Ρωσικά επίγεια στρατεύματα συμμετέχουν στην μάχη κατά του ISIS στην Χομς της Συρίας

Όχημα διαβιβάσεων R-166-0,5 του Ρωσικού Στρατού. (Vitaly V. Kuzmin)

Αντίθετα με την εντύπωση που συντηρείται από την Μόσχα οτι τα Ρωσικά στρατεύματα στην Συρία δεν εμπλέκονται στον πόλεμο και καμία από τις παραδόσεις εξελιγμένων όπλων δεν έχουν ως προορισμό τον Συριακό Στρατό, νέες εξελίξεις διαψεύδουν τους δυο ισχυρισμούς της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Debka.com ο οποίος επικαλείται πληροφορίες που προέρχονται από πηγές του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ρωσικά οχήματα R-166-0.5 διαβιβάσεων με δυνατότητα εκπομπής σημάτων Υψηλής Συχνότητας/Πολύ Υψηλής Συχνότητας (HF/VHF) εντοπίστηκαν στην εθνική οδό “4”, η οποία συνδέει τη Χομς με το Χαλέπι. Τα οχήματα αυτά, που από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και τους Δυτικούς Στρατού ονομάζονται «κινητά πολεμικά δωμάτια», συνοδευόταν από οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-82 που μετέφεραν Ρώσους Πεζοναύτες. Το R-166-0.5 παρέχει την ικανότητα επικοινωνίας με δυνάμεις που βρίσκονται σε πεδία επιχειρήσεων περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά, χρησιμοποιώντας κανάλια HF/VHF.

Φωτογραφία ρωσικού οχήματος R-166-0,5 να κινείται σε δρομο της Συρίας. (defence-blog.com)

Τα εν λόγω συστήματα διαβιβάσεων είναι ανθεκτικά στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, έτσι οι Ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν βαθιά στο εσωτερικό της Συρίας μπορούν να αναφέρουν στους διοικητές τους πίσω στην κεντρική ρωσική βάση στην Λαττάκεια ή να λάβουν εντολές, στοιχεία πληροφοριών ακόμη και βίντεο από μη επανδρωμένα αερόχηματα ή επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό  τους είναι ένας κύλινδρος στην πλευρά του οχήματος που περιέχει μια αναδιπλούμενη κεραία που μπορεί να ανυψωθεί σε ύψος 15 μέτρων.

Το R-166-0.5 αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων, για αυτό και δεν θα αναπτυχθεί εκτός αν κινήσεις στρατευμάτων σε μεγάλες αποστάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εμφάνιση των εν λόγω οχημάτων στο Συριακό θέατρο επιχειρήσεων παρέχει ένα σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της Μόσχας.

To Ρ-166-0.5 έχει σχεδιαστεί να παρέχει διπλές ή απλές συχνότητες επικοινωνιών αντίστοιχα σε δυο ανεξάρτητα δίκτυα ασυρμάτων, σε κανάλια HF και VHF. Το R-166-0.5 παρέχει ασφαλείς επικοινωνίες φωνής και δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στα ρωσικά στρατεύματα να επικοινωνούν με τις βάσεις τους στα παράκτια οχυρά της Ταρτούς και Λαττάκειας καθώς επιχειρούν στο εσωτερικό της χώρας. (defence-blog.com)

Σύμφωνα με τις πηγές του ισραηλινού ιστοτόπου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατόρθωσαν να κόψουν μέρος της εθνικής οδου ανάμεσα στην Χόμς και το Χαλέπι για αρκετές ώρες. Αυτό σηματοδότησε μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για το Συριακό Στρατό και το καθεστώς, διότι μια μόνιμη αποκοπή της εθνικής οδού «4» θα ενίσχυε την πολιορκία του Χαλεπίου και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την κατάκτηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Συρία.

Οι κινήσεις από τα θωρακισμένα οχήματα δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να εισέλθουν στην μάχη με αποστολή να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί την παροχή νέων, εξελιγμένων όπλων προς το συριακό στρατό. Ωστόσο, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου συριακή στρατιωτική πηγή αποκάλυψε ότι πρόσφατα ξεκίνησε η χρήση των νέου τύπου εναέριων και επίγειων όπλων που παραδόθηκαν από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ρωσική υποστήριξη προς τη Δαμασκό, που είναι ανησυχητική για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και το Ισραήλ. «Νέα όπλα – και νέοι τύποι όπλων- παραδίδονται,» δήλωσε η πηγή που τα περιέγραψε ως «εξαιρετικά ακριβή και αποτελεσματικά». Ο Στρατός έχει ξεκινήσει να τα χρησιμοποιεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχοντας ήδη εκπαιδευτεί στην χρήση τους στην Συρία τους τελευταίους μήνες. «Μπορούμε να πούμε ότι είναι όλοι οι τύποι όπλων – είτε πρόκειται για αεροπορικά ή επίγεια,» δήλωσε.

Οι ρωσικές αποστολές προς το Συριακό Στρατό περιλαμβάνουν επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 MIL (νατοϊκή κωδικοποίηση HAVOC), ένα αεροσκάφος παντός καιρού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιαρματικό σύστημα κατά ως επί το πλείστον των αμερικάνικής κατασκευής οχημάτων μάχης που είναι ανεπτυγμένα με το ISIS και τον στρατιωτικό βραχίονα της Αλ Καιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα.

Βίντεο με το όχημα R-166-0.5

Απόδοση από το Debka.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.