Ρωσία: Κοινή έφοδος T-80UE-1 και BMD-4M (βίντεο)

Σε μια από τις φάσεις της στρατιωτικής άσκησης Zapad-2021 των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, άρματα μάχης T-80UE-1 εκτέλεσαν, για πρώτη φορά εκπαιδευτικές ασκήσεις, μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα BMD-4M.

Οι Ρώσοι Αλεξιπτωτιστές διαθέτουν τα δικά τους T-72B3, αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των ελιγμών αποφασίστηκε να εκτελέσουν τις εκπαιδευτικές αποστολές με άρματα μάχης αεριοστρόβιλου κινητήρα.

Πριν την εμφάνιση του T-80BVM, η διαμόρφωση αυτή, η T-80UE-1, θεωρούνταν ως η πιο εξελιγμένη μεταξύ των εκδόσεων οχημάτων της οικογενείας T-80. Τοποθετήθηκε στο άρμα το σκοπευτικό θερμικής απεικόνισης PISA, το οποίο καθιστά εφικτό τον εντοπισμό των εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων σε απόσταση περίπου 3500 μέτρων. Ωστόσο, αφαιρέθηκε το σκοπευτικό υπέρυθρων, το οποίο εμφανίστηκε με τα πρώτα T-80U, και στην θέση του τοποθετήθηκαν επιπλέον πλάκες αντιδραστικής θωράκισης.

Ο κύριος οπλισμός του, έχει δεχθεί το αναβαθμισμένο πυροβόλο 2A46M4 των 125 χλστ, μπορεί να χρησιμοποιήσει διατρητικά βλήματα σε απόσταση 2500 μέτρων και καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους με δυνατότητα προσβολής στα 5000 μ. Τα βλήματα που μεταφέρει είναι 44. Επίσης, διαθέτει συζυγές πολυβόλο 7,62 χλστ και αντιαεροπορικό πολυβόλο των 12,7 χλστ.

Η ισχύς του κινητήρα είναι 1250 ίπποι, η ανώτατη ταχύτητα είναι 70 χιλιόμετρα ανά ώρα (ΧΑΩ) σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και 60 ΧΑΩ σε χωμάτινους δρόμους. Η αυτονομία καυσίμου είναι 440 χλμ. Διαθέτει εξοπλισμό για τη διέλευση υδάτινων κωλυμάτων με βάθος 5 μέτρων.

Όσον αφορά το BMD-4M, στην ισχύ πυρός, υπερέχει έναντι κάποιων οχημάτων πυρών υποστήριξης. Ο πύργος του διαθέτει ένα ραβδωτό πυροβόλο 100 χλστ, ένα ταχυεκτοξευτή βομβίδων 30 χλστ και ένα πολυβόλο 7.62 χλστ.

Ο κινητήρας του αποδίδει 500 ίππους. Η ανώτατη ταχύτητα του είναι 70 ΧΑΩ σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, 45 ΧΑΩ σε χωματόδρομους και 10 ΧΑΩ μέσα στο νερό. Η αυτονομία του είναι 500 χλμ. Ζυγίζει 14000 κιλά. Διαθέτει πλήρωμα τριών και μεταφέρει 4-5 Αλεξιπτωτιστές.

Σύμφωνα με το τμήμα πληροφοριών και μαζικής επικοινωνίας του υπουργείου άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα πληρώματα των BMD-4M, στο πεδίο ασκήσεων Στρούγκι Κράσνιε, εκπαιδεύτηκαν πάνω σε ένα νέο στοιχείο τακτικών επιχειρήσεων – την καταστροφή, με πυρά, προσομοιωμένου εχθρού, από μικρές αποστάσεις, καθώς υπήρχε μετάδοση πληροφοριών, σχετικά με τις εχθρικές δυνάμεις, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Orlan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Βλέπουμε ότι και δυτικές σχεδιάσεις ΤΟΜΑ σιγά σιγά ανεβάζουν το διαμέτρημα σε πυροβόλο Παράδειγμα το καινούργιο ΤΟΜΑ των ΗΠΑ στα 57 χιλ.

  Τέτοια προέλαση ακάλυπτη σε κοινή θέα όλα τα άρματα και ΤΟΜΑ πρέπει να έχεις εξουδετερώσει ένα μεγάλο μέρος του εχθρού και να πας για την τελική εκαθάριση αλλιώς θα μετράς απώλειες!

  Από ΠΕΠ και πυροβόλα σύγχρονα με έξυπνα και μεγάλου βεληνεκούς πυρομαχικά και πυραύλους μικρού και μεσαίοου βεληνεκούς πως τα πάμε?

  1. Σε τέτοιες επιθέσεις οι Ρώσοι χρησιμοποιούν μια τακτική που την ανέπτυξαν στη Συρία και την ονομάζουν “καρουζέλ”. Ουσιαστικά πρόκειται για μαζικά πυρά στον εχθρό που έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις και από στεριά και αέρα σε κύματα με σκοπό να μην αφήσουν τον εχθρό να ανασυνταχθεί. Δηλαδή πυροβολικό κάθε τύπου, σφυροκοπά στα μετόπισθεν, τα άρματα με τα τομα κατά μέτωπο και ελικόπτερα και μη επανδρωμένα από αέρα. Σε ένα βίντεο μάλιστα ένας αξιωματικός είχε πει και τη συχνότητα και απόσταση των βολών που πρέπει να τηρείται ούτως ώστε ο εχθρός να παραμείνει καθηλωμένος έως ότου πλησιάσουν αρκετά κοντά οι φιλίες δυνάμεις και τον εξουδετερώσουν. Δυστυχώς δεν θυμάμαι ακριβώς, όμως είναι μια τακτική που στο πυροβολικό τους την ονομάζουν και “τοίχος φωτιάς”. Ουσιαστικά ρίχνουν ότι έχουν και δεν έχουν σε κύματα όμως οι επιθέσεις είναι οργανωμένες σε συχνότητα και απόσταση με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ο εχθρός να μην καταφέρει να οργανώσει την άμυνα του για να αποκρούσει την επίθεση, ενώ ταυτόχρονα επιφέρουν και καίρια πλήγματα στον εχθρό, με την χρήση όπλων ακριβείας. Σε ανοιχτό πεδίο όπως αυτά που εκπαιδεύεται ο ρωσικός στρατός ο εχθρός δεν έχει και πολλές δυνατότητες απόκρυψης ή χρήσης ορεινών όγκων για προστασία, οπότε μόλις ξεκινήσει η μαζική επίθεση, ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των ανδρών και του υλικού θα έχει βγει εκτός μάχης πριν καν οι φιλίες δυνάμεις πλησιάσουν στις γραμμές του.

   1. Και εδώ ο ρόλος πυροβολικού μεγάλου βεληνεκές. Kαι των εναέριων μέσων stand off. Και ιδού η απάντηση γιατί οι γείτονες της Ρωσίας παράγουν τα «Krab» με βλήματα ακρίβειας, τα «Wampir»https://defence24.com/w2mpir-a2ad-neutralization-tool-by-the-wb-group

    και αναμένουν τα stealth F-35.

    Nec plures contra hercules, όταν είναι τέτοιας τεχνολογίας ο Hercules.

   2. Το σύστημα W2MPIR (Πολωνοί το λένε “wampir” – βρικόλακας) κτυπάει τέτοια γκρουπ αρμάτων μάχης και από την απόσταση των 180 χλμ. Και τότε άχρηστο, ακόμα και αυτοκτονικό θα είναι το ρωσικό “καρουζέλ”.

   3. Εδώ και μια προειδοποίηση για τους Έλληνες. Τα FlyEye , τα οποία αποτελούν και ένα από τα εργαλεία του W2MPIR, τα έχει και η Τουρκία. Λιπών, από 6 χρόνια, στα χέρια του ουκρανικού στρατού, τα FlyEye περιπολούν πάνω από την περιοχή του Donbas. Και οι Ρώσοι δεν κατάφεραν ακόμα να καταρρίψουν ούτε ένα τέτοιο. Και τα FlyEye μπορούν φυσικά να καθοδηγήσουν και τα βλήματα ακρίβειας και τα suicide drones. Η Τούρκοι τα έχουν !

   4. Βασικά μια φράση θα ήταν αρκετή για να καθορίσει την τύχη μιας τέτοιας επίθεσης εναντίον του ΝΑΤΟ.

    «Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή»

 2. Ο Ε.Σ πως εξασκείται σε τέτοια σενάρια? Προβληματίζεται καθόλου ή δεν έχει φωνή και όλα τα παίρνει η Αεροπορία ?

  Η πρόταση » θα πολεμήσουμε με αυτά που έχουμε » δεν με ικανοποιεί, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλες ανθρώπινες απώλειες για ένα Στρατό που ανήκει στο ΝΑΤΟ και υποτίθεται ότι ακολουθεί τα στάνταρ μεγάλων Δυνάμεων που δίνουν προσοχή στην προστασία του ανθρώπινου παράγοντα.

  1. @Nikos. Σωστός. Υποτίθεται πως 80% του ΠΣ (Πολωνικού Στρατού) θα εξοντωθεί μέσα στις πρώτες 5 ημέρες του υποτιθέμενου αμυντικού πολέμου, με την Ρωσία. Ιδού και η σχεδιασμένει αγορά των 250 Abrams Sep.3. Η οποία αλλάζει, κάπως διορθώνει αυτά τα δεδομένα, στις ηλεκτρονικές προσομοιώσεις πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.