Στα βαθιά και ο "ΠΙΠΙΝΟΣ" – Σε μία λαμπρή τελετή θα γίνει η καθέλκυση του υπερσύγχρονου υποβρυχίου του Π.Ν.

Tα υποβρύχια Πιπίνος Υ/Β (S-121) και Ωκεανός Υ/Β (S-118). H κατασκευή του “Πιπίνος” ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. (ΓΕΝ)

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
[email protected]

Στις 13:00 της προσεχούς Δευτέρας, μια νεα και εξαιρετικά σημαντική σελίδα ανήκει στην ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου ναυπηγημένου στην Ελλάδα υπερσύγχρονου υποβρυχίου συμβατικής προώσεως , του “Πιπίνος” (S-121).
Στην τελετή, εκτός φυσικά του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, έχουν προσκληθεί να παραστούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. και πρώην Εθνικής Αμύνης), Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η φυσική ηγεσία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, και τον “οικοδεσπότη” αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, καθώς και πλήθος άλλων τοπικών παραγόντων, μιας και το γεγονός, αλλά και η τελετή είναι ύψιστης σημασίας απο πολλές πλευρές.

Ναυπήγηση

Το υποβρύχιο “Πιπίνος”, Type 214 AIP (=Air Independent Propulsion), κλάσεως “Παπανικολής”, είναι το δεύτερο της κλάσεως, απο τα τέσσερα συνολικώς, που θα ενταχθεί στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου, αλλά το πρώτο που η ναυπήγησή του ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (ΕΝΑΕ) του Σκαραμαγκά, όπου και θα γίνει η προαναφερθείσα τελετή. Το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης, ο “Παπανικολής”, ναυπηγήθηκε στη Γερμανία και μετά απο πολλές “περιπέτειες”, τεχνικές και οικονομικές παραδόθηκε με λυμένα τα προβλήματα του στο ΠΝ, τον Δεκέμβριο του 2012. Ο συγκεκριμένος τύπος, λόγω των εξαιρετικά προηγμένων τεχνικών δυνατοτήτων που ενσωματώνει,αποκαλείται και “πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, συμβατικής προώσεως”, προκειμένου με αυτό το οξύμωρο σχήμα να καταδειχθεί η δυνατότητα για συνεχή πλού εν καταδύσει, διάρκειας 15 περίπου ήμερων, προτού αναδυθεί εκ νέου για ανεφοδιασμό και φόρτιση των συστοιχιών των μπαταριών του.
Για “κλειστές” θάλασσες, όπως είναι το Αιγαίο, η δυνατότητα αυτή το κάνει ουσιαστικά αθέατο και ανεξάρτητο απο τη στιγμή που θα αφήσει πίσω του τη Ψυττάλεια!
Για 15 ημέρες μπορεί να είναι εν καταδύσει παντού στο Αιγαίο. δυνατότητα που δεν έχουν τα υπόλοιπα συμβατικής προώσεως υποβρύχια, όπως τα δικά μας παλαιότερα Type-209/1100 και Type-2091200, αλλά έχουν μόνο τα πυρηνοκίνητα, δηλαδή να πλέουν εν καταδύσει συνεχώς για μήνες. Και όλα αυτά ο “Παπανικολής”, ο “Πιπίνος” και τα υπόλοιπα δύο παρόμοια υποβρύχια που αναμένονται να βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις κατασκευής (“Ματρώζος” και “Κατσώνης”) τα οφείλουν στην ύπαρξη του συστήματος AIP, της “Αναερόβιου Προώσεως”, με το οποίο είναι εφοδιασμένα.

Διαβεβαίωση

Αυτό λοιπόν το εξαιρετικά σπουδαίο οπλικό σύστημα, που για τα ελληνικά στρατιωτικά δεδομένα έχει στρατηγική αξία και σημασία, το ΠΝ και κατ’ επέκταση ο ελληνικός λαός το στερήθηκε απο την ενεργό επιχειρησιακή δράση του για περισσότερο απο μία πενταετία, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που υπήρξαν αναφορικών με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΝΑΕ. Την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΝΑΕ και δευτερευόντως με αυτή καθ’ εαυτή την κατασκευή των υποβρυχίων ξεκίνησε ως ΥΕΘΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά την οριστική ώθηση και λύση έδωσε ο νυν ΥΕΘΑ Δ. Αβραμοπουλος. Ως αποτέλεσμα, “ξεμπλόκαρε” το ζήτημα το μέλλοντος των ναυπηγείων με αυτό της ναυπήγησης των τρων εναπομεινάντων υποβρυχίων Type-214 AIP και του εκσυγχρονισμού ενός τέταρτου, του παλιότερου Type-209/1200 “Ωκεανός”. Ενα δεύτερο καθοριστικό σημείο για την αυριανή ευτυχή για το ΠΝ και το ελληνικό Δημόσιο κατάληξη ήταν ασφαλώς και το γεγονός οτι το γενικό κουμάντο για την ολοκλήρωση του προγράμματος ανέλαβε ουσιαστικώς εν νυκτί το Πολεμικό Ναυτικό. Ο αρχηγός του, αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ζήτησε υπεύθυνα απο τους αρμόδιους του ΓΕΝ να του διαβεβαιώσουν οτι το ΠΝ μπορεί να κάνει τη δουλεία μόνο του. Μόλις έλαβε τη διαβεβαίωση, το πρότεινε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, η οποία και με αυτό τον μπούσουλα δρομολόγηση την τελική προκριθείσα λύση.
Συμφώνως προς αυτή, το ΠΝ με το πλήρωμα του υποβρυχίου “Πιπίνος”, το οποίο στο μεταξύ είχε τοποθετηθεί, με τη συμπαράσταση και του προσωπικού της Διοικήσεως Υποβρυχίων και του Ναυτικού Κλιμακίου Σκαραμαγκά πέτυχαν ενα μικρό θαύμα υλοποιώντας τόσο το υπολειπόμενο κατασκευαστικό έργο όσο και τις απαραίτητες δοκιμές του σκάφους εν όρμω και έν πλώ (οι τελευταίες θα γίνουν με την καθέλκυση του) για λογαριασμό της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας. Σπουδαία δουλεία, με εξαιρετικά αποτελέσματα και τεράστια συσσώρευση εμπειρίας.

Καθοριστική η συμβολή των εργαζομένων

Καθοριστική για την επιτυχή εξέλιξη του προγράμματος σε χρόνο-ρεκόρ είναι η στάση των εργαζομένων στα ναυπηγεία. Ο αρχηγός ΓΕΝ, Ευάγγελος Αποστολάκης, μετέβη στα ναυπηγεία και τους μίλησε όπως έπρεπε. Τους εξήγησε οτι το ΠΝ έχει συγκεκριμένα χρήματα για όλα τα υποβρύχια και συγκεκριμένα περιθώρια χρόνου (σ.σ.: δύο χρόνια). Μέσα σε αυτό το διάσημα και με αυτά τα χρήματα το ΠΝ πρέπει να έχει τα υποβρύχια. Αυτό το κατανόησαν οι εργαζόμενοι και, όπως μας έλεγε ανώτατη πηγή του ΓΕΝ, “λειτούργησαν ως Έλληνες και ως Κύριοι”. Ίσως -λέμε εμείς- στο πλαίσιο αυτής της “συμφωνίας κυρίων|, ο αρχηγός ΓΕΝ να “πέρασε” (μέσω των ΓΕΕΘΑ/ΥΠΕΘΑ βεβαίως) απο την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών MEKO-200HN, που έχουν κλείσει ήδη τα 30 χρόνια και απο τις οποίες οι τρεις ναυπηγήθηκαν επίσης απο τα ΕΝΑΕ. Επομένως, λογικό είναι και το πρόγραμμα εκσυχρονισμού τους να ξεκινά απο τα ΕΝΑΕ, πράγμα που τούς δίνει ενα πολύτιμο “μαξιλάρι” για τομ εγγύς μέλλον, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των τεσσάρων υποβρυχίων, που τοποθετείται στα τέλη του 2015.

Εφημερίδα: Παραπολιτικά 4 Οκτωβρίου 2014

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Και ο Τούρκογλου ακόμη εκτός φυλακής..όπως και μερικοί άλλοι..
  Ακόμη να τους πουν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι και οι νέες τορπίλες..

   1. Φτου μου!
    Το τι και πόσες παπαριές εκστομίστηκαν..τα κουσούρια του Τουρκογλου φαίνεται πως μολύνουν την κυβέρνηση (άσπιλη και αμόλυντη..) ολάκερη και δη τον Καλαματιανό.Ένας δεν βρέθηκε να διαβάσει το κείμενο του και να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα?

    1. «Πίσω από την κουρτίνα» της εκμετάλλευσης των «νέων» υποβρυχίων
     Η θριαμβολογία, για το επερχόμενο «επίτευγμα» είναι χωρίς όρια και θα λέγαμε δικαίως, αν η πραγματικότητα για την επανεκκίνηση του προγράμματος απόκτησης των νέων υποβρυχίων είναι αυτή που παρουσιάζεται, είναι όμως;
     Εξαιρετικά μείζον και σοβαρό θέμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις –και όχι μόνο για το ΠΝ- είναι αυτό των υποβρυχίων 214. Έχουν ακουστεί και έχουν γραφεί πολλά για στοιχήματα που θα κερδηθούν από αρχηγούς, για γόρδιους δεσμούς που κόβονται από υπουργούς, για εργαζόμενους των ναυπηγείων που δίνουν λύσεις κλπ..

     Ο στόχος του ΠΝ αλλά και του κ. ΥΠΕΘΑ είναι να πέσει το πρώτο στο νερό την ερχόμενη εβδομάδα και το δεύτερο μέσα στον Νοέμβριο.Η θριαμβολογία, για το επερχόμενο «επίτευγμα» είναι χωρίς όρια και θα λέγαμε δικαίως, αν η πραγματικότητα για την επανεκκίνηση του προγράμματος απόκτησης των νέων υποβρυχίων είναι αυτή που παρουσιάζεται, είναι όμως;

     Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και δεν δικαιολογεί όλη αυτή την θριαμβολογία και την προετοιμασία «φιέστας» για την καθέλκυση των «νέων» υποβρυχίων για τους εξής λόγους:

     -Το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ», καθώς και το επόμενο στη σειρά από αυτό, ήταν ήδη στο νερό και έτοιμα για δοκιμές όταν προέκυψε το πρόβλημα των ναυπηγείων. Τότε, βγήκαν εσπευσμένα έξω από αυτούς τους ίδιους εργαζόμενους(;), που σήμερα- σαν άλλοι σωτήρες- δίνουν λύσεις. Γιατί άραγε συνέβη αυτή η αντιπατριωτική κίνηση; Μήπως για να αναγκαστεί η κυβέρνηση-και κατ’ επέκταση ο ελληνικός λαός-να πληρώσει προκειμένου να παραδοθούν στο ΠΝ και έτσι να διατηρηθούν τα ναυπηγία ανοικτά χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για τους έλληνες φορολογούμενους και για την άμυνα της Χώρας;

     -Τα υποβρύχια θα πέσουν στη θάλασσα μετά από περίπου δύο χρόνια ακινησίας, με μειωμένη φυσικά την ισχύ των καινούργιων τότε μπαταριών τους. Άρα με μειωμένη ακτίνα δράσης, δηλαδή με μειωμένη επιχειρησιακή ικανότητα. Επιπλέον δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν καινούργια, γιατί ο εξοπλισμός τους ηλεκτρονικός και μη, θα έχει υποστεί λογική φθορά λόγω μη χρήσης και η κατάσταση των δικτύων και των ελασμάτων τους δεν θα είναι αυτή που ήταν πριν δύο χρόνια. Επομένως, πληρώσαμε και πληρώνουμε για καινούργια και παίρνουμε επί του παρόντος παλιά.

     -Προκειμένου να ξαναπέσουν σήμερα στο νερό τα δύο πρώτα υποβρύχια δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση κάποιου «κανιβαλισμού» του τρίτου- λόγω ελλείψεως εξαρτημάτων- για να κερδηθεί το στοίχημα. Όμως από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό τίθεται σε κίνδυνο η συνέχεια και ολοκλήρωση του προγράμματος για την απόκτηση τεσσάρων υποβρυχίων λόγω ελλείψεως χρημάτων .

     – Επιπλέον, από την στιγμή που τα υποβρύχια θα πέσουν στο νερό και θα αρχίσει η διαδικασία ενεργοποίησης είναι βέβαιο ότι θα χρειασθούμε την βοήθεια των κατασκευαστών και όχι μόνο δηλαδή θα χρειαστούν αρκετά χρήματα ακόμη για να μη καταλήξουν προέκταση του προβλήτα. Δεδομένου ότι, υπάρχει δικαστική διαμάχη με την κατασκευάστρια εταιρεία, για το πρόγραμμα των υποβρυχίων, γεννάται το ερώτημα πως θα συνεργαστούμε με αυτή –κάτι που μάλλον είναι απαραίτητο- υπό το συγκεκριμένο συγκρουσιακό πλαίσιο και πόσο κόστος επιπλέον θα έχει αυτή η συνεργασία εάν επιτευχθεί;

     Η υπόθεση των υποβρυχίων είναι εξαιρετικά σοβαρή και είναι θετικό ότι κάτι άρχισε να κινείται. Όμως δεν προσφέρεται για θριαμβολογία, πανηγύρια και κάθε είδους επικοινωνιακή πολιτική, που στόχο έχει την πολιτική εκμετάλλευση από υπουργούς και την προβολή αρχηγών για πιθανή περαιτέρω εξέλιξη. Γιατί ο ελληνικός λαός πληρώνει από το υστέρημα του , για να θωρακίσει το Αιγαίο με καινούργια και ισχυρά υποβρύχια και είναι καταφανές ότι, στο τέλος, δεν θα πάρει αυτό που πλήρωσε. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη μετριοφροσύνη και να σταματήσουν οι κορόνες, γιατί κάποια στιγμή τα πανηγύρια θα σταματήσουν όταν θα έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τότε τα πράγματα ενδεχομένως να μην είναι καθόλου ευχάριστα για τους σημερινούς «σωτήρες», που σπεύδουν να πανηγυρίσουν, επειδή κατάφεραν μετά από δύο χρόνια να κάνουν πράξη την διαφαινόμενη αρχική επιδίωξη αυτών που εμπλέκονται στο ζήτημα των ναυπηγείων σε όλα τα επίπεδα.

     antinews.gr

  1. Δεν θα διαφωνήσω πως έχουν γίνει εγκληματικές παραλείψεις!
   Έκτος από τις τορπίλες είναι και οι συσσωρευτές ηλεκτρικού ρεύματος, είναι πολλά άλλα, όμως αυτή τη στιγμή έγινε ενα μεγάλο πρώτο βήμα στην οριστική καθέλκυση των τρίων υποβρυχίων Type214.
   Τώρα το ΠΙΠΙΝΟΣ και έπειτα, ευελπιστώ, τα υπόλοιπα.
   Επειδή η άμυνα, οπως, πιστεύω, πολύ καλά γνωρίζεις, είναι ενα θέμα το οποίο στην χώρα μας αντιμετωπίζεται μάλλον με ερασιτεχνισμό απο ανίδεους πολιτικούς, οι οποίοι, οι περισσότεροι δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν τα οικονομικά ενος συνοικιακού mini-market, θα το χρεοκοπήσουν σε μια εβδομάδα, εύχομαι αυτή και, αν γίνουν εκλογές, οι επόμενες κυβερνήσεις να συνεχίσουν το έργο της καθέλκυσης των υποβρυχίων και να μην καταλήξουν, τα μισά υποβρύχια, ως “μεταλλικά φέρετρα” στα ναυπηγεία και τα άλλα μισά στο ναύσταθμο να δέχονται επισκέψεις δημοτικών σχολείων και ΚΑΠΗ..
   Το θέμα των υποβρυχίων, των πυρομαχικών και άλλων “αμαρτωλών” οπλικών συστημάτων είναι τρανταχτά σημάδια του τι επικρατούσε τόσα χρόνια στη χώρα μας. Με πρόσχημα την άμυνα και θωράκιση της χώρας με τον κίνδυνο εξ ανατολών κάνανε “χοντρό παιχνίδι” και αφήσανε “ξεβράκωτη” τη χώρα.
   Αν δεν παρενέβη εισαγγελέας εμείς ο,τι και να πούμε, που έχουμε δίκιο και το λέμε, δεν θα γίνει τίποτα.
   Ολα αυτά για την Ελλάδα, την χώρα μας, όλοι την αρμέγουν και κανένας δεν δίνει τίποτα, ως πότε αυτό το κράτος θα επιβιώνει;

   1. Λίγο πολύ,έτσι είναι όπως τα γράφεις.
    Εγώ εστίασα στο γεγονός ότι άφησαν (;;;) τον Καλαματιανό να εκτεθεί και συγχρόνως η μεγάλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ (Σκαραμαγκάς,Αμφιάλη..) ξέπλυνε τα ανομήματα διαφόρων τύπων όπως του μπούνγκα-μπούνγκα ή μπροστάντζα,Τούρκογλου, κυρίου τίποτα και διαφόρων λαμογιών με και χωρίς στολή..

    Υ.Γ.: Στην αναμνηστική φωτογαφία..ο μπάρμπυ τι δουλειά είχε ρε γμτ??
    Ο “επικηρυγμένος βερίκοκος”..σε φώτο με τον Καλαματιανό και εντός περιοχής Π.Ν.;;;;;;; Τρίζουν τα κόκκαλα των ηρώων ρε..

   2. Nαι , ισχυει για τις μπαταριες οτι δεν ειναι του κουτιου, ομως επειδη δεν εγιναν συνεχεις κυκλοι εκφορτισης – αποφορτισης – επαναφορτισης σε κανονικη λειτουργια του Υ/Β , δεν ειναι ταλαιπωρημενες. Επισης, τα 214 δεν ειναι 209 που εχουν μονο τις μπαταριες εναλλακτικα του ντιζελοκινητηρα. Εχουν και κυψελες καυσιμων οι οποιες ειναι του κουτιου και θα λειτουργησουν μονο οταν γεμισουν με υδρογονο. Η πτωχη αποψη μου ειναι οτι το ΠΝ εαν πιστευε οτι υπαρχουν ανυπερβλητα θεματα με τα 214, ΔΕΝ θα τα παραλαμβανε με αυτο τον τροπο. Οπωσδηποτε μετρησε και η εμπειρια του Παπανικολη. Το θεμα των εγγυησεων ειναι πολυ σημαντικο και κατα τα φαινομενα θα κριθει απο διαιτησια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.