Σερβία: Η Yugoimport παρουσίασε στην Partner 2015 το πολλαπλού ρόλου ταχύπλοο σκάφος PREMAX 39

Στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας της Σερβίας, Partner 2015, η οποία πραγματοποιήθηκε από 23 έως 26 Ιουνίου στο Βελιγράδι, η Σερβική κρατική Αμυντική Βιομηχανία Yugoimport παρουσίασε το Premax 39, ένα πολλαπλού ρόλου ταχύπλοο περιπολικό σκάφος ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε ποτάμια, λίμνες καθώς και παράκτια ύδατα.

Από το 1949, η Yugoimport είναι ο κύριος προμηθευτής του Σερβικού υπουργείου Άμυνας. Η εταιρεία εξάγει επίσης ένα ευρύ φάσμα αμυντικών εξοπλισμών σε όλο τον κόσμο. Με το νέο αυτό προϊόν, η Yugoimport προβάλλει την ικανότητα της να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα ελαφρύ σκάφος και να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των στρατιωτικών και πολεμικών εξοπλισμών της.

Η σχεδίαση του πολλαπλού ρόλου ταχύπλοο σκάφος Premax 39 αντιπροσωπεύει μια σύγχρονη λύση για το ευρύ φάσμα των ενόπλων συγκρούσεων σε ποτάμια, λίμνες, καθώς και περιοχών σεναρίων σύγκρουσής παράκτιων, πράσινων, μπλε υδάτων που ανήκουν στις ασύμμετρες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της πειρατείας και την καταπολέμηση των επιχειρήσεων δίωξης ναρκωτικών, αντιμετώπισης ανταρτών και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Το σκάφος και η διαμόρφωση του είναι κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου 5083, όπου εφαρμόζονται μέθοδοι συγκόλλησης TIG (Συγκόλληση Τόξου Αερίου Tungsten) και MIG (καταναλισκόμενο ηλεκτρόδιο και αέριο αργό). Το σκάφος χρησιμοποιεί γάστρα σχήματος βε (V), η οποία προσφέρει το τέλειο σχεδιασμό για πλεύση σε ποτάμια ή θάλασσα. Το Premax 39 είναι εξοπλισμένο με δύο πετρελαιοκινητήρες Cummins QSB 6.7 που αναπτύσσουν 480 ίππους, η πρόωση επιτυγχάνεται μέσω δύο υδροστροβίλων για την παροχή υψηλής ταχύτητας και ευελιξίας. Έχει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων, με μέγιστη αυτονομία 200 μιλίων ή 5 ωρών.

Το Premax 39 μπορεί να μεταφέρει το μέγιστο επτά άτομα. Στο κέντρο του σκάφους βρίσκεται μια προστατευόμενη καμπίνα. Τα όργανα πλοήγησης περιλαμβάνουν GPS και συστήματα τηλεπικοινωνιών. Στο πίσω μέρος, υπάρχουν δύο δοχεία για υδροσυλλέκτες. Το σκάφος είναι πλήρως προστατευμένο με πλάκες βαλλιστικής θωράκισης κατασκευασμένες από κεραμικά και συνθετικά υλικά και προσφέρουν προστασία στο πλήρωμα και τα ζωτικής σημασίας τμήματα του σκάφους.

Ένα αυτόματο πυροβόλο M71/08 των 20mm είναι τοποθετημένο στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφους.

Το Premax 39 που παρουσιάστηκε στην Partner 2015 ήταν εφοδιασμένο με ένα πλήρες φάσμα οπλισμού συμπεριλαμβανομένων, του αυτόματου πυροβόλου M71/08 των 20 χιλιοστών τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του σκάφους, ενός χειροκίνητου βαρέος πολυβόλου M09 των 12,7 χιλιοστών στο πίσω μέρος, και σε κάθε πλευρά ένα ελαφρύ πολυβόλο των 7,62 χιλ. και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 30 χιλ.

Το ναυτικό πυροβόλο M71/08 των 20 χιλιοστών προορίζεται για την εγγύς αντιαεροπορική προστασία μικρών πλοίων από τα ακόλουθα ιπτάμενα οχήματα: αεροχήματα χαμηλής πτήσης, αεροσκαφών χαμηλής ταχύτητας και ελικόπτερα. Εκτός από τον κυρίως σκοπό του, το εν λόγο όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε συνθήκες ημέρας και νύχτας εναντίων άλλων θαλασσίων, χερσαίων και εναέριων στόχων, όπως: μικρά πλοία, περιπολικά σκάφη, διάφορες εγκαταστάσεις στην ξηρά, μηχανοκίνητα οχήματα, στρατεύματα, αλεξιπτωτιστές κ.α.

Η βάση της σχεδίασης του πυροβόλου M71/08 των 20 χιλ. είναι η σχεδίαση του πυροβόλου M55 των 20 χιλ. το οποίο έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια την αξιοπιστία του ως ένα εξαιρετικά αποδεδειγμένο όπλο σε όλες τις συνθήκες και ως ένα όπλο εύκολο στο χειρισμό και την συντήρηση.

Το κύριο τεχνικό χαρακτηριστικό που το M71/08 κληρονόμησε, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιες άλλες λύσεις επί των ναυτικών λύσεων του ιδίου διαμετρήματος, είναι η στατική ισορροπία της ανυψωμένης μάζας σε όλες τις γωνίες ανύψωσης ακόμη και με την αλλαγή του βάρους όταν αδειάζει ο γεμιστήρας κατά τη διάρκεια της βολής. Έχει μέγιστο βεληνεκές 5500 μέτρα κατά στόχων επιφάνειας και 4000 για εναέριους στόχους.

Ένα βαρύ πολυβόλο M09 των 12,7X108mm είναι τοποθετημένο στο οπίσθιο μέρος του σκάφους.

Το χειροκίνητο ναυτικό πολυβόλο M09 των 12,7X108 χιλιοστών αποτελείται από τον κορμό ενός πολυβόλου M87 των 12,7X108 χιλιοστών και την βάση του μελλοντικού συστήματος μάχης τοποθετημένο σε σκάφος πλοίου με την μετακίνηση του πάνω μέρους μαζί με το κάθισμα του χειριστή.

Το όπλο προορίζεται για εγκατάσταση σε ελαφριά περιπολικά σκάφη και διάφορα μεγαλύτερα πλοία, να επιτρέπει την αποτελεσματική, ακριβής και ταχεία εμπλοκή διαφόρων επιγείων και εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων ταχύπλοων σκαφών, UAV, ελικοπτέρων κ.α. σε αποστάσεις έως 2000 μέτρων. Το όπλο χαρακτηρίζεται από μεγάλη ισχύ πυρός, μεγάλη χωρητικότητα γεμιστήρα  και ταχεία διαδικασία επαναγέμισης. Η σχεδίαση του έστορα, περιλαμβάνει επίσης βαλλιστικό ασπίδιο για τον χειριστή και μεγάλο πεδίο δράσης.

Ένα οβιδοβόλο των 30 χιλιοστών είναι εγκατεστημένο σε κάθε πλευρά του σκάφους.
Ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών είναι εγκατεστημένο σε κάθε πλευρά του σκάφους.

Απόδοση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.