Στις τελευταίες δοκιμές Typhoon προσπαθούν να εντοπίσουν το nEUROn

Φωτογραφία από την επιτυχή πρώτη πτήση του UCAV nEUROn, που πραγματοποιήθηκε στο Istres της Γαλλίας. (Πηγή: ΕΑΒ)

Η γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) άρχισε τον νέο κύκλο δοκιμών του συστήματος επίδειξης (demonstrator) του ανεπάνδρωτου εναέριου οχήματος μάχης (UCAV) nEUROn στον οποίο περιλαμβάνονται και οι δοκιμές μαζί με Eurofighter Typhoon.

Η γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών, DGA, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι το σύστημα επίδειξης του ανεπάνδρωτου εναέριου οχήματος μάχης (UCAV) nEUROn άρχισε τον τέταρτο γύρο δοκιμών χαμηλού επιπέδου παρατήρησης (Low Observability – LO). Οι δοκιμές –οι οποίες εκτελούνται από την DGA και με την υποστήριξη της Dassault Aviation και έχουν σχεδιαστεί να συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του 2019 – πραγματοποιούνται για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων εντοπισμού των διαφόρων επιχειρησιακών συστημάτων.

Η νέα περίοδος δοκιμών LO αποσκοπεί στην συνέχιση της ανάλυσης της ανάπτυξης του nEUROn και να αξιολογήσει τα «αόρατα» χαρακτηριστικά του οχήματος υπο την παρουσία αεροπορικών αισθητήρων και επίγειων ραντάρ. Οι δοκιμές θα επιτρέψουν στην DGA να αξιολογήσει τις τρέχουσες εξελίξεις των συστημάτων εντοπισμού όπως επίσης και να επιτρέψουν τις ένοπλες δυνάμεις να αξιολογήσουν τις ικανότητες τους στον εντοπισμό ενός στέλθ UCAV που αντιπροσωπεύει τις μελλοντικές απειλές.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, δυο μαχητικά αεροπλάνα Eurofighter Typhoon του κέντρου δοκιμών της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Centro Logístico de Armamento y Experimentación – CLAEX) προσγειώθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου στο πεδίο δοκιμών της DGA στο Ιστρ της Γαλλίας για να εκτελέσουν δοκιμαστικές πτήσεις μαζί με το nEUROn.

To πρόγραμμα nEUROn, που ξεκίνησε το 2006 για την εξερεύνηση του μαχητικού αεροπλάνου επόμενης γενιάς, είναι υπο τη διαχείριση της DGA, με την Dassault να ενεργεί ως ο κύριος εργολάβος. Περιλαμβάνει πέντε Ευρωπαίους εταίρους: Ιταλία (Alenia Aermacchi), Σουηδία (Saab), Ισπανία (Airbus & Defence), Ελλάδα (ΕΑΒ) και Ελβετία (Ruag). Ενας από τους σκοπούς του προγράμματος είναι να αποδειχθεί ότι τα πολυεθνικά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα –τα οποία κατά το παρελθόν έχουν γίνει συνώνυμο των καθυστερήσεων και τις υπερκοστολογήσεων – μπορούν να διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο.

Η αρχική φάση των δοκιμών (Δεκέμβριος 2012 – Σεπτέμβριος 2015) περιλάμβανε 123 πτήσεις σε Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία. Μια νέα σειρά δοκιμών (15 πτήσεις) άρχισε από την DGA τον Μάιο του 2016 για την μελέτη των επιχειρήσεων UCAV σε ναυτικό πλαίσιο. Ο τρίτος κύκλος δοκιμών άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2017.

Απόδοση/Μετάφραση από το aircosmosinternational.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.