Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε εχθές 16 Νοεμβρίου την ενημέρωση του καταλόγου των προγραμμάτων που πρόκειται να αναληφθούν στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PESCO) με 14 νέα προγράμματα. Αυτά θα προστεθούν στον κατάλογο των 46 υφιστάμενων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της PESCO από τον Δεκέμβριο του 2017.

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Από τα 14 προγράμματα, η Ελλάδα συμμετέχει σε δύο και η Κύπρος από κοινού σε ένα. Πρόκειται για τα παρακάτω:

Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Προσομοιώσεως Κυρίου Άρματος Μάχης (MBT-SIMTEC) από κοινού με Γαλλία και Κύπρο. Η Ελλάδα ηγείται του προγράμματος που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της σχετικής εκπαιδευτικής υποδομής που θα βασίζεται σε υπάρχουσα εθνική και θα παρέχει: εκπαίδευση σε σχετικά συστήματα προσομοιώσεως, δοκιμή – ανάπτυξη νέων τακτικών, αντιλήψεων, δογμάτων και τυποποιήσεως, προσδιορισμό προδιαγραφών στην ανάπτυξη υποσυστημάτων νέου άρματος μάχης και περαιτέρω ανάπτυξη ικανοτήτων Μοντελοποιήσεως & Προσομοιώσεως, περιλαμβανομένων σχεδιάσεως/ αναπτύξεως ενός τμηματικού συστήματος προσομοιώσεως αρμάτων μάχης βασισμένου σε υπάρχοντα εμπορικά (COTS) συσκευές και λογισμικό.

Αεροπορική Ισχύς με την Γαλλία σε ηγετικό ρόλο συν την Κροατία. Σκοπός του προγράμματος είναι η επαύξηση των ικανοτήτων αεροπορικής υπεροχής των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών της ΕΕ. Το πρόγραμμα σκοπεύει να χαρακτηρίσει τα τεχνολογικά συστατικά που θα απαιτηθούν στα μελλοντικά συστήματα αεροπορικής υπεροχής και να εντοπίσει υποσυστήματα θα οποία θα ολοκληρωθούν για την ανανέωση και αντίληψη των πλατφορμών που προορίζονται για την μάχη από και στον αέρα.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι στα δύο προγράμματα με ελληνική συμμετοχή, παρουσία έχει και η Γαλλία. Μάλιστα αυτό στο οποίο ηγείται το Παρίσι, είναι το πρόγραμμα Αεροπορικής Ισχύος. Τα παραπάνω, προφανώς σχετίζονται με την στενότερη σχέση συνεργασίας που αναπτύσσουν τελευταίως στον αμυντικό και εξοπλιστικό τομέα Αθήνα και Παρίσι, σε συνδυασμό με την ευρύτερη πρόσφατη εταιρική συμφωνία που υπεγράφη.

Από βιομηχανικής απόψεως, τα δύο προγράμματα με ελληνική συμμετοχή, περιστρέφονται γύρω από τους τομείς των ηλεκτρονικών και του λογισμικού.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: