Σημερινή: “42 τουρκικά Leopard από τον Έβρο στην Κυθρέα”

© AFP 2018/ OZAN KOSE

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 στην εφημερίδα “Σημερινή”.

Ακολουθεί το άρθρο:

ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ… ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Πώς θα φύγει ένας στρατός που διαρκώς ενισχύεται;

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές, η Άγκυρα, με τη συγκεκριμένη ενέργεια -πέρα από τον πρόδηλα στρατιωτικό χαρακτήρα που ενέχει, καθώς βαθαίνει ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο ανισοζύγιο δυνάμεων ανάμεσα στις δύο πλευρές-, επιχειρεί να ασκήσει επιπρόσθετη πολιτική πίεση επί της ε/κ πλευράς, ενόψει των εντεινόμενων διεργασιών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στέλνοντας ένα σαφές και εύγλωττο μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας

Σε νέα δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής προέβη στο τελευταίο διάστημα η Τουρκία, ενισχύοντας, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, τον κατοχικό στρατό. Συγκεκριμένα, όπως εγκύρως πληροφορείται η «Σημερινή» της Κυριακής, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με μία επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard (σαράντα δύο άρματα μάχης συνολικά), γερμανικής κατασκευής, η οποία εδρεύει σε στρατόπεδο στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας (εκεί ευρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού), ενώ έχουν προβεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους – ειδικές δυνάμεις, πεζικό κ.λπ.

Τα άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από τον Έβρο και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).

Άσκηση πίεσης

Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές, η Άγκυρα, με τη συγκεκριμένη ενέργεια -πέρα από τον πρόδηλα στρατιωτικό χαρακτήρα που ενέχει, καθώς βαθαίνει ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο ανισοζύγιο δυνάμεων ανάμεσα στις δύο πλευρές-, επιχειρεί να ασκήσει επιπρόσθετη πολιτική πίεση επί της ε/κ πλευράς, ενόψει των εντεινόμενων διεργασιών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στέλνοντας ένα σαφές και εύγλωττο μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας.

Είναι ενδεικτική, δε, της ενιαίας, πολυεπίπεδης στρατηγικής που μετέρχεται η Τουρκία προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, η οποία συνδυάζει σ’ ένα εδραίο σύνολο πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές στρατηγικές, που ενισχύουν και συμπληρώνουν η μια την άλλη.

Είναι, υπό αυτό το πρίσμα, εξαιρετικά σημαντικό να υπομνησθεί ότι οι Τούρκοι έπραξαν κατά τον ίδιο τρόπο και κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία, καθώς, την περίοδο 28 Ιουνίου 2017 έως 7 Ιουλίου 2017, μεσουσών των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μετέφεραν στην κατεχόμενη Κύπρο 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ. (έξι συνολικά επιπλέον μοίρες Πυροβολικού), που αποτελούν μια πραγματική απειλή για τις ελεύθερες περιοχές και έχουν μεγιστοποιήσει, σε σημαντικό βαθμό, τη δύναμη πυρός των κατοχικών δυνάμεων.

Οι Τούρκοι, όπως και τότε, δρώντας υπό τον… πέπλο του απόπλου του «Μπαρμπαρός» για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και των συνεχών προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης/Καστελορίζου και της κυπριακής ΑΟΖ, μετέφεραν, εν κρυπτώ και παραβύστω, το εν λόγω πολεμικό υλικό στα κατεχόμενα εδάφη, δείχνοντας πως ελάχιστα… χαμπαριάζουν από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανοίγματα οδοφραγμάτων ή την περιφρούρηση του περιβόητου «καλού κλίματος» για επανέναρξη των συνομιλιών, το οποίο, για κάποιους στην πλευρά μας, αποτελεί τη… λυδία λίθο της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Αντίθετα, προχώρησαν σε άλλη μια εκκωφαντική κίνηση κακοπιστίας, που πρέπει να εμβάλει σε βαθύ προβληματισμό την πολιτική ηγεσία για ό,τι τεκταίνεται στα παρασκήνια και, ενδεχομένως, αύριο, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Δεν είναι τυχαίο, επιπρόσθετα, ότι και στις δύο περιπτώσεις -τόσο κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά όσο και τώρα-, επέλεξαν ως μοχλό άσκησης πίεσης εναντίον της πλευράς μας αυτό που αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το κυριότερο, ίσως, διακύβευμα για την επίλυση του Κυπριακού, την παραμονή, δηλαδή, των στρατευμάτων και τη διατήρηση των εγγυήσεων, ενισχύοντας δραστικά τον στρατό κατοχής.

Ενήμερες οι Αρχές – μείζον πολιτικό ζήτημα

Για το γεγονός είναι ενήμερες οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνουν την έλευση των Leopard, κάνουν, ωστόσο, λόγο για «συνήθη» αντικατάσταση αρματικού υλικού με άλλο. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι προέβησαν σε αντικατάσταση των παλαιωμένων Μ48-Τ2, που αποσύρθηκαν, και τα οποία υστερούσαν επιχειρησιακά εν σχέσει προς τα τεθωρακισμένα Τ80, ρωσικής προέλευσης, που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Παρά ταύτα, είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αποστέλλει στην Κύπρο αυτού του τύπου τα άρματα μάχης, που αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κατοχικών δυνάμεων, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα στρατιωτικά συστήματα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός σε επίπεδο στρατού ξηράς.

Το θέμα, ωστόσο, περικλείει και μία μείζονος σημασίας πολιτική διάσταση, καθώς πρόκειται για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας-μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλος της Ένωσης.

Δεν πρέπει, επίσης, να παραθεωρείται το γεγονός ότι Κύπρος και Γερμανία είχαν υπογράψει στα μέσα του παρελθόντος έτους «προνομιακή» συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ενώ η Κύπρος εδώ και χρόνια προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό.

Ως προς το ως άνω, αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας “θα προβούν σε όλα τα ενδεικνυόμενα διαβήματα”, αφού πρόκειται για ένα “ιδιαίτερης σημασίας θέμα”, που άπτεται της προέλευσης του συγκεκριμένου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Είναι η δεύτερη φορά που η Άγκυρα αποστέλλει στην Κύπρο στρατιωτικό εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, καθώς προηγήθηκαν τα, πεπαλαιωμένα, πλέον, αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Milan, ωστόσο, η πρόσφατη ενέργεια χαρακτηρίζεται ως αυξημένης επιχειρησιακής επιτελεστικότητας, αφού, σ’ ένα επιχειρησιακό περιβάλλον με τα μορφολογικά και γεωγραφικά δεδομένα της Κύπρου, ο συγκεκριμένος τύπος άρματος, στους συγκεκριμένους αριθμούς, μπορεί να αποβεί καταλυτικός.

Και στη Συρία

Ειρήσθω εν παρόδω ότι πρόκειται για παρόμοιο τύπο τεθωρακισμένων, τα οποία χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι κατά την εισβολή τους στην πόλη Αφρίν της Συρίας εναντίον των Κούρδων τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που προκάλεσε την οργή της γερμανικής αντιπολίτευσης έναντι της Κυβέρνησης της Καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία απέφυγε να διασαφηνίσει τη θέση της έναντι της ενέργειας του τουρκικού καθεστώτος.

Μάλιστα, τόσο η αντιπολίτευση, όσο και μέλη του ίδιου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είχαν καλέσει την κ. Μέρκελ να ακυρώσει τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για αναβάθμιση των τουρκικών αρμάτων μάχης, καθώς και για ξεπάγωμα της πώλησης νέων γερμανικών τεθωρακισμένων στην Τουρκία, λόγω της παράνομης τουρκικής εισβολής στη Συρία με τη χρήση γερμανικού πολεμικού υλικού.

Αιχμή του δόρατος

Συνολικά, σ’ αυτόν τον τύπο, ο τουρκικός στρατός διαθέτει, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες στη Συρία και στο Κουρδιστάν, 397 τεθωρακισμένα άρματα μάχης Λέοπαρντ 1, και 354 τεθωρακισμένα άρματα μάχης Λέοπαρντ 2.

Έως την παραγωγή και ένταξη στο τουρκικό «ιππικό» των τεθωρακισμένων τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής ALTAY, που, με βάση τον σχεδιασμό του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού, θα αντικαταστήσουν, μακροπρόθεσμα, όλα τα άρματα μάχης των ΤΕΔ, τα Λέοπαρντ αποτελούν την αιχμή του δόρατος του αρματικού δυναμικού της Τουρκίας.

Διπλές σκοπιές

Παράλληλα, οι Τούρκοι τούς τελευταίους μήνες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη γραμμή αντιπαράταξης, ενώ σε όλα τα φυλάκια χρησιμοποιούν «διπλές σκοπιές», στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιδείξουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Σ», σε αρκετές περιπτώσεις προβαίνουν σε σοβαρές προκλήσεις έναντι των εθνοφρουρών στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που, για ευνόητους λόγους, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες στρατιωτικές πηγές, μόνο χάρη στην αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα των εθνοφρουρών μας δεν έχει προκληθεί κάποιο «δυσάρεστο απρόοπτο επεισόδιο». Οι συγκεκριμένες ενέργειες, σε συνδυασμό με το περιστατικό της Δένειας είναι προφανές ότι εντάσσονται σ’ έναν ευρύτερο σχεδιασμό των Τούρκων για πρόκληση έντασης, με σαφείς πολιτικές σκοπεύσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Ίσως είναι καιρός να αναβαθμιστουν τα τ80 της εθνικής φρουράς. Θωράκιση relict σύστημα ελέγχου πυρός (hunter killer) και τηλεχειριζόμενο 12,7mm από τ90ms.

  2. Η έλευση των Leo 2A4 στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), έστω και εαν αυτό αφορά 41 άρματα, αυξάνει κατακόρυφα την ισχύ πυρός και είναι αρκετά ανησυχητικό. Αυτά λογικά θα εξοπλίσουν μια από τις 2 επιλαρχίες της 14 ΤΘΤ, που εδρεύει στην περιοχή της Κυθρέας (παρεπιπτόντως εκεί που χάθηκε ο ήρωας ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ), η οποία είναι η εφεδρεία των ΤΔΚ και δεν είναι σε μεγάλη απόσταση από την γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΤΔΚ χρησιμοποιούν το τετραδικό μοντέλο στις Ταξιαρχίες τους και η στελέχωση τους αγγίζει το 100% .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.