Η αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών προσέκρουσε στη νέα πρόταση των ΗΠΑ. Η αύξηση του κόστους στο 1,6 δισ. και η απαίτηση για προκαταβολή 1 δισ. εντός τριετίας.
Βρήκε «τοίχο» η συμφωνία για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α), που είχε πομπωδώς ανακοινωθεί υπό τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, ανεβάζοντας αρχικά το κόστος της στα 2,4 δισ. δολάρια.
Όμως, λόγω του σάλου που προκλήθηκε τότε, «έπεσαν» στο 1,1 δισ. ευρώ «σταθερά», που δεν πρόκειται να αυξηθούν ούτε κατά ένα ευρώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.
Το αδιέξοδο επέτεινε η αναβολή της συναντήσεως των δύο πλευρών για να προσπαθήσουν να εξεύρουν μια λύση, στις 2 και στις 8 Ιανουαρίου 2018. Τελικώς, μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, αλλά από καμία πλευρά δεν ανακοινώθηκε κάτι επισήμως. Όλα δείχνουν όμως ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική σύγκλιση των απόψεων των δύο πλευρών!
Ιδίως στο κρίσιμο θέμα της προκαταβολής, που η αμερικανική πλευρά ανεβάζει στο 1 δισ. σε βάθος χρόνου τριών ετών (μέχρι το 2020), κάτι βεβαίως που αδυνατεί να καταβάλει η ελληνική πλευρά, υπό τις παρούσες οικονομικές -μνημονιακές- συνθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «πάγωμα» των διαδικασιών, επομένως και σε ουσιαστική παραπομπή του όλου, κρισιμότατου θέματος για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΠΑ τα προσεχή 20-25 χρόνια, στις ελληνικές καλένδες!
Διαπραγματεύσεις
Τελικώς, η επίσημη αμερικανική πρόταση (LOA) έφτασε στις 11 Δεκεμβρίου 2017 και αμέσως ξεκίνησαν σύντομες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η αμερικανική απάντηση αναφερόταν σε 85 F-16C/D, των δύο τελευταίων συνολικώς εκδόσεων Block.52+ και Block.52+ADV, δηλαδή των προγραμμάτων «Peace Xenia III» και «Peace Xenia IV», από τα 123 F-16 συνολικώς τεσσάρων εκδόσεων που διαθέτει η Π.Α. Το συνολικό κόστος όμως της τρίτης αυτής πρότασης (LOA) των Αμερικανών έφτανε το 1,6 δισ. δολάρια, που αμέσως μετά από σχετική «ρύθμιση» μειώθηκε στο 1,58 δισ. δολάρια, δηλαδή μειωμένη κατά 20.000.000 δολάρια.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει η επισήμως και πολλαπλώς διατυπωμένη ελληνική θέση από τον αρμόδιο ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, και γενικότερα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ότι το ανώτερο ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ και μάλιστα διατιθέμενο σε βάθος δεκαετίας. Βλέπουμε, επομένως, ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει σοβαρότατη διάσταση απόψεων.
Τι λέει η Lockheed
Η προαναφερθείσα διάσταση απόψεων επιτείνεται από την εξαιρετικά υψηλή προκαταβολή που ζητούν οι Αμερικανοί με τη LOA που έστειλαν για τα 85 μαχητικά, που φθάνει το 1 δισ. δολάρια, καταβλητέο εντός τριετίας!
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Συμφώνως προς τον αρμόδιο για θέματα Ελλάδος, Μέσης Ανατολής και Αφρικής αντιπρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, Ντένυ Πλέσσα, κατά την τελευταία του συνάντηση με τους στρατιωτικούς συντάκτες στις 21 Δεκεμβρίου 2017, και αφού χαρακτήρισε το πρόγραμμα «εμπροσθοβαρές» -δηλαδή δίνεις πολλά χρήματα στην αρχή και πολύ λιγότερα αργότερα-, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί έχει υπολογιστεί πως συμφέρει περισσότερο να αγοραστεί το σύνολο των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών με μία μαζική παραγγελία.
Δεύτερον, αν δεν γίνει αυτό -σύμφωνα πάντα με την εταιρεία-, τότε η σταδιακή αγορά των υλικών, π.χ. ανά δεκάδα αεροσκαφών που έχει υπολογιστεί ότι θα αναβαθμίζονται ετησίως, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του συνολικού κόστους κατά τουλάχιστον 100.000.000 δολάρια!
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ
Ως προελέχθη, στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία αρμοδίως χαρακτηρίστηκε «συνάντηση ρουτίνας», κατά την οποία συζητήθηκαν κυρίως θέματα αναβαθμίσεως, τακτικής και μεθοδολογίας διαπραγματεύσεων, τρόποι πληρωμής και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για να προετοιμαστούν και οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδος μας, στις 9 Ιανουαρίου η ελληνική πλευρά απέστειλε προς την αμερικανική ένα e-mail στο οποίο σημειώνονταν διάφορες «παρατηρήσεις» αυτής, επί των οποίων ζητούσαν τις απαντήσεις των Αμερικανών. Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η ελληνική πλευρά φαίνεται να «πιέζει» ζητώντας λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τους Αμερικανούς όμως να φαίνονται απρόθυμοι.
Κληθείς να σχολιάσει από την εφημερίδα μας την όλη εξέλιξη κορυφαίος παράγων της αμερικανικής πλευράς, επισήμανε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται και γίνεται προσπάθεια για να απαντηθούν τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από την ελληνική πλευρά, ώστε όταν θα έλθουν οι Αμερικανοί για τις διαπραγματεύσεις, να είναι πλήρως έτοιμοι να απαντήσουν και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις». Στο εύλογο ερώτημά μας για το αν και πότε έχει προσδιοριστεί η ημέρα αυτή, η απάντηση ήταν πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει υπάρξει τέτοιος καθορισμός ημερομηνίας. Συμπερασματικά, αν δεν σημειωθούν δραματικές μειώσεις από πλευράς των Αμερικανών επί του κοστολογίου, τότε είτε το πρόγραμμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, είτε θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση ακόμα μικρότερου αριθμού μαχητικών F-16, μέχρι να «συμπληρωθεί» το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που διαθέτει η ελληνική πλευρά.
Από τον ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-14/01/2018 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])
9 Απαντήσεις
Στο άρθρο γράφετε: -» από τα 123 F-16 συνολικώς τεσσάρων εκδόσεων που διαθέτει η Π.Α. »
Η Π.Α. όμως διαθέτει 155 F16 όλων των εκδόσεων. 123 ήταν αρχικά οι μονάδεςπρος αναβάθμιση. Προ ολίγου καιρού απωλέσθη ένα ακόμα blk 52+ σε πυρκαγιά κατά τροχοδρόμηση (!) με αποτέλεσμα τα προς πιθανή αναβάθμιση σε level V από 85 να καταλήγουν 84. Γράφονται πολλά για έκπτωση στο επίπεδο εξοπλισμού, δηλ. περί αναβάθμισης μόνο radar, mmc, προσθήκης link 16 και κεντρικής οθόνης. Ως προς τον MMC, ακούγεται πως θα αφαιρεθεί αυτός των blk52+ (MMC5000) που θα τοποθετηθεί στο μέλλον στα blk50. Στη θέση αυτού θα έλθει ο MMC7000 όμοιως με εκείνον των blk52 ADV. Αναφορές, ευτυχώς επιμένουν για εγκατάσταση link 16 σε όλα τα blk52+ αλλά και σε όλα τα blk50 (που επισήμως δε συμμετέχουν ως υποψήφια στην κεντρική αναβάθμιση).
To εγκλημα της απαξιωσης ΚΑΙ των -50 μετα τα -30 προ των πυλων…
ΠΑ με 84 F-16V και 25 Mirage2000-5 τo 2026.
Και αυτο το κόλλημα τώρα εν μέρει προκύπτει για μικροπολιτικούς λογους. Επειδη η κυβέρνηση ειπε οτι το κοστος θα ειναι Α και ουτε δραχμή παραπάνω, για να μην δωσει λαβή στην αντιπολιτευση, θα κάνει οτι βλακεια χρειαστεί προκειμένου το κόστος να μην υπερβει στο ελάχιστο τα προυπολογιζόμενα…. Και πραγματικά δλδ σε ενα τετοιο project ειναι λιγο αστείο να κάνουμε θέμα για αποκλίσεις που μικρή σημασία έχουν μπροστά στο επιχειρησιακο αποτέλεσμα, στην ασφάλεια της χώρας αλλα και πρακτικά στον προυπολογισμό γενικοτερα του κράτους.
Νομιζω θα πρεπει να βρουν το θάρρος και να πράξουν το σωστό, να παραδεχτούν πως χρειαζεται καποια φράγκα ακομα και να κλεινει η υποθεση.
Τη Σουδα για 10 χρόνια μην ξεχάσετε να δώσετε για να πάρουμε τα Arleigh Burke «τσαμπα» και στους Γάλλους πείτε να βιαστούν με τις fremm και να μας τυλίξουν και 18 rafale για αντικατάσταση των m2000eg/bm . Αχχχ ρε Ελλαδάρα με τα ωραία σου. Αλήθεια κάποιοι που φωνάζουν (και γράφουν) με πάθος υπέρ της απόλυτης σύμπλευσης της Ελλάδας με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ακόμα και αν ειναι ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας (βλέπε Μακεδονικό) , επειδή θα αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας (?) και επειδή θα βρέξει f35 τσαμπε και tico φορτωμένα με sm αυτά τα διαβάζουν ; Δυστυχως τωρα τελευταία τείνουν να γίνουν χειρότεροι και απο τους άλλους με το ξανθό γένος και τα ροδάκινα που θα δίναμε για su35. Καιρός ειναι πια στη χώρα μας αντιληφθούμε όλοι πως :
1) χωρίς λεφτά δεν πάς πουθενά και ας τους φιλάς και τα πόδια
2) επειδή εδώ προσπαθούμε να πιάσουμε ο ένας τον άλλο μ@[email protected]κα και νομίζουμε οτι είμαστε οι πιο έξυπνοι απ’ολους, θα πιάσουμε μ@[email protected]κες και τους έξω (Αμερικάνους, Ρώσους κλπ) διαφεύγοντας μας προφανώς πως δεν έγιναν παγκόσμιες υπερδυνάμεις τυχαία και πως ταρακουνούν ολόκληρα κράτη με ενα τηλεφώνημα και
3) επειδή δεν μπορούμε να τους πιάσουμε εμείς δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να μας πιάσουν αυτοί. Ειδικά όταν φτάνεις σε σημείο εξάρτησης απο τον άλλο, παρακαλάς να σε πιάσει κορόιδο, τόσο απλά.
Τωρα στο σημείο που φτάσαμε και με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε απο ενα εχθρό που εξοπλίζεται σαν να μην υπάρχει αύριο, καλο ειναι να τελειώνουμε οσο πιο γρήγορα γίνεται με την αναβάθμιση ακόμα και αν χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας. 85 αεροπλάνα δεν θα φέρουν την άνοιξη αλλα ειναι ενα βήμα προς τα μπροστά και σίγουρα αναγκαίο, που έπρεπε τωρα πια οχι να ξεκινάει αλλα να ολοκληρώνεται και οχι για 85 αεροπλάνα αλλα για το σύνολο του στόλου των f16. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε όλοι, οι διαπραγματεύσεις να τελειώσουν οσο πιο γρήγορα και το προγραμμα να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν. Ας καταλάβουν πια σε αυτή τη χώρα πως ο χρόνος ειναι το πιο πολύτιμο πράγμα και εχουμε ήδη χάσει αρκετο, δεν αντέχουμε να χάσουμε και άλλο.
Διαβάζω το άρθρο και τα σχόλεια και σκέφτομαι διάφορα:
1) Η αναβάθμηση ακόμα και ολόκληρου του στόλου τν F16 δεν μπορεί να αρκέσει για αντιμετόπιση των τουρκικών f35 +f16.
2) Οι πιο πολλοί διαφωνούσαν με την αναβάθμηση για να πάνε τα λεφτά για αγορά νέου μαχητικού. (Οτι αναβάθμιση και να γίνει δεν θα είναι αντίστιχα με νέα σύγχρονα μαχητικά 4++ η 5ης γενιά)
3)Γεγονός ότι δεν θα αναβαθμιστεί ολόκληρος ο στόλος των f16
4)Η αναβάθμιση δεν θα είναι στο τοπ των περιθορίων αναβάθμισης των f16 δηλαδι έκδοση v αλλά κάτι κοντά.
5)Αυτό το πρόγραμμα θα απορροφήσει κονδίλια των επόμενων 10 ετών για την αεροπορία, αρα και με πιθανή βελτίωση των οικονομικών της χώρας σε λογικά πλαίσια, δεν θα ειτρέπει και πάλι αγορά νέων μαχιτικών. Στην καλύτερη να αναβαθμιστούν και τα υπόλοιπα f16..
Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα απο την αρχή;
Μήπως αυτά τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν στην άμυνα με πιο εποικοδομιτικό τρόπο;
Λύσεις περισσότερου ρίσκου ίσως μπορούν να είναι πιο ελπιδοφόρες απο μια αναβάθμιση που ξέρουμε εκ τον προτέρων ότι δεν διμιουργεί σοβαρή δύναμη αποτροπής ενάντια σε πολυάριθμα f35 + f16 του αντιπάλου.
Αν αυτά τα χρήματα δίνονταν σε ελληνικά χέρια για αναβάθμηση και αγορα τεχνογνωσίας απο όπου χρειάζετε και μπορεί να αντληθεί; Δεν ξέρω αν υπάρχουν οι ελληνικές ετερείες που να μπορούν να το κάνουν αλλά με κατάλληλη χρηματοδότηση πιστεύω θα βρούν τεχνογνωσία.(π.χ Κίνα) Επιπλέων θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της ελληνικής πατέντας, και το άγνωστο προς τον αντίπαλο.
Διαφορετικά θα ήταν πιο επικοδομιτικό να επενδιθούν στις αντιαεροπορικές δυνατότητες κατα μαχητικών stelf αλλά και επίγειων πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Το πρόγραμμα είχε σχεδόν καταστραφεί με την ανόητη πολιτική της κυβέρνησης να περικόπτει και να υποβαθμίζει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα για να εξοικονομήσει μερικά χρήματα.
Κανονικά θα έπρεπε να αναβαθμιστούν όλα τα F-16 εκτός των Block 30 στο επίπεδο F-16V. Εναλλακτικά ίσως να αναβαθμίζαμε τα Block 50 και τα Block 52+ και ας αφήναμε τα Block 52ADV όπως είναι καθώς τα τελευταία είναι ήδη στο επίπεδο των τουρκικών F-16.
Ακόμα και έτσι θα κάναμε μικρή πρόοδο καθώς στο πρότυπο F-16V δεν υπάρχει ατρακτίδιο IRST, κανείς δεν ασχολείται με την απόκτηση ατρακτιδίων Sniper και νέα όπλα και τίποτα δεν προβλέπεται για βελτίωση του συστήματος αυτοπροστασίας.
Αφού σκοπεύουν να πουλήσουν τα Block 30 ( μακάρι να μην συμβεί και αυτό ) ας ασχοληθούμε σοβαρά με την αναβάθμιση των υπόλοιπων F-16, είναι η μόνη ευκαιρία να φτιάξουμε μια αξιόμαχη αεροπορία ακόμη και αν κοστίσει 2 δισ ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε FREMM όταν σε 10 χρόνια θα έχουμε αεροπορία 100 περίπου μαχητικών.
Επίσης θεωρώ πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα θετικής κατάληξης αν τις εργασίες αναλάβει η ΕΑΒ. Κακά τα ψέματα η ΕΑΒ δεν είναι σε θέση να φέρει το έργο εις πέρας, ας πληρώσουμε ξένη εταιρία να μην ξοδεύουμε άδικα τα χρήματα και να πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις σε έναν αξιοπρεπή χρόνο, ο ρυθμός 12 αεροσκαφών το χρόνο είναι απελπιστικά αργός ακόμη και αν επιτευχθεί.
https://onomasia.gr
κοιτάξτε τι ειχαν συμφωνήσει οι αρχηγοί επι καραμανλη και τι γίνεται τώρα…..
ας αναβαθμιστεί η θέση τής Πολιτείας με την Θεληση τών Πολιτών της Ελλάδος
Front loading a program as is the program of the
F-16 should be alright as it carries minimum risk for technology that exists buying in bulk materials etc makes sense this is in contrast with other projects where ELlas paid other countries for technology development and got nothing for the technology itself meaning no rights to the technology other than the product which cost a lot…
Δυστυχώς η κατάσταση μου θυμιζει ακυρωσεις παραλαβης αρματων Μ1, το ιδιο με bmp3 κλπ. Η αισθηση μου ειναι πως μπαινουμε σε ασχημα μονοπάτια για τον εκσυγχρονισμο τους. Ηταν που ηταν κακο το χρονοδιαγραμμα (10 ετη) τωρα έρχεται και το πιθανο κουτσουρεμα τογ αριθμου τους.
Πρεπει να καταλαβουν οι κυβερνωντες πως τα “κοινωνικα μερισματα” -πρεπει να διδονται καπου καπου και προς την αμυνα και ο νοων νοείται