Εμπρόσθια όψη του Leopard 2RI.

Το Leopard 2RI (Republic Indonesia) είναι μια έκδοση του Leopard 2A4 αναβαθμισμένη από την Rheinmetall με εξαρτήματα από το πακέτο Revolution. Το πρώτο πρωτότυπο του Leopard 2RI παρουσιάστηκε στην Eurosatory 2014, όμως στην πορεία η τελική διαμόρφωση άλλαξε.

Φαίνεται ότι το σύστημα προπετάσματος καπνού ROSY δεν υιοθετήθηκε και ένας διαφορετικός τύπος προβολέων και μια κάμερα νυχτερινής παρατήρησης επιλέχθηκε για την τελική διαμόρφωση. Μια άλλη αλλαγή εν συγκρίσει με την προηγούμενη διαμόρφωση ίσως να έχει γίνει στο σκάφος -το σημερινό Leopard 2RI φαίνεται να στερείται κάθε είδους ειδικής συλλογής αντιναρκικής προστασίας, η οποία, συμφωνά με παλιότερες πηγές, ήταν μέρος του Leopard 2RI στην Eurosatory 2014.

Το Defence-Blog.com δημοσίευσε φωτογραφίες του νέου άρματος μάχης Leopard 2RI για τον Στρατό της Ινδονησίας.

Το Leopard 2RI στις εγκαταστάσεις της Rheinmetall.

Εκτός από την προσθήκη της συνθετικής θωράκισης AMAP που σχεδιάστηκε από την γερμανική βιομηχανία IBD, το Leopard 2RI διαθέτει επίσης ηλεκτρικό κινητήρα για την περιστροφή του πύργου αντί της παλιότερου υδραυλικού συστήματος και κλιματιστική μονάδα. Ο επανατάκτης του πυροβόλου έχει βελτιωθεί επιτρέποντας το πυροβόλο να βάλλει τα τρέχουσας γενιάς υψηλής πίεσης διατρητικά βλήματα APFSDS. Το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) έχει βελτιωθεί για να μπορεί να βάλλει το προγραμματιζόμενο βλήμα HE. Συνολικά, το Leopard 2RI πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από 60 τόνους, σύμφωνα με την έλλειψη μερικών εξαρτημάτων σε σχέση με το 60 τόνων άρματος Leopard 2 Evolution (τη δοκιμαστική κλίνη της IBD, πάνω στην οποία έχει βασιστεί το Revolution της Rheinmetall).

Εκτός από τα τμήματα της επιπρόσθετης θωράκισης όλες οι αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί επίσης και στα Leopard 2A4+, την ινδονησιακή έκδοση του Leopard 2A4.

MBT Technologieträger και Leopard 2RI

Το Leopard 2RI έχει παρουσιαστεί, επίσης, και το Συμπόσιο Επίγειων Δυνάμεων 2016 της Rheinmetall στην Γερμανία. Τοποθετήθηκε δίπλα στην τρέχουσα έκδοση του MBT Technologieträger, τη δοκιμαστική κλίνη του Leopard 2 Revolution της Rheinmetall.

Το άρμα επίδειξης τεχνολογίας MBT Technologieträger

Το MBT Technologieträger επιδεικνύει τι μπορεί να προσφέρει σήμερα η Rheinmetall σε μια αναβάθμιση άρματος και επίσης χρησιμοποιείται για τις δοκιμές των νέων συστημάτων. Στο Συμπόσιο Επίγειων Δυνάμεων 2016 το άρμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με κάλυμμα παραλλαγής ελαχιστοποίησης θερμικού ίχνους -δεν είναι γνωστό αν είναι το MCS Barracuda της Saab, το σημερινό κορυφαίο προϊόν της αγοράς ή αν βασίζεται στο θερμοαπαγωγικό κάλυμμα AMAP-S που κατασκευάζεται από την Rheinmetall. Μια ενδιαφέρουσα αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του MBT Technologieträger είναι η έλλειψη του τηλεχειριζόμενου οπλικού σταθμού.

Το MBT Technologieträger μπορεί να επιδείξει τις μελλοντικές επιλογές αναβάθμισης για το Leopard 2RI. Εν συγκρίσει, το άρμα επίδειξης τεχνολογίας της Rheinmetall περιλαμβάνει το μακρύκαννο πυροβόλο άρματος L-55, ανώτερα οπτικά με τρίτης γενιάς θερμικό σκοπευτικό, το σύστημα προπετάσματος καπνού ROSY, το σύστημα hardkill ενεργής προστασίας ADS, έναν βοηθητικό κινητήρα (APU) και το 360° σύστημα επιτήρησης με σκοπευτικά ημέρας και νύχτας.

Απόδοση/Μετάφραση από το “Below the turret ring” για την Προέλαση.

3 Σχόλια

 1. GIORGOS 7

  Μακάρι να βλέπαμε και στα 183 2Α4 που έχουμε αποκτήσει κάτι ανάλογο σύντομα δεδομένου πως οι γείτονες προβαίνουν ήδη σε αναθάθμιση των δικών τους. Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπιστούν τυχόν μικρές ελλείψεις στα 2Α6 σε ηλ/κα απάρτια αν ισχύουν αυτά που κατά καιρούς αναφέρονται σε διάφορους ιστοτόπους. Κι ασφαλώς, άντε να δούμε επιτέλους κάποια συμπαραγωγή DM63.

  Απάντηση
  • xm8

   Δεν νομίζω να αναβαθμίζουν οι τούρκοι τα Α4 που έχουν. Θα ήθελαν ίσως, αλλά τα λεφτά πολλά. Αν υπάρχει τέτοια πληροφορία όμως, παρέθεσέ την. Ας ξεκινήσουν την παραγωγή του Altay και βλέπουμε. Τα δικά μας με τις τιμές που έχουν οι εταιρίες, θα κοστίσουν 600 εκατ € και πάνω. Οπότε το ξεχνάμε.

   Απάντηση
   • GIORGOS 7

    Προσωπικά θεωρώ πιο πιθανό να αναβαθμίσουν σημαντικό αριθμό εκ των 354 Leo 2Α4 που απέκτησαν όταν εμείς μαζεύαμε υπερήλικα Leo 1A5 παρά να αποκτήσουν περισσότερα από 500 Altay που ορέγονται. Παραθέτω μια φώτο του πώς σχεδιάζουν την αναβάθμιση του υφιστάμενου μοντέλου Leo 2A4
    και ένα βίντεο: https://www.youtube.com/watch?time_continue=232&v=4frziRdqN6o
    πέραν αναφορών σε αμφισβητούμενης ποιότητας ξένων ιστολογίων δεν έχω εντοπίσει επίσημη ανακοίνωση υπογραφής κάποιας συμφωνίας για τα τουρκικά Leo 2A4. Αλλά, έτσι είχε συμβεί και στο παρελθόν όταν λέγαμε πως δε θα αναβαθμίσουν και ομοιογενοποιήσουν το στόλο των F16 τους έως ότου το έπραξαν. Ας μην του υποτιμούμε. Ας δούμε αν μπορούμε με κάποια συνεργασία IBD, ΜΕΤΚΑ, Theon, κ.ο.κ. μπορούμε να κάνουμε κάτι για τα 2Α4. Νομίζω πως το σημαντικό κόστος θα ήταν σε τυχόν αλλαγή του πυροβόλου L44 σε L55 αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να γίνει αν μελλοντικά αποκτηθεί αριθμός (100 – 200) Μ1Α1 από αμερικανικά πλεονάσματα ώστε να πάνε τα Leo 1A5 στα νησιά και να αποσυρθούν τα Μ48 MOLF. Με 600 περίπου 3ης γενιάς άρματα το μέτωπο της Βορείου Ελλάδος (Έβρος κ.λπ.) έχει ενισχυθεί.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: