Σάββας Βλάσσης: Επιπλέον 6 Rafale ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Έρχεται επέλαση των ΗΠΑ στα εξοπλιστικά

©Photographix/Facebook

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Σύντομα τα Rafale θα γίνουν 24, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο σχετικές κυβερνητικές διαρροές προ μηνών αλλά και προκαλώντας την εύλογη απορία, του τι άλλαξε μέσα σε 12 μήνες από πέρυσι που είχε αποφασισθεί η προμήθεια μόνο 18 Rafale;

Μήπως η κυβέρνηση άκουσε πιο “προσεκτικά” την στρατιωτική ηγεσία;

Προφανώς και όχι. Ούτε η πρώτη απόφαση για 18 αεροσκάφη, ούτε η σημερινή ανακοίνωση για αύξησή τους σε 24, συμβαδίζει με την τυπική δύναμη 20 μαχητικών μιας πολεμικής Μοίρας. Επομένως, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι η προμήθεια των Rafale εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες σχετίζονται με το μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας νέων φρεγατών. 

Πέρυσι, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ταυτοχρόνως την απόφαση για τα Rafale και το πρόγραμμα 4 φρεγατών “πολλαπλού ρόλου”, έκανε έναν πολιτικό ελιγμό από ανάγκη. Η ενημέρωση των Γάλλων ότι ματαιώνεται η προμήθεια 2 φρεγατών Belharra, επειδή η κυβέρνηση προέκρινε την αγορά φρεγατών από τις ΗΠΑ, προξένησε έντονη δυσαρέσκεια στο Παρίσι, την οποία έσπευσε να εκτονώσει η Αθήνα ανακοινώνοντας εσπευσμένα την προμήθεια των Rafale.

Δώδεκα μήνες μετά και καθώς η κυβέρνηση αναμένει την αμερικανική γραφειοκρατία να ολοκληρώσει την επίσημη τελική προσφορά για τις φρεγάτες συν την πρόταση ενδιάμεσης λύσεως, που θα συμπέσει με την ανανέωση της συμφωνίας MDCA, οι Γάλλοι συνεχίζουν να δηλώνουν παρόντες, μέσα από πρόταση για 4 φρεγάτες FDI HN. Το γύρισμα της πλάτης “σύντομα“, για δεύτερη φορά στις γαλλικές φρεγάτες, θα χρυσωθεί με την παραγγελία 6 επιπλέον Rafale.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται εντελώς προβλέψιμη μέχρι σήμερα στις επιλογές της ως προς τους εξοπλισμούς. Η προτίμηση της αμερικανικής φρεγάτας, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ούτε καν θα “επιβίωνε” της αρχικής αξιολογήσεως του Πολεμικού Ναυτικού, υποτίθεται ότι εξηγείται από το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να υποστηρίξουν μέσω του χρηματοδοτικού ταμείου DFC την επένδυση της αμερικανικής ΟΝΕΧ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η αμερικανική επέλαση στα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχισθεί με την ανάθεση συμβάσεως για αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 και την δρομολόγηση προμήθειας μιας Μοίρας F-35. Αλλά και στον Ελληνικό Στρατό, η Lockheed Martin επιδιώκει την αναβάθμιση των MLRS με ταυτόχρονη προμήθεια νέων πυρομαχικών ενώ στο τροχαίο υλικό επιδιώκεται η “διάσωση” της BAE Systems που στερείται μειζόνων προϊόντων ώστε να έχει ρωμαλέα παρουσία στον χώρο των χερσαίων συστημάτων. Μέσω παραχωρήσεως πλεονάζοντος υλικού, ο Ελληνικός Στρατός αναμένεται να παραλάβει 71 ανακατασκευασμένα (από την BAE Systems) τεθωρακισμένα οχήματα αμφιβίου εφόδου AAV7A1 που θα απορροφήσουν περί τα 200 εκατ. $ ενώ θα προωθηθούν Μ113Α3 και Μ2 Bradley με σκοπό την εξασφάλιση νέων συμβάσεων “από το πουθενά”, για την αμερικανική εταιρεία. 

Η προοπτική να γεμίσει ο Ελληνικός Στρατός αμερικανικό πλεονάζον υλικό, αρχής γενομένης από τα τεθωρακισμένα Μ1117, που αναμένεται να απορροφήσουν 150 εκατ. $ σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, και άλλο προσφερθέν υλικό (JLTV, MRAP) εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξεως του 1 δισ. $, μια καλή “ένεση” για τις αμερικανικές βιομηχανίες οι οποίες τείνουν προς εξαφάνιση από την διεθνή αγορά των χερσαίων συστημάτων. Βεβαίως, όλα αυτά θα… υποστηριχθούν από ετήσια δωρεάν βοήθεια 25 εκατ. $ για περίοδο ολίγων ετών, όπως πρότειναν οι γερουσιαστές Μενέντεζ – Ρούμπιο. Η κατάσταση παρουσιάζονται ως προνομιακή αντιμετώπιση της χώρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσεώς της με τις ΗΠΑ.

Ο Ελληνικός Στρατός όμως, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, θα υποχρεωθεί να αφιερώνει τους περιορισμένους πόρους του (σε έμψυχο δυναμικό και χρηματοδότηση) για να “αναστήσει” μεγάλους αριθμούς αποσυρμένου υλικού. Με αυτό τον τρόπο, θα παραμείνει δέσμιος αυτής της καταστάσεως για μακρό χρονικό διάστημα και χωρίς να αποκτά τεχνολογικό και ποιοτικό προβάδισμα έναντι του εχθρού.

Ήδη η περίπτωση των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior δίνει μια καλή εικόνα. Στην αρχική δαπάνη ύψους 46,7 εκατ. $ από την “δωρεάν” παραχώρηση, προστίθεται πλέον νέα ύψους 34 εκατ. € για σύμβαση FOS ενώ αν αποφασισθεί ο εφοδιασμός με ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας (που είχαν αφαιρεθεί από τα ελικόπτερα) το κόστος θα αυξηθεί σημαντικά. Καθώς το τεχνικό προσωπικό είναι περιορισμένο και υπάρχει έλλειψη υποδομών ενώ η χρηματοδότηση είναι με το σταγονόμετρο, το πρόγραμμα επαναφοράς σε διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς.

Από όλη αυτή την “δράση”, ο μεν Ελληνικός Στρατός εφοδιάζεται με ό,τι μεταχειρισμένο προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως στην μεταπολεμική εποχή του δόγματος Τρούμαν, με την διαφορά όμως ότι σήμερα αυτό το υλικό το χρυσοπληρώνει η χώρα (μέσω FMS). Φυσικά, παραμένει ζητούμενο εάν θα προκύψει όφελος για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η συμμετοχή της οποίας στο πρόγραμμα φρεγατών αναμένεται να λειτουργήσει και ως το κύριο “όχημα” πανηγυρικών ανακοινώσεων από κυβερνητικής πλευράς, για να συγκαλυφθεί η γενικότερη απουσία βιομηχανικών επιστροφών και επενδύσεων από διακρατικές συμφωνίες πωλήσεως αμυντικού υλικού με τις ΗΠΑ.

Βεβαίως, καθώς καμμία ανάλογη επιτυχία δεν έχει η κυβέρνηση να επιδείξει, ούτε στην περίπτωση της (εμπορικής) συμφωνίας για τα Rafale, ούτε στην περίπτωση των μέχρι τώρα (διακρατικών) συμφωνιών με το Ισραήλ, είναι ενδιαφέρον να δούμε το πραγματικό βάθος της βιομηχανικής συνεργασίας από την ανάθεση ενός προγράμματος φρεγατών στις ΗΠΑ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Και όμως είναι μια καλή μερα ….για την ενίσχυση της άμυνας μας. Τόση γκρίνια γιατί; Προτιμάναι κάποιοι να μην περνάμε Rafale για να γκρινιάζουν …άμα τα πάρουμε γιατί τα πήραμε με αυτόν τον τρόπο κτλ.
  Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να κάνει καλύτερα ας κατέβει να τον ψηφίσουμε. Πάνω από 10ετια …όλα είχαν αφεθεί στην τύχη τους πχ δεν είχαμε Miraz για να πολεμήσουμε και πολλά άλλα.
  Τώρα που συντηρούμε, κάνουμε εκ νέου επιχειρησιακά τόσα πράγματα…κάποιοι πάλι γκρινιάζουν …αντί λέμε ευτυχώς βρέθηκε κάποιος να τα κάνει ( γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο)!!!!!!
  Αν με 1δισ έχουμε ικανά ΤΟΜΑ, αντικατάσταση όλου του τροχαία υλικού, αναβάθμιση MRLS κτλ σε συντόμως χρόνους … είναι ένα καλό όνειρο.
  Μακάρι να είχαμε 10 δισ να αγοράζαμε καινούργια όλα τα καλύτερα …και φυσικά καμία 10ετια περιθώριο ….όλα θα ήταν διαφορετικά. Δεν έχουμε όμως …αυτό έχουμε …μπορούσαμε απλα να μην είχαμε τίποτα!

   1. Μπορεί να είναι με δόσεις αλλά μέσα σε περίπου ένα χρόνο αγοράσαμε ήδη 24 και ήδη ξεκίνησαν να παραδίδονται. Παλαιότερα όταν αγοράζαμε F-16 σε μεγαλύτερους αριθμούς πήραμε πρώτα τα 40 block 30 μετά από 10 σχεδόν χρόνια τα άλλα 40 block 50. Και τα F-16 τότε ήταν πολύ φθηνότερα από ότι είναι σήμερα τα Rafale.
    Σε 1-2 χρόνια παραγγείλαμε 24 μαχητικά. Ίσως του χρόνου ή σε λίγα χρόνια φτάσουμε τα 40. Θα έχουμε και βλήματα Meteor, ενώ τα πρώτα F-16 δεν είχαν AIM-120 και σύστημα αυτοπροστασίας.
    Σύντομα θα έχουμε και αναβαθμισμένα F-16 εκτός από τα Rafale.
    Η Τουρκία βασίζεται τώρα σε F-16 Block 40 περίπου 30 ετών και Block 50 20-25 ετών. Τα τελευταία 20 χρόνια παρέλαβαν μόνο 30 Block 50+ ( τώρα απομένουν 29 από αυτά ).
    Τα Rafale, Mirage 2000-5 και F-16 με ραντάρ AESA που θα έχουμε μας δίνουν ποιοτική υπεροχή.

   2. δεκτόν, πάντως πρόγραμμα δεν είχαμε και δεν έχουμε.

    Το κράτος μας εξακολουθεί να δρά σαν ερασιτέχνης, κι αυτό σε βάθος χρόνου είναι άκρως επικίνδυνο. Αυτοκτονικό θα έλεγα.

 2. γιατί προδιαγράφουν την τύχη των φρεγατών με αυτή την επιλέον παραγγελία? είναι 1000% σίγουροι ότι θα πάρουμε HF2 ? άμυνα θέλουμε να φτιάξουμε ή να μοιράζουμε δωράκια ( και τι δωράκια αξίας δισ ευρώ) πιστεύοντας ο τάδε ή ο δείνα θα καθαρίσει για εμάς με τα >> αδέρφια μας >>? γιατί θα τον πιάσει το φιλότιμο από τα δωράκιια που θα έχει πάρει και θα πεί ναι πρέπει να βοηθήσω ?

  είπα και το ξαναγράφω . Μόνο οι Ε.Δ δεν έχουν εξευτελιστέι στα μάτια του ελληνικού λαού!

  Φροντίζουν να μη γίνει αυτό στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ?

  1. Βασικά πριν μήνες υπήρχε ήδη η φήμη για τα 6 επιπλέον Rafale, ίσως τώρα έγινε απλά οριστικό και επίσημο.
   Είναι νωρίς ακόμα να βγάλουμε συμπέρασμα για τις φρεγάτες, μπορεί να πάρουμε τις Ολλανδικές, που το ΠΝ τις αξιολόγησε ως την καλύτερη επιλογή. Και αν έχουμε κάποια έκπληξη? ας πούμε Γερμανικές ή Ιταλικές φρεγάτες? ‘
   Θα δούμε, τίποτε δεν τελείωσε ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.