Σκόπια: Διάγγελμα του πρόεδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ: «Πηγή απογοήτευσης η μη ένταξη της χώρας σε ΕΕ και NATO»

Έληξε η επιχείρηση στο Κουμάνοβο. (inserbia.info)

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, απηύθυνε διάγγελμα στο έθνος, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Κυριακή 10 Μαΐου στις 20:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδας).

Ξεκίνησε με την περιγραφή της (μέχρι τώρα εξουδετερωμένης) αλβανικής ένοπλης ομάδας ως «συνασπισμός εγκληματιών που σχεδίαζαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε διάφορους στόχους σε όλη τη χώρα» και ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε επαφές με 17 ξένες μυστικές υπηρεσίες για την πρόληψη αυτού του περιστατικού.

Ο Ιβάνοφ συνέχισε αναφέροντας ότι η ομάδα «δεν είχε καμία υποστήριξη από τοπικούς ή διεθνείς παράγοντες».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε ευθέως το status quo όσο αφορά τις εντάξεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που αντιπροσωπεύει μια πηγή «απογοήτευσης και εντάσεων μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία».

Προέτρεψε, προφανώς αναφερόμενος στο σκάνδαλο των μαζικών παρακολουθήσεων των τηλεφώνων, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αξιολογούν τις προτεραιότητες και ότι θα πρέπει να αφήνουν τις διαφορές κατά μέρος, προς όφελος του έθνους.

Ο σύντομος μονόλογος δεν έδωσε την ευκαιρία στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο προεδρικό μέγαρο να υποβάλλουν ερωτήσεις.

Γκρουέσκι: «Τρομοκρατική ομάδα» εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε τηλεοπτικό μήνυμα του προς τους πολίτες της χώρας, αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν χθες και σήμερα, μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο.

Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η ομάδα αυτή των «τρομοκρατών» που βρέθηκε στο Κουμάνοβο, απώτερος στόχος της οποίας ήταν η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ, εξουδετερώθηκε από την αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 28 ωρών.

«Απώτερος στόχος των τρομοκρατών η αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, στις μάχες με τους τρομοκράτες στο Κουμάνοβο, οχτώ αστυνομικοί ,τους οποίους θα θυμόμαστε για πάντα, έχασαν τη ζωή τους, όμως έσωσαν τις ζωές περίπου άλλων 8.000 πολιτών», σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε ότι 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων,οι περισσότεροι εξ΄αυτών με ελαφρά τραύματα.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» στο Κουμάνοβο ήταν από τις πιο δύσκολες και εξήρε τον «επαγγελματικό τρόπο» με τον οποίο αυτή διεξήχθη.

Πρόσθεσε ότι 30 περίπου μέλη από την ομάδα των τρομοκρατών παραδόθηκαν στην αστυνομία και αυτή την ώρα οδηγούνται στον ανακριτή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι αρχές, κάποιοι από τους «τρομοκράτες» που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κουμάνοβο συνδέονται με την ομάδα 40 ενόπλων, που πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλαν στο αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο κ.Γκρούεφσκι χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους και έμπειρους σε μάχες τους «τρομοκράτες» που βρέθηκαν στο Κουμάνοβο, καθώς ,όπως είπε κάποιοι από αυτούς έχουν συμμετάσχει σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατάφερε να εξουδετερώσει την πιο επικίνδυνη ένοπλη ομάδα στα Βαλκάνια.

Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει παρόμοιους κινδύνους και σημείωσε ότι όποιος επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ θα έχει την τύχη των «τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο.

Προηγουμένως σήμερα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι 14 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας στο Κουμάνοβο.

Η Αλβανική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση για τα επεισόδια στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ

“Δραματικά γεγονότα που επηρέασαν την κανονικότητα των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων, ως συνέπεια και της εν μέρει εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας”, χαρακτήρισε η αλβανική κυβέρνηση τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Με ανακοίνωσή της η αλβανική κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για τις απώλειες ζωής συνανθρώπων, επιδιώκοντας παράλληλα το “σύννεφο ασάφειας για όλες τις βαριές ώρες του Κουμάνοβο … πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο και να αντικατασταθεί από την πλήρη διαφάνεια για ό,τι συνέβη”.

“Εκτός από τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, δεν έχει ακόμη καμιά πληροφορία για τις ζωές των απροστάτευτων πολιτών του Κουμάνοβο, για τη φυγή τους, τη λεηλατημένη, την καμένη και την κατεστραμμένη περιουσία τους… Προφανώς αυτή η ασάφεια δεν βοηθά στην επαναφορά της ομαλότητας”, ανέφερε η ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης

“Η κυβέρνηση της Αλβανίας ζητά από την κυβέρνηση και τις μακεδονικές αρχές να διερευνήσουν με πλήρη διαφάνεια, γρήγορα και σε βάθος την υπόθεση … διότι αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Δημοκρατία της Αλβανίας καταδικάζει κάθε πράξη βίας, θεωρώντας τες απαράδεκτες για μια δημοκρατική κοινωνία που φιλοδοξεί την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση. Η Δημοκρατία της Αλβανίας, επίσης, θεωρεί όχι μόνο αντιπαραγωγική, αλλά επίσης απαράδεκτη για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της περιοχής, κάθε εθνοτική προκατάληψη απέναντι σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδα ενόπλων … θα είναι επίσης απαράδεκτη η απώλεια της ισορροπίας σε σχέση με τα γεγονότα αυτά τα οποία δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να μετατρέψουν την πολιτική κρίση της Μακεδονίας σε μια εθνοτική κρίση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης.

«Μην ψάχνετε αποδιοπομπαίους τράγους»

Υπουργείο Εξωτερικών: Τα Σκόπια να μην κατηγορούν την Ελλάδα για τα δικά τους αδιέξοδα

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να μην κατηγορεί άλλους για το αδιέξοδο της ευρωατλαντικής προοπτικής της.

Να μην ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, κατηγορώντας άλλους για το αδιέξοδο της ευρωατλαντικής προοπτικής της, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Δυστυχώς, η αναζωπύρωση της έντασης στην ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει αυτό που επανειλημμένως έχουμε πει, ότι δηλαδή στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του κράτους δικαίου, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εφαρμογή της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, στο σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας και στο έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας» δήλωσε ο κ. Κούτρας.

Παράλληλα, κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων να στραφεί στη «θεραπεία» αυτών των ζητημάτων, επιδεικνύοντας πνεύμα αυτοκριτικής και συναίνεσης.

Τέλος, αναφερόμενος στις αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε να αποδειχθεί ένα μεμονωμένο φαινόμενο και να πρυτανεύσoυν η αυτοσυγκράτηση, η λογική και ο διάλογος.

Πηγές: echedoros-a.gr, protothema.gr και express.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Δηλαδη βαλτε με στην ΕΕ και στο NATO για να μην νευριαζουν και πολυ οι αλβανοι στη Βαρδασκα οποτε ολα καλα. Αν δεν μας βαλετε τοτε η ευθηνη βαραινει του κακους Ελληνες που δεν θελουν να λεγομαστε Μακεδονισταν…

   1. Ενώ άμα μπουν στο ΝΑΤΟ (για Ε.Ε. ούτε σε 50 χρόνια..) θα σταματήσουν τα Αλβανά τις δραστηριότητες του εντός και πέριξ των Σκοπίων ή θα επέμβει το ΝΑΤΟ να σταματήσει την όποια επικείμενη διάλυση των Σκοπίων..(για να μάθουν και τα διάφορα “κορίτσια” τι μπορούν να πάθουν αν δεν υπακούν στο νταβά τους..)

    1. Μα νομίζω πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σε συμμαχίες αυτό επιδιώκουν, να αποκτήσουν πατρόνο για να τους βοήθα στα δύσκολα!
     Στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος των Σκοπίων κάνει πολιτική! Εκμεταλλεύεται το γεγονός στο Κουμάνοβο για να στοχοποιήσει άλλους.

     1. Σκωπτικό ήταν το παραπάνω σχόλιο.Δεν υπάρχει περίπτωση τα Αλβανά να κάτσουν στα αυγά τους όσα χρόνια και να περάσουν.
      Είναι σαν να λες, ότι σε περίπτωση ελληνοτουρκικής “τοπικής ή γενικευμένης αντιπαράθεσης” θα επέμβει το ΝΑΤΟ για να τη σταματήσει..
      Υ.Γ:Η επικείμενη αναδιάταξη των εδαφών που κατοικούν σκοπιανοί,θα είναι παράδειγμα για προς εμάς τουλάχιστον αλλά και για τη Βουλγαρία. Διότι δεν καταλάβανε πολλοί αρμόδιοι, το πως στήθηκε η δουλεία στο Κοσσυφοπέδιο και το πως χρησιμοποιούνται οι διάφορες “μειονότητες”..

 2. Οι βαλτικες χωρες μπηκαν στο ΝΑΤΟ για πλακα στο ΝΑΤΟ μαζι και η αλβανια οποτε ειναι ευκολο και για τα σκοπια να κανουν το ιδιο. Αλλωστε ο γενικος κανονας για τα νεοεισερχομενα μελη ειναι… στην ΕΕ δεν μπαινεις, αν δεν μπεις πρωτα στο ΝΑΤΟ.

 3. Αν συμμετειχαν αμερικανοι με στολες της Μακντοναλντια ειναι μυνημα.Αν ενθαρρυνθηκαν οι αρναουτες απο τις ΗΠΑ επισης.Το δευτερο ειναι σχεδον βεβαιο,εχει να κανει με τον αγωγο.Πιθανως ειναι μυνημα και προς τους δυο,το “μπος” θελει αυτο κι αυτο,μην εκτρεπεσθε παραπερα.Οι Βουλγαροι δηλωσαν ετοιμοτητα επεμβασης,αλλα με την αντιτρομοκρατικη τους,δεν εχουν αλλη επιχειρησιακη δυνατοτητα ,παρα μονο αστυνομικου τυπου επιχειρηση,οδομαχια σε αστικο περιβαλλον περιορισμενης εκτασης.Ομως η ανακοινωση απο του βηματος της Βουλης δειχνει αποφασιστικοτητα κι επισημοτητα.Ετσι δειχνουν οτι δεν ειναι κενη ουσιαστικου περιεχομενου η χορηγηση 90.000 βουλγαρικων διαβατηριων σε σκοπιανους υπηκοους.Ενδιαφερονται για τους ομοεθνεις κι εχουν συμφεροντα και λογους να παρεμβουν.{Ασχετα αν εχουν παρει διαβατηρια τσιγγανοι κι αλβανοι για να μεταναστευσουν στην Ευρωπη}.
  Δεδομενου της θεσης της Βουλγαριας για τον αγωγο το μυνημα προς την Μακντοναλντια ειναι φανερο απο τους αμερικανους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.