Σάββας Βλάσσης: Το τεθωρακισμένο τακτικό όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ της EODH στην DEFEA 2021

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Προ τριημέρου η ελληνική EODH γνωστοποίησε ότι θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2021, τo Τακτικό Όχημα Υψηλής Κινητικότητος ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) που ανέπτυξε. Πρόκειται για τεθωρακισμένο όχημα μέγιστου βάρους μάχης 12 τόνων που εξασφαλίζει την υπό προστασία εκτέλεση ποικιλίας αποστολών από πλευράς προσωπικού.

Ο ΟΠΛΙΤΗΣ σχεδιάστηκε με σκοπό να προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή προσαρμοστικότητα στον χρήστη, ώστε μέσα από διαφορετικές διαμορφώσεις να μπορεί να καλύπτει όχι μόνο τυπικές αποστολές μεταφοράς προσωπικού ή συνοδείας αλλά και να υποστηρίζει τον αγώνα με την χρησιμοποίηση όπλων διαφόρων τύπων. Από αυτή την άποψη, ο ΟΠΛΙΤΗΣ είναι ένα τακτικό όχημα υψηλής ευκινησίας κατάλληλο για συμμετοχή σε επιχειρήσεις τακτικού όσο και αντιανταρτικού αγώνος, προσφέροντας τον καλύτερο δείκτη προστασίας για το επιβαίνον προσωπικό.

Από το πρώτο φωτογραφικό υλικό που διέρρευσε για το πρωτότυπο που θα εκτεθεί στην DEFEA 2021 και θα καμαρώσει το κοινό, παρατηρούμε ότι ο ΟΠΛΙΤΗΣ είναι εφοδιασμένος με τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σταθμό οπλισμού, που φέρει πυροβόλο 20 mm! Πίσω, εκατέρωθεν των πλευρών, φέρονται από 4 εκτοξευτές καπνογόνων ενώ το όχημα είναι βαμμένο στις αποχρώσεις του τυπικού σχεδίου παραλλαγής που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός.

Πρόκειται δηλαδή όχι για την βασική έκδοση του οχήματος αλλά για έμπρακτη επίδειξη εξοπλισμένης εκδόσεως με αντιπροσωπευτικό σύγχρονο δείγμα οπλισμού ενώ στην πραγματικότητα οι επιλογές για τον πελάτη είναι πολλές. Είναι εφικτή η προσαρμογή εκτοξευτών αντιαρματικών πυραύλων, καλάθων ρουκετών, ή ακόμη και όλμου 120 mm με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου μεταφοράς φορτίου.

Στην βασική έκδοση, ο ΟΠΛΙΤΗΣ μπορεί να μεταφέρει 8 άνδρες, συμπεριλαμβανομένου οδηγού και συνοδηγού. Το προσωπικό στην καμπίνα μεταφοράς κάθεται σε ειδικές διατάξεις καθισμάτων για την μέγιστη προστασία και απορρόφηση κραδασμών – επιταχύνσεων από εκρήξεις ναρκών ή αυτοσχεδίων εκρηκτικών μηχανισμών. Το όχημα που εκτίθεται στο περίπτερο της EODH, φέρει τυπική θωράκιση Level III, η οποία μπορεί αναλόγως απαιτήσεως του χρήστη να αναβαθμιστεί μέχρι και σε Level IV+.

Ο ΟΠΛΙΤΗΣ θα είναι ίσως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα ολοκληρωμένου προϊόντος – οπλικού συστήματος που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην DEFEA 2021. Από πλευράς αγοράς, προσφέρεται με υψηλές προδιαγραφές και καινοτομίες σε άκρως ανταγωνιστικό κόστος προς κάλυψη εγχωρίων αναγκών όσο και της διεθνούς αγοράς ενώ σε επίπεδο παραγωγής μπορεί να “βάλει στο παιχνίδι” πλήθος ελληνικών εταιρειών με αξιόλογη συμμετοχή.

Η EODH ξεκίνησε την μελέτη για τον ΟΠΛΙΤΗ το 2018 και το επόμενο έτος άρχισαν οι σχετικές εργασίες αναπτύξεως πρωτοτύπου, με σκοπό την πανηγυρική εμφάνισή του το 2021, για να τιμηθεί η επέτειος των 200 ετών από την Παλιγγενεσία. Η διαδικασία αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της πανδημίας αλλά ο στόχος επιτεύχθηκε παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση που ενημερώθηκε επισήμως το φθινόπωρο του 2019 δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, την στιγμή που κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης διατυμπάνιζαν σχέδιο για “εθνικό όχημα” εν όψει της μεγάλης εθνικής επετείου το 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.