Σε εξέλιξη η πολυεθνική άσκηση ελικοπτέρων "Hot Blade 2012" στη Πορτογαλία

Hot Blade 2012
Την άσκηση Hot Blade 2012, θα ακολουθήσει η άσκηση Green Blade 2012 η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο στο Βέλγιο. (Φωτογραφία: EDA)

Από 4 έως 19 Ιουλίου, η Πολεμική Αεροπορία της Πορτογαλίας (Força Aérea Portuguesa-FAP) φιλοξένει στην αεροπορική βάση Maceda No 1 (AM1) στο Ovar κοντά στο Porto, η 4η εκπαιδευτική άσκηση στα πλαίσια του Προγράμματος Εκπαίδευσης Ελικοπτέρων (HTP), που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) και χρηματοδοτείται από το Λουξεμβούργο. Επικεφαλής στην άσκηση είναι ο Συνταγματάρχης του EDA Andrew Gray.

Στη τέταρτη πολυεθνική άσκηση ελικοπτέρων “Hot Blade 2012” συμμετέχουν δύο ελικόπτερα AW-101 Merlin της FAP, τρία μεταφορικά CH-47D Chinook και ένα μέσο ελικόπτερο AS-532U2 Cougar Mk2 της Ολλανδικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RNLAF), τρία τακτικά μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 TTH του Φινλανδικού Στρατού, έξι AB-212 της Αυστριακής Πολεμικής Αεροπορίας, πέντε μεταφορικά ελικόπτερα CH-53G Stallion του Γερμανικού Στρατού και δύο Α-109ΒΑ ελικόπτερα γενικής χρήσης του Βελγίου. Επίσης συμμετέχουν προσωπικό διοίκησης, έλεγχου και τεχνικής υποστήριξης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία συμμετέχουν στην άσκηση “Hot Blade 2012” με στρατιωτικούς παρατηρητές.

Κατά την διάρκεια της άσκησης τα πληρώματα θα εκπαιδευτούν στις επιχειρήσεις με ελικόπτερα σε ζεστό και σκονισμένο περιβάλλον, στην βελτίωση της διαλειτουργικότητας, την ανταλλαγή εμπειριών και την υλοποίηση του νέου δόγματος επιχειρήσεων.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν αποστολές αεροπορικής επίθεσης, έρευνας και διάσωσης, ιατρική αεροδιακομιδή, μεταφορά φορτίου, μεταφορά στρατευμάτων, συνοδεία σε φάλαγγα, στενή εναέρια υποστήριξη, υποστήριξη μάχης και επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων.

Μαζί με τα δύο ελικόπτερα AW-101 Merlin της 751 Μοίρα “Pumas” της πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνεται και προσωπικό υποστήριξης, το επίγειο κέντρο ελέγχου-αναφοράς “Batina”, προκεχωρημένοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, μια μονάδα προστασία των δυνάμεων και τέσσερα μαχητικά F-16 AM εξοπλισμένα με σύστημα σκοπεύσεως Litening AT. Tα μαχητικά χρησιμοποιούνται για να ασφαλίσουν τις επίγειες επιχειρήσεις. Μπορούν να φορτωθούν με πυραύλους AIM-120C5 AMRAAM και AIM-9 Li Sidewinder αέρος-άερος και κατευθυνόμενα συστήματα ακριβείας GBU-12 και GBU-49.

Την άσκηση Hot Blade 2012, θα ακολουθήσει η άσκηση Green Blade 2012 η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο στο Βέλγιο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.