Έφυγε σε εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα και το δεύτερο αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που τα τελευταία χρόνια ήταν παρκαρισμένο στην άκρη του δεύτερου διαδρόμου του ΔΑΑ, για το νέο του «σπίτι» που σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Μehrabad στο Ιράν από όπου και θα πετά πλέον. Το πρώτο αεροσκάφος έφυγε την Τρίτη και μάλλον θα επιχειρεί από Καζακστάν.
Υπενθυμίζεται ότι, με προσφορά ύψους 4,2 εκατ. δολαρίων η εταιρεία Turboshaft FZE ανακηρύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο προτιμητέος αγοραστής στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των δύο αεροσκαφών Airbus A340-300.
Πρόκειται για τα δύο αεροσκάφη της πάλαι ποτέ κραταιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τα οποία ήταν η τρίτη απόπειρα πώλησης, με αποτέλεσμα να έχουν ξεμείνει στα Σπάτα από το 2011, οπότε ναυάγησε η πρώτη διαδικασία με τους Αμερικανούς.
Η κατακύρωση της πώλησης των συνολικά τότε τεσσάρων Airbus έγινε στα τέλη του 2011 αντί 40 εκατ. δολαρίων στην Apollo Aviation, η οποία διατηρούσε το δικαίωμα αγοράς των αεροσκαφών έπειτα από τεχνικό έλεγχο.
Η πολιτική αναταραχή του 2012 άλλαξε τα δεδομένα και η σύμβαση άργησε να εκτελεστεί, με αποτέλεσμα στο μεταξύ να αλλάξουν οι κανονισμοί ασφαλείας και δύο εκ των αεροσκαφών να μην είναι αξιόπλοα. Αυτά αποφασίστηκε να τεμαχιστούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η τεχνική επιθεώρηση των δύο εναπομεινάντων αεροπλάνων έδειξε βλάβες στους κινητήρες και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για μείωση του τιμήματος. Η συμφωνία έκλεισε τελικά στα 9 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος, η σύμβαση κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο την απέρριψε τον Σεπτέμβριο του 2013, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αποχωρήσουν.
Σημειώνεται ότι, το κόστος συντήρησης και ελλιμενισμού τους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» άγγιζε το 1 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κάπως έτσι κλείνει ο κύκλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μίας εταιρείας που με λογότυπο τους έξι ενωμένους κύκλους ταξίδεψε στις πέντε άκρες του πλανήτη.
Πηγή: naftemporiki.gr
Η ΠΑ είχε πει ότι χρειάζονταν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Τα Α340 της Ολυμπιακής δε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό, αντί να πουληθούν;
Όχι,το κόστος μετατροπής τους θα ήταν απαγορευτικό.
Τα Α-340 δεν γίνεται να μετατραπούν σε ιπτάμενα τάνκερ. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τάνκερ Α-340.
@Χ
Απο τεχνική άποψη δεν υπάρχει πρόβλημα
η δουλειά σκοντάφτει στα έξοδα.
Η Airbus Defence πρόσφερε την έκδοση(KC-45)
με δυο κινητήρες για τον αμερικάνικο διαγωνισμό
που είναι στην ουσία το ίδιο αεροσκάφος.
@Gunslinger32
Το KC-45 βασίζεται στο Α-330 και όχι στο Α-340. Το 1ο είναι δικινητήριο και ευρείας ατράκτου σε σχέση με το 2ο που είναι 4κινητήριο και δεν είναι ευρείας ατράκτου.
Υπήρχε τεχνικό κόλλημα να μετατραπούν σε τάνκερ. Πέρα το κόστος… Αν το επιχειρούσαμε θα χάναμε τα λεφτά μας και τα Α-340 θα κατέληγαν σε μάντρα σκραπ.
Σύμφωνα με την παρακάτω επίσημη αναφορά
ανοίκουν και τα 2 μοντέλα στην κατηγορία των
“Widebody’s” και μοιράζονται τις ίδιες βάσεις
σε άτρακτο και πτέρυγα, η διαφορές είναι
ελάχιστες, η σημαντική διαφορά είναι στον
αριθμό κινητήρων. Στο θέμα για τα έξοδα
συμφωνώ.
Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει άλλο
μοντέλο standardbody με 4 κινητήρες, το 707
όπως και το “Jumbolino” ήταν τα τελευταία.
“As a member of Airbus’ modern aircraft product line, A340s enjoy full advantages from the company’s jetliner family strategy, including its application of digital fly-by-wire controls and a modern cockpit. Utilising the same basic fuselage and wing as Airbus’ twin-engine A330, the A340 shares similar airframe structures, components and systems – providing a true aircraft family with different versions to meet operators’ varied requirements.
This system and operational commonality applied across the company’s product line facilitates the support and maintenance of A340s worldwide, while ensuring access to a wide base of qualified pilots who are rated on Airbus’ fly-by-wire aircraft. Qualified pilots can transfer to the A340 in three days from the A330, or seven days from the A320.”
http://www.airbus.com/aircraftfamilies/previous-generation-aircraft/a340family/
τεχνικα δεν μπορει να γινει μετατροπή των Α-340 σε τανκερ. Kαι αν καποιος κανει μια μετατροπή αυτος πρεπει να είναι η κατασκευστρια εταιρεια και όχι μια χωρα που ποτε δεν ειχε τανκερ.
Εννοείται ότι δεν μπορεί να γίνει απο
οποιονδήποτε μια τέτοια μετατροπή,
η κατασκευάστρια εταιρία εάν έχεις
να πληρώσεις σου το φτιάχνει και
AWACS αρκεί να θέλεις και να
υπάρχει το χρήμα.
Να θυμίσω ότι και το Boeing 707
ήταν εξ αρχής σχέδιο για επιβατικό
αεροσκάφος, πρίν εξελιχθεί στις
διάφορες εκδόσεις για στρατιωτικές
εφαρμογές(AWACS,RC-135,JSTARS,
Stratotanker). Έτσι είναι σήμερα και
με τα Airbus που ξεκίνησαν με το Α310
για εναέριο ανεφοδιασμό.
@Gunslinger32
Πήγαινε στην ΠΤΗΣΗ και διάβασε τα σχόλια στο άρθρο ,,τα Α-340 έφυγαν,,. Διάβασε αυτά ειδικά που απαντάει η ΠΤΗΣΗ στους αναγνώστες.
@Χ
Η συζήτηση στην Π&Δ την οποία παρακολούθησα έχει να κάνει αποκλείστηκα με την ελληνική περίπτωση. Η Πτήση λέει ότι τα Α340 έφυγαν και ότι θα ήταν ακριβή υπόθεση μια μετατροπή, σε αυτό δεν διαφώνησα πουθενά.
Σχολίασα το τεχνικό κομμάτι μετατροπής αεροσκαφών με περισσότερους απο δυο κινητήρες σε έκδοση ΕΑ γενικά, και όχι την περίπτωση των Α340 απο την ΟΑ για την ΠΑ, στην οποία ούτε επέμενα ούτε με ενδιαφέρει καθώς σε αυτών τον τομέα όπως και σε διάφορους άλλους είναι τελειωμένη υπόθεση, που δεν είναι τυχαίο.
Για όσους συνεχίζουν να αμφιβάλουν ότι η μετατροπή αεροσκαφών με τέσσερις κινητήρες είναι γενικά αδύνατη απο τεχνικής άποψης, ας προσέξουν τις παρακάτω φωτογραφίες.