Η BAE Systems ανέλαβε σύμβαση αξίας 575 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (68 εκατ. δολάρια) για την εγκατάσταση των ενσωματωμένων συστημάτων οβιδοβόλων στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) CV90 του Σουηδικού Στρατού. Η εγκατάσταση του συστήματος οβιδοβόλου των 120mm της βιομηχανίας, γνωστό ως Mjölner, σε σαράντα CV90 θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα έμμεσων πυρών των οχημάτων προς υποστήριξη των μηχανοκινήτων ταγμάτων.

“Η παράδοση της λύσης οβιδοβόλου Mjölner 120mm στον Σουηδικό Στρατό του προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια καλά προσαρμοσμένη ικανότητα στο CV90 ενώ αυξάνει την ισχύ πυρός του στόλου οχημάτων”, είπε ο Τόμι Γκουσταφσον-Ρασκ, γενικός διευθυντής της BAE Systems Hägglunds.

Το Mjölner (Μϊολνερ) είναι το σφυρί του Θωρ στη Νορβηγική μυθολογία. Η σύμβαση συντάχθηκε και εκδόθηκε από την σουηδική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών (FMV), με τις πρώτες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το CV90 είναι μια οικογένεια ερπυστριοφόρων οχημάτων της Σουηδίας σχεδιασμένα για την FMV από τις BAE Systems Hägglunds και BAE Systems Bofors, η οποία παρέχει τον πύργο των οχημάτων. Περισσότερες απο 4,5 εκατ. ώρες μηχανικής συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτού του εξελιγμένου οχήματος. Η σουηδική έκδοση είναι εξοπλισμένη με πύργο ο οποίος είναι οπλισμένος με ενα αυτόματο πυροβόλο των 40mm.

Ο Σουηδικός Στρατός κατέχει περισσότερα από 500 CV90. Νωρίτερα αυτό το έτος, η BAE Systems ανέλαβε σύμβαση για την ανακατασκευή 262 από τα εν λόγω οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων στην επιβίωση, πύργο και την επίδοση του συστημάτων μάχης. Με την πρόσθεση των ενσωματωμένων συστημάτων όλμου αντιμετωπίζεται ακόμα μια προτεραιότητα που βοηθά στην αύξηση της διάρκειας ζωής προς υποστήριξη των ικανοτήτων του Στρατού.

ΤΟΜΑ CV90 χρησιμοποιούν επίσης οι: Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.

17 Σχόλια

   • Gunslinger32

    @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Με το AMOS είχε παρουσιαστεί ένα πολλά υποσχόμενο οπλικό σύστημα. Ειδικά στην λειτουργεία Shoot and Scoot και σε βολές MSRI άφησε κατά την γνώμη μου μια καλή εντύπωση. Η αναφορά του ΑΧΕΡΩΝ για το νέο σύστημα “Mjölner”, δεν με κάνει αισιόδοξο για τις επιδόσεις του σε σύγκριση με το πρώτο. Επίσης ενδιαφέρον ήταν η δυνατότητα προσαρμογής του σε διαφορετικές πλατφόρμες σε ξηρά και θάλασσα.

    Alvis Hägglunds – AMOS – Advanced Mortar System

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Xρόνια πολλά,Πιστολέρο (με την ευκαιρία,ξέρεις πως λεγόταν ὁ διοικητής του πρώτου ἑλληνικού ειρηνευτικού τμήματος;)
    Φαίνεται ότι μετά από μία δεκαετία «στον αέρα»,ξεκαθάρισε το τοπίο,και αντί του AMOS/NEMO υιοθετήθηκε κάτι πολύ απλούστερο (εμπροσθογεμές) και φθηνώτερο.
    Εννοείται ότι ούτε ευθυτενής βολή είναι πλέον δυνατή,ούτε συγχρονισμένη ταυτόχρονη άφιξη (MRSI).
    Νομίζω ότι οἱ Σουηδοί κατέληξαν στο συμπέρασμα που έχουν καταλήξει πολλοί ακόμα,ότι ὁ όλμος οφείλει να παραμένει κατά το δυνατόν απλός,και να μήν διολισθαίνει προς την εκζήτηση που χαρακτηρίζει το πυροβολικό σωλήνος.
    Ακόμη και έτσι,το Mjöllner είναι παρασάγγες πολυπλοκώτερο από το γνωστό παραδοσιακό ΤΟΜΟ.
    Το οποίο και πάλι,είναι ένας καθόλου ευκαταφρόνητος παίκτης στο σύγχρονο πεδίο.
    Το ταπεινό Μ106 με τον 4,2΄΄,μπορεί να παράσχει υποστήριξη και σε ΕΜΑ με Λέο-2,και σε μηχανοκίνητο πεζικό,που δέν μπορεί να παράσχει κανένα πυροβόλο 20-40 χιλιοστών.

 1. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ

  Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν τους κάνει το AMOS,
  και είναι κρίμα διότι φαινόταν καλό.
  Ίσως η Ρωσία να έκανε την καλύτερη επιλογή με το Phlox, αν και μικρότερου διαμετρήματος
  απο το Tulpar.

  Σχετικά με το ερώτημα σου για το όνομα του διοικητού του πρώτου ελληνικού ειρηνευτικού τμήματος και εφόσον εννοείς το τμήμα στο Κόσοβο, δεν γνώριζα το όνομα του. Επειδή το ερώτημα σου μου κίνησε την περιέργεια έκανα μια σύντομη έρευνα και βρήκα. Δεν ξέρω αν εννοείς τον Σπύρο Σταματόπουλο που αποστρατεύτηκε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά
  αυτόν βρήκα.

  Απάντηση
   • Gunslinger32

    Επίσης ενδιαφέρον είναι και αυτό στις παρακάτω φωτογραφίες, το όχημα είναι μικρό αλλά το διαμέτρημα μεγάλο.

    Δεν είχα υπόψη μου την συμμετοχή της ελληνικής δύναμης στην αποστολή του 1993 στο κέρας της Αφρικής διότι ασχολήθηκα κυρίως
    με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση.

    Για να μου έκανες αυτή την ερώτηση όμως κάτι σκέφτηκες(??).

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Και όμως,Gunslinger,ἡ Σομαλία ήταν ἡ πρώτη ειρηνευτική αποστολή,ἄν εξαιρεθεί ἡ Κορέα,όπου κατ᾿ ουσίαν ήταν πολεμική ἡ επιχείρηση.
    Το Wiesel είναι πολύ ψεύτικο για να θεωρηθεί τεθωρακισμένο,οἱ ερπύστριες είναι για ευκινησία,και όχι για να σηκώσουν το βάρος..
    Θα μπορούσε να είναι υποκατάστατο των τζίπ,κάτι σάν τις παληές γαλλικές chenilette,αλλά δέν βλέπω να βρίσκει ανταπόκριση,μάλλον είναι και θέμα κόστους.
    Τί σκέφτηκα με την Σομαλία;
    Μά,τις πιστόλες,φυσικά!

 2. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ

  “Τις πιστόλες” !! 😀 😀

  Δεν είχα αμφιβολία ότι ήταν η πρώτη αποστολή στην Σομαλία ΑΧΕΡΩΝ, μου έκανε απλά εντύπωση επειδή συνήθως τέτοια δεν μου ξεφεύγουν, για την Κορέα το είχα υπόψη αλλά
  αυτό με την Σομαλία κάπως μου ξέφυγε.

  Αυτό που με ενδιαφέρει στο Wiesel είναι ο συνδιασμός ευκινησία-χαμηλό προφίλ(σιλουέτα)-μεγάλο διαμέτρημα-αερομεταφορά, δεν το βλέπω σαν τεθωρακισμένο στο στίλ του CV-90 κλπ. Θυμήθηκα όμως το βιβλίο “Red Storm Rising” που διάβασα πρίν απο πολλά χρόνια, όπου περιέγραφε τις σύντομες κινήσεις των αντιαρματικών μονάδων επάνω σε ελαφριά οχήματα Wolf κλπ, απέναντι στα άρματα μάχης της ΕΣΣΔ και μου έκανε εντύπωση η τακτική Hit and Run που εφάρμοζαν, παρά που δεν ήταν το ίδιο με τις επιθέσεις του D. Stirling στην Αφρική. Το κόστος βέβαια είναι ένα θέμα όπως στα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα.

  Απάντηση
 3. X

  @Gunslinger32
  Επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά η Μέρκελ τον πίεσε να αγοράσουμε γερμανικά οπλικά συστήματα για να συνεχίσει να μας δανείζει λεφτά η Γερμανία. Σε ότι αφορά τα χερσαία συστήματα μεταξύ άλλων οι γερμανοί ήθελαν να μας πουλήσουν το Wiesel και μας έλεγαν πόσο καλό είναι για τα νησιά μας. Επίσης για την ιστορία ήθελαν να μας πουλήσουν τα TOMA Puma και τα τροχοφόρα ΤΟΜΑ Βοxer που για τα δεύτερα μας έλεγαν ότι μας είναι απαραίτητα για το Αφγανιστάν.

  Απάντηση
  • Gunslinger32


   Θυμάμαι την αναφορά σου απο προηγούμενη συζήτηση που είχαμε για το θέμα.
   Όλοι προσπαθούν να πουλήσουν και να βγάλουν κέρδος η Γερμανία δεν είναι εξαίρεση
   σε αυτό. Δεν ξέρω αν τα συγκεκριμένα είναι καλά για τα νησιά μας και που θα βρεθεί το
   χρήμα για νέες αγορές, νομίζω όμως ότι κάποτε θα χρειαστούν αντικατάσταση τα παλιά οχήματα και οπλικά συστήματα διότι θα φτάσει στα όρια του το υλικό που κυκλοφορεί
   σήμερα, και τότε θα χρειαστεί να πάρουμε χρήματα στο χέρι για νεές αγορές. Αν δεν
   έχουμε δικό μας θα μας πεοσφέρουν και πάλι χρηματοδότηση τα κράτη με πολεμική
   βιομηχανία, αν δεν το κάνουν οι Γερμανοί θα βρεθούν άλλοι. Εφόσον θα μπούμε και
   πάλι στο χορό πρέπει τουλάχιστον να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για τις απαιτήσεις
   μας.

   Τα Boxer δεν ήταν απαραίτητα για το Αφγανιστάν εφόσον μας είχαν “δανείσει” τα Maxxpro
   οι αμερικάνοι.

   Απάντηση
   • X

    Aν θυμάμαι καλά οι Αμερικάνοι μας είχαν δανείσει 5 οχήματα. Πριν γίνει αυτό υπήρχε απαίτηση του ΓΕΣ για αγορά 84 τροχοφόρων τ/θ για χρήση κυρίως σε ειρηνευτικές αποστολές. Ο προϋπολογισμός για τα 84 οχήματα και τα παρελκόμενα τους ήταν 430 εκατομμύρια ευρώ. Πολλά λεφτά για μία τέτοια αγορά που ήταν φυσικό επόμενο να μην γίνει.

   • Gunslinger32

    Υπάρχει και ένα σχετικό άρθρο σχετικά με την περίπτωση που αναφέρεις για τα 84 τροχοφόρα ΤΟΜΑ, σε ένα παλαιότερο τεύχος του περιοδικού αναχαίτηση (2007), στο οποίο αναφέρει ότι ήταν στο ΕΜΠΑΕ 2006-15.

    “Σε ό,τι αφορά στα 84 νέα τροχοφόρα ΤΟΜΑ η προμήθειά τους εντάσσεται στο πλαίσιο του ∆ιακλαδικού Στρατηγείου Άμεσης Αντί- δρασης (∆ΕΣΑΑ) και του Β’ Σώματος Στρατού αλλά και ως ενίσχυση στο υλικό που χρησιμοποιούν ή πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό.”

    http://www.interception.gr/app/webroot/contentupload/227articles_pdfs_4interception.pdf

    Για το μέγεθος του συνολικού κόστους του ΕΜΠΑΕ εκείνης της εποχής το κόστος για
    τα 84 ΤΟΜΑ δείχνει σχετικά μικρό, αυτό
    δεν σημαίνει ότι ήταν φθηνά αλλά σε σύγκριση
    με την σημερινή κατάσταση δεν φαινόταν εξωπραγματικό. Στο μέλλον τα έξοδα για αγορές νέων συστημάτων θα αυξηθούν και
    όσο περισσότερο θα καθυστερήσει η απόφαση
    για νέους εξοπλισμούς τόσο πιο ακριβή θα μας βγεί. Δεν βλέπω να καταφέρουμε κάτι σπουδαίο στα οικονομικά ακόμα και σε δέκα χρόνια, και έτσι νομίζω ότι πάλι με χρηματοδότηση θα γίνουν οι αγορές νέου υλικού. Όσο περιμένουμε όμως τόσο αυξάνονται οι τιμές και στο τέλος θα μας βγεί
    πολύ πιο ακριβά.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: