Σουηδία: Προμήθεια 254 “έξυπνων” βλημάτων BONUS των 155 χιλ

[dropcap size=small]Η[/dropcap] σουηδική υπηρεσία άμυνας και υλικών ανέθεσε στην BAE Systems σύμβαση για την παράδοση 254 επιπρόσθετων “έξυπνων” βλημάτων Bofors 155mm BONUS για τον σουηδικό στρατό. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, ο σουηδικός στρατός θα ενισχύσει την επιχειρησιακή του ικανότητα με την τελευταία εκδοσή του BONUS, το οποίο αναπτύσσεται και παράγεται ανάμεσα στην BAE Systems, στην Σουηδία, και την Nexter, στην Γαλλία.

Ο σουηδικός στρατός βάλλει το BONUS από τα οβιδοβόλα πυροβολικού Archer που κατασκευάζονται από την BAE Systems, και το πυρομαχικό ειναι ικανό να ανιχνεύει και εξουδετερώνει βαριά θωρακισμένα οχήματα μέσα σε 35 χιλιόμετρα. Όταν εκτοξεύεται από οποιοδήποτε σύστημα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, ο φορέας βλήματος BONUS διαχωρίζεται για να αναπτύξει δύο πυρομαχικά που διαθέτουν πυροσωλήνα εφοδιασμένο με αισθητήρα όπου στη συνέχεια αναζητούν στόχους εντός ενός δεδομένου αποτυπώματος, έως 32000 τετραγωνικά μέτρα. Κάθε ένα από αυτά τα διαχωρισμένα πυρομαχικά αναζητεί και εξουδετερώνει ανεξάρτητα τον δικό του στόχο. Η Σουηδία χρησιμοποιεί αυτό το έξυπνο πυρομαχικό απο το 2003.

“Επειδή κάθε βλήμα BONUS φέρει δυο έξυπνα πυρομαχικά, η επιτυχία της αποστολής ανά βολή ειναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στα παραδοσιακά πυρομαχικά, παρέχοντας στον σουηδικό στρατό σαφή πλεονεκτήματα”, δήλωσε η Λένα Γκίλστρομ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας “Οπλικά Σύστημα της BAE Systems” στην Σουηδία. “Αυτή η ανάθεση αποτελεί μέρος του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το BONUS σε όλον τον κόσμο και ειναι ενδεικτική της αξιοπιστίας και ένας παράγοντας επιτυχίας του συστήματος”.

Η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί στην μονάδα της BAE Systems στην Καρλσκόγκα της Σουηδίας με την παραλαβή σημαντικών εξαρτημάτων από την Nexter. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως και η παράδοση τους προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το 2019. Εκτός από την Σουηδία, αρκετές άλλες χώρες διαθέτουν το BONUS, συμπεριλαμβανόμενης της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Νορβηγίας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

18 Απαντήσεις

 1. Όταν αναφέρουν εξουδετέρωση βαριών θωρακισμένων οχημάτων, ενώνουν κάτι στο είδος του Boxer 8X8 με την μέγιστη διαθέσιμη θωράκιση, η και άρματα μάχης;

  1. BONUS gives 155mm cannon artillery long-range capability to destroy enemy combat vehicles, ranging from armored personnel carriers and self-propelled guns, to infantry fighting vehicles and main battle tanks.

   1. Ευχαριστώ Theognostos, έχει λίγο πλάκα επειδή σε μια εποχή που εμφανίζονται τα ενεργά συστήματα αυτοπροστασίας για τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία είναι στραμμένα πρως τα πλαγιά, εμφανίζονται όπλα και τρόποι για προσβολή απο επάνω όπου η θωράκιση είναι λιγότερο ισχυρή και τα αντίμετρα κοιτάζουν πρως τα πλάγια.

    Προχθές ήταν ένας όλμος μεγάλου διαμετρήματος επι σκάφους υψηλής κινητικότητας πάλι απο την Σουηδία.

    Μάγοι οι Σουηδοί. ?

 2. Τα πυρομαχικά αυτά έχουν διάμετρο περίπου 130 χιλ. Άρα και η διατρητική ικανότητα τους είναι περί τα 130 χιλ ΜΕΓΙΣΤΟ.

  Με δεδομένο ότι η θωράκιση οροφης των τελευταίου τύπου αρμάτων είναι περί τα 110 χιλ, συμπεραινουμε ότι στο 90% των περιπτώσεων ΔΕΝ θα διατρήσουν τη θωράκιση (η προσβολή γίνεται υπό γωνία).

  Ακομα και να την διατρησουν όμως, η ενέργεια που θα εκλυθει θα είναι πολύ μικρή

  Επίσης ο χρόνος που μεσολαβεί: εντοπισμός αρμάτων, διαταγή βολής, τάξη για βολή, βολή, χρόνος πτήσης των βλημάτων, είναι μερικά λεπτά. Σε αυτό το χρόνο η ιλη αρμάτων θα έχει μετακινηθεί κατά μερικά χιλιόμετρα, όποτε πρέπει να μαντέψεις που θα κατευθυνθουν πριν την βολή. Καλή τύχη με αυτό.

  Αμφιβάλλω εάν αυτά τα συγκεκριμένα πυρομαχικά είναι η λύση.

  1. Σωστές παρατηρήσεις. Αναζήτηση σε 32 στρέμματα σημαίνει παραλληλόγραμμο 150Χ200 μέτρα περίπου. Αν δεν κάθονται εκεί μέσα οι στόχοι αλλά κινούνται… τρέχα βρες τους.
   Διατρητική ικανότητα 100 χιλιοστά. Χρόνος αναζήτησης στόχων 3,9 δεύτερα. Το Μκ Ι είχε IR αισθητήρα, στο Μκ ΙΙ (2005) πρόσθεσαν και Laser Radar (LADAR) αισθητήρα. Με 40.000 $ το κομμάτι (τιμή μάλλον του 2005) καλύτερα να ρίξεις μερικά απλά 155άρια παραπάνω, να κάνεις τη δουλειά σου και να την κάνεις και φτηνά.
   http://www.deagel.com/Defensive-Weapons/BONUS-Mk-II_a001089002.aspx
   http://www.deagel.com/news/The-US-Army-to-Evaluate-Bonus-Projectile_n000000446.aspx

   1. Δεν πετυγχαίνεις άρμα με 155χιλ…. Πρέπει να ρίξει μια Μοίρα με 200 βλήματα…
    Δεν έιναι μερικά παραπάνω.
    Άλλωστε και με τα κοινά μετακινούνται οι στόχοι. Είναι δουλειά των ΠΑΠ να δώσουν ακριβή στοιχεία και εκτίμηση για το που θα βρίσκεται ο στόχος όταν θα φτάνει το βλήμα. Πολύ πιο εύκολο για ένα βλήμα με έξυπνα υποπυρομαχικά

  2. Δεν εχει σχεση η διαμετρος του με την διατρητικό τητα
   Ειναι κοιλου γεμίσματος και πολυ μεγαλυτερη απο 400 mm RHA
   Μονο το ρωσικό ΑΡΜΑΤΑ φέρεται να εχεινγια την ωρα (μενει να το δουμε στην πραξη) ενεεγο συστημα προστασιας κατα πυεομαχικων οροφής

   1. Σχολιο για το πιο πανω σχολιο σου, “Δεν πετυχαίνεις αρμα με 155χιλ….. έξυπνα υποπυρομαχικα”…..

    Με 155 χιλ πυρλα, μπορεις να “εξουδετερωσεις” ή να καταστρέψεις ανετα, οποιοδήποτε αρμα(ή δυναμη αρμάτων)….

    Απλα δεν θα ρίξεις με Μ107 η αλλα απλα βλήματα, αλλα με Βομβιδοφορα ΔΕ/ βλήματα Λευκού Φωσφόρου/ βλήματα ΑΤ Ναρκοφορα/ βλήματα top Attack/βλήματα καταδειξης laser(οπως ανέφερες σωστα)…..

    Η Ελλαδα εχει απ’ολα τα βλήματα…. Σε συνδυασμό με μια τουρκική συγκεντρωση δυνάμεων πριν το ποτάμι, λογω δυσκολιας διάβασης, ή έλλειψης οργάνωσης, ή έλλειψης σχεδίασης ή ολων των παραπανω(–>κατι που θεωρω σιγουρο), τοτε τα Pzh και τα Μ109 θα διαπρεψουν*….

    *Το μονο που εύχομαι, ειναι να ειναι χειμώνας, για να μην λιώσουν οι σωλήνες… 🙂

  3. Κοίλα γεμίσματα EFP πετυγχάνουν διάτρηση περίπου ίση με την διάμετρο τους με το κατάλληλο χιτώνιο. Τα κοίλα γεμίσματα ΗΕΑΤ μπορούν μέχρι και 7 διαμετρήματα διάτρηση. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το EFP δεν χρειάζεται να είναι σχεδόν σε επαφή με το στόχο.
   Αλλά, ποιο άρμα έχει 110 χιλ θωράκιση οροφής;

  4. Θα σχολιάσω για τη διαδικασία της βολής, μιας και ειμαι του ΠΒ…..

   Αν κινούνται οι αντίπαλες δυναμεις,

   Α) Ειτε δινουμε Αποστολή Βολής(ΑΒ) εναντι κινούμενου στόχου

   Β) Ειτε δίνουμε ΑΒ σε προκαθορισμένο στοχο, που αναγκαστικά θα περάσουν με τη διαδικασια ΩΕΣ (Ωρα επι Στόχου)

   Επεξηγήσεις:
   Α) Αφου χτυπήσουμε με το λέιζερ(ή κυάλια + πυξιδα), 2 διαρρήξεις ανα 10 δευτερολεπτα μεταξυ των διαρηξεων , μπορουμε να βγάλουμε ταχύτητα (μετρα/2λεπτο) και διαθημα κίνησης…
   Αρα μπορουμε να υπολογίσουμε σε τρια λέπτα που θα βρισκονται…. Και γι’αυτήν την μελλοντική θέση δίνουμε ΑΒ, με μέθοδο προσβολής ΩΕΣ 3′(δλδ σε ακριβως τρια λεπτα να πεφτουν τα βλήματα)…

   Β) Εχοντας ετοιμο το πανοραματικο(φωτο του τομεα μας με Σ. Συσχετισεως), η το σκαριφημα(πρόχειρη αναπαράσταση του τομεα ευθύνης μας με Σημεια συσχετισεως), στοχοποιουμε μια μελλοντική θεση (την κοντινότερη), που θα περασουν σίγουρα οι μελλοντικές δυναμεις, την δίνουμε σε ΑΒ με μέθοδο προσβολής “Δια παραγγελματος μου”(–>πυρ κατόπιν εντολής μου).Κι οταν οι αντίπαλες δυνάμεις πλησιάσουν, δίνουμε πυρ ετσι ωστε τα βληματα να πέσουν “καρφί”

   Υ. Γ. 1: Για να κανουμε απευθείας Δραστικές Βολές(ΔΒ), πρεπει πρωτα να εχουμε βγαλει “στοιχεία εξ Επισημανσεως”, και να εχει το ΚΔΠ, Μετεωρολογικά Δεδομένα(τα παιρνει ανα 4 ωρες).Αλλιως θα χρειαστεί κανονισμός.

   Υ. Γ. 2:Να με συγχωρεσουν οι συναδελφοι πυροβολητες για την προχειροτητα και απλοϊκότητα που τα λεω.Το κανω για να γινω κατανοητος στους αγαπητους αναγνωστες…

   Υ.Γ.3: Οπλα σαν το Smart 155 και το Bonus, ειναι θανατος για τα ΤΘ, ειδικα όταν “καθηλωθουν” καπου, ή περνούν απο προκαθορισμενους χωρους καταστροφής.

  1. @Theognostos

   Επίσης αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην αρχή, όπου λέει «another sniper like munition» που λύνει την απορία στο θέμα της ακρίβειας στην στοχοποίηση η οποία γίνεται με υπέρυθρο έξυπνο ερευνητή. Η υψηλή ταχύτητα προφανώς κάνει δουλειά παρά το σχετικά μικρό διαμέτρημα. Αυτό μου θυμίζει τις δοκιμές για το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, όπου με την υψηλή επιτάχυνση/ταχύτητα του βλήματος δεν είναι απαραίτητο ένα μεγάλο διαμέτρημα ούτε και ένα βλήμα απο σκληρό(hardened) υλικό π.χ. καρβίδιο του βολφραμίου/Tungsten carbide/Wolframcarbid, για να διατρηθεί σκληρό υλικό(αρκεί και ένα μικρό βλήμα απο πλαστικό/polymere ).

   https://m.youtube.com/watch?v=q-SjPcdJtWU

   Λίγο παλαιότερο βίντεο και στα ρωσικά, αλλά ενδιαφέρον σχετικά με την διάτρηση μέσο υψηλής επιτάχυνσης που προσφέρει στην συγκεκριμένη περίπτωση η τεχνολογία του ΗΜ πυροβόλου.

   https://m.youtube.com/watch?v=ycRDMYaWgAA

 3. ποτε να μην υποτοιμαται το αντιπαλο δεος. οι τουρκοι δεν ειναι χαζοι. πονηρια ναι χαζοι ομως οχι. πριν την εναρξη των τεθωρακισμενων θα εχει πεσει βροχη απο το πυροβολικο τους εξ αποσταεως και επισης βροχη απο τα αεροσκαφη επιχειρησεις θα υπαρχουν στα μετοπισθεν απο ομαδες ηδη υπαρχουσες στην Θρακη και αλλα μετωπα θα εχουν ανοιξει απο αλβανια πεμπτη φαλαγγα και αλλα βορεια κρατη με την βλεψη να αρπαξουν οτι μπορουν να κατεβουν στο Αιγαιον. Αλλα μετωπα θα ειανι τα νησια και η Κυπρος. Ετσι θα εχει γινει η προσπαθεια να μην καταστει το Ελληνικο πυροβολικο μεγας παραγοντας στις μαχες που ερχονται. Προσοχη λοιον και οποιο οπλικο συστημα δυναται να επιφερει το καλυτερο πληγμα σε χρονο ΔΤ τοσο το καλυτερο. Αυτο σημανει και εξυπνα οπλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.