Σαουδική Αραβία: Υπογραφή συμφωνίας με την Γαλλία για την κατασκευή πολεμικών πλοίων

© REUTERS/Christopher Pike | Εικόνα του περιπτέρου της SAMI στην IDEX στο Αμπού Ντάμπι, στα ΗΑΕ, 17 Φεβρουαρίου 2019

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάπτυξη των εγχώριων κατασκευαστικών ικανοτήτων της η Σαουδική Αραβία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία, την Κυριακή, με την γαλλική Naval Group για την κατασκευή πολεμικών πλοίων στο βασίλειο.

Οι σαουδαραβικές στρατιωτικές βιομηχανίες (SAMI), η κρατική αμυντική βιομηχανία της χώρας, ανακοίνωσε την είδηση κατά την στρατιωτική έκθεση IDEF στο Αμπού Ντάμπι, την εκθεσιακή εκδήλωση του στενού συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες σε όλον τον κόσμο, πολεμάει στο δαπανηρό πόλεμο της Υεμένης από το 2015 προς υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εναντίον του ενόπλου κινήματος των Χούθις.

Η τελευταία συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή των περισσότερων πολεμικών πλοίων, φρεγατών, κορβετών και σχετικών στοιχείων, στην Σαουδική Αραβία μέσω της κοινοπραξίας της SAMI με την γαλλική εταιρεία, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της SAMI, Αντρέας Σουέρ.

«Μέσα από τις δραστηριότητες σχεδιασμού, κατασκευής και συντήρησης η κοινοπραξία θα συνεισφέρει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων και ετοιμότητας των βασιλικών σαουδαραβικών Ναυτικών Δυνάμεων,» δήλωσε.

Η Σαουδική Αραβία ίδρυσε την SAMI το 2017 για την ανάπτυξη των κατασκευαστικών ικανοτήτων με τον στόχο την εγχώρια παραγωγή του μισού απαιτούμενου στρατιωτικού εξοπλισμού μέχρι το 2030.

Η τοπικοποιήση των στρατιωτικών αναγκών της Σαουδικής Αραβίας είναι μέρος των προσπαθειών υπο την ηγεσία του κυβερνήτη διάδοχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την διαφοροποίηση από την οικονομία του βασίζεται στην εξαγωγή πετρελαίου.

Τα γειτονικά ΗΑΕ έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην εξέλιξη των δικών τους κατασκευαστικών ικανοτήτων και διαθέτουν αμυντικές και πολιτικές συμβάσεις με αρκετές ξένες εταιρείες.

Η SAMI υπέγραψε σύμβαση, το Σάββατο, με την Mubadala που χρηματοδοτείται από το Αμπού Ντάμπι, για την συνεπένδυση στην κατασκευή, συντήρηση και μηχανική.

Οι στρατιωτικές συμφωνίες με την Σαουδική Αραβία έχουν υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο μετή τη δολοφονία, τον Οκτώβριο, του αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post, Τζαμάλ Κχασόγκι μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές όπλων προς την Σαουδική Αραβία σύμφωνα με με αυτό που είπε ότι είναι η αβεβαιότητα που περιβάλει τη δολοφονία.

Ο πρόεδρος της Paramount Group, Ιβορ Ισικοβίτζ, δήλωσε στο Reuters ότι δημιουργήθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τους εκτός Ευρώπης όπως τη δική του νοτιοαφρικανική αμυντική βιομηχανία.

«Νομίζω ότι μερικοί από αυτούς είναι αρκετά κοντόφθαλμοι αλλά ειλικρινά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και είμαστε αρκετά ευτυχείς που συνεχίζουμε,» δήλωσε.

Η Paramount πραγματοποίησε συζητήσεις με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής στο βασίλειο.

Η γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σε μια περισσότερο συμβολική κίνηση, ψήφισε τον Δεκέμβριο την διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης και κατηγόρησε τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου για τη δολοφονία του Κχασόγκι. Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε την εμπλοκή του διάδοχου του θρόνου.

Mark Potter

Απόδοση/Μετάφραση από το Reuters.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.