Σε πορεία ανάπτυξης με παραγωγές μπαίνουν (σιγά σιγά) τα ΕΑΣ

76mm
Πυρομαχικά των 76 χιλ. για το Πολεμικό Ναυτικό. (ΕΑΣ)

Στη μεγαλύτερη έκθεση αμυντικών συστημάτων ξηράς, τη Eurosatory, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι σε λίγες μέρες, θα επιδιώξουν να προωθήσουν τις εξαγωγικές προσπάθειες τους τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Ήδη η ατζέντα  των στελεχών της εταιρείας είναι πλήρης, με προγραμματισμένες συναντήσεις για όλες τις ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση. Πρόκειται για επαφές με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστούν συμπαραγωγές, αλλά και με στρατιωτικές ή άλλες κρατικές αντιπροσωπίες, στις οποίες μπορεί να προωθηθούν τα προϊόντα των ΕΑΣ. Έχοντας εξασφαλίσει το πρώτο συμβόλαιο, ύψους 18500000 ευρώ, με τον Ελληνικό Στρατό για πυρομαχικά των 40 χιλ., τα ΕΑΣ έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση βιωσιμότητας. Όμως πρέπει να ακολουθήσουν ακόμη πολλά. Πέρα από την αναδιοργάνωση και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του πλεονάζοντος προσωπικού (περίπου 300 εργαζόμενοι) χρειάζονται κι άλλες δουλείες για να κινηθεί η παραγωγική δυνατότητα των ελληνικών εργοστασίων.

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται ακόμη ένα συμβόλαιο, που αφορά πυρομαχικά των 76 χιλ. για το Πολεμικό Ναυτικό. Όμως η μεγάλη ευκαιρία για τα ΕΑΣ είναι το πρόγραμμα των πυρομαχικών για τα άρματα μάχης του Στρατού. Εξοπλισμένα με το ισχυρότατο πυροβόλο των 120 χιλ., τα άρματα χρειάζονται αντίστοιχης ποιότητας πυρομαχικά ώστε να αξιοποιείται το σύνολο των δυνατοτήτων τους.

Το θέμα που έχει καθυστερήσει για περίπου μία δεκαετία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του. Πολύ σύντομα, μόλις οι πολιτικές καταστάσεις σταθεροποιηθούν, θα συγκληθεί το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), το οποίο θεσμικά θα διαβιβάσει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για έγκριση. Από το συμβόλαιο αυτό τα ΕΑΣ πρέπει να εξασφαλίσουν μεγάλο ποσοστό συμπαραγωγής. Άλλωστε η ελληνική νομοθεσία προβλέπει βιομηχανική συμμετοχή σε όλα τα αμυντικά συμβόλαια που υπογράφονται.

Η συμμετοχή αυτή μπορεί να φτάσει το 40% του συνολικού συμβολαίου, οπότε ο όγκος εργασίας θα είναι τέτοιος που να μην τεθεί ζήτημα όταν τον προσεχή Δεκέμβριο λήξει η προθεσμία που έχει δοθεί στα ΕΑΣ για αποδείξουν οτι μπορούν να επιβιώσουν.

Ευθύμιος Π. Πέτρου

Εφημερίδα “Δημοκρατία”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.