Στην Red Flag 17-01 το F-35 πέτυχε αναλογία “kill” 15:1, πολύ πιθανόν λόγω του F-22

©U.S. Air Force photo/R. Nial Bradshaw
©U.S. Air Force photo/R. Nial Bradshaw

[dropcap size=small]Α[/dropcap]πό την 3η Φεβρουαρίου, το F-35A κατάφερε ένα αρκετά εντυπωσιακό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της κύριας άσκησης αεροπορικής μάχης “Red Flag 17-1” της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) που είναι σε εξέλιξη στην αεροπορική βάση Νελις, στη Νεβάδα, οπου αντιτίθενται οι “Blue Air” (Φιλίες δυνάμεις) εναντίον των “Red Air” (εχθρικές) σε μία πλήρη αεροπορική επιχείρηση που περιλαμβάνει στοιχεία αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, έρευνας και διάσωσης και ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τους πιλότους των 388 και 419 Πτερύγων Μάχης της αεροπορικής βάσης Χιλ στην Γιούτα, οι οποίες ανέπτυξαν το F-35 Lightning II στην αεροπορική βάση έξω από το Λας Βέγκας την 20η Ιανουαρίου και ξεκίνησαν να πετούν στην άσκηση την 23η Ιανουαρίου, τον τύπο του αεροσκάφους, στην πρώτη του εμφάνιση στην πιο αληθοφανή και απαιτητική άσκηση του κόσμου, έχουν πετύχει αναλογία “kill” 15:1 εναντίον των “Aggressors” (επιτιθέμενων), των F-16 που προσομοιώνουν τα χρωματικά σχέδια, σήματα και διακριτικά των ομότιμων αντιπάλων τους και των οποίων ο ρόλος είναι να απειλούν με δέσμες κρούσεως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε ένας σύγχρονος εχθρός σε ένα πραγματικό πόλεμο.

Λοιπόν μετά από οχτώ ημέρες “σε πόλεμο”, καίτοι όντας “μόλις” σε κατάσταση (IOC) αρχικής επιχειρησιακής κατάστασης (η FOC αναμένεται να επιτευχθεί το επόμενο έτος) το F-35A Lightning II αποδεικνύεται ένα “πολύτιμο στοιχείο” κατά τη διάρκεια της “Red Flag 17-01”, την κύρια άσκηση αεροπορικής μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην αεροπορική βάση Νελις στην Αριζόνα: η ικανότητα του να συλλέγει, συγχωνεύει και διανέμει περισσότερες πληροφορίες από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος στην ιστορία και παρέχει στον πιλότο με ζωτικής σημασίας επίγνωση τακτικής κατάστασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποφύγει (και εμπλέξει;) ιδιαίτερα πολυσύνθετες και φονικές εχθρικές απειλές και αναχαιτιστικά.

Στην πραγματικότητα, ο βαθμός της συνεισφοράς των F-22 Raptor στην παραπάνω προαναφερθείσα αναλογία “kill” δεν είναι ξεκάθαρος. Τα F-35A πετάνε μαζί με τα Raptor και, όπως θα περίμενε κανείς, τα F-22 αναλαμβάνουν τους “Aggressors” ενώ τα F-35A γλιστρούσαν απαρατήρητα μέσα από τις άμυνες επιφάνειας-αέρος μέχρι να φτάσουν σε θέση να ρίξουν τα πυρομαχικά στον στόχο τούς.

©U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Kevin Tanenbaum/Released
©U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Kevin Tanenbaum/Released | F-22 Raptor

Δεδομένου ότι τα F-22 παρέχουν αεροπορική κάλυψη στα Lightning II, ειναι το 15:1 το αποτέλεσμα της ομάδας ή η πραγματική αναλογία “kill” του F-35A;

Υπάρχει πολύ συζήτηση σχετικά με την αναλογία “kill” του F-35 που έλαβε δημοσιότητα μετά τις εμπλοκές αέρος-αερος εναντίον άλλων μαχητικών αεροσκαφών (ήτοι το F-15E κατά τη διάρκεια μιας προσομοιωμένης εμπλοκής πέρυσι).

“Την πρώτη μέρα που ήμασταν εδώ, πετάξαμε σε προστασία αεράμυνας και δεν χάσαμε ούτε ένα φίλιο αεροσκάφος” είπε ο σε συνέντευξη τύπου ο αντισμήναρχος Τζόρτζ Ουάτκινς, ένας πιλότος F-35A και διοικητής της 34ης Μοίρας, “αυτό ειναι ανήκουστο”, πρόσθεσε.

Με το F-35A οι πιλότοι μπορούν να συλλέξουν και συγχωνεύσουν δεδομένα μέσα απο μια πληθώρα πηγών και να χρησιμοποιούν τους σύγχρονους αισθητήρες του αεροσκάφους για την ακριβή κατάδειξη ενός στόχου, τότε μπορούν να τον καταστρέψουν με μια βόμβα 2000 λιβρών.

Δεν θα ήταν εφικτό για ενα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς να επιβιώσει σε μια παρόμοια αποστολή, σύμφωνα με τον αντισμήναρχο Ντείβ ΝτεΑντζελις, πιλότο F-35A και διοικητή του πρώτου αποσπάσματος της 419ης Ομάδας Επιχειρήσεων.

Ως την προηγούμενη Τρίτη, οι αεροπόροι της Χίλ πραγματοποίησαν 110 εξόδους (με 13 αεροσκάφη), συμπεριλαμβανομένων την έξοδο των 10 αεροσκαφών F-35A της 30ης Ιανουαρίου και γύρισαν και εκείνο το απόγευμα εξαπέλυσαν οχτώ αεροσκάφη. Δεν έχουν χάσει ούτε μια έξοδο λόγω θεμάτων συντήρησης και έχουν 92 τοις εκατό αναλογία ετοιμότητας αποστολής, είπε ο υποσμηναγός Ντέιβιντ βοηθός υπεύθυνου αξιωματικού της 34ης Μονάδας Συντήρησης Αεροσκαφών.

Ο ίδιος μέσος όρος των παλιών αεροσκαφών κυμαίνεται στο 70 με 85 τοις εκατό της ετοιμότητας αποστολής, σύμφωνα με την USAF.

Απόδοση/Μετάφραση από το theaviationist.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

 1. Μάλλον τα F-22 που «πετούσαν προς κάλυψη» των JSF, πέτυχαν τις συγκεκριμένες καταρρίψεις εφόσον μιλάμε για εναέριους στόχους.

  1. Δεδομένου ότι τα F35 δεν έχουν λογισμικό (θα χρειαστεί νέα έκδοση), πυροβόλο, κάσκα (προβλήματα σε διαστάσεις, βάρος και προσαρμογή, συμβολομετρία και λογισμικό, θα χρειαστεί αντικατασταση από νέα) και δεν έχουν ολοκληρώσει τα επιχειρησιακά τεστ, προφανώς τα F22 πέτυχαν τις καταρρίψεις (προς τι η ασαφής διατύπωση της ανακοίνωσης, χωρίς σαφή κατανομή ανά τύπο αεροσκάφους). Σημειωτέων, ότι ακόμα και αν τα F35 ηταν πραγματικά έτοιμα για εναέρια μαχη, είναι λίγο δύσκολο να βγάλεις άμεσα συμπεράσματα για την μελλοντική απόδοση τους, διότι οι Aggressors, αν και κορυφαίοι πιλότοι, δεν έχουν στη διάθεσή τους κορυφαία μαχητικά, ούτε αντιμετώπισαν τα F35 μόνα τους, αλλά ευρισκόμενα υπό την προστασία των ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ F22. Οι Aggressors διαθέτουν F16 C/D Block 30/40, με ότι αυτό σημαίνει από άποψης ραντάρ, ηλεκτρονικών, συστήματος αυτοπροστασίας κι έλλειψης IRST, links κλπ. Δηλαδή πρόκειται για μαχητικά που δεν αποτελούν το επίπεδο της απειλής το οποίο συνιστούν οι δυνητικοί αντίπαλοι του F35 (Rafale, οικογένεια Su30/35/κλπ, ρωσικά και κινέζικα κλπ μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς) για όσους σκοπεύουν να το καταστήσουν κύριο μαχητικο τους, ούτε αυτό στο οποίο βρίσκονται υπεραναβαθμισμένα μαχητικά 3ης γενιάς (F 16V κι ανωτερου επιπέδου, Super/Silent Hornet, Silent Eagle), ήτοι η προσομοίωση της απειλής δεν είναι και τόσο ακριβής και δεν θα ήταν ακόμη κι αν τα F35 ηταν πραγματικά ολοκληρωμένα κι επιχειρούσαν μόνα τους.

   Αλλιώς θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα Ελληνικά Blokc 50+, παρά την έλλειψη AESA, IRST και λοιπού εξοπλισμού των νεότερων εκδόσεων, τα οποία μόνα τους και χωρίς προστασία από F22 σημείωσαν 11-0 σε συνθήκες αριθμητικής ισορροπίας με τους Aggressors και 6-3 σε συνθήκες αριθμητικής μειονεξίας που έφτανε το 4 προς 1 [σε αποστολές DCA και HVAA (προστασία στόχων υψηλής αξίας) όπου τον ρόλο της προστασίας των είχαν αναλάβει τα τέσσερα F-16 της Π.Α.] είναι καλύτερα στην εναέρια μάχη από τα F35…

   1. Ακόμη ένα παράξενο σε όλη την ιστορία με την φετινή RF
    στην Nellis, είναι η αναφορά στο περιοδικό Flug Revue (το
    οποίο Θεωρείται αξιόπιστο με καλές πηγές στον τομέα της
    αεροδιαστημικής), όπου αναφέρει ότι οι αποστολές των JSF
    στην άσκηση είναι κρούση αέρους-εδάφους (καταστροφή
    στόχων υψηλής σημασίας), SEAD και CAS(με περιορισμούς).

    http://www.flugrevue.de/militaerluftfahrt/kampfflugzeuge-helikopter/f-35a-der-usaf-erstmals-bei-red-flag/712016

    Η πηγή που αναφέρει το περιοδικό για αυτή την πληροφορία
    είναι ο ταγματάρχης της USAF Jeffrey Falanga της 414th Combat
    Training Squadron.

    Μετά απο αυτή την είδηση, αναρωτήθηκα απο που προήλθαν
    οι νίκες του JSF, και σε ποιές αερομαχιές?? 😉

    Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν ακόμα φωνές που θεωρούν το
    JSF σύστημα “Stand alone”, όταν είναι προφανές ότι χρειάζεται
    πληροφορίες απο άλλες πλατφόρμες και προστασία απο F-22
    για να βγάλει την αποστολή.

    Σε αυτά που αναφέρεις για τους Agrressors θέλω να προσθέσω
    ότι ακούστηκε και κάτι για A-4 Skyhawk στον ρόλο των Bad Guys
    ως αντίπαλοι για τα JSF. Την επόμενη φορά να δοκιμάσουν και
    με τα F-86 η με κανένα παλαιότερο για να σιγουρέψουν την νίκη.
    😀

    Ακόμα και με τα μέσα που διαθέτει η 64th Agressors, νομίζω
    ότι μόλις υπάρξει αποκάλυψη η οπτική επαφή με ένα JSF δεν
    τους ξεφεύγει και θα το καταρρίψουν, η Μονή ελπίδα του είναι
    η νύχτα και συνεφιά όπου δεν φαίνονται εύκολα τα ίχνη
    συμπύκνωσης που βλέπω να χαράζουν συχνά στον ουρανό.
    Σε περιπτώσεις που παίζουν και συστήματα IRST, όπως στα
    σύγχρονα μαχητικά της Ευρασίας, τα πράγματα γίνονται πιο
    δύσκολα. Όταν μια μέρα θα έχουν προσαρμοστεί τα ραντάρ
    στις νέες απαιτήσεις, το θέμα Stealth θα χάσει την μαγεία που
    έχει σήμερα και το JSF θα είναι ότι ήταν και τα A-6 στο Βιετνάμ.

    Αυτό δεν θα είναι όμως και τόσο τραγικό εφόσον θα έχουν να
    αντιμετωπίσουν παραγωγούς ναρκωτικών και αντάρτες στο
    Αφγανιστάν κλπ. 😉

 2. Λάθος τα F-22 πετούσαν τα F-35 πετούσαν και δεν πετούσαν και τα F-16 κοιμόντουσαν !

  Να έρθουν τα δικά μας και να δούμε τι απίδια πιάνει ο σάκος!

  Όσο για τα υπόλοιπα δέστε παλιότερα τα δικά μας A-7 τι έκαναν και αν μπορούσες να τα δεις αφού πέταγαν σε επίπεδο θάλασσας!

 3. Αναμφισβήτητα το F22 κάνει και θα κάνει την δουλειά του αρπακτικού… Οσο για το F35 καλό μαχητικό κρουσεως. Η τεχνολογια αορατοτητος δουλευει σωστά Οι ΗΠΑ επρεπε να ειχαν αναπτύξει σε ικανούς αριθμους και αναβαθμίσει περαιτέρω τα F22. Τώρα προχωράνε για έκτης γεννιας αεροσκάφη…χωρις κάθετους…κτλ…

 4. Προφανώς στην άσκηση σε σχηματισμό comao με f22 στον ρόλο αναχαίτισης και f35 σε ρόλο βομβαρδισμού χρεώνουν τα kills στο πακέτο, αλλά ελεω διαφήμισης πρέπει να πάρει τα εύσημα το νέο τα κάνω όλα και συμφέρω f35 .Σιγουρα είναι ένα καλο μαχητικο και τα χαρακτηριστικά stealth συν τα εξελιγμενα ηλεκτρονικά του αυξάνουν την επιβιωσημοτητα του αλλά νομίζω ότι απέχει πολυ ακόμα από το να χαρακτηριστεί αφος εναέριας υπεροχής .

 5. Καλησπερα. Τα Φ-16Ν τι ρανταρ φερουν? Αντιστοιχο των ελληνικων blk30, blk50, blk52/advanced ή τυπου AESA?
  Για να λεμε τα συκα-συκα και την σκαφη-σκαφη.
  Παντως ο defencegreece που ”ετρεξε” σεναριο ελληνικων Viper vs τουρκικων Φ-35, τα δικα μας ”κατεβασαν” 12…

  1. Αγαπητέ ΔΝΤ

   Διαβασε ξανά το άρθρο
   https://defencegreece.wordpress.com/2016/09/16/2025-%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bb%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85/

   Καταρρίφθηκαν 2 F-35B + 3 F-35A (τα οποία αν προσεγγίσουν τη Σκύρο και τους Patriot από άλλη διευθυνση επιβιώνουν και τα 3). όχι 12(!)

   Σκοπος της ανάλυσης ήταν η standalone αξιολογηση του αεροσκάφους με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση το φίδι από την τρύπα έβγαλαν τα υπάρχοντα ραντάρ S-Ζώνης της ΠΑ μαζί με τα ατρακτίδια Sniper.
   Τα ΑΣΕΠΕ αν και κατάφεραν να τα εντοπίσουν οριακά παρέμεναν σε ασφαλή απόσταση. Μάλιστα σε μια περίπτωση κίνδύνεψε και το ιδιο το ΑΣΕΠΕ στον αέρα από ευκαιριακή βολή Amraam

   Μεγάλο θέμα θα είναι η ενσωμάτωση νέων όπλων στο F-35. Τα υπάρχοντα GBU-12, JDAM, SDB I και η έλλειψη πυραύλου αντι-ραντάρ αποτελούν σοβαρά μειονεκτήματα σε συνάρτηση και με την μικρή τακτική εμβέλεια που διαθέτει.

   Η έννοια persistence και χρόνος παραμονής δεν ισχύουν για το JSF

   ¨Οπως και να έχει παραμένει εξαιρετικό βομβαρδιστικό. Νέα όπλα στο μέλλον θα το κάνουν ακόμη πιο φονικό

   Απορώ που η ΠΑ δεν προβαίνει σε αναβάθμιση του επίγειου δικτύου ραντάρ της L/S ζώνης. Λείπει επίσης η ύπαρξη ατρακτιδίων Sniper ή Litening στον εκσυγχρονισμό των γερακιών (πιθανόν ανασταλτικός παράγοντας για εναέρια μάχη είναι η οπισθέλκουσα και το βάρος αν και θα μπορούσε να μοιράσει την εικονα στα δίπλα γεράκια)

 6. “This year, Red Flag participants have encountered three or four different advanced surface-to-air-missiles in one scenario. In those situations, cyber, space and signals intelligence assets like the Rivet Joint partner with the F-35 to fuse together targeting information. Then, the F-22 uses its standoff weapons to bring down aggressors while the F-35’s stealth capabilities allow it to slip undetected within range of the missile system, where it drops munitions”

  the F-22 uses its standoff weapons to bring down aggressors
  the F-22 uses its standoff weapons to bring down aggressors
  the F-22 uses its standoff weapons to bring down aggressors

  while the F-35’s stealth capabilities allow it to slip undetected within range of the missile system, where it drops munitions
  while the F-35’s stealth capabilities allow it to slip undetected within range of the missile system, where it drops munitions
  while the F-35’s stealth capabilities allow it to slip undetected within range of the missile system, where it drops munitions

  Το ολον ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΑΖΙ απο space assets μεχρι τα αεροσκαφη!

  Πιο κατανοητο δεν γινεται

  1. διαβασε ξανα το αρθρο. Αυτο που γραφεις ειναι σχολιο του αρθρογραφου.

   Το 15/1 ειναι σαφη αναφορα του πιλοτου στο Φ35.

   Εγω επικαλουμαι την πηγη (τον πιλοτο), εσυ βασιζεσε στις (λανθασμενες και biased) εκτιμησεις τριτων

 7. Κατι ακομα που εχει περασει στα ψιλα. Η υπαρχουσα εκδοση του Φ35 ειναι η Block3i. Αυτη η εκδοση μπορει να πληξει στοχους εδαφους με βομβες λεηζερ και βομβες JDAM. Οι βομβες JDAM εχουν μια μεγιστη εμβελεια 28χλμ.
  Στην ανωτερω ασκηση τα Φ35 επληξαν στοχους που καλυπτονταν απο τα πλεον συγχρονα αντιαεροπορικα συστηματα Σ300, Σ400 και τα οποια ειχαν μεγιστη καλυψη απο εχθρικα μαχητικα.
  Αντιλαμβανεστε για τι δυνατοτητες μιλαμε?
  Χωρις να χρειαζετε να πληγουν τα εχθρικα ρανταρ με πυραυλους Harm, χωρις να χρησιμοποιησει βομβες μεγαλης εμβελειας μπηκε στην καρδια του εχθρικου εναεριου χωρου και κατεστρεψε ολους τους στοχους που καλυπτονταν απο τα πλεον συγχρονα αντιαεροπορικα.

  Σκεφθειτε επισης ποσο πιο φονικο θα γινει με την ελευση του Block3F αρχες του 2018 που θα μπορει να φερει 8 SDB1 με βεληνεκες 110 χλμ.

   1. http://breakingdefense.com/2017/02/at-red-flag-its-tough-to-be-legacy-aircraft-in-an-lo-world/

    “At this Red Flag, Watkins and Lewis said the Joint Strike Fighter faces the most dangerous IADS threats they’ve ever encountered at an exercise”

    οταν οι αμερικανοι διαθετουν Σ300 απο το 1994, ειναι νομιζω ασφαλες να υποθεσεις οτι εγινε προσομοιωση και των Σ400 φετος.

    Υποψιν οτι οι στοχοι χτυπηθηκαν με προσομοιωσεις JDAM, αρα τα Φ35 φτασαν σε αποσταση περιπου 10 μιλιων απο τα ρανταρ

 8. Παλι δεν κατάλαβες. Έχεις μια εμμονή να αποδεικνύεις ‘κάτι’. Το αεροσκάφος και τις δυνατότητες αορατοτητος αεροδυναμικης κτλ τις γνωριζω πολυ καλα και δεν περιμενω απο αρθρα…η εσέ..κοιτα εσυ ξανα το άρθρο που τι λέει πιλότος για το πως χρησιμοποηθηκε το F35 μαζι με Growlers…κτλ..Μαθαίνουν…Μαθε λοιπον και εσυ πως απο αρχαιοτατων χρόνων η γνωση το που ειναι ο εχθρός η αποφυγη συγκεντρωμενων δυνάμεων κτλ και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλογως είναι η πραγματικότητα. Η τεχνολογια άλλαξε. Η συγκυρία τεχνολογιών δηλαδή δόρυ φόροι (δεν είναι και καινούργιο άλλωστε οι δορυφόροι της Γαίας εφυγαν και πηγαν στον Αρη) εφερε ο Απολλων την Σελήνη…μηνη…η αορατοτητα..που αναπτυχθηκε απο τις ΗΠΑ βάσει μαθηματικών στα αρχικα απο Ρωσικά καλό ε……UAV UCAV F22 Growlers μαζί με τα F35 και αλλα συστήματα θα δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν να φέρουν νίκη σε γενικευμένο πόλεμο. Αυτη ειναι η πραγματικότητα. Στα ειχα εξηγήσει και παλαιότερα. Δεν ειναι μονο τα F35. Αυτό να το εμπεδωσεις. Τωρα εκαναν λαθη και συνεχιζουν να κανουν λαθη οι ιθύνοντες στην Ελλάδα. Ουδεις αμφιβάλλει. Το F35 θα βελτιωθεί (οπως γίνεται με αλλα συστήματα); Ουδεις αμφιβάλλει. Τωρα υπαρχει πρόβλημα με Τουρκία και 100 η παραπάνω F35. Μηπως πρεπει να γινει η σύρραξη νωρίτερα να γυρισουν πισω δεκάδες χρόνια. Έπειτα με ενα δις ευρω πόσοι εδαφους εδαφους η πυραυλοι πλεύσης μπορουν να αγοραστουν ωστεμε μια ομοβροντία να βυθισιυν την Τουρκία στο παρελθόν; Και γιατι οχι και με βόμβες νετρωνιου; αλλά βλέπεις φίλτατε Κωστάκη ότι οι εφιάλτες ακομη υπάρχουν και ζουν αναμεσα μας και ο μέσος Ελλην ακομη κοιμάται.

 9. @Kostas
  Η USAF είχε προμηθευτεί μια συστοιχία S-300P από την Λευκορωσία το 1994. Σε καμία περίπτωση αυτή η συστοιχία δεν αντιστοιχεί στις παρούσες δυνατότητες του. Αμφίβολο αν αποκτήθηκαν ραντάρ μεγάλης εμβέλειας όπως το 64Ν6 Big Bird (προφανώς όχι καθώς υιοθετήθηκαν έπειτα)

  Είναι σαν να το συγκρίνουμε με το σύστημα Patriot Pac-1
  Στην καλύτερη είναι συμβατοί με τους αρκετά υποδεεστερους πυραύλους 5V55KD. Υπάρχει δλδ απουσία των νεότερων 48Ν6Ε1

  Σιγουρα το S-300 P εισάγει μια δυσκολία αλλά αυτή είναι ήδη outdated

  Οι βολές με προσομοιωμένες βολές σε στρατιωτικό περιβάλλον έχουν νόημα αν είσαι χρήστης ενός συστήματος ή γνωρίζεις από τον κατασκευαστή τις ικανότητές του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.