Στις 3 Μαΐου στην Αθήνα μικτή γαλλική επιτροπή για τις φρεγάτες

Εκτός από FREMM, η Ελλάδα «κοιτάζει» και σε [email protected]

Στις 3 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη σύσκεψη για το θέμα της χρονομισθώσεως των δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία, μετά τις γνωστές αποκαλύψεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης Φώτη Κουβέλη της περασμένης Παρασκευής 20 Απριλίου, συμφώνως με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Συμφώνως με τις ίδιες πηγές η γαλλική αποστολή που θα φτάσει στην Αθήνα για τις συνομιλίες της 3ης Μαΐου θα είναι μικτή, αποτελούμενη από στελέχη τόσο της Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών του γαλλικού υπουργείου Αμύνης, της περίφημης DGA, όσο και της κατασκευάστριας εταιρείας των φρεγατών και θα συζητήσουν με στελέχη της ελληνικής Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Εκτιμάται ότι στις 3 Μαϊου που θα έρθει το γαλλικό κλιμάκιο στην Αθήνα θα συζητήσουν – συμφώνως με τις ως τώρα πληροφορίες – τόσο το θέμα της χρονομισθώσεως των δύο φρεγατών FREMM (συνολικό κόστος, χρόνος μισθώσεως και χρόνος αποπληρωμής), αλλά και τι οπλικά συστήματα αυτές θα φέρουν κατά το χρόνο της υπηρεσίας τους στο Πολεμικό Ναυτικό, αν ευωδοθεί, βεβαίως η συμφωνία αυτή, όσο και το θέμα της προσκτήσεως των τεσσάρων φρεγατών τύπου [email protected], από τις οποίες οι δύο πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να τις ναυπηγήσει στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Πηγή: parapolitika.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Δηλαδη 50% ηταν εκτός μαχης οσον αφορά το σύστημα.. Θα δουμε εαν δημοσιευτουν οι αιτίες. Τελικά τιποτε στις ημερες μας δεν ειναι 100% οταν χρειαστεί. Οπως και να έχει ηταν η πρόβα των γάλλων στο συγκεκριμενο σύστημα. Το εαν ολοι οι πυραυλοι χτυπησαν τους στοχους αυτό δεν το γνωρίζουμε ισως επειδη οι στόχοι να ήταν οχι και τοσο σημαντικοί αρα τα αμυντικα συστηματα επικεντρώθηκαν στους πυραυλους των ΗΠΑ

  PARIS — When a French multimission frigate failed to fire its salvo of three naval cruise missiles during last weekend’s joint airstrike on Syria, the military drew on a backup plan.

  The frigate’s sister ship, the Languedoc, instead launched its naval cruise missiles at the three Syrian targets. The mission was the first time France fired its naval cruise missile, a weapon which up until then only the British and U.S. had fired against a threat.

  “The first salvo did not fire,” Army Col. Patrick Steiger, spokesman for the French Joint Chief of Staff, told Defense News on April 18.

  The launch by a backup ship is part of France’s standard “redundancy” approach, the spokesman said.

  “All the targets were hit,” he added. “The military effect was obtained.” That effectiveness led the commanders to decide there was no need for a second strike of naval cruise weapons, he explained.

  It is unknown what caused the technical problem, but the misfire will be investigated, the spokesman said.

  The French Navy and MBDA, the missile manufacturer, were not immediately available for comment.

  A newsletter, Lettre A, reported a “technical hitch” had prevented the planned first launch.

  The spokesman declined to comment on why the French Air Force did not fire a 10th cruise missile, as reported by website Le Mamouth.

  The Air Force declined comment. Each of the five Rafale fighter jets on the mission carried two Scalp cruise weapons, of which nine were fired.

 2. Για τις φρεγάτες, η Ελλάδα πρέπει να προσανατολιστεί με την επιστροφή των κερδών των ομολόγων στη ναυπήγηση 4 FTI με διαμόρφωση που θα επιλέξει το ΠΝ.

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δαπανηθούν 200 εκ ανά έτος για την ενοικίαση 2 FREMM (σύνολο 1 δις σε πέντε έτη) για την πρόσκτηση 2 ακατάλληλων φρεγατών και ιδίως υποεξοπλισμένων!
  Αν χρειαζόμαστε άμεσα πλοία, η ιταλική διαμόρφωση είναι πολύ πιο κοντά στις ελληνικές απαιτήσεις οπότε προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε (αντίστοιχα ποσά επιστροφής ίσως υπάρχουν και από την ιταλία), απαραίτητα με option αγοράς, αφού στα 5 χρόνια σχεδόν θα τις έχουμε αποπληρώσει.

  Τα χρήματα πρέπει να καταευθυνθούν εως τότε στον αξιοπρεπή εκσυγχρονισμό των MEKO με 400 εκ και όχι 100 όπως δρομολογείται και στις πολλές άλλες ανάγκες που έχει το ΠΝ (τορπίλες, πυραυλάκατοι, ελικότερα ASW κλπ).
  Πέρα από τις FTI αν υπολείπεται ποσό, ας κατευθυνθεί πρός την ΠΑ για support/αναβάθμιση των Μ2000/-5.

  1. @Thras
   Μια και αναφέραμε για τις Ιταλικές, οι εξ δύσης γειτονές μας έχουν μια πολύ ασυνήθiστη διάταξη επιφανείας. Δηλαδή φέρουν τους δικούς κατασκευής πυραυλους επιφανείας-επιφανείας, 4 otomat mk2 iv και 4 πυραύλους εξοπλισμένους με την ελαφρά τορπίλη ΜU90 ! Έχουν ακόμη 3d ραντάρ μικρότερης εμβέλειας από τα Γαλλικά ξαδελφάκια και εαν δεν κάνω λάθος, έχουν μόνο τα VLS A-43 κ A-50 που φέρουν τους ASTER 15. Οι Γαλλικές έχουν ακόμη μια δυνατότητα με τα VLS Α-70 με τους Scalp.
   Στην πραγματικότητα κανένα πλοίο δεν είναι ακριβώς όπως το θέλαμε. Είδα διάφορα δημοσιέυματα που περιγράφανε τις «απαιτήσεις» του ΠΝ, σε εντελώς ανορθόδοξες διατάξεις για το πλοίο και με αρκετές μετατροπές. Πολλά άρθρα βέβαια είναι έντονα παραποιημένα. Κάπου έγραφε για ciws με 24 mica Vl, αλλά δεν υπάρχει στο Γαλλικό ΠΝ αντίστοιχο όπλο. Υπάρχουν τα ciws Crotale NG των «La Fayette» (δεν είμαι σίγουρος οτι ο αρθρογράφος τότε ήξερε) , σε άλλο ιστότοπο είδα και τα ciws Millenium, μαζί με 16 MICA και 16 Aster-15 και 16 Scalp. Με άλλα λόγια, οτι να ‘ναι. Λίγο από εδώ , λίγο από την άλλη , πετάμε και σαλτσούλα στο τέλος και έτοιμη η ΦΡΕΓΑΤΑΡΑ !
   Εικόνα από τους Ιταλικούς ΟΤΟΜΑΤ και MILAS. ?w=625
   Άρθρο με εκτενέστατη αναφορά στις «Ιταλικές» https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2015/11/page/2/
   Αξίζει να το δείτε.

   1. Για εμένα ενοίκιο σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμμία επέμβαση στις φρεγάτες. Αν πρόκειται να επέμβεις, τότε είναι leasing με option αγοράς.

    Αν πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις FREMM, θα προτιμούσα νέας ναυπήγησης με εξοπλισμό που θα επιλέξει το ΠΝ και παραχώρηση (το τονιζω παραχώρηση, δηλ δωρεάν) 1-2 εκ των υπαρχόντων ως ενδιάμεση λύση,

   2. @geoexplorer72

    Οι Ιταλοί επιμέμουν σε αρκετά σημεία σε συστήματα εγχώριας παραγωγής, εφόσον έχουν μακρόχρονη εμπειρία, γνώση και παράδοση στην παραγωγή επιτυχημένων και αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων.

    Όσον αφορά όμως την επιλογή συστημάτων για τα ελληνικά πολεμικά πλοία, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για όλη αυτή την αναστάτωση (η αλλιώς κομφούζιο) που γίνεται, όπου περιπλέκονται υπερβολικά τα πράγματα για τα οπλικά συστήματα των πλοίων.

    (Για έναν πολιτικό αυτές οι υποθέσεις είναι πάλι ως συνήθως «περίπλοκες», επειδή έχει συνηθίσει έτσι να τα μπουρδουκλώνει όλα, με αποτέλεσμα να χώνει άλλους σε περιπέτειες με άγνωστη εξέλιξη και υψηλό ρίσκο(σε μια πολεμική αναμέτρηση).

    Στο ΠΝ υπηρετούν ήδη συστήματα τα οποία ικανοποιούν στο μέγιστο τις απαιτήσεις για σύγχρονες απειλές, σε αυτά θα έπρεπε να εστιάσουμε αντί να ψάχνουμε για περιπέτειες με συστήματα που θα είναι ξένα στο προσωπικό που θα τα λειτουργεί/συντηρεί.

    Στις νεότερες/σύγχρονες μονάδες του ΠΝ υπηρετούν σήμερα, Phalanx/RAM για αυτοάμυνα μικρών αποστάσεων, πυροβόλα ΟΜ για διάφορες εφαρμογές, αντιπλοϊκοί πυραύλοι Exocet/Harpoon για προσβολή στόχων επιφάνειας όπως επίσης χερσαίων(με την νεότερη έκδοση του ΜΜ-40 block3) και ESSM για αεράμυνα-αυτοάμυνα με ικανοποιητική εμβέλεια/αποτελεσματικότητα στα 40+ χιλιόμετρα(οι νεότεροι πυραύλοι στο είδος που προσφέρονται στην αγορά, δεν προσφέρουν αύξηση εμβέλειας αλλά το αντίθετο, για μια αντικατάσταση ραντάρ συζητείται εφόσον υπάρχει ήδη πρόγραμμα αναβάθμισης που ολοκληρώνεται στο,ορατό μέλλον*).

    Αυτό που μας ενδιαφέρει(η θα έπρεπε) είναι ένα όπλο για αεράμυνα περιοχής με ικανότητα για αντιβαλλιστική άμυνα(όπως μια ικανότητα για χρήση σαν ASM όπως συμβαίνει με τους SM-X), που δεν υπάρχει σήμερα στο οπλοστάσιο του ΠΝ. Αυτό που θα επιλεχθεί (όταν και αν αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν η όχι), θα πρέπει να έχει σημειωμένες επιτυχίες απο χρήση σε συνθήκες πολέμου στο ενεργητικό του, αλλιώς δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει σαν επιλογή για τις ΕΕΔ(σε στατικούς στόχους χωρίς αντίμετρα όλοι μπορούν να ρίξουν). Για έναν πρακτικά σκεπτόμενο, άνθρωπο είναι απλό θέμα, εφόσον πληρώνουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα, απαιτούμε προϊόντα που έχουν αποδείξει πρακτικά την αποτελεσματικότητα/αξία τους στο πεδίο μάχης(όπου η αστοχία δεν θα είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση). Για όσους νομίζουν ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει, να θυμίσω την περίπτωση των Χελιδονόψαρων στα μακρινά Μαλβίνας, η οποία είναι ένα (αλλά όχι το μοναδικό) παράδειγμα. Εδώ να σημειώσω ότι οι Ισραηλινοί δεν έκλεψαν χωρίς λόγους τα σχέδια των συγκεκριμένων πυραύλων.

    Όλα τα υπόλοιπα (ίσως με εξαίρεση των τορπίλων, αλλά όχι αναγκαστικά για τις μονάδες επιφάνειας), είναι νομίζω αρκετά ειδικά στις αναβαθμισμένες εκδόσεις. Ένα παράδειγμα είναι το «υβριδικό» SeaRAM, που αποτελείται απο γνωστά εξαρτήματα με αναβάθμιση λογισμικού και πρόσθεση ΗΟΣ για εντοπισμό παρακολούθηση/εμπλοκή στόχων.

    Ενα επίσης σημαντικό σημείο είναι η διαλειτουργικότητα όπως και η προσαρμοστικότητα των νέων συστυματων στην υπάρχουσα δομή, η οποία για να χτιστεί χρειάστηκε πολύ χρήμα. Ειδικά σε αυτό το σημείο να σημειωθεί σαν παράδειγμα ότι στην περίπτωση του νέου πυραύλου AIM-2000 δόθηκε, αν θυμάμαι σωστά, ιδιαίτερη προσοχή στις διαστάσεις και διεπαφές που είναι γνωστές και απο τον AIM-9, αλλιώς θα έπρεπε να αλλάξει όλο το σύστημα στα μαχητικά που φέρουν σήμερα τον AIM-2000 στη θέση του AIM-9, αν υπήρχαν διάφορες εκεί, θα ήταν αδύνατη μια ομαλή μετάβαση απο τους αμερικανικούς στους ευρωπαικούς πυραύλους χωρίς να απωλεσθεί η ικανότητα των F-16 για μεταφορά/χρήση των πρώτων(και ίσως μια μελλοντική ικανότητα πιστοποίησης του LaGS* στα αμερικάνικα αεροσκάφη).

    LaGS
    Laser Guided Sidewinder
    Air-to-Surface Sidewinder for precision CAS / UCAS targets in time sensitive environment
    http://www.diehl.com/fileadmin/diehl-defence/user_upload/flyer/LaGS.pdf

    Σχετικάμε την αναβάθμιση των ESSM

    «Raytheon and the US Navy (USN) are gearing up for two key live test events for the RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) Block 2 programme.

    Planned to occur on the Self-Defence Test Ship (SDTS) by the end of the first quarter of this year, Guided Test Vehicle-1 (GTV-1) and GTV-2 will exercise the new Block 2 guidance section in flight for the first time. Successful completion is a pre-requisite for a Milestone C approval to start low rate initial production (LRIP).

    The ESSM Block 2 programme is a co-operative effort between the USN and its 11 NATO SeaSparrow Consortium partners (Australia, Belgium, Canada, Denmark, Germany, Greece, the Netherlands, Norway, Portugal, Spain, and Turkey) to develop an upgraded ESSM ‘front-end’ to enter service from 2020 to counter the evolving anti-ship cruise missile threat.»

    http://www.janes.com/article/77213/gtv-tests-loom-for-essm-block-2

    «

    Evolved Seasparrow Missile Block II

    Currently in development is the Evolved Sea Sparrow Missile Block II (ESSM Blk 2), which is expected to feature an active guidance system that both sends and receives electromagnetic (EM) signals to improve its flight. This active guidance system will reduce ESSM’s dependence on ship-based illuminator guidance systems, such as the U.S. Navy’s SPG-62 radar. Illuminators bounce EM signals off targets to “paint” them to provide terminal guidance for the interceptor. Equipping the ESSM Blk II with its own active illuminator system will make it more capable against maneuvering threats. Australia, Canada, Denmark, the Netherlands, Norway, Turkey, and the United States are jointly acquiring Block II, which is scheduled to be fully operational by 2020.»

    https://missilethreat.csis.org/defsys/evolved-seasparrow-missile-essm/

   3. @Thras
    Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει συζητηθεί για τα πλοία, μάλλον θα είναι Leasing με opion. Τις φόρμες δεν θα τις μάθουμε μάλλον ποτέ, αλλά οτι και να διαβάζετε στον τύπο νομίζω οτι η υπόθεση Fremm δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα. Τα DCNS έχουν παραγγελία για 8 του Γαλλικού ναυτικού, με 2 υπό σχεδόν παράδοση. Τα ναυπηγεία παραδίδουν ένα σε σχεδόν 13 μήνες !
    Αφού μιλάμε για ενοικίαση και προγράμματα, ίσως θα ήταν καλό να βλέπαμε τι είχε γίνει με το πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ ,που είχαμε μια παρόμοια περίπτωση ως την παραλαβή.

 3. @Gulsinger32
  O τύπος γράφει τελευταία τα δικά του, για το δικό του καλό και μετά για να προσφέρει ουσιαστική ενημέρωση. Τα παραδείγματα με τα αλαλούμ που γράφαμε παραπάνω, είναι τα παρελκομενά του. Στην περίπτωση της «Καθημερινής» νομίζω ότι τα «νέα» κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα δεν μπορώ να πω ότι έχω απαίτηση να ξέρει ο ΥΠΑΜ ή ο αναπληρωτής, τι ραντάρ φοράει πχ η Μαροκινή Fremm και αν θα έχει μεταβλητού βήματος προπέλες, έχει έμπειρους συμβούλους στο ΠΝ για αυτό, αλλά ας μην μιλάμε και στα κανάλια κάθε τέταρτο !
  Κοιτάξτε τώρα να δείτε τι γίνεται με τις Fremm, εαν τις δούμε ως μεμονωμένο πλοίο είναι τρωτό, συμφωνώ, εαν τις δούμε ως μέρος διοίκησης και εκτέλεσης αποστολών είναι παραπάνω από απλά καλό. Τα CIWS ανάθεμα εαν οι μισοί «τηλεοπτικοί» αμυντικοί συντάκτες ξέρουν πως δουλεύουν ή τι πιθανότητα επιτυχούς αναχαίτισης έχουν. Γνωρίζουν ας πούμε οτι τα Dart με τα Strales έχουν 35% ή οτι το βελενεκές των Phalanx είναι μόλις 0,8nm !! Γράφουν όμως ακατάπαυστα !
  Δείτε τώρα τι θα κάνουμε εαν αναμείξουμε πολλά πράγματα μαζί. Στο παράδειγμα των Rim-162c που έχουμε πόσοι ξέρουν οτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά στόχων επιφανείας ; Οχι πολλοί, πόσοι ξέρουν οτι για να πάμε στα Rim-162 F (ESSM Block II Non AEGIS) πρέπει να αλλάξουμε VLS από τα Μκ48 των «ΥΔΡΑ» στα Μκ41 που έχουν οι Τουρκικές ; Ακόμη λιγότεροι ! Σύντομα λοιπόν οι Τούρκοι θα μπορούν να εκτοξεύουν ταυτόχρονα 3 ESSM Bl 2 και να κάνουν LoAL, ενώ εμείς 1ESSM καρτέρι, προσευχή, 1 καρτέρι….
  Γιατί; Οι αποφάσεις στερούνται μάλλον ουσιαστικής αναβάθμισης. Το ίδιο συμβαίνει με το να κάνουμε αχταρμάδες πολλών πραγμάτων μαζί. Πολλά υποσυστήματα, πολλές εξαιρέσεις, αρκετές αλληλεπικαλύψεις.
  Naval Mica Ciws ακούσαμε . Ωραία, που το είδαμε ; Εγώ ακόμη το ψάχνω, μπήκε σε κάποιο πλοίο στόλου; Στο μέλλον τι θα γίνεται ; Αναβαθμίζεται ; Τώρα για τα Ram θα επικροτήσω, 21 έτοιμοι πύραυλοι σε συμπαγή συσκευασία με λίγο όγκο, αλλά δεν το βλέπω να μπαίνει στα «Citroen». Μας σταματά κάτι να έχουμε συνοδεία πλοίων ; Για ναυμαχία θα βγεί οχι για πικ-νικ.
  Όσο για την αντιβαλλιστική προστασία όλα καλά είναι, ιδιαίτερα με τα Bora II και τα μελλοντικά Bora Evo, αλλά ας βάλει το χεράκι τoυ και το πυροβολικό μας. Είναι πολύ δύσκολο να τα κάνει όλα καλά μια Fremm. Δεν είμαι βέβαιος οτι οι ASTER 30 φτάνουν. Λέει οτι έχει επιχειρησιακή οροφή 20000m, αλλά δεν ξέρω εαν έχει σχεδιαστεί για αυτό.
  Ελπίζω να μην σας κούρασα, στο θέμα των Fremm λέω να το εμπιστευτούμε το ΠΝ, ξέρει τι θέλει. Εάν δεν μπορεί για τα πάντα, θα πάρει ότι καλύτερο γίνεται. Εχω ενθουσιαστεί που θα υπάρξει κάτι, όχι να το κοιτάζω και στα δόντια.

  1. @geoexplorer72

   Ούτε εγώ έχω φυσικά την απαίτηση να γνωρίζει ένας πολιτικός η ένας παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής λεπτομέρειες για τα αμυντικά συστήματα, θα το εκτιμούσα όμως αν όλοι αυτοί στις ομιλίες/ανακοινώσεις τους περιοριζόταν σε αυτά που γνωρίζουν, αντί να παριστάνουν τους γνώστες πετώντας ονομασίες (και φανταστικά σενάρια) στον αέρα, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για πιο πράγμα μιλάνε.

   Απο την άλλη όμως και οι αρμόδιοι που έχουν γνώσεις, τα έχουν κάνει λίγο σαλάτα τα περασμένα χρόνια, με τις εξωπραγματικές υπεραισιόδοξες απαιτήσεις για εθνικά πολεμικά πλοία (σαν παράδειγμα), αφήνοντας (επάνω στον ενθουσιασμό και στη έκσταση τους) να χαθούν ίσως οι μοναδικές ευκαιρίες της εποχής για μια αναβάθμιση των ικανοτήτων του στόλου επιφάνειας σαν ενδιάμεση λύση(να σημειώσω), η οποία θα έδινε σήμερα μια ανάσα μέχρι την υποτιθέμενη άφιξη/ένταξη των νέων μονάδων(αν και όταν αποφασισθεί απο τους άσχετους πολιτικούς, οι οποίοι προφανώς ξεκίνησαν έναν αγώνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης/ενημέρωσης για το ποιος θα προλάβει να ανακοινώσει την επόμενη μπαρούφα/σαχλαμάρα η οποία δεν στερείται μόνο σοβαρότητας, αλλά δεν εχει ούτε την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα(όπως είδαμε στην πρόσφατη σύντομη αντίδραση απο πλευράς Γαλλίας).

   Έτσι για την εμπιστοσύνη ισχύει ότι αυτή κερδίζεται με πράξεις, επειδή με τα λόγια όλοι χτίζουν ανώγεια…οι πράξεις είναι όμως αυτά που φαίνονται/μένουν/μετράνε.

   Μια εγκατάσταση των VLS/ESSM στις φρεγάτες “S” δεν είμαι σίγουρος αν θα είχε νόημα, ούτε θα την πρότεινα, επειδή για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα υπηρεσίας των πλοίων ίσως να είναι ασύμφορο απο οικονομικής πλευράς/άποψης. Ένα RAM στην θέση του Mk48 ίσως να ήταν προτιμότερο και πιο εύκολο στην εγκατάσταση(ειδικά η νεότερη έκδοση φαίνεται αρκετά ικανή για τις σημερινές προκλήσεις). Στις MEKO όμως νομίζω επιβάλλεται μια αντικατάσταση των ESSM με την νεότερη έκδοση του όπλου που θα είναι σύντομα έτοιμο, όπως θα συμβεί και στις αντίστοιχες μονάδες των γειτόνων.

   Στα γερμανικά
   ROLLING AIRFRAME MISSILE BLOCK 2
   http://www.dmkn.de/wp-content/uploads/2014/03/Seiten-aus-MF-14-4-web-2.pdf

   Επειδή αναφέρατε τις Fremm στον ρόλο διοίκησης ομάδας μάχης, θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση για νέες μονάδες επιφάνειας στο ΠΝ, είχα αναφέρει τις ολλανδικές LCF στις οποίες υπάρχει πρόβλεψη/εγκατάσταση εξοπλισμού για καθήκοντα ναυαρχίδας στόλου (διοίκησης/ελέγχου), με το ίδιο σκεπτικό που αναφέρατε παραπάνω.
   Αλλά αρκετοί ήταν απασχολημένοι με τους 16 Aster30 οι οποίοι υποτίθεται ότι θα φέρουν(;) την επανάσταση στο ΠΝ.

   Επίσης επειδή είναι όντως αδύνατο να τα κάνει όλα ένα πλοίο, χρειάζεται και το πυροβολικό ενίσχυση με σύγχρονα μέσα, για αυτό θα πρέπει οι περιορισμένοι πόροι να μοιραστούν προσεκτικά στα σημεία που θα αναλάβουν το έργο αντιβαλλιστικής προστασίας. Για αυτό νομίζω ότι η επένδυση που συζητείται για ενοικίαση πλοίων(αν γίνει), είναι προβληματική (και δεν συγκρίνεται με τον γνωστό χαρισμένο γάιδαρο αλλά περισσότερο με ληστεία) εάν πρόκειται για ενοικίαση μονάδων που θα επιστραφούν σε λίγα χρόνια. Για μια περίπτωση των LaFayete που αναφέρθηκε απο γαλλική ιστοσελίδα, ούτε για πλάκα θα έλεγα(εκτός αν είναι για το ΛΣ και σε μια άκρως ανταγωνιστική προσφορά η οποία θα θυμίζει έντονα έναν χαρισμένο γάιδαρο, έχουμε και έξοδα με αυτούς που μπλέξαμε). 😉

    1. Όταν σκέφτομαι για πλοία Λα Φαγιέτ στο ΛΣ(επιτέλους θα είχαν ένα σοβαρό πλοίο εκεί, ανάλογο με τις προκλήσεις που αντιμετοπίζουν στις ημέρες μας), μου έρχονται χιουμοριστικές εικόνες, για τους απέναντι που θα χάζευαν σαν εξωγήινοι, αν μια μέρα έβλεπαν μπροστά τους ξαφνικά αυτά τα πλοία στο ΛΣ. Στην Ολλανδία πέτυχαν μια εικόνα/καρικατούρα χίλιες λέξεις, για αυτό που σκέφτομαι.

     https://g8fip1kplyr33r3krz5b97d1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/04/Traffic-migrants-cartoon.jpg

     https://p5.focus.de/img/fotos/crop5469272/4597034391-w640-h480-q75-p5/de-telegraaf.jpg

 4. Σήμερα δεν υπάρχει ενα ολοκληρωτικό σύστημα το οποίον προστατεύει απο ολες τις επιθέσεις και μαλιστα επιθέσεις κορεσμού. Για αυτο υπάρχουν διαδοχικά συστήματα το ενα να καλύπτει το άλλο μέχρι την τελική φάση προστασίας. Φεριπην καλύτερα να βομβαρδιστει αεροδρόμιο με τα αεροσκάφη εκεί παρα αερομαχίες (βλέπε κτυπημα Ισραηλ στην Αίγυπτο κτλ)

  Καλύτερα να βομβαρδιστει ναυσταυθμος με τα πλοια μεσα παρα ναυμαχιες κ.ο.κ

  Αρα χρειάζονται συστηματα μεγαλου βεληνεκούς ωστε να βοηθησουν την αεροπορικη δράση. Οπως υπάρχουν διαδοχικα συστηματα αμυνης ετσι πρεπει να υπάρχουν και διαδοχικά συστηματα επιθέσεως.

  Σημερα υπαρχουν και πυραυλοι στελθ και υπερηχητικοι δηλαδη ο χρόνος αντιδρασεως στην τελικη φαση λιγοστεύει.

  Ως για τις Φρεμμ τα διαδοχικά συστήματα ειναι οι Αστερ 30 και οι 15 μέχρι τελικής κ.ο.κ Εαν φερουν επιθετικά όπλα περαν των εξοσετ τοσο το καλύτερον. Παρέχουν δυνατότητες τις οποιες το Ελληνικό ναυτικό δεν είχε.

  Απορώ πώς σαν ξέφραγο αμπέλι κάνουν και γίνονται ανακοινώσεις για οπλικα συστήματα απο διαρροές κτλ ενω δεν υφίσταται ακομη καμμια οριστικοποίηση επι των θεμάτων. Αυτό δεν ειναι σωστό. Μετα ο καθένας λεει το μακρυ (Μακρόν εδω να γελασουμε και λίγο) και το κοντο του (για του Πούτιν οπαδούς αν και ο Μακρόν πιο κοντός απο τον Τραμπ 😉 )

  Τα συστήματα πρεπει να εξεταζονται ψυχρα με λογική ολα ειναι θέμα χρημάτων💰 ειτε είναι 🇺🇸🇫🇷🇷🇺🇬🇧🇨🇳🇩🇪🇯🇵🇮🇹 ως Έλληνες υπάρχει η συνήθεια ολα να γίνονται κωμικοτραγικά ας πεσουν οι μάσκες 🎭

  Οι Έλληνες να κοιτάξουν το συμφερον της Ελλάδος δηλαδη το δικό τους πρώτα και μετά οταν σταθεροποιηθουν μπορουν μετα δυναμςως να βοηθουν άλλους.

  Οταν αλλοι δίνουν κάτι το οποιον δεν χρησιμοποιούν πλεον πρεπει να εξετάζεται το συστημα εξονυχιστικά ωστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Μερικές φορές ειναι προτιμότερο να μην γίνει δεκτή η ‘παροχη προσφορά’ .

  The Philadephia experiments

  USS Eldridge (DE-173) and USS Garfield Thomas (DE-193) Ceremony at the Boston Naval Shipyard, Massachusetts, transferring the ships to the Royal Hellenic Navy. The transfer, which was made under the provisions of the U.S. Mutual Defense Assistance Program, took place on 15 January 1951. The ships served in the Greek Navy as, respectively, Leon and Panthir. Photograph source: U.S. Department of State – O’Donnell. U.S. Information Agency Photograph in the U.S. National Archives.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.