Σκληρή επίθεση Κέρι στη Μόσχα για την κατάρριψη του Boeing 777 στην Ουκρανία: "Έχετε την ευθύνη…"

Μέλη των σωστικών συνεργείων μεταφέρουν ένα σάκο νεκρών με φορείο από το σημείο της πτώσης του Boeing 777 της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. (EPA/ANASTASIA VLASOVA)

Η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις της προς τον Πρόεδρο Πούτιν εκτοξεύοντας κατηγορίες και συνδέοντας τη Μόσχα με την κατάρριψη του αεροπλάνου. Συνέχισε και σήμερα να απαιτεί τον τερματισμό της στρατιωτικής ενίσχυσης των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Έτσι, προχώρησε σε δύο κινήσεις:

Πρώτον, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με σειρά συνεντεύξεων, υπογράμμισε κατηγορηματικά πως για την αεροπορική τραγωδία φέρουν την ευθύνη οι αυτονομιστές. Πρόσθεσε ότι το πυραυλικό σύστημα μεταφέρθηκε στην περιοχή από τη Ρωσία και τόνισε ότι οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί δείχνουν ότι πρόκειται για δάκτυλο των αυτονομιστών.

Ο κ. Κέρι είπε ότι από την εξέταση του υλικού των δορυφόρων γνωρίζουμε από πού εκτοξεύθηκε ο πύραυλος. “Γνωρίζουμε την πορεία του», είπε στο NBC, γνωρίζουμε και την ώρα εκτόξευσης

Μιλώντας στο CNN είπε ότι «γνωρίζουμε πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές».

Δεύτερον, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, με ανακοίνωσή της, αποδέχεται ως γνήσιες τις συνομιλίες ρωσόφωνων που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Ουκρανίας και στις οποίες γίνεται αναφορά στην κατάρριψη του αεροπλάνου των Αερογραμμών της Μαλαισίας.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε πιθανόν από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11, ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Να σημειώσουμε ότι και ο κ. Κέρι αποδέχεται ως αυθεντικές τις συνομιλίες των ανταρτών μετά την πτώση του αεροπλάνου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα συνέχισε και σήμερα τις διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί διάφορες ιδέες και προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας. Οι προτάσεις καλύπτουν νέες κυρώσεις μέχρι και απόσυρση του Αμερικανού πρέσβη για διαβουλεύσεις, αλλά μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. (channelnewsasia.com)

Συνεντεύξεις Τζόν Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως είναι «σαφές» ότι το σύστημα πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το μαλαισιανό αεροπλάνο στην ανατολική Ουκρανία είχε έρθει από τη Ρωσία. Κατήγγειλε επίσης ως “γκροτέσκα” την κατάσταση στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.

«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κέρι σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Κέρι υπογράμμισε εξάλλου στο NBC πως υπάρχουν “εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις” που δείχνουν με το δάχτυλο την ευθύνη της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να τους κατηγορεί ευθέως ότι εκείνοι εκτόξευσαν τον πύραυλο.

Επικαλέστηκε για το θέμα αυτό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “ξέρουν” από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων και ότι “γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα” επίσης, είπε, επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.

«Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Κέρι στο CNN.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά γκροτέσκο», συνέχισε ο Κέρι στη προηχογραφημένη συνέντευξή του για την εκπομπή “Meet the Press” του NBC, υπογραμμίζοντας πως είναι αντίθετο «σε όλα εκείνα που ο (ρώσος) πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και η Ρωσία έχουν πει ότι έκαναν».

Επικαλέστηκε την περίπτωση «αυτονομιστών στρατιωτών σε κατάσταση νηφαλιότητας που μαζεύουν τις σορούς σε φορτηγά αφαιρώντας πτώματα και ενδείξεις από το σημείο». «Η Ρωσία οφείλει να κάνει κάτι και να κάνει τη διαφορά εδώ», είπε.

To αντιαεροπορικό σύστημα Buk-M1-2. (©Vitaly V. Kuzmin)

Η αμερικάνικη πρεσβεία στο Κίεβο

Η αυθεντικότητα μίας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε δύο ηγέτες των ανταρτών, που καταγράφηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και αποδεικνύει πως οι άνδρες τους κατέρριψαν ένα πολιτικό αεροπλάνο, επιβεβαιώθηκε από αμερικανούς ειδικούς, ανακοίνωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο.

“Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, “βασισμένη σε πολλά στοιχεία”, είναι πως “η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία”.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

“Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα”, λέει ο ένας από αυτούς, ο “Μέιτζορ” [ταγματάρχης].

“Λοιπόν;” ρωτά ο άλλος, ο “Γκρεκ”.

– “Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100%” (…)

– “Υπήρχαν όπλα;”

– “Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις”.

– “Έγγραφα;”

– “Υπάρχει ένα ενός ινδονήσιου φοιτητή”.

Της καταγραφής προηγείται μία συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.

– “Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο (…). Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία”, λέει ο Μπέζλερ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είχε δηλώσει πως πρόκειται για συνομιλίες “αξιωματικών της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών) που υποκλάπηκαν και καταγράφηκαν σύμφωνα με το νόμο”.

mignatiou.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ολες οι συραξεις, οι πολεμοι, και τα γεωπολιτικα παιχνιδια απο καποιες αφορμες ξεκινουν παντα.
    Η ιστορια διδασκει πως τις περισοτερες φορες οι αφορμες γινονται πολυ καλες δικαιολογιες προς την κοινη γνωμη και τις αντιδρασεις της. Ευτυχως ο κοσμος δεν τρωει κουτοχορτο πλεον. Δεν ειναι μακρινη ιστορια τα χημικα της Συριας, τα πυρηνικα του Ιρακ, ακομη και στον μακρινο Ισπανοαμερικανικο πολεμο του 1898 μετα την βυθηση Αμερικανικου πλοιου στην Αβανα με 266 νεκρους.
    Οχι οτι οι αλλοι Αγγλοι, Ρωσοι, Γερμανοι και λοιποι ισχυροι του τοτε ή του σημερα εχουν κανει λιγοτερα, αλλα το λεω ετσι για να μην ξεχνιωμαστε Κυριοι υπουργοι των εξωτερικων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.