Ρωσικά άρματα μάχης για τη Βενεζουέλα

T-72S
Η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές εξοπλισμών στη Βενεζουέλα. Στη φωτογραφία άρμα μάχης Τ-72S (Φωτογραφία: uralvagonzavod)

Στη Μόσχα βρίσκεται αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας, της οποίας ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Τεμίρ Πόρρας.

Ο στόχος της επίσκεψης του υψηλόβαθμου φιλοξενούμενου από τη Λατινική Αμερική είναι η υπογραφή συμφωνίας για νέες προμήθειες στο Καράκας ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα αρμάτων μάχης T-72B1V. Ο στρατός της Βενεζουέλας ήδη διαθέτει 92 άρματα μάχης αυτής της τροπολογίας. Αυτή η παραγγελία είχε εκπληρωθεί από τη Ρωσία φέτος το Μάρτιο. Αυτή τη φορά, αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν, η Βενεζουέλα θα πάρει άλλα σχεδόν 100 άρματα T-72B1V.

Η χρηματοδότηση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του ρωσικού δανείου ύψους 4 δισεκ. δολαρίων με ενέχυρο μερικά μεγάλα πετρελαϊκά σχέδια και για την αγορά από τη Βενεζουέλα ρωσικών όπλων.

Οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού σ΄ αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, γράφει η εφημερίδα «Κομμερσάντ», αποτελούν μέρος του οικονομικού επεκτατισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βενεζουέλα. Κατά τη διάρκεια της περσινής επίσκεψης του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Ίγκορ Σέτσιν στο Καράκας ως Συμπροεδρου της ρωσο-βενεζουελικής Διακυβερνητικής Επιτροπής είχαν υπογραφτεί ολόκληρη σειρά μεγάλες συμφωνίες. Συγκεκριμένα, τα δύο μέρη συμφώνησαν για την προσχώρηση της «Rosneft» στο σχέδιο αξιοποίησης του κοιτάσματος Καραμπόμπο-2 στην πετρελαιοφόρο ζώνη του ποταμού Ορινόκο. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, η πρόσβαση σ΄ αυτό το κοσμοδρόμιο θα κοστίσει στη Ρωσία ένα δισεκ. δολάρια. Εκτός αυτού, πέντε ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες («Rosneft», «Γκαζπρόμ νεφτ», ΛΟΥΚΟΪΛ, «Σουργκουτνεφτεγκαζ» και TNK-BP) έχουν συνενωθεί για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων βαριού πετρελαίου Χουνίν-6 και είναι πρόθυμες να δαπανήσουν γι΄αυτό το σχέδιο 20 δισεκ. δολάρια στη διάρκεια 40 χρόνων.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια στη Μόσχα άρχισε να εμφανίζεται ορισμένη δυσαρέσκεια για τη γραμμή παραχώρησης δανείων στη Βενεζουέλα με ενέχυρο πετρελαϊκά σχέδια με μακροπρόθεσμη προθεσμία εξαγοράς, για την υλοποίηση των οποίων οι ρωσικές εταιρίες δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνολογίες. Ιδιαίτερα αυτές οι διαθέσεις εντάθηκαν όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Ούγκο Τσάβες είναι καρκινοπαθής. Σε περίπτωση αλλαγής της εξουσίας σ΄ αυτή τη χώρα η Μόσχα, σύμφωνα με τη σχεδόν ομόθυμη εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων, ρισκάρει να χάσει τα σχέδιά της και να μην πάρει πίσω τα δάνεια.

Η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές εξοπλισμών στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2011 αυτή η χώρα κατέλαβε την 1η θέση ανάμεσα στους εισαγωγείς ρωσικών εξοπλισμών για τα χερσαία στρατεύματα στην κατάταξη της αξιολόγησης του Κέντρου ανάλυσης του παγκόσμιου εμπορίου όπλων.

greek.ruvr.ru

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.