Η ερευνητική εργασία που έθεσε σε παραγωγή το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το T-50, έχει εκπροσωπήσει την τεράστια πρόοδο στους τομείς έρευνας και επιστήμης της χώρας, δήλωσε στο Sputnik ο αμυντικός ειδικός Βίκτορ Λιτόβκιν.

Σε συνέντευξη με το Sputnik, ο Ρώσος αμυντικός ειδικός Βίκτορ Λιτόβκιν επεσήμανε τη σημασία της ανάπτυξης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, T-50, ο οποίος πιστεύει ότι θα επωφελήσει πάρα πολύ τους τομείς ερευνάς και επιστήμης της χώρας.

Το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς T-50, επίσης γνωστό και ως “PAK-FA”, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιανουαρίου του 2010. Ένα χρόνο αργότερα το αεροσκάφος επιδείχθηκε στην αεροπορική έκθεση “MAKS-2011”. Η μαζική παραγωγή του αεροσκάφους πρόκειται να αρχίσει στα τέλη του 2017.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο εκπρόσωπος τύπου της Ηνωμένης Βιομηχανίας Κινητήρων δήλωσε στο Sputnik ότι το T-50 αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση με έναν νέο κινητήρα μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Τα υφιστάμενα πρωτότυπα T-50 είναι εφοδιασμένα με τους στροβιλοκινητήρες πρώτου σταδίου “AL-41F1” που κατασκευάστηκαν από τον κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών “Saturn”. Οι δευτέρου σταδίου, πιο ισχυροί κινητήρες που ονομάζονται “Ιζντίλι 30”, προορίζονται να κατασκευαστούν το τρέχον έτος, πριν από τις προγραμματισμένες παραγωγές και παραδόσεις του αεροσκάφους το 2018.

Μιλώντας στο “Sputnik”, ο Βίκτορ Λιτόβκιν περιέγραψε τον νέο κινητήρα ως πιο ισχυρό και ως κάτι που θα βοηθήσει το T-50 να πετάξει σε λειτουργία μετάκαυσης πολύ περισσότερο απ’οσο μπορεί χρησιμοποιώντας τον υφιστάμενο κινητήρα του.

“Αυτός ο κινητήρας, ο οποίος είναι πιο αθόρυβος και περισσότερο αποδοτικός, θα βοηθήσει το T-50 να πετάξει με ταχύτητα που ξεπερνάει την αντίστοιχη των μαχητικών 4++ γενιάς”, είπε ο Λιτόβκιν.

Επίσης, τόνισε συγκεκριμένα τη σημασία της συνέχισης της παραγωγής του T-50, μια διαδικασία που όπως είπε βοηθάει στην προώθηση των τομέων επιστήμης και τεχνολογίας της Ρωσίας.

“Ναι, ένα τέτοιο αεροσκάφος είναι αναγκαίο επειδή η πρόοδος δεν μπορεί να σταματήσει. Η δημιουργία ενός τέτοιου αεροσκάφους βοηθά στην προώθηση της μηχανικής αεροσκαφών αλλά επίσης και στη δημιουργία νέων υλικών, κινητήρων, συστημάτων ελέγχου όπως επίσης και ηλεκτρονικών και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Όλα αυτά προσθέτουν στην προώθηση της τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας μας”, δήλωσε ο Λιτόβκιν.

Το T-50 είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος και το πρώτο επιχειρησιακό αεροσκάφος των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων που χρησιμοποιεί τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (“Stealth”).

Σχεδιάστηκε από το Γραφείο Σχεδιασμού “Sukhoi”. Το αεροσκάφος θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής και τη βοήθεια των επίγειων κρούσεων.

Εκτός από την ικανότητα του να πετάει με ταχύτητες πολύ πάνω από τα 2 mach, το T-50 διαθέτει, άλλα, ακόμα πιο σημαντικά, χαρακτηριστικά όπως πανίσχυρα όπλα και την χαμηλή παρατηρησημότητα από τα ραντάρ. Είναι εφοδιασμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά και ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ραντάρ AESA.

Αναφερόμενος στα “αόρατα” χαρακτηριστικά του T-50, ο Λιτόβκιν ανέφερε “ένας ολόκληρος συνδυασμός χαρακτηριστικών επιτρέπει στο αεροσκάφος να είναι “αόρατο”. “Σε αυτά περιλαμβάνονται ειδικά συνθετικά υλικά και ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου”.

Τον Ιούνιο του 2016, το T-50 κρίθηκε από πηγές της αμυντικής βιομηχανίας πως έχει “φτάσει σε στάδιο όπου οι μαχητικές δυνατότητες του είναι ικανές και έτοιμες για την μαζική παραγωγή, για χρήση από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το SputnikNews.Com για την Προέλαση.

One Response

 1. Gunslinger32

  Ένα απόσπασμα απο μια παλαιότερη αναφορά
  σχετικά με τους μελλοντικούς κινητήρες.

  “Within the next 10-12 years the fighter is planned to be equipped with even more sophisticated engines, which are currently classified under the code name ‘Article 129.’ The afterburner thrust that will be produced by these engines will exceed the 20 ton mark.

  “We have never seen aircraft and engines like these before anywhere else in the world. This engine has increased power and exhaust nozzle control. I think that this is its main feature, ” said Ishbuldy Klysov, Head of the Assembly Shop at UMPO.”

  http://rostec.ru/en/news/2534

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: