Σάββας Βλάσσης: Ανακατασκευασμένο ΒΜΡ-1 από τα ΕΑΣ στην DEFEA 2021

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στο περίπτερο των ΕΑΣ στην DEFEA 2021, το μόνο “ζωντανό” έκθεμα ήταν το πρωτότυπο του ανακατασκευασμένου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης ΒΜΡ-1 που προορίζεται για την Αίγυπτο. Η ανάληψη του έργου είχε ανακοινωθεί από τα ΕΑΣ στις 8 Αυγούστου 2019, κατόπιν υπογραφής συμβάσεως με την κυπριακών συμφερόντων MIMA Global.

Στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, η Ελλάδα παραχώρησε δωρεάν στην Αίγυπτο 92 τεθωρακισμένα ΒΜΡ-1 που ευρίσκοντο σε κατάσταση αποθέσεως από τον Ελληνικό Στρατό. Από αυτά, προβλέπεται να προκύψουν τουλάχιστον 70 οχήματα πλήρως λειτουργικά με τις εργασίες να εκτελούνται στο εργοστάσιο Μάνδρας των ΕΑΣ.

Αυτή την στιγμή στο εργοστάσιο βρίσκονται 7 οχήματα που υποβάλλονται στις σχετικές εργασίες. Η υλοποίηση του έργου αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες, εξαιτίας της καταστάσεως στην οποία ευρίσκοντο τα εκτός λειτουργίας οχήματα, όχι μόνο από μηχανολογικής πλευράς αλλά και εξαιτίας της ελλείψεως υποσυστημάτων και υλικών, στα οποία είχε γίνει προσπορισμός από τον Ελληνικό Στρατό. Τα 3 αρχικά οχήματα προβλέπεται να υποβληθούν σε δοκιμές και να εκτελέσουν βολές στην Ελλάδα, πριν παραδοθούν. Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Στο όχημα έχουν γίνει ελαφρές τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα, στον πύργο που φέρει το πυροβόλο χαμηλής πιέσεως 73 mm υπάρχει βάση για την υποδοχή εγκαταστάσεως φορέα εκτοξεύσεως αντιαρματικών βλημάτων Konkurs. Αφαιρέθηκε επίσης η βάση που είχε τοποθετήσει ο Ελληνικός Στρατός για βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ.

Η αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας, ανέφερε διάρκεια συμβάσεως 26 μηνών αλλά 23 μήνες μετά, είναι δεδομένο ότι οι ρυθμοί αποδόσεως οχημάτων θα είναι πολύ αργοί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.