Στα τέλη του 2014 η πρώτη πτήση επίδειξης τεχνολογίας του "αόρατου" αεροσκάφους της Ιαπωνίας

Ομοίωμα του ATD-X. (Defence Update)

Το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Έρευνας και Ανάπτυξης (TRDI) προγραμματίζει να παρουσιάσει το προηγμένης τεχνολογίας, πειραματικό, αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας (ATD-X) εντός των επόμενων μηνών. Το ελαφρύ “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος σύμφωνα με το πρόγραμμα του TRDI προκειται να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση στα τέλη του έτους, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Defence Update, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουχόρι Ονοντέρα.

Το ATD-X προορίζεται να γίνει το μελλοντικό “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς της Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τα 94 εγχώριας παραγωγής F-2, τα οποία εισήλθαν σε υπηρεσία το 2000. Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Ιαπωνικής Άνω Βουλής, ο Ονοντέρα είπε πως το εγχώριας κατασκευής μαχητικό επίδειξης τεχνολογίας βρίσκεται λίγους μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Εξοπλισμένο με δύο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής με μετάκαυση,  και ώση 5000 κιλών στον κάθε κινητήρα, το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί με μέγιστο βάρος απογείωσης, περίπου 13 τόνων. Με άνοιγμα φτερών 9 μέτρα και συνολικό μήκος 14,174 μέτρων το ATD-X (με την ονομασία Shinshin) θα είναι μικρότερο απο το F-35 και πολύ μικρότερο σε σύγκριση, με τα “αόρατα” μαχητικά Ρωσίας και Κίνας.

Σύγκριση του Shinshin με το J-20 της Κίνας, το T-50 της Ρωσίας, των F-22 και F-35 των ΗΠΑ. (Defence Update)

Η Mitsubishi μαζί την βιομηχανία Ισικαβατζιμά-Χάριμα (IHI)  είναι οι κύριοι ανάδοχοι του ATD-X παρέχοντας τον στροβιλοκινητήρα διπλής ροής με μετάκαυση για το αεροσκάφος. Η ίδια ομάδα έχει επίσης παρουσιάσει το F-15J και μία έκδοση του συγκροτήματος ισχύος P&W F100.

Οι δυο βιομηχανίες, επίσης κατασκευάζουν το F-2, την Ιαπωνική έκδοση του F-16 το οποίο διαθέτει τον κινητήρα GE F110. Οι βιομηχανίες μοιράζονται επίσης, σημαντικό μερίδιο εργασίας στην παραγωγή των 42 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35A της Ιαπωνίας.

Tο πρόγραμμα του ATD-X στο πλαίσιο των μελετών ανάπτυξης αναπτύχθηκε εντός της δεκαετίας του 2000, με το πρόγραμμα επίδειξης πτήσεων να ξεκινά το 2009.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος οι πτητικές δοκιμές προκειται να ξεκινήσουν το 2014.
Η Mitsubishi είπε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, θα ειναι έτοιμη να αναπτύξει το μελλοντικό “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος σε πλήρη κλίμακα, μέχρι το 2016.

Το Shinshin ( “Το θάρρος της καρδίας” στα Ιαπωνικά) θα βοηθήσει στην “ενηλικίωση” του σχεδιασμού της υφιστάμενης ατράκτου, των κινητήρων και των τεχνολογιών κατασκευής που είναι αναγκαίες για την παραγωγή των μελλοντικών μαχητικών.

Ο γενικός σχεδιασμός χρονολογείται στις αρχές του 2000, όπου ένα ομοίωμα του ATD-X στάλθηκε στην Γαλλία για δοκιμές της επιφάνειας σκέδασης στόχου (RCS). Μετά από αυτές τις δοκιμές, οι Ιάπωνες μηχανικοί δοκίμασαν ένα μοντέλο του αεροσκάφους με κλίμακα 1:5 ώστε να αξιολογηθεί η ελεγξιμότητα του συστήματος σε μεγάλη γωνία προσβολής. Ένα ομοίωμα σε πλήρες μέγεθος παρουσιάστηκε δημοσίως το 2007.

To 2006 ένα ομοίωμα χρησιμοποιήθηκε για τις δοκιμές RCS του νέου σχεδιασμού. (Defence Update)

Ανάμεσα στις τεχνολογίες που θα διαθέτει το ATD-X είναι ένα σύστημα ελέγχου πτήσης fly by light fibre-oprical, το οποίο θα ενσωματώνει την ικανότητα “αυτό-θεραπείας”, ανασυνδυασμού των ελέγχων πτήσης στην περίπτωση βλάβης ή καταστροφής.

Οι κινητήρες μετάκαυσης XF-5-1 θα διαθέτουν τριών διαστάσεων σύστημα διανυσµατικού ελέγχου πτήσης TVC (Thrust Vectoring Control) , το οποίο θα παρέχει επιπρόσθετη άνωση και έλεγχο κατεύθυνσης, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο, τον έλεγχο πτήσης του μαχητικού.

Ακόμη ενα σύστημα που προκειται να δοκιμαστεί ειναι η “ευφυής” δυνατότητα που ονομάζεται “Ι3” (informed, intelligent, instantaneous) και παρέχει βοήθεια στον πιλότο.

Η Ιαπωνία μελετά την απόσυρση των μαχητικών αεροσκάφων F-2 στις αρχές του 2020. H απόφαση για το πότε θα παραχθεί ένα ξένης σχεδίασης ή εγχώριας εξέλιξης μαχητικό αεροσκάφος θα ληφθεί στα μέσα του 2018.

Αν και οι Ιαπωνικές βιομηχανίες έχουν κατασκευάσει αρκετές γενιές, οι οποίες είναι, κυρίως, αδειοδοτημένες παραγωγές ξένων αεροσκάφων ή απομιμήσεις ξένων σχεδίων. Τα εγχώρια προγράμματα επικεντρώνονται κυρίως σε μή-στρατιωτικά σχέδια, όπως το μεταφορικό αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης βραχείας απο-προσγείωσης Mistubishi PX-1, το εκπαιδευτικό T-4 και ο αμφίβιο ShinMaywa US-2.

Αξιοποιώντας την εμπειρία με τις τελευταίες τεχνολογίες, το πρόγραμμα ATD-X θα προλειάνει την πορεία της Ιαπωνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, στην παροχή συγκέντρωσης των απαιτούμενων τεχνολογιών για να υποστηρίξει, εξελίξει και παράγει εγχώριας σχεδίασης μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς.

Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες προκειται να εισάγουν την Ιαπωνία στην αγορά των μελλοντικών μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκάφων.

Ένα ομοίωμα του ATD-X (Shinshin) παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό το 2007. (Defence Update)

[youtube=http://youtu.be/K4Ucjp9qJOg]

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.