Σάββας Βλάσσης: Αρχική έγκριση ΓΕΣ πρότασης για 76 AAV7 κόστους 150 εκατ. €

Απο Σάββας Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Ένα βήμα πιο κοντά στην προμήθεια Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου, έγινε στις 24 Νοεμβρίου, μετά την έγκριση από το ΓΕΣ της σχετικής Μελέτης Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος. Η συγκεκριμένη ΜΟΠΥ βασίστηκε σε ενημέρωση από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έπειτα από μακρά αλληλογραφία, για την διάθεση μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων AAV7 από τα αποθέματα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η ΜΟΠΥ που εγκρίθηκε, προτείνει την προμήθεια 76 συνολικώς οχημάτων, εκ των οποίων 4 εκδόσεως Περισυλλογής (Recovery) και 14 εκδόσεως Διοικήσεως (Command Post) ενώ τα υπόλοιπα είναι της τυπικής εκδόσεως μεταφοράς προσωπικού. Με τον αριθμό αυτόν, θα καλυφθούν συνολικώς οι απαιτήσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και των οργανικών της 505, 521, 575 Ταγμάτων Πεζοναυτών.

Η πρόταση στηρίζεται σε αμερικανική ενημέρωση περί παραδόσεως των οχημάτων πλήρως ανακατασκευασμένων και ικανών για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων όπλων, συστημάτων επικοινωνιών, FOS και δημιουργία υποδομών συντηρήσεως στο στρατόπεδο της 32 ΤΑΞΠΝ. Το κόστος ανά όχημα από όλες τις εργασίες που θα αναληφθούν, ανέρχεται σε 1,7 εκατ. € περίπου.

Πέραν των οχημάτων, περιλαμβάνεται πρόσθετο κόστος 20 εκατ. € περίπου για την δημιουργία απαραιτήτων εγκαταστάσεων στα στρατόπεδα που θα μεταφερθούν τα οχήματα. Δηλαδή όρχοι οχημάτων, υπόστεγα, άλλες υποδομές, ακόμη και ειδική εκπαιδευτική εγκατάσταση με πισίνα για την εξοικείωση του προσωπικού με διαδικασίες διαφυγής από βυθιζόμενο όχημα. Στην δαπάνη περιλαμβάνεται βιβλιογραφία, εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού και πληρωμάτων, Επομένως, το συνολικό κόστος της προτάσεως, αγγίζει τα 150 εκατ. €. Η αποπληρωμή θα γίνει μέσω συνάψεως Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS).

Επειδή πρόκειται για υλικό μεταχειρισμένο που μόλις έχει αρχίσει να αποσύρεται καθώς εντάσσεται πλέον σε υπηρεσία το ACV, η αμερικανική πρόταση προβλέπει την εξέλιξη της προμήθειας από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Με ευθύνη των Αμερικανών Πεζοναυτών και από προσωπικό τους, θα εκτελεστούν όλες οι εργασίες προετοιμασίας του υλικού και θα επιβλέψει τις προετοιμασίες στην Ελλάδα. Η πρόταση αφορά την διατήρηση των οχημάτων σε υπηρεσία για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών.

Επόμενα βήματα στην διαδικασία, είναι η υποβολή Προτάσεως Ενεργοποιήσεως Υποπρογράμματος Προμήθειας προς έγκριση από το ΓΕΣ, εφόσον ληφθεί έγκριση θα παρουσιασθεί προς έγκριση στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) και κατόπιν στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά, θεωρείται ότι μπορεί να έχει ληφθεί έγκριση μέχρι και την εκπνοή του έτους, ώστε εν συνεχεία το υποπρόγραμμα να παρουσιασθεί στην Βουλή και τέλος, να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

    1. Ευχαριστώ Σταύρο.
      Έχεις δίκιο. Αυτή δεν θα ειναι η τελική μορφή του site. Καθημερινά θα γίνονται μικρές βελτιώσεις στον χρωματισμό, την γραμματοσειρά, τη δομή και γενικά το στήσιμο του site.
      Σε χαιρετώ.

  1. Χαμηλή ταχύτητα, δεν λειτουργεί σε κυματισμό ευπαθείς σε βολές αντιαρματικων όπως αποδειχθεί στον 2ο πόλεμο του ιρακ. Ένα θωρακισμένο σκάφος ειδικών επιχειρήσεων θα είχε πραγματική δυνατότητα μεταφοράς και αποβίβαση οπουδήποτε οποτεδήποτε χωρίς τα αρματαγωγα

  2. Πόσα χωράνε στα Ιάσων; Πόσα στα zubr; Πάλι προβλήματα οπλισμού θα υπάρχει. Μέχρι να βρεθεί θα είναι φαφουτικα. Πρέπει να συνιθησουμε την νέα εμφάνιση. Για να πω την αλήθεια , ίσως να έχετε περιθώρια βελτίωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.