Στην χώρα του πολυμήχανου Οδυσσέα και Ηφαίστου

Ο δεύτερος ΕΞΟΜΟΙΩΤΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΠΔΟ και ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ε/Π δια Ελληνικής Χειρός (!)

Γράφει ο SV2-IPW

Από τον Μάιο του 2014 λειτουργεί και ο δεύτερος εξομοιωτής Π.Δ.Ο & Ναυτιλίας για τα αεροπορικά μέσα της ΑΣ στην έδρα του 307 Τεχνικού Συγκροτήματος Υποστήριξης Αεροπορικού Υλικού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Εκεί όπου η αίσθηση του καθήκοντος, της δημιουργίας και της εφευρετικότητας αποφέρουν οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη στην δοκιμαζόμενη οικονομικά πατρίδα μας.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη της κατασκευής ο εξομοιωτής του Στεφανοβικείου είναι διαθέσιμος σε καθημερινή βάση για την εκπαίδευση των πληρωμάτων της ΑΣ ως σταθερό εκπαιδευτικό βοήθημα εκπαίδευσης Ιπταμένων (Aircrew Training Device: ATD).

Ο δεύτερος αυτός εξομοιωτής παραδόθηκε στις Μονάδες της ΑΣ του Αεροδρομίου Στεφανοβικείου και παρέχει ικανότητα δικτύωσης με τον αντίστοιχο-πρωτότυπο εξομοιωτή του αεροδρομίου Μεγάρων, ο οποίος είναι σε λειτουργία στο 2ο ΤΕΑΥ από το 2013. (σημείωση Army Aviator: Για τον οποίον μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Για το ιστορικό και μόνο να αναφερθεί ότι, η Α.Σ χρησιμοποιούσε μέχρι το 2004 τέσσερις εξομοιωτές (ανά 1 στα 1ο -2οΤΕΑΣ και 2 στη ΣΑΣ) για Ε/Π UH-1H (Link Trainer) για την εκπαίδευση των χειριστών στην Π.Δ.Ο οι οποίοι από την πολυχρόνια χρήση είχαν απαξιωθεί , ενώ πρόταση για αναβάθμιση τους από ιδιωτική εταιρεία κρίθηκε ως ασύμφορη μιας και το κόστος έφτανε τα 11εκ € .

Οι προσπάθειες για την απόκτηση νέων εξομοιωτών για την Α.Σ δεν σταμάτησαν εκεί. Το 307 ΤΣΥΑΥ ζήτησε την συνεργασία με εγχώριο ΑΕΙ για την κατασκευή εξομοιωτή, το οποίο προϋπολόγισε κόστος 300.000 ευρώ για να το εντάξει σε πρόγραμμα, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το κόστος:

(α) η ανάπτυξη απαραίτητων λογισμικών εφαρμογών.

(β) η εκπόνηση επιμέρους μελετών και οι αμοιβές των καθηγητών.

(γ) η επιλογή και διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για την ανάπτυξη του συστήματος.

Παράλληλα με τις παραπάνω προσπάθειες CIMIC, (πολιτικό-στρατιωτικής συνεργασίας) η ιεραρχία του ΓΕΣ, & ΓΕΣ/ΔΤΧ προέτρεψε και ενέκρινε την αρχική δαπάνη για την κατασκευή του πρώτου εξομοιωτή Π.Δ.Ο και Ναυτιλίας από το 307 ΤΣΥΑΥ και συγκεκριμένα από το 2ο ΤΕΑΥ στα Μέγαρα, με σκοπό να περιορίσει το κόστος. Έπειτα απ’ αυτό, το στρατιωτικό εργοστάσιο ξεκίνησε μόνο του, με δικά του μέσα και προσωπικό και κατάφερε να κατασκευάσει δύο εξομοιωτές Π.Δ.Ο & Ναυτιλίας με κόστος λιγότερο από 25.000€ για το καθένα.

https://youtu.be/W7AhTlLkzC8

Ο δεύτερος εξομοιωτής στο Στεφανοβίκειο μπορεί να υποστηρίξει εκπαιδευόμενα πληρώματα (Ε/Π UH-1H) του 1ουΤΕΑΣ , 3ου ΤΕΑΣ και της ΣΑΣ, καθώς και πληρώματα ΕΕ/Π AH-64 που απαιτούν εντατική εκπαίδευση σε ενόργανες συνθήκες πτήσης, κυρίως την νύκτα, καθώς και σε αντικείμενα συνεργασίας του ασκούμενου πληρώματος κατά την εκτέλεση των διαδικασιών Π.Δ.Ο ή ενός αεροναυτιλιακού ταξιδιού που έχει προετοιμαστεί. Μπορεί να υποστηρίξει πλήθος πτητικών μοντέλων όπως (UH-1H, AH-64A, CH-47D ,BELL 412).

https://youtu.be/KbRmua3HcEA

Οι τρείς επιφάνειες του συστήματος οπτικής απεικόνισης παρέχουν στους χειριστές οπτικό πεδίο 165°. Το σύστημα παραγωγής απεικόνισης στηρίζεται σε προσωπικούς υπολογιστές με τελευταίας τεχνολογίας κάρτες γραφικών, οι οποίοι συσχετίζουν απεικονίσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος και των αισθητήρων στις τρείς οθόνες προβολής του αεροσκάφους.

Η εξωτερική κονσόλα ελέγχου του εκπαιδευτή και του τεχνικού υποστήριξης, παρέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των πληρωμάτων σε διαδικασίες πτήσης δια οργάνων σε συνθήκες μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών ( Instrument meteorological conditions IMC), αεροναυτιλιακά ταξίδια στον Ελληνικό εναέριο χώρο, πτήσεις σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας ή νύκτα (και σε περιβάλλον διοπτρών νυκτερινής όρασης ΔΝΟ), καθώς και πρόκλησης ασυνήθους κατάστασης πτήσης.

Επιγραμματικά οι δυνατότητες του Εξομοιωτή Π.Δ.Ο & Ναυτιλίας του Στεφανοβίκειου:

 • Πληθώρα πτητικών μοντέλων σε Α/Φ και Ε/Π .
 • Μεγάλη κάλυψη σε λεπτομερή σκηνικά Α/Δ και ανάγλυφου της Ελληνικής επικράτειας.
 • Επιλογή καιρικών συνθηκών ή λήψη (μέσω διαδικτύου) των πραγματικών για κάθε περιοχή Α/Δ.
 • Πτήση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ προορισμών.
 • Διασύνδεση σε δίκτυο και πτήση με άλλους Η/Υ ( εξομοιωτή Μεγάρων).
 • Υποστήριξη χειριστηρίων-ποδοστηρίων, οργάνων αερο-ναυτιλίας Avionics,NAV-COMM.
 • Σύνδεση σε δίκτυο εξομοίωσης πτήσεων (διαδίκτυο) με παροχή εξυπηρέτησης από Ε.Ε.Κ. ή παρακολούθηση της/των πτήσεων σε περιβάλλον ραντάρ.
 • Καταγραφή της πτήσης, με δυνατότητα επανάληψης κατά περίπτωση.
 • Δυνατότητα πραγματοποίησης διαδικασιών GCA/VOR-ILS/IFR ενόργανης προσέγγισης αεροδρομίων ανά την υφήλιο
 • Τοποθέτηση ενδεικτικών βλαβών σε τυχαία σειρά ή κατά περίπτωση από τον εκπαιδευτή χειριστή της κονσόλας.
 • Σύστημα ενδοεπικοινωνίας εκπαιδευτή / εκπαιδευομένων.
 • Σύστημα Αναπαραγωγής ήχων Ε/Π και μετάδοσης κραδασμών και δονήσεων στο σκάφος.
 • Δυνατότητα εισαγωγής ήχων πραγματικών επικοινωνιών μέσω της κονσόλας
 • Δυνατότητα πτήσης σε οπτικοποιημένο περιβάλλον Δ.Ν.Ο
 • Δυνατότητα εξαερισμού της καμπίνας εκπαιδευόμενων.
 • Σύστημα κλιματισμού χώρου.
 • Ηλεκτρολογικό σύστημα Ε/Π πλήρως λειτουργικό .
 • Κλειστό κύκλωμα καταγραφής βίντεο.
 • Σύστημα παροχής εφεδρικής ηλεκτρικής ισχύος ανάγκης (UPS).
 • Σύστημα παροχής ηλεκτρικής ισχύος 380VAC/220VAC/115VAC/28-12VDC

Αναλυτικά:

Πληθώρα πτητικών μοντέλων σε Α/Φ και Ε/Π .

Παρακολουθήστε την εκπληκτική συνέχεια στο φιλικό Blog armyaviation .

Το συγκεκριμένο Blog έχει εξαιρετική θεματολογία που αφορά την Ελληνική Αεροπορία Στρατού.

Σχολιασμός Defencegreece: Τέτοιες ενέργειες δίνουν αέρα ελπίδας στις δύσκολες στιγμές που βρίσκεται η χώρα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Το ότι μερικοί άνθρωποι με μεράκι, προσωπικό κόπο, υπερωρίες και γνώση του αντικειμένου (κατακτήθηκε μέσα από ατέλειωτα βράδια μελέτης) κατάφεραν να φτιάξουν έναν αξιόπιστο εξομοιωτή πτήσεων για τα ελικόπτερα της ΑΣ δείχνει τον δρόμο. Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους της ΑΣ που κατάφεραν να εξοικονομήσουν χρήματα τόσο σε Capex όσο και σε Opex. Εξοικονόμηση σε Capex είναι τα κεφαλαιακά έξοδα που γλιτώνονται από μια πιθανή προμήθεια εξοπλισμού από ιδιωτικές αμυντικές εταιρείες (της τάξης των 11 εκ Ευρώ (!), ενώ Opex είναι τα λειτουργικά έξοδα που εξοικονομούνται από τις εκπαιδευτικές πτητικές δραστηριότητες μέσα από την χρήση του εξομοιωτή. Παρόλο που φυσικά δεν μπορεί ποτέ μια πτήση στον εξομοιωτή να αντικατοπτρίσει πλήρως μια πραγματική πτήση, εντούτοις ιδιαίτερα στους πιο άπειρους πιλότους τους επιτρέπει να θεραπεύσουν τις αρχικές τους αδυναμίες και να εκτελέσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση επιχειρησιακές πτήσεις όταν αυτό απαιτηθεί. Επιπλέον εξοικονομούνται πόροι από την μικρότερη καταπόνηση των αεροπορικών μέσων, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα πολλαπλά αυτά οφέλη λοιπόν τα οφείλουμε στους νέους Πολυμήχανους Οδυσσέες τους Τεχνικούς του 307 ΤΣΥΑΥ (!).

Πηγή: Defencegreece

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Εύγε!
  Αυτά είναι, εκεί που ζητάγανε 11 εκατομμύρια έγινε η δουλειά με μερικές χιλιάδες ευρώ.
  Φαντάζομαι πόσα καπέλα πληρώνουμε σε οτιδήποτε άλλο.

  1. Ξεχνας οτι ολες οι μεγαλες προμηθειες και μιζες εγιναν με την βοηθεια των αντιστοιχων ενστολων,νομιζεις οτι οι στρατιωτικοι ειναι αγιοι ανθρωποι και παναγιες,σε καθε συμβαση ομως υπαρχουν οι υπογραφες τους.

   1. Ειναι αδικο να βαφτιζουμε κατηγοριες ανθρωπων. Ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη, σκεφτειτε ομώς να ειχαμε την οργανωση αλλων χωρων ποσα θα μπορουσαμε να πετυχουμε. Δεν ειναι τοσο θεμα dna οσο θεμα στοχευσης.
    Διαφθορα υπαρχει παντου απλα στην Ελλαδα εχει παραγινει το κακο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.