Ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης BPM-3

To BMP-3M είναι η εκσυγχρονισμένη έκδοση του BMP-3. (Κurganmashzavod)
To BMP-3M είναι η εκσυγχρονισμένη έκδοση του BMP-3. (Κurganmashzavod)

To τεθωρακισμένο όχημα μάχης (TOMA) BMP-3 εισήλθε σε φάση παραγωγής στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Περίπου 720 οχήματα BMP-3 βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό, περισσότερα από 1150 έχουν εξαχθεί σε ένα αριθμό κρατών στα οποία περιλαμβάνονται τα: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) (652 οχήματα), Κύπρος (43), Ινδονησία (54), Κουβέιτ (118), Νότια Κορέα (70), Αζερμπαϊτζάν (100 BMP-3M), Ουκρανία (4), Λιβύη (10), Τουρκμενιστάν (4) και Βενεζουέλα (130 BMP-3M)

Η βιομηχανία Κurganmashzavod με έδρα το Κουργκάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας παράγει το σκάφος και το Σχεδιαστικό Γραφείο Εξοπλισμών (KBP) στην Τούλα είναι υπεύθυνο για τον πύργο. Το BMP-3 είναι ένα ερπυστριοφόρο, τεθωρακισμένο, αμφίβιο όχημα σχεδιασμένο να προσβάλλει θωρακισμένους χερσαίους και εναέριους στόχους καθώς είναι ακίνητο, κινούμενο ή εν πλω.

Βολή εν πλω από το BMP-3F.
Βολή εν πλω από το BMP-3F.

Το 2007 ο Ρωσικός Στρατός παρήγγειλε στη βιομηχανία Κurganmashzavod ένα πακέτο νέας κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-3.

Μία διοικητική εκδοσή, το BMP-3K είναι επίσης διαθέσιμη, η οποία είναι ίδια με το βασικό BMP-3, αλλά διαθέτει επιπρόσθετο εξοπλισμό επικοινωνιών και πλοήγησης. Μια έκδοση σχεδιασμένη για ευρύτερη επιχειρησιακή χρησιμοποίηση σε αμφίβιες επιχειρήσεις είναι το BMP-3F.

Oι τροποποιήσεις στην κατασκευή του επέτρεψαν την εν πλώ κίνηση  με θαλάσσιο κυματισμό βαθμού τρία και την πραγματοποίηση, με μία σχετική ευστοχία, βολής με κυματισμό βαθμού δύο. Το BMP-3F μπορεί να αντέξει συνεχιζόμενες αμφίβιες επιχειρήσεις για διάστημα επτά ωρών. Μία αναγνωριστική έκδοση, η BRM-3K, βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό.

ΤΟΜΑ BMP-3 της Εθνικής Φρουράς.
ΤΟΜΑ BMP-3 της Εθνικής Φρουράς.

Εκσυγχρονισμένο όχημα BMP-3M

Οι KBP και Κurganmashzavod έχουν εκσυγχρονίσει το όχημα τοποθετώντας νέο πύργο και κινητήρα. Το εκσυγχρονισμένο όχημα ονομάζεται BMP-3M και ο νέος πύργος περιλαμβάνει ένα νέο αυτόματο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) με ψηφιακό υπολογιστή, νέο σκοπευτικό περισκόπιο πυροβολητή BZS1 με θερμικό της SAGEM και καταδείκτη λέιζερ, περισκόπιο αρχηγού TKN-AI με καταδείκτη υπερύθρων και νέο σύστημα γέμισης του πυροβόλου/εκτοξευτή.

Ο πύργος του εκσυγχρονισμένου BMP-3M με το σύστημα ενεργή θωράκισης ARENA-E και με τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επιτήρησης. (kurganmash)
Ο πύργος του εκσυγχρονισμένου BMP-3M με το σύστημα ενεργή θωράκισης ARENA-E και με τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα επιτήρησης. (kurganmash)

Το BMP-3M έχει επίσης τη δυνατότητα βολής τύπους πυρομαχικών στους όποιους περιλαμβάνονται τα νέα καθοδηγούμενα πυρομαχικά με λέιζερ των 100 χιλιοστών, τα νέα βλήματα 100χιλ. HE-FRAG ( υψηλής εκρηκτικότητας/θραυσματογόνο) και τα νέα πυρομαχικά 30 χιλ. APSDS.

Ο κινητήρας UTD-32T του BMP-3 παρέχει ισχύ 660 ίππων. (kurganmash)
Ο κινητήρας UTD-32T του BMP-3M παρέχει ισχύ 660 ίππων. (kurganmash)

Η επιπρόσθετη προστασία από την παθητική θωράκισης είναι αποτελεσματική κατά βολών φυσιγγίου 12,7 χιλ. από απόσταση 50 μέτρων. Η Εκρηκτική Αντιδραστική Θωράκιση (ERA) είναι διαθέσιμη ως προεπιλογή. Ο νέος αναβαθμισμένος κινητήρας είναι το UTD-32T, ο οποίος παρέχει ισχύ 660 ίππων.

Σταθμός οδηγού BMP-3M. (Κurganmashzavod)
Σταθμός οδηγού BMP-3M. (Κurganmashzavod)

To περισκόπιο νυχτερινής παρατήρησης του οδηγού TVK-1 βελτιώνει σημαντικά την οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τον Φεβρουάριο του 2011 τα ΗΑΕ υπέγραψαν σύμβαση, αξίας 74 εκατομμυρίων $ με την Ρωσική εξαγωγική εταιρεία όπλων Rosoboronexport για τον εκσυχρονισμό 135 TOMA BMP-3 των Ενόπλων Δυνάμεων των Εμιράτων Η αναβάθμιση αναμένεται να μετατρέψει τα συγκεκριμένα οχήματα στο πρότυπο BMP-3M.

Πύργος BMP-3M. (Κurganmashzavod)

Οπλισμός του BMP-3

Ο κυρίως οπλισμός του BMP-3 είναι ένα 100 χιλιοστών, ημιαυτόματο, ραβδωτό, πυροβόλο/εκτοξευτής πυραύλων 2A70, το οποίο είναι σταθεροποιημένο σε δύο άξονες και μπορεί να βάλλει, είτε με τα πυρομαχικά 3UOF HE-FRAG ή τους αντιαρματικούς, καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) 3UBK10. Το δραστικό βεληνεκές του βλήματος HE-FRAG είναι 4000 μέτρα. Η αρχική ταχύτητα του είναι 250 μέτρα/δευτ.

Εικοσιδύο βλήματα HE-FRAg μπορούν να μεταφερθούν στο σύστημα αυτόματης γέμισης, το συνολικό φορτίο πυρομαχικών είναι 40 βλήματα. Ο ρυθμός βολής είναι δέκα βλήματα το λεπτό.

Πυργος BMP-3M με ενσωματωμένο το σύστημα προστασίας Shtora-1. (Κurganmashzavod)

Το πυροβόλο εκτοξεύει τον αντιαρματικό, καθοδηγούμενο πύραυλο 3UBK10, ο οποίος αποτελείται από τον αντιαρματικό πύραυλο, καθοδηγούμενο με δέσμη λέιζερ 9M117 και το σώμα του πυραύλου.

Ο πύραυλος χρησιμοποιείται στο πυραυλικό σύστημα Bastion (ΝΑΤΟικός προσδιορισμός AT-10 Stabber). Μπορεί να προσβάλλει άρματα που διαθέτουν θωράκιση ERA καθώς επίσης βραδυκίνητους, χαμηλά ιπτάμενους στόχους όπως τα ελικόπτερα.

Το βεληνεκές του πυραύλου ξεκινά από τα 100μ. και φτάνει έως τα 4000. Η πιθανότητα προσβολής που δίνεται είναι τουλάχιστον 0,8 με διάτρηση θωράκισης 600 χιλιοστών.

Όχημα ΒΜΡ-3 της κυπριακής Εθνικής Φρουράς. (Αρχείο «ΕΑ&Α»/Σ. Δ. Βλάσσης).
Όχημα ΒΜΡ-3 της κυπριακής Εθνικής Φρουράς. (Αρχείο «ΕΑ&Α»/Σ. Δ. Βλάσσης).

Το φορτίο πυραύλων είναι οχτώ βλήματα.

Στον οπλισμό περιλαμβάνεται το 30 χιλιοστών, σταθεροποιημένο σε δύο άξονες, αυτόματο πυροβόλο 2A72, το οποίο βάλλει πυρομαχικά 3UOR-6 και 3UOR-8. Το φορτίο πυρομαχικών 30χιλ. είναι 500 βλήματα διάτρησης θωράκισης (AP) ή HE-FRAG.

Ο ρυθμός βολής του 2A72 είναι περισσότερα από 300 βολές το λεπτό και το δραστικό βεληνεκές είναι απο 1500 έως 2000 μέτρα. Υπάρχει επίσης, ενα συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62χιλ.και δύο πολυβόλα ενσωματωμένα στο σκάφος του BMP-3.

BMP-3 των ΗΑΕ με την επιπρόσθετη-σπονδυλωτή  θωράκιση Kaktus. (TBILISIS FORUMI)

Θωράκιση

Το BMP-3 μπορεί να δεχθεί την σουίτα αμυντικών βοήθμάτων ARENA-E, η οποία αναπτύχθηκε από την KBM με έδρα την Κολούμα της Ρωσίας. Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχου, τον υπολογιστή, μονάδα επεξεργασίας και τα πυρομαχικά προστασίας.

Το σύστημα είναι αυτόματο. Το ραντάρ μεταβιβάζει τα στοιχεία παρακολούθησης στον υπολογιστή ο οποίος επιλέγει τον αριθμό βολών αντιμέτρων που θα πραγματοποιηθούν και ελέγχει την πυροδότηση του επιλεγμένου πυρομαχικού, το οποίο εκτοξεύεται κατευθυνόμενο προς την εισερχόμενη απειλή.

Το όχημα μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με το σύστημα προστασίας SHTORA-1 το οποίο αντιμετωπίζει τα ημιαυτόματα, αντιαρματικά όπλα κατευθυνόμενα με σήματα ή καλώδιο (SACLOS).

To μπροστινό μέρος του BMP-3 διαθέτει διπλό πάτωμα για επιπλέον προστασία από τα διατρητικά βλήματα των 30 χιλιοστών. (army-technology.com)

To σκάφος και ο πύργος είναι κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου. Η θωράκιση περιλαμβάνει επίσης εξωτερικές ατσάλινες ζώνες ενσωματωμένες στον πύργο, αποσπώμενα πάνελ πλευρικής θωράκισης και διπλό πάτωμα στο μπροστινό μέρος.

Ο εξοπλισμός προστασίας ΧΒΡΠ περιλαμβάνει μία μονάδα φίλτρου εξαερισμού όπως επίσης και αεροστεγές στεγανοποίηση. Το σύστημα βρίσκεται στο πίσω μέρος του οχήματος το οποίο συμβάλει και στην μείωση της θερμικής υπογραφής του οχήματος.

BMP-3 των ΗΑΕ με επιπρόσθετη θωράκιση Kaktus. (TBILISIS FORUMI)

Σύστημα πυρός και παρατήρησης

Το σύστημα έλεγχου πυρός (ΣΕΠ) είναι αυτόματο με χειροκίνητη υπερκέραση για τον πυροβολητή και αρχηγό. Περιλαμβάνει το βλητικό υπολογιστή 1V539, το ηλεκτρο-μηχανικό σύστημα σταθεροποίησης 2E52 και το αποστασιόμετρο λέιζερ 1D16. Ο πυροβολητής χρησιμοποιεί τι κύριο σκοπευτικό όργανο (ΚΣΟ) 1K13-2, ένα συνδυαζόμενο σκοπευτικό ημέρα/νύχτας και μία τηλεσκοπική διόπτρα ημέρα PPD-1. O αρχηγός έχει στη διάθεση του το σκοπευτικό ημέρας IPZ-10 και το σκοπευτικό νύχτας/ημέρας TKN-3.

Το BMP-3F. (Κurganmashzavod)

Η Γαλλική εταιρεία σε συνεργασία με την Κurganmashzavod και την Λευκορώσικη Peleng έχουν εξελίξει για το BMP-3 το θερμικό περισκόπιο Namut.

Το σκοπευτικό του έχει κατασκευαστεί έχοντας ως βάση το Athos της SAGEM το οποίο είναι τοποθετημένο στα BMP-3 που έχουν παραδοθεί στα ΗΑΕ.

Κίνηση

Ο κινητήρας του ΤΟΜΑ είναι ο σχήματος βέ (V), ντιζελοκίνητος UTD-29 ο οποίος παράγει 500 ίππους.

Το συγκρότημα μετάδοσης κίνησης του συγκροτήματος ισχύος ενσωματώνει το σύστημα πηδαλιουχίας, το κιβώτιο σύμπλεξης των υδροπροωθήτηρων και την ηλεκτρική αντλία εκκένωσης ύδατος τα οποία είναι τοποθετημένα στο πίσω κάτω μέρος του οχήματος.

Η μετάδοση είναι συνδυασμένη μηχανικη-υδραυλικη με ενα υδροστατικό κιβώτιο ταχυτήτων για το σύστημα σύμπλεξης και την μετάδοση ισχύος των υδροπροωθητήρων.

Το όχημα BMP-3 ζυγίζει 18,7 τόνους, μπορεί να κινηθεί με μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ/ώρα και έχει επιχειρησιακή αυτονομία 600 χιλιομέτρων.[youtube=http://youtu.be/3uq0XezdHmI]

Χαρακτηριστικά

Μεταφορά προσωπικού

 • Πλήρωμα: 3 άτομα
 • Επιβιβασμένο προσωπικό: 7 άτομα
 • Εφεδρικά καθίσματα: 2 άτομα

Μέγιστη ταχύτητα

 • Σε δρόμο – εμπροσθοπορεία: 70χλ/ωρα
 • Σε δρόμο – οπισθοπορεία: 20χλμ/ωρα
 • Εν πλώ: 10χλμ/ωρα
 • Μέση ταχύτητα σε μή βελτιωμένο δρόμο: 40 χλμ/ώρα

Μεταφορά

 • Με τρένο, τροχοφόρο όχημα, πλοίο και αεροπλάνο.

Οπλικά συστήματα

 • 1 πυροβόλο/εκτοξευτής των 100 χιλιοστών 2A70
 • 1 Αυτόματο πυροβόλο των 30χιλ. 2A72
 • 3 Πολυβόλα 7,62χιλ.
 • Πρακτική ταχυβολία των 100χιλ. πυροβόλου/εκτοξευτή 2A70: 10 Βολές το λεπτό
 • Ρυθμός βολής του πυροβόλου των 30χιλ.: 300 βολές το λεπτό.

Δραστικό βεληνεκές όπλων

 • Πυροβόλο/εκτοξευτής των 100 χιλιοστών 2A70 (βλήμα): 4000μ.
 • Πυροβόλο/εκτοξευτής των 100 χιλιοστών 2A70 (πύραυλος): 4000μ.
 • Πυροβόλο των 30χιλ.:4000μ.

Φορτίο πυρομαχικών

 • Πύραυλοι (ATGM) για το πυροβόλο/εκτοξευτή των 100χιλ: 8
 • Πυρομαχικά για το αυτόματο πυροβόλο των 30χιλ.:
 • Βλήματα HEI:300
 •     -//-        APT:200
  Πυρομαχικά για τα πολυβόλα των 7,62χιλ.:6000 (σε ταινίες)

Κινητήρας

 • Ντιζελοκίνητος, τετράχρονος, υδρόψυκτος

Ισχύς

 • 331 (450) kW (Hp)

Μετάδοση ισχύος

 • Συνδυασμένη μηχανική-υδραυλικη, τεσσάρων ταχυτήτων, με μετάδοση ισχύος στους υδροπροωθητήρες.

Ανάρτηση

 • Ανεξάρτητη, αντιστρεπτικών δοκών, έξι υδραυλικούς αποσβεστήρες κραδασμών (αμορτισέρ)

Ρύθμιση τάσης ερπύστριας

 • Σύστημα ελεγχόμενο με τηλεχειρισμό από τον σταθμό του οδηγού με ένδειξη δύναμης τάσης.

Βάρος μάχης

 • 18700 κιλά (+2%)

Διαστάσεις

 • 7200Χ3300Χ2450χιλιοστά

[youtube=http://youtu.be/FWC0t2IDtCo]

Πηγές:
Κurganmashzavod
army-technology.com
armyrecognition.com
wikipedia.org

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Το εν λογω ΤΟΜΑ ειναι στην ουσια και ενας κυνηγος αρματων με πολυ καλες επιδοσεις. Μεχρι και LEO 2 A4 θωρακιση μπορει να διατρησει στα 4000 χιλιομετρα. Η σχεδιαση του πισω μερους ειναι στα αρνητικα του.

  1. Το σασί του ΒΜΡ-3 με Kornet-EM ή 9M123 Khrizantema είναι κυνηγός αρματων.. Με ικανότητα διάτρησης στα 4 χλμ μαλλον στόχος εκπαίδευσης ειναι..

 2. …αν βλεπεις τον φορεα του οχηματος ισως, αν βλεπεις το οπλικο συστημα που φερει ο φορεας τοτε αλλαζουν τα πραγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.