Στην άκρη της συνθηματικής παράστασης του χάρτη

Όταν υπηρετείς στο Επιτελείο ή ακόμη κι όταν Διοικείς Μονάδα, συχνά οι τυπικές διαδικασίες αποδυναμώνουν τους στόχους. Ατομικά αλλά κι ως ομάδα, συνήθως επικεντρωνόμαστε σε αυτό που πρέπει να κάνουμε εις βάρος του να εκτιμήσουμε το «γιατί» ή να αντιληφθούμε πλήρως τον αντίκτυπο των προσπαθειών μας.

Σύνδεση του σχεδιασμού με τον σκοπό

Αυτό, η σύνδεση του σχεδιασμού με τον σκοπό, γίνεται σε όλες τις διαδικασίες λειτουργίας και τους τρόπους διοίκησης προσωπικού. Διαθέτουμε συγκεκριμένες διαδικασίες επιχειρήσεων, συνεδριάσεις έκδοσης διαταγών και προασκήσεις καθώς και επίσημα μέσα επικοινωνίας. Στριμωχνόμαστε πάνω από χάρτες και πληκτρολόγια για να δημιουργήσουμε σχέδια και συνθηματικές παραστάσεις και παρουσιάσεις Power Point. Κάνουμε αυτό που μας αναλογεί στον καθορισμό των ορίων των δυνάμεων, την σχεδίαση των ελιγμών μάχης, την καθοδήγηση των κινήσεων των μονάδων και τις χρονικές επιδιώξεις και την ανακατανομή των πόρων σε όλο το πεδίο της μάχης για να ολοκληρωθούν οι ανατιθέμενες αποστολές. Εργαζόμαστε τόσο σκληρά απλώς για να κάνουμε όλα αυτά που τα δόγματα και η ιεραρχία μας επιβάλουν να κάνουμε.

Και κάπου στην πορεία, ξεχνάμε ότι στην άκρη εκείνης της συνθηματικής παράστασης στον χάρτη …βρίσκονται ανθρώπινες ψυχές.

Ακούγεται σαν ένα στοιχειώδες σημείο που δεν αξίζει να αναφερθεί, αλλά οι μονάδες θα κάνουν αυτό που θα τις διατάξεις να κάνουν. Στο τέλος οι Στρατιώτες θα κάνουν έφοδο μέσα στην κυκλική συνθηματική παράσταση «ΑΝΣΚ ΑΜΟΝΙ» που σχεδίασες βιαστικά πάνω στο διαφανές στις 03:47 και ούτε την σκέφτηκες δεύτερη φορά. Μια φάλαγγα οχημάτων διοικητικής μέριμνάς, πάρα το γεγονός ότι κινείται μέσα σε ένα σύστημα ανισοϋψών ρεμάτων, θα κινηθεί επι της γραμμής διαδρομής που σχεδίασες. Αυτή η αποστολή των 20 Στρατιωτών θα είναι στο «πόδι» από τις 04:00 επειδή εσύ παραμέλησες να εκδόσεις την επικαιροποιημένη ώρα έναρξης επιχειρήσεως στις 09:00.

Και για να δώσω ένα παράδειγμα που ήμουν μάρτυρας πριν από μήνες κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης… πέντε Στρατιώτες Διαβιβάσεων σε ένα όχημα αναμετάδοσης ραδιοεπικοινωνιών θα οδηγήσουν πέρα από την προκεχωρημενη γραμμή φίλιων τμημάτων και τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στην εχθρική περιοχή. Γιατί; Επειδή ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Επιτελείου απέτυχε να συγχρονίσει τους χρόνους της θέση τους. Έγινε και …μπορεί να ευκολά να ξαναγίνει.

Ο σχεδιασμός έχει επίδραση πάνω στους ανθρώπους. Και στην μάχη ο ανεπαρκής, ημιτελής, βιαστικός, ασυντόνιστος σχεδιασμός θα έχει αιματηρές συνέπειες.

Είτε από τη θέση του Διοικητή ή στο πληκτρολόγιο μέσα σε μια σκηνή του Επιτελείου, η διοίκηση των επιχειρήσεων Στρατιωτών και Μονάδων θα πρέπει να θεωρείται ως ένα τρομερό προνόμιο. Παρόλο που οι Επιτελείς σπανίως πηγαίνουν για να δουν τις αποστολές που σχεδιάζουν, μια αξιόλογη άσκηση σκέψης είναι να κάνουμε εικόνα μέσα στο μυαλό μας την πραγματικότητα στην άλλη άκρη του εργαλείου σχεδίασης. Μιλώντας για αυτήν την πραγματικότητα και δουλεύοντας πάνω σε αυτήν τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, αναμφίβολα ο Επιτελής θα συνδεθεί με τον Στρατιώτη με ουσιαστικούς τρόπους, ενισχύοντας έτσι την ποιότητα του προσωπικού μας και των επιχειρήσεων μας.

 

Πηγή: The Military Leader

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.