Σάββας Βλάσσης: Παραγγελία ΠΕΠ Tamnava 122/267 mm για την Εθνική Φρουρά της Κύπρου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στις 16 Νοεμβρίου, ημέρα του Στρατού στην Σερβία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, παρακολούθησε άσκηση του Παραποτάμιου Στολίσκου “Τακτικό Συγκρότημα σε Άμυνα Υδάτινου Κωλύμματος” στην περιοχή Šabac. Μετά την άσκηση, σε επιθεώρηση στατικής εκθέσεως όπλων και υλικών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ο διευθυντής πωλήσεων της κρατικής Yugoimport SDPR ανέφερε σε σχετική συζήτηση ότι ο νέος Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων Tamnava πωλήθηκε στην Κύπρο.

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την είδηση, προσθέτωντας ότι η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις αρχές του έτους, χωρίς επίσημη ανακοίνωση, τυπική διαδικασία στις διακρατικές συμφωνίες προμήθειας αμυντικού υλικού που συνάπτει η Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτή την κίνηση το Όπλο του Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς θα εφοδιαστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα με αριθμό ΠΕΠ Tamnava. Η εξέλιξη έχει ιστορική σημασία, καθώς το οπλικό σύστημα που αποκτάται επιτυγχάνει την μεγαλύτερη επίδοση δραστικού βεληνεκούς στην ιστορία του Όπλου μέχρι σήμερα!

Όπως και στην περίπτωση της προμήθειας αυτοκινούμενων πυροβόλων Nora B52KE των 155 mm, για το πρόγραμμα προμήθειας σύγχρονων ΠΕΠ αξιολογήθηκαν ξεχωριστά προτάσεις από το Ισραήλ και την Σερβία. Η επικράτηση των προτάσεων από την δεύτερη, στηρίχθηκε στο σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Ο ΠΕΠ Tamnava παρουσιάσθηκε από τον κατασκευαστή μόλις τον Φεβρουάριο του 2020 και διακρίνεται από το χαρακτηριστικό της εναλλαγής όπλων εκτόξευσης, δεδομένου ότι μπορεί να φέρει είτε δύο περιλήπτες 24 ρουκετών των 122 mm, είτε δύο περιλήπτες 6 ρουκετών των 267 mm. Το βεληνεκές των δύο όπλων ανέρχεται σε 40 και 70 χλμ. αντιστοίχως!

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει συνδυασμό μεταφοράς πλήρους φόρτου ρουκετών των 122 ή 267 mm, είτε συνδυασμό αυτών. Επί παραδείγματι, μπορούν να φέρονται ένας και ένας ή περιλήπτες ρουκετών διαφορετικών διαμετρημάτων έτοιμων προς βολή και δύο περιλήπτες ρουκετών των 122 mm για άμεση επαναγέμιση. Εναλλακτικώς, μπορεί να φέρονται δύο περιλήπτες ρουκετών των 267 mm έτοιμων προς βολή και δύο ρουκετών των 122 mm προς άμεσο ανεφοδιασμό.

Ο ΠΕΠ φέρεται επί φορτηγού οχήματος 8×8 μέγιστου βάρους μάχης 38 τόννων, με στοιχείο υπηρετών αποτελούμενο από 3 άνδρες. Στον χώρο φορτώσεως, πέραν του συγκροτήματος εκτοξευτού, περιλαμβάνονται και δύο περιλήπτες ρουκετών για άμεση αναχωρηγία, διαδικασία η οποία πραγματοποιείται με την βοήθεια μικρού γερανού ευρισκομένου όπισθεν της καμπίνας επιβατών.

Το Σύστημα Διεύθυνσης Πυρός περιλαμβάνει μονάδα αδρανειακής μετρήσεως, δέκτη δορυφορικής πλοηγήσεως, δέκτη GPS και σταθμό ασυρμάτου. Ο χρόνος προετοιμασίας για βολή ανέρχεται σε 120 δευτερόλεπτα και ο χρόνος για προετοιμασία μετακινήσεως της μονάδος πυρός αμέσως μετά από βολή είναι επίσης 60 δευτερόλεπτα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Η ανυπαρξία της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, κάνει αισθητή την ανικανότητα να φτιάξει έστω πτερύγια ρουκέτας. – Αλλά δεν πετάνε άλλα είναι καθηλωμένα. Δηλώσεις υπουργού. Δεν υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η άμυνα είναι στα τελευταία της. Συλλογική προσπάθεια εδώ και δεκαετίες, των ελληνικών κυβερνήσεων.

  2. Εμείς έχουμε τα MLRS και τα RM 70 τα οποία πρέπει να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά, πιο φονικά, δεν ξέρω και πιο πολλά και να δούμε και το θέμα των βαλλιστικών πυραύλων !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.