Στην Συρία, Αμερικανοί «σκαπανείς» εκκαθάρισης ναρκών βοηθούν ανοίγοντας τον δρόμο για τη Ρακα

USA_M1231 Huskie

Τον Ιούλιο του 2017, ομάδα μιας μονάδας του στρατού των ΗΠΑ που στάθμευε στο Κουβέιτ εμφανίστηκε αθόρυβα κοντά στις πρώτες γραμμές των μαχών εναντίον του Ντά’ες.

[dropcap size=small]Π[/dropcap]αρόλο που το Ντά’ες έχει αποδεχθεί ότι είναι περισσότερο ικανό να αναπτύξει νέες μορφές αυτοσχέδιων όπλων, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης μικρών οπλισμένων drone, εξακολουθεί να βασίζεται στις παλαιές εφεδρείες όπως οι βόμβες στις άκρες των δρομολογίων (roadside bombs), οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό και τους εταίρους του στο Ιράκ και τη Συρία. Οι φωτογραφίες που αποδέσμευσε το “The Associated Press” δείχνουν ότι η κατάσταση στη Συρία έγινε αρκετά σοβαρή ώστε ο αμερικανικός στρατός να στείλει τους μηχανικούς μάχης, επίσης γνωστούς και ως “σκαπανείς”, με εξειδικευμένα οχήματα εκκαθάρισης ναρκών ώστε να βοηθήσουν στην αποφυγή των κινδύνων από τους Αμερικανούς ειδικούς χειριστές και τις δυνάμεις που συμβουλεύουν.

Την 6η Ιουλίου, ο φωτογράφος Χουσειν Μαλλα εντόπισε μια οχηματοπομπή Αμερικάνων να κινείται κατά μήκος ενός δρομολογίου προς την Ρακα. Τα διακριτικά σήματα πάνω στα οχήματα τα ταυτοποίησαν ως την ομάδα εκκαθάρισης διαδρομών του 3ου Τάγματος Μηχανικού, ένα στοιχείο της 3ης Ταξιαρχίας Ομάδων Μάχης, της 1η Μεραρχίας Ιππικού. Τον Δεκέμβριο του 2016, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε οτι η ταξιαρχία είχε πορεία για την εναλλαγή στο Κουβέιτ «προς υποστήριξη των απαιτήσεων του διοικητή πεδίου», που προφανώς περιελάμβανε την αναζήτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στη Συρία.

©AP PHOTO/HUSSEIN MALLA | Ενα τμήμα της αμερικανικής oχηματοπομπής κοντά στην Ράκα, Ιούλιος 2017, δυο M1270 και ένα M1272 Buffalo.
©AP PHOTO/HUSSEIN MALLA | Ένα τμήμα της αμερικανικής oχηματοπομπής κοντά στην Ράκα, Ιούλιος 2017, δυο M1270 και ένα M1272 Buffalo.

Στην οχηματοπομπή των αμερικανικών στρατευμάτων ο Μαλα παρατήρησε ότι υπήρχαν δυο Μεσαία Οχήματα Προστατευόμενα από Νάρκες M1270, δύο Χασκι M1231 και ένα M1272 Μπάφαλο. Και τα τρία είναι μέρος αυτού που ο στρατός αποκαλεί ως την Οικογένεια Οχημάτων Προστατευόμενων από Νάρκες και σχετίζεται με τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης δρομολογίων και είναι η τυποποιημένη σύνθεση. Τα M1270 παρέχουν ασφάλεια και βοηθούν στον εντοπισμό αντικειμένων ενδιαφέροντος, ενώ τα M1231 και M1272 βοηθούν στην εκκαθάριση οποιοδήποτε ενεργών βομβών.

Εκτός από τους μηχανικούς μάχης, οι ομάδες σκύλων εντοπισμού βομβών, το προσωπικό εξουδετέρωσης βόμβων, οι γιατροί και το προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων και πληροφοριών μπορούν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις, αν και δεν φαίνονται να υπάρχουν στις εικόνες. Η οχηματοπομπή δεν φαινότανε εκείνη τη στιγμή να εκτελεί πραγματικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης και ίσως να προχωρούσε για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ράκα και δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα μείνουν στην Συρία ή αν είναι ακόμα στην χώρα.

Ενα τμήμα της αμερικανικής οχηματοπομπής κοντά στην Ράκα, Ιούλιος 2017, δυο M1270 και ενα M1272 Buffalo.

Ακολουθεί ενα βίντεο με τις επιχειρησεις εκκαθαρισης ναρκοπεδίου στο Αφγανιστάν το 2014 που δείχνει αυτα τα διαφορετικά όχηματα και το σχετικό προσωπικό να εργαζονται:

Καθώς η απειλή για τα αμερικανικά στρατεύματα από τα IED αυξήθηκε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στις αρχές της δεκαετία του 2000, ο στρατός ξεκίνησε να διευρύνει τα δικά του ξεχωριστά στοιχεία εκκαθάρισης και απέκτησε μια ποικιλία μοναδικών και ειδικά σχεδιασμένων οχημάτων για να υποστηρίξει την αποστολή του. Αυτές οι αγορές περιελάμβαναν τεθωρακισμένα οχήματα με σκάφος δαπέδου σχήματος «βε» (V) για την εκτροπή των εκρήξεων, πολλές από τις οποίες συνδεόταν πιο συχνά με το ξεχωριστό πρόγραμμα του “ανθεκτικού σε νάρκες – προστατευόμενο από ενέδρες” (MRAP).

Το M1270 είναι μια έκδοση του νοτιοαφρικανικής σχεδίασης οχήματος προστατευόμενου από νάρκες RG31 Mk 5E, μια παραλλαγή του αρχικού RG31 με μεγαλύτερο αμάξωμα που προσφέρει περισσότερο χώρο για προσωπικό και φορτίο. Ένα απο τα οχήματα διέθετε έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού στην οροφή που θα επέτρεπε στο πλήρωμα να εμπλέξει τις εχθρικές δυνάμεις μέσα απο την ασφάλεια του οχήματος. Το αλλο είχε ενα συμβατικό επανδρωμένο πύργο, αλλά έφερε ενα ήλεκτρο-οπτικό πύργο αισθητήρα πάνω σε έναν τηλεσκοπικό ιστό, ο οποίος επιτρέπει στους ειδικούς να διερευνήσουν τους πιθανούς κινδύνους από μια ασφαλή απόσταση.

©AP PHOTO/HUSSEIN MALLA | Ένα από τα οχήματα M1270 της οχηματοπομπής με τον πυργίσκο αισθητήρα τοποθετημένο στον ιστό.
©AP PHOTO/HUSSEIN MALLA | Ένα από τα οχήματα M1270 της οχηματοπομπής με τον πυργίσκο αισθητήρα τοποθετημένο στον ιστό.

Κανένα απο τα δυο M1270 δεν είχε τον προαιρετικό τηλεχειριζόμενο βραχίονα που μπορεί να βοηθήσει στην ανύψωση των συντριμμιών και άλλων αντικειμένων ώστε να φανερωθούν οι πιθανές νάρκες και βόμβες δρόμου. Είχαν την ειδική θωράκισή «πλέγμα» για την παροχή πρόσθετης προστασίας από πύραυλο-ωθούμενες βομβίδες και αντιαρματικά όπλα. Τα κοίλα γεμίσματα πολλών αντιαρματικών βλημάτων πρέπει να ανατιναχτούν σε συγκεκριμένη απόσταση απο τον στόχο για να είναι αποτελεσματικά. Οι λωρίδες υψηλής αντοχής «παγιδεύουν» τα βλήματα, εξουδετερώνοντας τα απο νωρίς ή αποτρέποντας την πυροδότηση τους.

Το M1272, ένα άλλο όχημα ανθεκτικό σε νάρκες που προέρχεται από νοτιοαφρικανική σχεδίαση, διέθετε τον «βραχίονα έρευνας», καθώς επίσης και τις κάμερες μικρής εμβέλειας ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να παρακολουθούν τις εργασίες από το εσωτερικό του οχήματος. Οι πλευρές του Μπάφαλο κοντά στην Ράκα ήταν προστατευμενες πίσω απ την σταθερή θωράκιση τύπου γρίλιας, η οποία εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με το δίχτυ των M1270.

Το τελευταίο όχημα της οχηματοπομπής, το Χάσκι, είναι ακόμα ένας σχεδιασμός νοτιοαφρικανικής προέλευσης και είναι ίσως το πιο μοναδικό σε ολόκληρη την Οικογένεια Οχημάτων Προστατευόμενων απο Νάρκες. Επισήμως περιγράφεται ως ένας «ελκυστήρας», τα πληρώματα μπορούν να εξοπλίσουν το M1231 με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ανιχνευτών εντοπισμού ναρκών. Έχει εξαιρετικά χαμηλή πίεση εδάφους, η οποία του επιτρέπει να περνάει πάνω απο τις νάρκες που θα ανατιναζόταν κάτω το βάρος πολλών άλλων οχημάτων.

Τα Χάσκι της 3ης ταξιαρχίας στην Συρία διέθεταν αυτό που ο στρατός αποκαλεί Σύστημα Εντοπισμού Χάσκι, ένα ισχυρό ραντάρ διείσδυσης εδάφους που μπορεί να εντοπίσει θαμμένα αντικείμενα. Μόλις το σύστημα εντοπίσει μια πιθανή απειλή, ο χειριστής μπορεί να ενεργοποιήσει ένα ξεχωριστό σύστημα για να επισημάνει το σημείο με φωτεινό χρώμα. Για άλλη μια φορά, η θωράκιση γρίλιας προστατεύει τον οδηγό απο τον κίνδυνο των ελαφρών αντιαρματικών ρουκετών.

©AP PHOTO/HUSSEIN MALLA | Ενα από τα Χάσκι κοντά στην Ρακα.
©AP PHOTO/HUSSEIN MALLA | Ενα από τα Χάσκι κοντά στην Ρακα.

Όλα τα οχήματα της οχηματοπομπής είχαν συσκευές παρεμβολών για να αποτραπεί η από απόσταση ανατίναξη οποιασδήποτε αυτοσχέδιας εκρηκτικής συσκευής από τους τρομοκράτες και διαφορετικά να αναχαιτιστεί η λειτουργία τους. Δεν γνωρίζουμε πόσο καλές θα ήταν αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές εναντίον άλλων μεθόδων πυροδότησης, συμπεριλαμβανομένων των παγιδευμένων εκρηκτικών ενεργοποιούμενων από αισθητήρες κίνησης που οι αμερικανικές δυνάμεις υποστήριξης είχαν συναντήσει μέσα στην Ρακα.

Όμως η παρουσία τους στη Συρία τον Ιούλιο του 2017 υπογραμμίζει ότι οι άμυνες του Ντά’ες μέσα και γύρω απο την πόλη ήταν δύσκολες στην αντιμετώπιση από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται απο τις ΗΠΑ. Εκείνη τη στιγμή τα στοιχεία αυτά πολεμούσαν ηδη για περισσότερο από έναν μήνα για να εκτοπίσουν τους τρομοκράτες απο την de facto πρωτεύουσα τους.

©AP PHOTO/HUSSEIN MALLA | Αμερικανός στρατιώτης που φέρει τα διακριτικά της 1ης Μεραρχίας Ιππικού, εκτελεί χρέη σκοπού καθώς η οχηματοπομπή κινείται κατά μήκος δρομολογίου κοντά στην Ράκα.
©AP PHOTO/HUSSEIN MALLA | Αμερικανός στρατιώτης που φέρει τα διακριτικά της 1ης Μεραρχίας Ιππικού, εκτελεί χρέη σκοπού καθώς η οχηματοπομπή κινείται κατά μήκος δρομολογίου κοντά στην Ράκα.

Νωρίτερα εκείνον τον μήνα, αυτόπτεις μάρτυρες κοντά στην Ράκα εντόπισαν μια οχηματοπομπή φορτηγών που μετέφερε φορτηγά ανθεκτικά στις νάρκες με τη συνοδεία αμερικάνικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων. Επίσης, υπήρχαν γαιοπροωθητές, οι οποίοι ήταν ακόμα ένα βασικό στοιχείο στην αποτροπή των IED του Ντά’ες, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών βομβιστικών αυτοκινήτων αυτοκτονίας.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές τροφοδοσίας από και προς τις μπροστινές γραμμές. Παρατηρητές συχνά εντοπίζουν φορτηγά που μεταφέρουν τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό που κινούνται στην περιοχή της βόρειας Συρίας προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων του SDF. Συγκεκριμένα, οι μονάδες πυροβολικού των ΗΠΑ φαίνεται να εκτελούν τακτικές συνοδείες οχηματοπομπών εφοδιασμού ανάμεσα στις προσωρινές βάσεις και τις προκεχωρημένες θέσεις τους προκειμένου να διατηρήσουν τις ζωτικές αποστολές πυρών υποστήριξης.

«Θα ήθελα α επαναλάβω ότι μόλις φτάσετε σ’ αυτού του τύπου το αστικό περιβάλλον, αυτό το είδος των αστικών επιχειρήσεων, η πρόοδος γίνεται σταδιακά –κτίριο με κτίριο και τετράγωνο με τετράγωνο», δήλωσε ο συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ, Ράϊαν Ντίλον, ο κεντρικός εκπρόσωπος του υπο αμερικανικής διοίκησης συνασπισμού που πολεμά το Ντάές κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την 7η Σεπτεμβρίου 2017 στους δημοσιογράφους. «Και αυτή είναι μια σκόπιμη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες και μην κάνουμε κακό στους αμάχους».

Και ενώ τα συμβατικά στρατεύματα υποστηρίζουν εδω και αρκετό καιρό τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, είναι αξιοσημείωτο οτι οι μηχανικοί του στρατού είναι τόσο κοντά στις πρώτες γραμμές των μαχών. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το προσωπικό του στη χώρα δεν εμπλέκεται σε μάχες, αλλά αυτή η εγγύτητα με τις πρώτες γραμμές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να συμμετάσχει άμεσα στις μάχες και να εμπλακεί περαιτέρω στην περίπλοκη πολιτική κατάσταση, όπως εμείς στο “The War Zone” είχαμε τονίζει πολλές φορές κατά το παρελθόν.

«Δεν μπορούμε να καθορίσουμε το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο η μάχη της Ρακα θα τελειώσει επειδή ο πόλεμος έχει τις δικές του συνθήκες», δήλωσε στο Reuters τον Αύγουστο του 2017 ο Νουρουζ Αχμέντ, μέλος της γενικής διοίκησης επίβλεψης επιχειρήσεων της Ρακα των SDF. «Αλλα, σύμφωνα με τα σχέδια μας, δεν αναμένουμε να διαρκέσει και πολύ περισσότερο από δυο μήνες».

Μέχρι τότε, αμφότερες οι δυνάμεις των συμβατικών και ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ θα εξακολουθούν να προσφέρουν, χωρίς αμφιβολία, ένα ευρύ φάσμα υποστήριξης στις SDF, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των σημαντικών δρομολογίων χωρίς εμπόδια.

Jojeph Trevithick

Απόδοση/Μετάφραση απο το The War Zone για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Έτσι η αρχική απόφαση για την μη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία (“no boots on the ground”) της κυβέρνησης Ομπάμα, μετατράπηκε σε νέα εμπλοκή (απο την πίσω πόρτα φυσικά), επειδή η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ δεν αντέχει και δεν ανέχεται άλλο ένα άνοιγμα καινούργιου μέτωπου στην περιοχή τις μέσης ανατολής. Έτσι βρήκαν έναν τρόπο να συμμετέχουν σε “μικρή” κλίμακα την οποία θα μπορούσαν να επεκτείνουν σχετικά εύκολα με μια πιασάρικη δικαιολογία(π.χ. δήθεν για προστασία αμάχων, απο επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής απο τις δυνάμεις του Άσαντ, ως συνήθως).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.