουλο της Ακαδημίας Μηχανικών Επιστημών, Γιούρι Ζάϊτσεφ, τα τελευταία δέκα χρόνια το Πεντάγωνο έχει δαπανήσει για το υπερηχητικό project γύρω στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την αύξηση της τεχνολογικής ισχύος της Ουάσιγκτον, είναι πολύ σημαντικό για τις ρώσικες Ενοπλες Δυνάμεις να εντάξουν στο δυναμικό τους υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αντιπυραυλική ασπίδα των αμερικανών και των συμμάχων τους. Έτσι, αν όλα αυτά τα σύγχρονα ρωσικά σχέδια συγχωνευθούν σε μία ενιαία εταιρεία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

rbth.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Το αμερικανικό πεντάγωνο τα θεωρεί νο1 απειλή
    Η αντιμετώπιση τους υποστηρίζουν είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση ακόμη και για στελθ αεροσκάφη. Η ύπαρξη τέτοιων συστημάτων στις τάξεις τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας προβληματίζει τους επιτελείς της USAF…
    Παραθέτω ένα λινκ του ινστιτούτου Lexington
    http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/140538/new-role-seen-for-hypersonic-weapons.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.