Σερβία: Παρουσίαση του αναβαθμισμένου M-84AB1 στην Διεθνή Έκθεση PARTNER 2015

Το άρμα μάχης M-84AB1 στην αμυντική έκθεση PARTNER 2015 στο Βελιγράδι. (armyrecognition.com)

Κατά τη διάρκεια της 7ης Διεθνούς Αμυντικής Έκθεσης “Partner 2015” που διεξάγεται στο Βελιγράδι από 23 έως 26 Ιουνίου, η Σερβική κρατική αμυντική βιομηχανία Yugoimport-SDPR J.P. παρουσίασε την αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης M-84AB1.

Το M-84AB1, είναι η τελευταία έκδοση της σειρά άρματος μάχης M-84 που είναι σε υπηρεσία με τις Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις και σύμφωνα με τον ιστότοπο armyrecognition.com, προσφέρει το ίδιο επίπεδο προστασίας και ισχύ πυρός με το ρωσικής κατασκευής άρμα μάχης T-90.

Το M-84AB1 είναι εφοδιασμένο με το οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα προστασίας – SOFTKILL που βασίζεται στην ενσωμάτωση συσκευής εντοπισμού LASER, συσκευή εντοπισμού RADAR και εκτοξευτές καπνογόνων με καπνογόνα που εκτελούν παρεμπόδιση στο φάσμα του πεδίου οπτικής παρατήρησης, των υπερύθρων (IR), θερμικής παρατήρησης και μιλιμετρικού ραντάρ.

Το μοντέλο M-84AB1 αντιπροσωπεύει την τελευταία- την πραγματική έκδοση του σύγχρονου άρματος μάχης του οποίου η εξέλιξη βασίζεται στην τροποποίηση και εκσυγχρονισμό της βασικής έκδοσης M-84, δηλαδή του M-84AB.

Η αναβάθμιση βελτίωσε τις ακόλουθες παραμέτρους επιδόσεων του άρματος μάχης: την ισχύ πυρός, την θωράκιση και ευελιξία, καθώς έχει βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αξιοπιστία και προσέδωσε στο άρμα νέα χαρακτηριστικά και επιδόσεις όσον αφορά την δυνατότητα ενσωμάτωσης του άρματος μάχης σε ένα σύγχρονο δίκτυο-κεντρικό πόλεμο.

Ο κυρίως οπλισμός του M-84AB1 αποτελείται από ένα βελτιωμένο λειόκανο πυροβόλο των 125 χιλιοστών που χρησιμοποιεί ταινία αυτόματης γέμισης. Ο δευτερεύων οπλισμός περιλαμβάνει ένα τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό οπλισμένο (RCWS) με πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.

Το M-84AB1 είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα ελέγχουν πυρός (ΣΕΠ), το οποίο επιτρέπει την άμεση προετοιμασία για εκτέλεση βολής, διαθέτει μεγάλη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις και μεγάλη πιθανότητα προσβολής με το πρώτο βλήμα κινούμενου είτε ακίνητου στόχου, ημέρα και νύχτα. Η λύση του νέου ΣΕΠ δίνει στον αρχηγό τη δυνατότητα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να αναλάβει το ρόλο του πυροβολητή και να βάλλει κατά επιλεγμένων στόχων.

Η κανονική θωράκιση του M-84AB1 περιλαμβάνει εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) δεύτερης γενιάς που παρέχει πολύ καλύτερη προστασία κατά βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) και διάτρησης θωράκισης.

Για να αυξηθεί η αυτό-προστασία του, το M-84AB1 είναι εξοπλισμένο με το Shtora, ένα οπτικο-ηλεκρονικό σύστημα ενεργής προστασίας σχεδιασμένο για να παρεμβάλει τους καταδείκτες και τηλέμετρα LASER των εισερχόμενων αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (ATGM).

Το M-84AB1 είναι επίσης εξοπλισμένο με το UORZ, ένα προηγμένο ευρυζωνικό ψηφιακό ραντάρ προειδοποίησης το οποίο εντοπίζει και προειδοποιεί το πλήρωμα σε κάθε απειλή. Μπορεί να καθοριστεί η κατεύθυνση του ερευνητή και ο τρόπος λειτουργίας του, όπως: έρευνα, εντοπισμός και καθοδήγηση πυραύλου. Στο πλαίσιο ενός συστήματος προειδοποίησης απειλών, μετατρέπεται σε έναν κεντρικό κόμβο (HUB) για την ενσωμάτωση και άλλων αισθητήρων και αντιμέτρων Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW).

Φωτογραφία του πύργου με το Shtora στα αριστερά και το UORZ στα δεξιά. (armyrecognition.com)

Απόδοση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.