Στο πεδίο ασκήσεων Ντονγκούζ στην περιφέρεια Ορενμπούργκ, στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της αντιτρομοκρατικής άσκησης Peace Mission 2021 των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), οι Ρώσοι αρματιστές παρουσίασαν νέες μεθόδους στην εκτέλεση τακτικών επιχειρήσεων στην άμυνα αμυντικής τοποθεσίας.

Οι Στρατιώτες εκπαιδεύθηκαν σε αποστολές καταστροφής ή παγίδευσης των εχθρικών δυνάμεων. Στο βίντεο που αποδεσμεύθηκε από το ρωσικού υπουργείο άμυνας, μπορείτε να δείτε ένα άρμα μάχης T-72B3 να αποχωρεί από μια παραλλαγμένη θέση μάχης, να εκτελεί πυρά με το 125 χιλιοστών πυροβόλο σε προσομοιωμένο συμβατικό εχθρό, και χωρίς να περιμένει την ανταπόδοση πυρών, κινείται πίσω και καλύπτεται. Εκτελώντας ουσιαστικά εναλλαγή από την κύρια στην εναλλακτική θέση μάχης με κίνηση σχήματος “V” ή αλλιώς, όπως ονομάζουν οι Ρώσοi, την θέση μάχης «αρματική περισκελιδα».

Οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των τεθωρακισμένων μονάδων (ταχυκινησία, ευκινησία, ισχύς πυρός, θωράκιση, δυνατότητες για νυχτερινό αγώνα) έρχονται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της άμυνας περιοχής και για αυτόν τον λόγο οι Ρώσοι, γνωρίζοντας πως τα τεθωρακισμένα περιορίζονται, (στο βίντεο, γίνεται αντιληπτό ότι το έδαφος δεν βοηθά στην επιτυχή διεξαγωγή της άμυνας) προετοίμασαν με το Μηχανικό μεγάλα αμυντικά έργα σκάβοντας το έδαφος, λόγω ανυπαρξίας λόφων, για την κάλυψη των αμυνόμενων δυνάμεων.

Πίσω από προστατευτικά αναχώματα, αποκρύπτοντας, με ικανοποιητικό τρόπο, όλες τις κινήσεις του από την εναέρια παρατήρηση, το άρμα αποχωρεί από την κύρια θέση μάχης, εκτελεί μια μικρή επιτόπια περιστροφή και κατευθύνεται στη δεύτερη, προετοιμασμένη, εναλλακτική θέση μάχης και συνεχίζει την εκτέλεση πυρών.

Η μετακίνηση των αρμάτων μάχης στην εναλλακτική θέση μάχης γίνεται στην περίπτωση που ο εχθρός αντιληφθεί τις κύριες θέσεις τους.

Γενικά, κατά την άμυνα, τα τεθωρακισμένα πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπο που να εξασφαλίζει την εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών τους  και να περιορίζει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των εχθρικών τεθωρακισμένων.

Είναι γνωστό ότι τα T-72 της συγκεκριμένης διαμόρφωσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο βλήματα κινητικής ενέργειας και υψηλής εκρηκτικότητας – διασποράς αλλά επίσης και πυραύλους «Invar» 9M119M που καθοδηγούνται με δέσμη λέιζερ σε ημιαυτόματη λειτουργία. Οι πύραυλοι μπορούν να προσβάλουν τεθωρακισμένους στόχους σε απόσταση 5000 μέτρων ακόμη και αν αυτοί προστατεύονται από ενσωματωμένη η επιπρόσθετη αντιδραστική θωράκιση.

Στο πλαίσιο της αμοιβαίας υποστήριξης, των μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή του αιφνιδιασμού και την αντιαεροπορική (Α/Α) προστασία για την μείωση της αποτελεσματικότητας των εχθρικών μαχητικών εναέριων μέσων, οι Ρώσοι έχουν εντάξει στην σύνθεση των αμυνόμενων δυνάμεων σύμπλεγμα αντιαεροπορικών πυραύλων και πυροβόλων (ZRPK) Pantsir-S1, με δυνατότητα καταστροφής εναέριων στόχων, σε αποστάσεις μέχρι 20000 μέτρα, από πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα μέχρι οπλισμένα UAV, επιτηρούσε την κατάσταση στον ουρανό. Το ZRPK μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προσβολή επίγειων στόχων. Τα 30 χιλιοστών πυροβόλα του μπορούν να καταστρέψουν ελαφρά θωρακισμένα οχήματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κ.α.

Η άσκηση Peace Mission 2021 έλαβε χώρα από 20 ως 24 Σεπτεμβρίου. Διοικητής της άσκησης ήταν ο Διοικητής της ρωσικής Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης, Στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν.

Στρατιωτικές δυνάμεις από Ρωσία, Ινδία, Καζακστάν, Κιργισία, Κίνα, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Λευκορωσία συνεργάστηκαν στην εκτέλεση αντιτρομοκρατικών αποστολών.

12 Σχόλια

  • nas

   πλήρη αεροπορική υπεροχή έχει ο νικητής ,στο ενδιάμεσο υπάρχει η μερική υπεροχή τοπικά η χρονικά.

   Απάντηση
 1. Nikos

  Βάζε μας τέτοια βιντεάκια γιατί έχω μπουχτίσει από την ελληνική πραγματικότητα να βλέπω αποβάσεις στη στεριά με φουσκωτά και κατάληψεις πλοίων ! Μην αρχίσω για το πυρ και κίνηση αλλά ελληνικά …..!

  To τελειώνω εδώ!

  Απάντηση
  • dimitris /PL

   Παρεμπίπτοντος – στο βίντεο βλέπουμε κα τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Λιπών, στα 6 χρόνια, δεν έχουν ρίξει ακόμα ούτε drone της WB, πάνω από τη Donbas. Παρά που τα ουκρανικά WB (Warmate και FlyEye) υπηρετούν εκεί.

   Απάντηση
 2. dimitris /PL

  Τίποτα το καινούργιο από 50 χρόνια ! Συμπεράσματα από το πόλεμο στο Αρτσάχ… – ανύπαρκτα ?

  Και ποια είναι η effective εμβέλεια του πυρός των Τα-72Β3 ? 3km ?
  Ενώ ένα τυπικό loitering munition, το φθηνότατο, μια χαρά τα καταφέρνει από 10-30 χλμ ?

  Όπως τα μαζικής παραγωγής πολωνικά Warmate της WB Electronics, που παράγονται κοντά στο Κίεβο. Τα οποία έχει και η Τουρκία. Η τωρινή έκδοση είναι τα TL (tube launch Warmate).

  ================================

  Και όμως !
  με το σύστημα W2MPIR (δηλαδή ένα πολύ καινούργιο, 9/2021) ένας χειριστής των ίδιον, φθηνών suicide drone “Warmate” μπορεί να τα διευθύνει ακόμα και από απόσταση των 180 χλμ. Καλά κρυμμένος και δεν υπάρχει περίπτωση να των πετύχεις με ένα μεγάλο και πανάκριβο Iskander.

  Για δύο λόγους σας περιγράφω εδώ τα πολωνικά όπλα. Ο πρώτος είναι επειδή τα διαθέτει, αυτά ακριβός, ο τουρκικός στρατός. Και ο άλλος είναι πως αυτά είναι τα οποία γνωρίζω. Εφόσον υπηρέτησα πολωνικό στρατό και διαβάζω κυρίως πολωνικά (ως υπήκοος εκεί, από πατέρα Έλληνα).

  Απάντηση
 3. Nikos

  Είναι ένα βίντεο προβληματισμού στο τι αξία έχει το Μ/Κ πεζικό και τα άρματα σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης συγκρίνοντας το με ένα άρθρο που δημιοσεύτηκε ένα χρόνο πριν εδώ στην Proelasi

  Η αιτία της απώλειας των τεθωρακισμένων της Αρμενίας είναι οι αισθητήρες κι όχι οι πυροβολητές

  Πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις πανάκριβα άρματα και TOMA χωρίς ο αντίπαλος να στα θερίσει με ασφάλεια, από απόσταση και με μέσα πολύ φθηνότερα, από όσο κοστίζει μία ίλη σύγχρονων αρμάτων ή TOMA;

  Τι πειράματα σε μέσα πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να έχεις στο οπλοστάσιο σου, για να πεις ότι προελαύνω σε ένα πεδίο μάχης για κατάληψη θέσεων του εχθρού, χωρίς να αποδεκατιστώ;

  Απάντηση
 4. Δημήτρης Κ

  Εντύπωση μου κάνει που οι στρατιώτες στο βίντεο ακόμα χρησιμοποιούν ακόμη RPG-7!

  Έχω κάνει τελευταίως βολή με αυτό, σε ανοικτό πεδίο και με πλάγιο άνεμο, το βλήμα μετά τα 100 μέτρα πάει όπου να’ναι.

  Απάντηση
 5. Nikos

  Νομίζω ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί κάπου ένας μεγάλος χώρος (τα πεδία βολής είνα παρωχημένα όπου βλέπουμε άρματα σε προκαθορισμένα δρομολόγια να κάνουν βολή εν στάση ή κινήσει, τα ΤΟΜΠ τα ίδια με αποβίβαση στρατιωτων) όπου θα πέρνουν μέρος από πυροβολικό, drones, άρματα, ΤΟΜΠ ,διάφορα είδη εξοπλισμένα τροχοφόρα, Ε/Π, πεζικό. Ειδ. Δυνάμεις, σε σενάρια εμπλοκής αντίπαλων δυνάμεων . Εάν είναι δυνατόν να υπάρχει και κομμάτι που παρομοιάζει κατοικίσιμη περιοχή .

  Ξέρω είναι ουτοπία και θα λένε που και με πόσο λεφτά, αλλά είναι ένας τρόπος για να καταλάβεις που βρίσκεσαι σαν Στρατό Ξηράς και τι θα αντιμετωπίσεις και τι απώλειες θα μετράς εάν ποτέ χρειαστεί να πολεμήσεις με βάση τις τωρινές και των τρόπο διεξαγωγής πολέμου του αντιπάλου σου.

  Καλή η ενίσχυση με οπλικά συστήματα αλλά ο τρόπος εκπαίδευσης και προπαρασκευής είναι εξίσου σημαντικός !

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: