Στον αέρα η συμφωνία για την αναβάθμιση των “F-16”

Η αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών προσέκρουσε στη νέα πρόταση των ΗΠΑ. Η αύξηση του κόστους στο 1,6 δισ. και η απαίτηση για προκαταβολή 1 δισ. εντός τριετίας.

Βρήκε «τοίχο» η συμφω­νία για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητι­κών αεροσκαφών F-16 της Πο­λεμικής Αεροπορίας (Π.Α), που είχε πομπωδώς ανακοινωθεί υπό τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, κατά την πρόσφατη επί­σημη επίσκεψη του πρωθυπουρ­γού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, ανεβάζοντας αρχικά το κόστος της στα 2,4 δισ. δολάρια.

Όμως, λόγω του σάλου που προκλήθηκε τότε, «έπεσαν» στο 1,1 δισ. ευρώ «σταθερά», που δεν πρόκειται να αυξηθούν ούτε κα­τά ένα ευρώ, σύμφωνα με τον αρ­μόδιο υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.

Το αδιέξοδο επέτεινε η αναβολή της συναντήσεως των δύο πλευρών για να προσπαθήσουν να εξεύρουν μια λύση, στις 2 και στις 8 Ιανουαρίου 2018. Τελικώς, μια συνάντηση πραγματοποιή­θηκε την περασμένη Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, αλλά από καμία πλευρά δεν ανακοινώθηκε κάτι επισήμως. Όλα δείχνουν όμως ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική σύγκλιση των απόψεων των δύο πλευρών!

Ιδίως στο κρίσιμο θέμα της προκαταβολής, που η αμερικανική πλευρά ανεβάζει στο 1 δισ. σε βάθος χρό­νου τριών ετών (μέχρι το 2020), κάτι βεβαίως που αδυνατεί να κα­ταβάλει η ελληνική πλευρά, υπό τις παρούσες οικονομικές -μνημονιακές- συνθήκες. Αυτό μπο­ρεί να οδηγήσει σε «πάγωμα» των διαδικασιών, επομένως και σε ουσιαστική παραπομπή του όλου, κρισιμότατου θέματος για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΠΑ τα προσεχή 20-25 χρό­νια, στις ελληνικές καλένδες!

Διαπραγματεύσεις

Τελικώς, η επίσημη αμερικανι­κή πρόταση (LOA) έφτασε στις 11 Δεκεμβρίου 2017 και αμέσως ξεκίνησαν σύντομες διαπραγμα­τεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η αμερικανική απάντηση αναφε­ρόταν σε 85 F-16C/D, των δύο τελευταίων συνολικώς εκδόσεων Block.52+ και Block.52+ADV, δηλαδή των προγραμμάτων «Peace Xenia III» και «Peace Xenia IV», από τα 123 F-16 συ­νολικώς τεσσάρων εκδόσεων που διαθέτει η Π.Α. Το συνολι­κό κόστος όμως της τρίτης αυτής πρότασης (LOA) των Αμερικα­νών έφτανε το 1,6 δισ. δολάρια, που αμέσως μετά από σχετική «ρύθμιση» μειώθηκε στο 1,58 δισ. δολάρια, δηλαδή μειωμένη κατά 20.000.000 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά υπάρ­χει η επισήμως και πολλαπλώς διατυπωμένη ελληνική θέση από τον αρμόδιο ΥΕΘΑ Πάνο Καμ­μένο, και γενικότερα την κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι το ανώτερο ποσό που μπορεί να δι­αθέσει η Ελλάδα φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ και μάλιστα διατιθέ­μενο σε βάθος δεκαετίας. Βλέ­πουμε, επομένως, ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει σοβαρότα­τη διάσταση απόψεων.

Τι λέει η Lockheed

Η προαναφερθείσα διάσταση απόψεων επιτείνεται από την εξαιρετικά υψηλή προκαταβολή που ζητούν οι Αμερικανοί με τη LOA που έστειλαν για τα 85 μα­χητικά, που φθάνει το 1 δισ. δολάρια, καταβλητέο εντός τριετίας!

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Συμφώνως προς τον αρμόδιο για θέματα Ελλάδος, Μέσης Ανατο­λής και Αφρικής αντιπρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, Ντένυ Πλέσσα, κατά την τελευταία του συ­νάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες στις 21 Δεκεμβρίου 2017, και αφού χαρακτήρισε το πρόγραμμα «εμπροσθοβαρές» -δηλαδή δίνεις πολλά χρήματα στην αρχή και πολύ λιγότερα αρ­γότερα-, εξήγησε ότι αυτό οφεί­λεται σε δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί έχει υπολογι­στεί πως συμφέρει περισσότε­ρο να αγοραστεί το σύνολο των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των 85 μαχη­τικών με μία μαζική παραγγελία.

Δεύτερον, αν δεν γίνει αυ­τό -σύμφωνα πάντα με την εται­ρεία-, τότε η σταδιακή αγορά των υλικών, π.χ. ανά δεκάδα αε­ροσκαφών που έχει υπολογιστεί ότι θα αναβαθμίζονται ετησίως, θα έχει ως αποτέλεσμα την επι­βάρυνση του συνολικού κόστους κατά τουλάχιστον 100.000.000 δολάρια!

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Ως προελέχθη, στις 10 Ιανουαρίου πραγ­ματοποιήθηκε εξ αναβολής συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία αρμοδίως χα­ρακτηρίστηκε «συνάντηση ρουτίνας», κα­τά την οποία συζητήθηκαν κυρίως θέματα αναβαθμίσεως, τακτικής και μεθοδολογί­ας διαπραγματεύσεων, τρόποι πληρωμής και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για να προετοιμαστούν και οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδος μας, στις 9 Ιανουαρίου η ελληνι­κή πλευρά απέστειλε προς την αμερικα­νική ένα e-mail στο οποίο σημειώνονταν διάφορες «παρατηρήσεις» αυτής, επί των οποίων ζητούσαν τις απαντήσεις των Αμε­ρικανών. Πάντα σύμφωνα με τις πληροφο­ρίες αυτές, η ελληνική πλευρά φαίνεται να «πιέζει» ζητώντας λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τους Αμερικανούς όμως να φαίνονται απρόθυμοι.

Κληθείς να σχολιάσει από την εφημερίδα μας την όλη εξέλιξη κορυφαίος παράγων της αμερικανικής πλευράς, επισήμανε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται και γίνεται προ­σπάθεια για να απαντηθούν τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από την ελληνική πλευ­ρά, ώστε όταν θα έλθουν οι Αμερικανοί για τις διαπραγματεύσεις, να είναι πλήρως έτοιμοι να απαντήσουν και να μην υπάρ­ξουν άλλες καθυστερήσεις». Στο εύλογο ερώτημά μας για το αν και πότε έχει προσ­διοριστεί η ημέρα αυτή, η απάντηση ήταν πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει υπάρξει τέτοιος καθορισμός ημερομηνίας. Συμπερασματικά, αν δεν σημειωθούν δραματικές μειώσεις από πλευράς των Αμερικανών επί του κοστολογίου, τότε είτε το πρόγραμ­μα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, εί­τε θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση ακόμα μικρότερου αριθμού μαχητικών F-16, μέχρι να «συμπληρωθεί» το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που διαθέτει η ελληνική πλευρά.

Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-14/01/2018 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Στο άρθρο γράφετε: -» από τα 123 F-16 συ­νολικώς τεσσάρων εκδόσεων που διαθέτει η Π.Α. »
  Η Π.Α. όμως διαθέτει 155 F16 όλων των εκδόσεων. 123 ήταν αρχικά οι μονάδεςπρος αναβάθμιση. Προ ολίγου καιρού απωλέσθη ένα ακόμα blk 52+ σε πυρκαγιά κατά τροχοδρόμηση (!) με αποτέλεσμα τα προς πιθανή αναβάθμιση σε level V από 85 να καταλήγουν 84. Γράφονται πολλά για έκπτωση στο επίπεδο εξοπλισμού, δηλ. περί αναβάθμισης μόνο radar, mmc, προσθήκης link 16 και κεντρικής οθόνης. Ως προς τον MMC, ακούγεται πως θα αφαιρεθεί αυτός των blk52+ (MMC5000) που θα τοποθετηθεί στο μέλλον στα blk50. Στη θέση αυτού θα έλθει ο MMC7000 όμοιως με εκείνον των blk52 ADV. Αναφορές, ευτυχώς επιμένουν για εγκατάσταση link 16 σε όλα τα blk52+ αλλά και σε όλα τα blk50 (που επισήμως δε συμμετέχουν ως υποψήφια στην κεντρική αναβάθμιση).

 2. Και αυτο το κόλλημα τώρα εν μέρει προκύπτει για μικροπολιτικούς λογους. Επειδη η κυβέρνηση ειπε οτι το κοστος θα ειναι Α και ουτε δραχμή παραπάνω, για να μην δωσει λαβή στην αντιπολιτευση, θα κάνει οτι βλακεια χρειαστεί προκειμένου το κόστος να μην υπερβει στο ελάχιστο τα προυπολογιζόμενα…. Και πραγματικά δλδ σε ενα τετοιο project ειναι λιγο αστείο να κάνουμε θέμα για αποκλίσεις που μικρή σημασία έχουν μπροστά στο επιχειρησιακο αποτέλεσμα, στην ασφάλεια της χώρας αλλα και πρακτικά στον προυπολογισμό γενικοτερα του κράτους.

  Νομιζω θα πρεπει να βρουν το θάρρος και να πράξουν το σωστό, να παραδεχτούν πως χρειαζεται καποια φράγκα ακομα και να κλεινει η υποθεση.

 3. Τη Σουδα για 10 χρόνια μην ξεχάσετε να δώσετε για να πάρουμε τα Arleigh Burke «τσαμπα» και στους Γάλλους πείτε να βιαστούν με τις fremm και να μας τυλίξουν και 18 rafale για αντικατάσταση των m2000eg/bm . Αχχχ ρε Ελλαδάρα με τα ωραία σου. Αλήθεια κάποιοι που φωνάζουν (και γράφουν) με πάθος υπέρ της απόλυτης σύμπλευσης της Ελλάδας με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ακόμα και αν ειναι ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας (βλέπε Μακεδονικό) , επειδή θα αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας (?) και επειδή θα βρέξει f35 τσαμπε και tico φορτωμένα με sm αυτά τα διαβάζουν ; Δυστυχως τωρα τελευταία τείνουν να γίνουν χειρότεροι και απο τους άλλους με το ξανθό γένος και τα ροδάκινα που θα δίναμε για su35. Καιρός ειναι πια στη χώρα μας αντιληφθούμε όλοι πως :
  1) χωρίς λεφτά δεν πάς πουθενά και ας τους φιλάς και τα πόδια
  2) επειδή εδώ προσπαθούμε να πιάσουμε ο ένας τον άλλο μ@[email protected]κα και νομίζουμε οτι είμαστε οι πιο έξυπνοι απ’ολους, θα πιάσουμε μ@[email protected]κες και τους έξω (Αμερικάνους, Ρώσους κλπ) διαφεύγοντας μας προφανώς πως δεν έγιναν παγκόσμιες υπερδυνάμεις τυχαία και πως ταρακουνούν ολόκληρα κράτη με ενα τηλεφώνημα και
  3) επειδή δεν μπορούμε να τους πιάσουμε εμείς δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να μας πιάσουν αυτοί. Ειδικά όταν φτάνεις σε σημείο εξάρτησης απο τον άλλο, παρακαλάς να σε πιάσει κορόιδο, τόσο απλά.
  Τωρα στο σημείο που φτάσαμε και με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε απο ενα εχθρό που εξοπλίζεται σαν να μην υπάρχει αύριο, καλο ειναι να τελειώνουμε οσο πιο γρήγορα γίνεται με την αναβάθμιση ακόμα και αν χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας. 85 αεροπλάνα δεν θα φέρουν την άνοιξη αλλα ειναι ενα βήμα προς τα μπροστά και σίγουρα αναγκαίο, που έπρεπε τωρα πια οχι να ξεκινάει αλλα να ολοκληρώνεται και οχι για 85 αεροπλάνα αλλα για το σύνολο του στόλου των f16. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε όλοι, οι διαπραγματεύσεις να τελειώσουν οσο πιο γρήγορα και το προγραμμα να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν. Ας καταλάβουν πια σε αυτή τη χώρα πως ο χρόνος ειναι το πιο πολύτιμο πράγμα και εχουμε ήδη χάσει αρκετο, δεν αντέχουμε να χάσουμε και άλλο.

 4. Διαβάζω το άρθρο και τα σχόλεια και σκέφτομαι διάφορα:

  1) Η αναβάθμηση ακόμα και ολόκληρου του στόλου τν F16 δεν μπορεί να αρκέσει για αντιμετόπιση των τουρκικών f35 +f16.
  2) Οι πιο πολλοί διαφωνούσαν με την αναβάθμηση για να πάνε τα λεφτά για αγορά νέου μαχητικού. (Οτι αναβάθμιση και να γίνει δεν θα είναι αντίστιχα με νέα σύγχρονα μαχητικά 4++ η 5ης γενιά)
  3)Γεγονός ότι δεν θα αναβαθμιστεί ολόκληρος ο στόλος των f16
  4)Η αναβάθμιση δεν θα είναι στο τοπ των περιθορίων αναβάθμισης των f16 δηλαδι έκδοση v αλλά κάτι κοντά.
  5)Αυτό το πρόγραμμα θα απορροφήσει κονδίλια των επόμενων 10 ετών για την αεροπορία, αρα και με πιθανή βελτίωση των οικονομικών της χώρας σε λογικά πλαίσια, δεν θα ειτρέπει και πάλι αγορά νέων μαχιτικών. Στην καλύτερη να αναβαθμιστούν και τα υπόλοιπα f16..

  Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα απο την αρχή;
  Μήπως αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν στην άμυνα με πιο εποικοδομιτικό τρόπο;
  Λύσεις περισσότερου ρίσκου ίσως μπορούν να είναι πιο ελπιδοφόρες απο μια αναβάθμιση που ξέρουμε εκ τον προτέρων ότι δεν διμιουργεί σοβαρή δύναμη αποτροπής ενάντια σε πολυάριθμα f35 + f16 του αντιπάλου.
  Αν αυτά τα χρήματα δίνονταν σε ελληνικά χέρια για αναβάθμηση και αγορα τεχνογνωσίας απο όπου χρειάζετε και μπορεί να αντληθεί; Δεν ξέρω αν υπάρχουν οι ελληνικές ετερείες που να μπορούν να το κάνουν αλλά με κατάλληλη χρηματοδότηση πιστεύω θα βρούν τεχνογνωσία.(π.χ Κίνα) Επιπλέων θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της ελληνικής πατέντας, και το άγνωστο προς τον αντίπαλο.
  Διαφορετικά θα ήταν πιο επικοδομιτικό να επενδιθούν στις αντιαεροπορικές δυνατότητες κατα μαχητικών stelf αλλά και επίγειων πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

 5. Το πρόγραμμα είχε σχεδόν καταστραφεί με την ανόητη πολιτική της κυβέρνησης να περικόπτει και να υποβαθμίζει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για να εξοικονομήσει μερικά χρήματα.
  Κανονικά θα έπρεπε να αναβαθμιστούν όλα τα F-16 εκτός των Block 30 στο επίπεδο F-16V. Εναλλακτικά ίσως να αναβαθμίζαμε τα Block 50 και τα Block 52+ και ας αφήναμε τα Block 52ADV όπως είναι καθώς τα τελευταία είναι ήδη στο επίπεδο των τουρκικών F-16.
  Ακόμα και έτσι θα κάναμε μικρή πρόοδο καθώς στο πρότυπο F-16V δεν υπάρχει ατρακτίδιο IRST, κανείς δεν ασχολείται με την απόκτηση ατρακτιδίων Sniper και νέα όπλα και τίποτα δεν προβλέπεται για βελτίωση του συστήματος αυτοπροστασίας.
  Αφού σκοπεύουν να πουλήσουν τα Block 30 ( μακάρι να μην συμβεί και αυτό ) ας ασχοληθούμε σοβαρά με την αναβάθμιση των υπόλοιπων F-16, είναι η μόνη ευκαιρία να φτιάξουμε μια αξιόμαχη αεροπορία ακόμη και αν κοστίσει 2 δισ ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε FREMM όταν σε 10 χρόνια θα έχουμε αεροπορία 100 περίπου μαχητικών.
  Επίσης θεωρώ πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα θετικής κατάληξης αν τις εργασίες αναλάβει η ΕΑΒ. Κακά τα ψέματα η ΕΑΒ δεν είναι σε θέση να φέρει το έργο εις πέρας, ας πληρώσουμε ξένη εταιρία να μην ξοδεύουμε άδικα τα χρήματα και να πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις σε έναν αξιοπρεπή χρόνο, ο ρυθμός 12 αεροσκαφών το χρόνο είναι απελπιστικά αργός ακόμη και αν επιτευχθεί.

 6. https://onomasia.gr

  κοιτάξτε τι ειχαν συμφωνήσει οι αρχηγοί επι καραμανλη και τι γίνεται τώρα…..

  ας αναβαθμιστεί η θέση τής Πολιτείας με την Θεληση τών Πολιτών της Ελλάδος

 7. Front loading a program as is the program of the
  F-16 should be alright as it carries minimum risk for technology that exists buying in bulk materials etc makes sense this is in contrast with other projects where ELlas paid other countries for technology development and got nothing for the technology itself meaning no rights to the technology other than the product which cost a lot…

 8. Δυστυχώς η κατάσταση μου θυμιζει ακυρωσεις παραλαβης αρματων Μ1, το ιδιο με bmp3 κλπ. Η αισθηση μου ειναι πως μπαινουμε σε ασχημα μονοπάτια για τον εκσυγχρονισμο τους. Ηταν που ηταν κακο το χρονοδιαγραμμα (10 ετη) τωρα έρχεται και το πιθανο κουτσουρεμα τογ αριθμου τους.
  Πρεπει να καταλαβουν οι κυβερνωντες πως τα “κοινωνικα μερισματα” -πρεπει να διδονται καπου καπου και προς την αμυνα και ο νοων νοείται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.