Σομαλία 1993: Πρώτη απώλεια Έλληνα στρατιώτη σε ειρηνευτική αποστολή

Soldiers from the Hellenic Army (Greece) convoy through the streets. The Greek contingent operates a field hospital.

Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

1993: Σημειώνεται η πρώτη (κι ευτυχώς τελευταία) απώλεια Έλληνα στρατιώτη σε ειρηνευτική αποστολή.

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] λοχίας Σούμπουρος Μιχαήλ σκοτώνεται σε ενέδρα Σομαλών ανταρτών κατά τη διάρκεια συνοδείας πολιτικού οχήματος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «CONCERN».

Η ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη Σομαλία (UNOSOM II) αποτελείτο από έναν μικτό λόχο μεταφορών με τμήματα ασφαλείας και υγειονομικού συνολικής δύναμης 106 ανδρών και ήταν προσκολημένη στην γαλλική ταξιαρχία.

Η Σομαλία είχε μετατραπεί σε πεδίο ανομίας και αναρχίας ύστερα από την αποσάρθρωση των κυβερνητικών και διοικητικών μηχανισμών το 1990 που πυροδότησε έναν εμφύλιο πόλεμο και ανθρωπιστική κρίση.

Η αποστολή της πρώτης αποστολής UNOSOM (I) από δυνάμεις του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητος, της Λίγκας Αραβικών Κρατών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, δεν έφερε αποτέλεσμα εντός του 1992 και το επόμενο έτος νέες αποφάσεις ενέπλεξαν μια ισχυρή διεθνή δύναμη 45,000 στρατιωτών (οι 28,000 Αμερικανοί).

Σομαλία - UNITAF

Η στάση όμως του Μωχάμετ-Σαρά Αϊντίτ, πρώην στρατηγού του Σομαλικού στρατού και πλέον ισχυρού πολεμάρχου, προκάλεσε νέο κύκλο συγκρούσεων. Σε μια από αυτές, στις 14 Οκτωβρίου, το ελληνικό τμήμα που γενικά παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συμμετείχε στη διανομή τροφίμων, βρέθηκε σε πυρά ομάδας Σομαλών ενόπλων με αποτέλεσμα ο λοχίας Σούμπουρος να δεχθεί σφαίρα από ΑΚ-47 στο στήθος και τελικά να εκπνεύσει.

Σομαλία - UNITAF

Το ελληνικό τμήμα θα παραμείνει στην περιοχή, μέχρι τον Μάρτιο του 1994 όταν νέα απώλεια, του Γεωργίου Γλύπτη, διευθυντή του ορφανοτροφείου της Ουαζίτ, όπου κατέλυε η ελληνική αποστολή, από πυρά ενόπλων θα οδηγήσει στην απόφαση για αποχώρηση.

Στην ιστοσελίδα του Γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας διαβάζουμε οτι: “Η κατάσταση στη Σομαλία το 1990 επιδεινώθηκε, όταν διαλύθηκε ο Στρατός της, με αποτέλεσμα να λεηλατηθούν οι αποθήκες οπλισμού και όλες οι φυλές να οπλιστούν και να ξεκινήσει ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ τους για την τελική επικράτηση.

Σομαλία - UNITAF

Ο Ο.Η.Ε. αποφάσισε, με την υπ’ αριθμ. 751 του Απριλίου 1992 Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την αποστολή δυνάμεων στην Σομαλία προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Για το σκοπό αυτό μια δύναμη Πακιστανών Στρατιωτικών, με την ονομασία UNOSOM I (United Nations Operation in Somalia) καθώς και αξιωματικοί παρατηρητές από διάφορα κράτη – μέλη εστάλησαν  εκεί για να ρυθμίσουν και να σταματήσουν τη διαφαινόμενη καταστροφή.

Το Σεπτέμβριο του 1992, οι ανωτέρω δεν πέτυχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και εγκλωβίστηκαν τελικά σε ένα συγκρότημα κτιρίων στο Μογκαντίσου, όπου προσπάθησαν με πολλά προβλήματα ασφάλειας και διαβίωσης να παραμείνουν στη χώρα.

Σομαλία - UNITAF

Με την υπ’ αριθμ. 794/3-12-92 Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το Δεκέμβριο του 1992 μέχρι το Μάιο του 1993 μια νέα επιχείρηση έλαβε χώρα στη Σομαλία, με την επωνυμία “Restore Hope”, από μία Πολυεθνική Δύναμη (UNITAF – Unify Task Force) υπό τη διοίκηση του USCENTCOM. Η UNITAF αποτελούνταν από 45.000 άνδρες, από τους οποίους 28.000 προέρχονταν από την Αμερική και 17.000 από τη Σαουδική Αραβία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τον Καναδά, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ινδία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, τη Σουηδία, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ζιμπάμπουε.

Σομαλία - UNITAF

Η επιχείρηση αυτή προσπάθησε με δυναμικό τρόπο να επιβάλει την τάξη και να καταστήσει δυνατή την προώθηση τροφίμων και φαρμάκων προς όλη τη χώρα.

Τον Μάρτιο του 1993, οι αρχηγοί των 14 κυριότερων φυλών αποδέχτηκαν να υπογράψουν στην Αντίς Αμπέμπα συμφωνία, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., με την οποία έγινε αποδεκτή η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί Κυβέρνηση και να επαναλειτουργήσει το Κράτος με προϋπόθεση να παραμείνει ο Ο.Η.Ε. στη Σομαλία μέχρι το 1995.

Το Μάιο του 1993 η UNOSOM I αντικαταστάθηκε από τη UNOSOM II, με βάση την υπ’ αριθμ. 814/26-3-93 Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σομαλία - UNITAF

HELLAS_ΣΟΥΜΠΟΥΡΟΣ
Ο Μόνιμος Λοχίας Τεθωρακισμένων Μιχάλης Σούμπουρος. Πηγή: Jon Londrezos, https://i.imgur.com/7olYM3Yl.jpg?1 μέσω https://defensegr.wordpress.com

Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, αμέσως μετά την ανάληψη του ελέγχου της Σομαλίας από την UNOSOM II (5 Μαίου 1993), ο αρχηγός της πολυπληθέστερης φυλής της Σομαλίας, πρώην Στρατηγός Φαράχ – Μωχάμεντ Αϊντίτ, που έλεγχε την ευρύτερη περιοχή του Μογκαντίσου, αντέδρασε και ζήτησε να αναλάβει τη διακυβέρνηση και τον έλεγχο της Σομαλίας, με αποτέλεσμα την έναρξη συγκρούσεων με τις δυνάμεις της UNOSOM II και το θάνατο αρκετών  Στρατιωτών εκατέρωθεν.

Ελληνική συμμετοχή, 4 Μαρτίου 1993 – 3 Μαρτίου 1994

Την 29η Ιανουαρίου 1993 το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αποστολή Λόχου δύναμης 19 Αξιωματικών, 7 Μονίμων Υπαξκών και 80 ΕΠΥ, με την επωνυμία Ελληνικό Απόσπασμα Σομαλία (ΕΛΛΑΣΟΜ) και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (64 Σ.Ξ., 21 Π.Ν. και 21 Π.Α.), ο οποίος αναχώρησε για τη Σομαλία  την 22α Φεβρουαρίου 1993. Την 4η Μαρτίου 1993 το Ελληνικό τμήμα έφθασε στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και την 8η Μαρτίου 1993, προσκολλήθηκε στη Γαλλική Ταξιαρχία και εγκαταστάθηκε στην πόλη Ουαζίντ 480 χλμ ΒΔ του Μογκαντίσου.

Σομαλία - UNITAF

Η αποστολή του Ελληνικού τμήματος, όπως διαμορφώθηκε τελικά, ήταν παροχή Ιατρικής Βοήθειας, ασφάλεια και διανομή τροφίμων του ΟΗΕ στον πληθυσμό της περιοχής της επαρχίας Ουατζίτ, παροχή περιορισμένης τεχνικής Υποστήριξης για την ανασυγκρότηση της περιοχής με ταυτόχρονη προσπάθεια ανακατασκευής και επαναλειτουργίας του πρώην Νοσοκομείου της πόλης Ουατζίτ της Σομαλίας.

Σομαλία - UNITAF

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ελληνικού αποσπάσματος στην πόλη Ουατζίτ αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

• Παροχή Ιατρικής περίθαλψης σε 2.500 περίπου ασθενείς κατά τη διάρκεια 75 αποστολών σε διάφορα χωριά της ευρύτερης περιοχής.
• Εξέταση 550 περίπου ασθενών, στο Ιατρείο της μονάδος.
• Οργάνωση και πραγματοποίηση με επιτυχία 60 αποστολών διανομής τροφίμων, σε συνεργασία με την οργάνωση “CONCERN”.
• Διάθεση Ιατρικού προσωπικού στο Ιατρείο της πόλης Ουατζίτ, υπό την εποπτεία του Ελληνικού τμήματος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου».
• Επισκευή και κατασκευή δρόμων, πλατειών, γηπέδων, παιδικών χαρών, ηλεκτρικών δικτύων, ορφανοτροφείων κλπ.

Σομαλία - UNITAF

Παρά το γεγονός ότι, σε πολλές πόλεις της Σομαλίας υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΟΗΕ και των δυνάμεων του Στρατηγού Αϊντίντ, το Ελληνικό τμήμα δεν ενεπλάκη, εκτός από την περίπτωση της απώλειας του Λοχία Σούμπουρου Μιχαήλ, ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα σε ενέδρα ανταρτών στις 14 Οκτωβρίου 1993 κατά τη διάρκεια αποστολής συνοδείας πολιτικού οχήματος της οργάνωσης CONCERN, με ανθρωπιστική βοήθεια.

Σομαλία - UNITAF

Η Ελληνική Δύναμη, σε συνεργασία με ομάδα έξι(6) Ιατρών της οργάνωσης “Γιατροί του Κόσμου” που είχαν μεταβεί μαζί του, επαναλειτούργησε το εγκαταλειμμένο νοσοκομείο της Ουαζίντ, γεγονός που αύξησε την δημοτικότητά του μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

Σομαλία - UNITAF

Σημειώνεται ότι, οι Έλληνες «Γιατροί του Κόσμου» στη Σομαλία ανέπτυξαν αξιόλογη δραστηριότητα και βοήθησαν να σωθούν πολλές ζωές, γεγονός που εκτιμήθηκε από τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και από τις διάφορες υπηρεσίες της ΕΟΚ, της UNICEF και των Ηνωμένων Εθνών. Οι Έλληνες «Γιατροί του Κόσμου» επαναπατρίστηκαν στις 11 Μαρτίου 1994, όταν Σομαλοί ένοπλοι πυροβόλησαν θανάσιμα τον υπεύθυνο του ορφανοτροφείου του Ουαζίτ, Γεώργιο Γλύπτη, κατά τη διάρκεια επεισοδίου.”

Σομαλία - UNITAFΣομαλία - UNITAFΣομαλία - UNITAFΣομαλία - UNITAFΣομαλία - UNITAFΣομαλία - UNITAFΣομαλία - UNITAF

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

6 Απαντήσεις

 1. Ίσως μια έντονη χρήση ειδικών δυνάμεων(και των μέσων υποστήριξης) απέναντι στους πολέμαρχους όπως τον Μ.Φ. Αϊντίτ να ήταν πιο αποτελεσματική(και απο οικονομικής άποψης), για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση της κατάστασης στην Σομαλία η οποία βυθίστηκε στο απόλυτο χάος το οποίο φαίνεται να επικρατεί μέχρι σήμερα. Ίσως θα έπρεπε να είχαν αναλάβει και οι κινέζοι το θέμα η την υπόθεση, οι οποίοι ακολουθούν μια διαφορετική μέθοδος, απέναντι σε εγκληματίες στο είδος του Μ.Φ.Α.
  Να μοιράζεις ρύζι γνωρίζοντας ότι το εκμεταλλεύεται ένας δικτάτορας σαν όπλο απέναντι στον λαό, είναι σαν να πετάς πέρλες στους χοίρους.

 2. Άριστη ανάρτηση, με συνοδεία δυσεύρετων φωτογραφιών. Υπάρχει βέβαια, το αντίστοιχο βιβλίο του ΓΕΣ/ΔΙΣ. Πάντως με τη διοίκηση του τότε Τχη Πιστόλα, η αποστολή της χώρας μας ήταν πετυχημένη. Φαίνεται βέβαια, η σχετική ανεπάρκεια του εξοπλισμού!!

 3. Σημειωτέον ότι η ειρηνευτική αποστολή στην Σομαλία ήταν η δεύτερη συμμετοχή της χώρας μας μετά την Κορέα της δεκαετίας του 50.
  Υπήρχαν πολλές ελλείψεις και απειρία .
  Επίσης οι διαφορετικές νοοτροπίες λόγω διακλαδικου σώματος (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία) έκαναν πιο δύσκολη την συμβίωση.
  Στο βιβλίο του ΓΕΣ αναφέρονται εκτενώς τα προβλήματα και οι ελλείψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.