Σαρωτική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων εντός του 2016 αναγγέλλει το υπουργείο Άμυνας

Εντός του 2016 θα γίνουν τα πρώτα βήματα του ανασχεδιασμού των Ε.Δ. σύμφωνα με τον Δ. Βίτσα. Φωτογραφία απο την επιχειρησιακή εκπαίδευση της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ. (ΓΕΣ)

Αποφάσεις για συνολική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης, κ. Δημήτρης Βίτσας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε συνομιλώντας με δημοσιογράφους, τις αποφάσεις για την αναδιοργάνωση των Ε.Δ., η οποία δεν θα περιοριστεί απλά στο κλείσιμο ή τη σύμπτυξη στρατοπέδων, αλλά θα είναι συνολική, με στόχο τη «ενδυνάμωση όλων των Σωμάτων», θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια η υλοποίηση τους. Άφησε, επίσης, σαφώς να εννοηθεί ότι τα πρώτα σημαντικά βήματα θα γίνουν εντός του 2016, αφού το χαρακτήρισε ως «χρονιά – σταθμό» για τις μεγάλες αλλαγές στις Ε.Δ.

Πάντως, αν και επανειλημμένως έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης των Ε.Δ., συζητείται και η αύξηση της θητείας, ο κ. Βίτσας ήταν κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας ότι «τέτοιου είδους σκέψεις δεν υπάρχουν». Μάλιστα, δίνοντας το στίγμα της προσωπικής του θέσης, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «εγώ δεν κατανοώ κάν προβληματισμούς για αύξηση της στρατιωτικής θητείας».

Εισήγηση

Κατά πληροφορίες, σε σχετική εισήγηση για την αναδιοργάνωση των Ε.Δ. θα κάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Ταφύλλης, ενώ ο αρμόδιος για το ζήτηση είναι ο ίδιος ο υπουργός κ. Π. Καμμένος.

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που έχει σχέση με τις Ε.Δ. Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), λέγοντας ότι εκεί παρατηρούνται «καθυστερήσεις και παράπονα», μεταξύ των άλλων και από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ προανήγγειλε την αλλαγή της διοίκησης της. Ακόμα, αναφερόμενος στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), είπε ότι υπήρξε ενδιαφέρον γι’ αυτή κυρίως από τους Γερμανούς και τους Ισραηλινούς, καθώς και από Ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Για τους τελευταίους, ωστόσο, άφησε αιχμές ως προς το εάν έχουν ουσιαστική επιχειρηματική πρόταση.

Θανάσης Αργυράκης

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, 27 Οκτωβρίου 2015.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Ελπίζω πως αυτήν την φορά, όντως θα πραγματοποιηθή η ανδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και θα προτιμούσα να γίνει αυτή χωρίς τυμπανοκρουσίες, τελείως, αν είναι δυνατόν , κρυφά από τους “φίλους” και τους εχθρούς μας!

  Δεν μπορώ να φαντασθώ “Σαρωτική” Αναδιοργάνωση χωρίς την αύξηση του χρόνου της θητείας των στρατεύσιμων, έτσι ώστε να υπάρχει πληρότητα στις μάχημες μονάδες και καλλίτερη εκπαίδευση των Ελλήνων στρατεύσιμων.

  Επίσης, θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν και οι Έφεδροι. Εξ όσων γνωρίζω υπάρχουν πολλοί Έφεδροι που θα ήθελαν να εκπαιδεύονται τακτικά κάθε χρόνο. Βέβαια γι’ αυτό απαιτούνται κάποια κονδύλια, αλλά πως είναι δυνατόν να γίνη αλλοιώς;

  Ευμένης Καρδιανός

  1. Eὐμένη,κατ᾿ἀρχήν χαίρομαι που σε συναντῶ στον παρόντα ἱστοχώρο.
   Σε τούτη την χώρα,και με την παρούσα εὐρύτερη πολιτική σύμβαση,ὅχι μόνο με την συγκεκριμένη κυβέρνηση δηλαδή,μπορεί να αὐξηθεί ὁ ΦΠΑ,ὁ ΕΝΦΙΑ,το χρέος,οἱ λάθρο,ἀλλά ὅχι ἡ θητεία.

 2. Το ζητημα δεν ειναι να αυξηθει η θητεια αλλα η ουσια,και 5 μηνες επιπλεον να εχουμε αυξηση θητειας,απο την στιγμη που η εκπαιδευση ειναι για τον π…….ο δεν εχει κανενα νοημα(για μενα) ειτε εχεις 8 ειτε εχεις 18 μηνες θητειας.

  1. Στην Ἑλλάδα ὅπως την ξέρουμε,και στο εἰκοσιτετράμηνο να πάει ἡ θητεία,δέν θα ἀποδώσει πολλά πράγματα,ἀλλά τουλάχιστον θα χαλαρώσει την ἀγγαρειομαχία-σκοπετομαχία,και θα εἶναι περισσότερα ἄτομα διαθέσιμα για ἐκπαίδευση,και με σαφῶς περισσότερη ἰκανότητα να την ἀποροφήσουν,ἀφοῦ δέν θα εἶναι ζόμπι ἀπό την κούραση.
   Το ὁρθόν,σωστόν,και πρέπον βέβαια,εἶναι να γίνουν ὅλα μαζί ἐκείνα που ΔΕΝ ἔχουν γίνει με τόσες και τόσες ἀναδιοργανώσεις,και ΧΩΡΙΣ δημόσια διαβούλευση.
   Τί θα πεί δημόσια διαβούλευση;
   Ρωτᾶμε τον δήμαρχο,τον ταξιτζή,τον σουβλατζή ἄν συμφωνεί να πάρει ὁ Στρατός την διάταξη που θα του ἐπιτρέψει να λειτουργήσει και να πολεμήσει καλύτερα;
   Και ἀπό πότε τους δεσμεύει τους κυβερνώντες δημοκράτορες το τί θέλει ὁ λαός;
   Αφοῦ ὅτι και να πεί,ὅπως θέλουν το ἐρμηνεύουν.
   Ἀλλά βέβαια,πώς θα την θάψουν την Ἄμυνα,χωρίς προφάσεις ἑν ἀμαρτίαις;

 3. Και εγώ Αχέροντα,
  Χαίρομαι που Σε ξαναδιαβάζω!

  Σε παρακολουθώ στην Ιστοσελίδα e-amyna, αν και βρίσκω ότι έχω παραγεράσει με όσα διαβάζω εκεί, όλα έχουν αλλάξει από την εποχή που υπηρέτησα την Πατρίδα!

  Και στο blog του απίθανα εξαιρετικού Βελισάριου, βρίσκει κανείς κάτι καταπληκτικές αναλύσεις, αλλά και ο Διαχειριστής του παρόντος είναι πολυγραφότατος!
  Φιλικά
  Ευμένης Καρδιανός

 4. Με δύο λόγια.
  Αν τότε, το 1963-1964, γνωρίζαμε πως θα υπάρξει ένα 1974 (!) θα είχαμε όλοι μας κυριολεκτικά σκιστεί, ώστε να είμαστε όσο γίνεται καλλίτερα εκπαιδευμένοι στις κρίσιμες στιγμές.

  Ποτέ μας δεν είχαμε φανταστεί ότι θα έφθανε η στιγμή για να εφαρμόσουμε όσα προσπαθούσαν να μας μάθουν οι άριστοι εκπαιδευτές μας αξιωματικοί στην Σχολή Μηχανικού, με εκείνες τις ατελείωτες πολυγραφημένες φυλλάδες οι οποίες ήσαν εκτός άμεσου θέματος (Π.χ. Ορισμοί τι είναι η Επίθεση, η Άμυνα, η Υποχώρηση κ.τ.λ., τελείως θεωρητικά πράγματα, λες και είχαμε 3 χρόνια μπροστά μας, λες και είμασταν στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων) παραλείποντας τα ουσιωδέστερα.

  Ήγουν, πως θα οργανώσεις το έδαφος με την Διμοιρία σου. Που θα εντάξεις τα αυτόματα όπλα, σε ποιες θέσεις θα σκάψεις τα ατομικά ορύγματα. Τι σχήμα θα έχουν αυτά. Και ούτω καθ’ εξής!

  Στα εγχειρίδια του Αυστριακού Στρατού που έχω, αναφέρονται πολλά πολύ χρήσιμα πράγματα για τον στρατιώτη και τον έφεδρο αξιωματικό. Υπάρχει και ένα ειδικό εγχειρίδιο πολυσέλιδο για τον Έφεδρο.

  Ενώ υπήρξε εκείνο το βάπτισμα του πυρός και ο στίβος λογχομαχίας, δεν υπήρξε ποτέ στίβος αρματομαχίας, ούτε βάπτισμα τεθωρακισμένων κατά το οποίο ο στρατιώτης βρίσκεται μέσα σε ένα όρυγμα από μπετόν και από πάνω του περνά ένα τεθωρακισμένο, ώστε να είναι εθισμένος και να γνωρίζει πως θα αμυνθεί κατά των τεθωρακισμένων.

  Θα πηγαίναμε σαν αρνιά προς σφαγήν!

  Σήμερα, όλοι οφείλουν να γνωρίζουν πως τα πράγματα έχουν αγριέψει πολύ και πως η καλή εκπαίδευση σώζει ζωές!

  Τι ωφελεί να έχεις υπηρετήσει μόνο έξη μήνες όταν ο απέναντι θα σε σφάξει σαν κριάρι. Δηλαδή τι νομίζουν τα παλικάρια, ότι πάντοτε ο άλλος θα την πατήσει και όχι ο υποφαινόμενος?

  Τρελά πράγματα!

  Ευμένης Καρδιανός

  1. Το ᾿74,πάντως,οὔτε οἱ Τούρκοι ἦσαν τα Waffen-SS.
   Ἄν δέν εἴχαμε πάει για ὕπνο,στην Κύπρο,ἀκόμη και χωρίς κάποια ἐπιπλέον συνδρομή ἀπό την Ἑλλάδα,οἱ Τούρκοι θα εἴχαν τόσο ρεζίλι,ὅσο και οἱ Αἰγύπτιοι το 1978,ὅταν πήγαν να κάνουν στην Λάρνακα ὅτι οἱ Ἰσραηλινοί στο Ἔντεμπε.
   Για τα χάλια του Ε.Σ την τελευταία δεκαπενταετία,καλύτερα να το ἀφήσουμε.
   Θα περιοριστῶ να παρατηρήσω ὅτι ἑνῶ ὁ Ε.Σ ἔχει ,ἤ μᾶλλον εἴχε ἀπαιτήσεις ἀπό τους στρατευσίμους,δέν ὑπερασπίστηκε το ἐπίπεδο τους,συμβιβαζόμενος ὅχι μόνο με την βυσματοκρατία,(λαμπρά ἑθνική παράδοσις),ἀλλά και την φλωροποίηση και τον κουραμπιεδισμό.
   Και ἡ θητεία ὡ θεσμός πνέει τα λοίσθια,και άναζητείται μία Καταλανική Ἐταιρεία για να την ὑποκαταστήσει…

    1. Ὅπως και τότε,ὅποια νἄναι.
     Ἄς εἶναι και ἡ FRONTEX.
     Ἔμείς μόνο μήν χρειαστεί να ὑπερασπιστοῦμε την Ἑλλάδα και τον εαὐτό μας.
     Και ὅσο για τον λογαριασμό,ἔ,μέχρι να ἔρθει,ἔχει ὁ Θεός…

 5. Εξ όσων γνωρίζω, η FRONTEX δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα από τους λαθρομετανάστες, να εξακριβώνει και διάφορα άλλα στοιχεία τους, έτσι ώστε αν τους συλλάβει σε άλλη χώρα της ΕΕ, [σύμφωνα με την συμφωνία του Δουβλίνο ΙΙ που υπέγραψαν οι κκ. Σημίτης και Γιωργάκης (κοινώς ΓΑΠ)], να μας τους στείλει πίσω «πακέτο» για να τους έχουμε εδώ και να τους χαιρόμαστε…..!

  Παρακαλώ, αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με.

  Όταν όμως μιλάμε για αναδιοργάνωση, τότε οφείλουμε να είμαστε πιο προσγειωμένοι.

  Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πνεύμα άμιλλας όπως στο Ισραήλ, όπου (όπως μου είπαν το 1993) αν δεν έχεις υπηρετήσει την θητεία σου, δύσκολα … παντρεύεσαι. Θεωρείτε γενικά ότι … έχεις κάποιο κουσούρι!

  Στα Waffen SS, ο στρατιώτης ήταν υποχρεωμένος να σκάψει μέσα σε 20 λεπτά ένα ατομικό όρυγμα και να χωθεί μέσα. Μετά την παρέλευση των 20 λεπτών θα περνούσε από πάνω του ένα τεθωρακισμένο όχημα.

  Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαία μια τέτοια είδους στρατιωτική εκπαίδευση!

  Αναφέρομαι σε ένα στίβο αρματομαχίας, όπου ο στρατιώτης μαθαίνει να ρίχνει μια νάρκη, να πετάει μια εκρηκτική γόμωση, κ.τ.λ.

  Το Αυστριακό εγχειρίδιο, το οποίο τότε ήταν διαθέσιμο επειδή η Αυστρία ήταν ουδέτερη χώρα, έχει αρκετά στοιχεία έτσι ώστε να αποφεύγεται ο αποκαλούμενος «Τρόμος των Τεθωρακισμένων».

  Αυτό ως ένα απλό παράδειγμα!

  Ευμένης Καρδιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.