Στην τελική ευθεία για την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Στο επίκεντρο η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ, για την οποία έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον οι Ρώσοι. (news247.gr)

Στις 9 Ιουνίου, εκτός «συγκλονιστικού απροόπτου» φθάνει η ώρα της αλήθειας, για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, με τους υποψήφιους αγοραστές-ομίλους να έχουν καταθέσει ως τότε τις τελικές δεσμευτικές προτάσεις τους.

Οι αλλαγές που έχουν προκύψει στα έως τώρα δεδομένα αφορούν την μία εκ των δύο ρωσικών εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά, ενώ ο ρωσικός κολοσσός Gazprom μένει σταθερός στην αρχική του θέση για διεκδίκηση της ΔΕΠΑ.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, εργάστηκε ένα δυνατό επιτελείο κορυφαίων μάνατζερ της Gazprom με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και άνθρωπο του Κρεμλίνου, Αλεξέι Μίλερ. Η τριπλή κάθοδος στην Αθήνα του κ.Μίλερ μέσα σε δύο μήνες, συνέβαλε στην σχεδόν πλήρη προσέγγιση των δύο πλευρών στο θέμα της ΔΕΠΑ και δεν είχε καμία σχέση με όσα έγραψαν διάφοροι καλοθελητές για τάχα «αφόρητες πιέσεις των Ρώσων…» και άλλα .παρόμοια.

19 αγκάθια

Αν δεν γινόταν οι επαφές ακόμα και με τον Α.Σαμαρά,για να βρεθεί για παράδειγμα λύση στο θέμα της εγγυητικής προκαταβολής του ρωσικού ομίλου (η οποία ανέρχεται στο 20% του προτεινόμενου συνολικού ποσού αγοράς) και εκ των υστέρων η Επιτροπή Ενέργειας της Ε.Ε. ακύρωνε την αγορά που θα είχε κατοχυρωθεί στην Gazprom, τότε ο καθένας κατανοεί τι σημαίνει αυτό για μια εταιρεία. Άλλωστε, καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν αφήνει στην τύχη τους 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ.

Τα «ακανθώδη» θέματα αυτής της αγοράς είναι περίπου 19, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι τιμές φυσικού αερίου που δίνει η Gazprom, το χρέος προς τη ΔΕΠΑ εγχωρίων καταναλωτών αερίου που αγγίζει – αν δεν ξεπερνά – τα 500 εκ. ευρώ, οι τυχόν ρήτρες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η δέσμευση επενδυτικής δραστηριότητας του ομίλου μετά την αγορά και μια σειρά άλλα περισσότερο ή λιγότερο ουσιώδη ζητήματα, τα οποία προωθήθηκαν για να εισέλθει στην «τελική ευθεία» της ολοκλήρωσής του ο διαγωνισμός.

Προφανώς και άλλοι διεκδικητές ζήτησαν και πήραν ανάλογες διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη και την πρωτοβουλία του διαγωνισμού, αλλά ο θόρυβος γίνεται μόνο για τους…Ρώσους! Ελπίζουμε πάντως, ότι θα ισχύσει μέχρι τέλους η υπόσχεση των υπευθύνων του διαγωνισμού και ότι «θα κερδίσει εκείνος που θα κάνει την καλύτερη προσφορά».

Sintez: «Διεκδικούμε μόνο τον ΔΕΣΦΑ»

Αναφορικά με την αρχική πρόταση του άλλου ρωσικού ομίλου Sintez, να διεκδικήσει το «πακέτο» των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ προσφέροντας το ποσό-μαμούθ των 1,9 δις ευρώ, πρέπει να αναμένουμε αλλαγή στη δεσμευτική της πρόταση.

«Σκεφθήκαμε σοβαρά και σε βάθος την πρότασή μας και αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε μόνο τον ΔΕΣΦΑ, να ασχοληθούμε με τα δίκτυα», δήλωσε στη Μόσχα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αντρέι Κορολιόφ.

Αν πάρει κανείς υπόψη ότι η ανεπίσημη πρόταση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ φθάνει τα 900 εκατομμύρια, τότε πρέπει λογικά να αναμένουμε μια πρόταση για τον ΔΕΣΦΑ από την Sintez στα επίπεδα του ενός δις ευρώ. Αυτό σημαίνει «ζεστό» χρήμα αφού η ΔΕΣΦΑ δεν εμπλέκεται σε υποθέσεις χρεών. Ο καθένας από τους δύο ρωσικούς ομίλους έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις αρκετών δις ευρώ στην επόμενη πενταετία. Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της ρωσικής επιχειρηματικότητας γίνεται κατανοητό πως μια θετική για τα ρωσικά συμφέροντα κατάληξη του διαγωνισμού για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, θα άνοιγε δρόμους για πολλές άλλες εταιρείες, να προσέλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα τουριστικά ακίνητα, αλλά και σε τομείς που ακόμα είναι δύσκολο να φανταστούμε αυτή τη στιγμή !!!Η Ρωσία, αυτή την περίοδο έχει τεράστια κεφάλαια αδιάθετα και αναζητεί τρόπους και χώρους για επενδύσεις.

Οι εγχώριοι παίκτες

«Το άνοιγμα των ρώσων επιχειρηματιών στην Ελλάδα έχει να κάνει όχι μόνο με την ελληνική αγορά των 10 εκ. ανθρώπων αλλά με μια αγορά πολύ ευρύτερη, αυτή των 65 εκ. ανθρώπων των Βαλκανίων», δήλωσε ο υπουργός συγκοινωνιών Μαξίμ Σοκολόφ, στο πρόσφατο Ρωσο-ελληνικό φόρουμ, στη Μόσχα.

Η Gazprom με την πιθανή επιτυχία ή αποτυχία της στην ελληνική αγορά, θα αποτελέσει τον καταλύτη για τους υποψήφιους ρώσους επενδυτές που έχουν σχέδια για την Ελλάδα.

Από την άλλη, η επίσκεψη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν έδωσε «τροφή» στον ελληνικό Τύπο, για να προβάλλει την αζέρικη κρατική εταιρία Socar ως έχουσα το προβάδισμα στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ. Κανείς δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, και αυτό θα φανεί από την πρόταση που θα καταθέσει η κάθε διεκδικήτρια εταιρία, ωστόσο, να σημειωθεί ότι όταν επρόκειτο για ρωσικούς ομίλους, η φιλολογία των δημοσιευμάτων περί «διασφάλισης εθνικών συμφερόντων» και άλλων γεωπολιτικών παραμέτρων ήταν πολύ λιγότερη…

Πάντως, το «θολό τοπίο» που δημιούργησαν τα κατά καιρούς πυροτεχνήματα γύρω από το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και το ρόλο των Ρώσων, αρχίζει τώρα να ξεκαθαρίζει, και να δείχνει μια εικόνα που δεν έχει να κάνει τόσο με τη «λυσσαλέα» αντίδραση των υπερατλαντικών συμμάχων της Αθήνας, όσο με τους εγχώριους παίκτες, και, όλως «τυχαίως» με όσους χρωστούν στη ΔΕΠΑ σεβαστά ποσά. Ίσως, όλο αυτό το σκηνικό να αποτελεί και ένα μέσο πίεσης για κάποιον διακανονισμό με τους κάτι παραπάνω από υποψήφιους και πιθανούς αγοραστές της. Κοντός ψαλμός, αλληλούια, εκτός και αν κάποιοι έχουν τα «φόντα» να τον μετατρέψουν σε ένα ατελείωτο, «Κύριε ελέησον».

 

rbth.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.