Στο στάδιο της τελικής κατασκευής ο πρώτος δορυφόρος ελληνικής κατασκευής, UPSat

Ο UPsat διαθέτει ειδικό όργανο (mNLP) για τη μέτρηση των συγκεντρώσεων πλάσματος στα στρώματα της θερμόσφαιρας. (Libre Space Foundation)

Στο στάδιο της τελικής κατασκευής και ενσωμάτωσης των υποσυστημάτων του, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι τελικές δοκιμές, βρίσκεται ο δορυφόρος UPSat, ο πρώτος δορυφόρος πλήρως ελληνικής κατασκευής.

Τον σχεδιασμό και την την ανάπτυξή του ολοκλήρωσαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation.

Ο δορυφόρος συμμετέχει στη διεθνή επιστημονική αποστολή μελέτης της θερμόσφαιρας QB50 και, πέραν του ότι είναι ο πρώτος πλήρως ελληνικής κατασκευής δορυφόρος, είναι ο πρώτος δορυφόρος παγκοσμίως με ανοικτά και διαθέσιμα σε όλους σχέδια.

Πρόκειται για έναν δορυφόρο «cubesat», με διαστάσεις 20 cm x 10cm x 10cm. Η αποστολή QB50 έχει σκοπό τη δημιουργία ενός «σμήνους» από 50 μικρούς δορυφόρους κατηγορίας cubesats για τη μελέτη των τα κατώτερων στρωμάτων της θερμόσφαιρας, που δεν έχουν μελετηθεί όσο άλλα τμήματα της ατμόσφαιρας της Γης.

Τον σχεδιασμό και συντονισμό της αποστολής έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Δυναμικής Ρευστών von Karman.

Ο UPsat διαθέτει ειδικό όργανο (mNLP) για τη μέτρηση των συγκεντρώσεων πλάσματος στα στρώματα της θερμόσφαιρας. Όσον αφορά στα άλλα τμήματά του, όλα έχουν κατασκευαστεί, δοκιμαστεί και ενσωματωθεί από ερευνητές, μηχανικούς και προγραμματιστές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Libre Space Foundation. Η παράδοση του δορυφόρου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του καλοκαιριού του 2016.

Σημειώνεται ότι σκοπός του πανεπιστημίου και του Libre Space Foundation είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού οικοσυστήματος γύρω από δορυφορικές και διαστημικές τεχνολογίες, με το UPSat να αποτελεί την πρώτη πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, ανάλογο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκτόξευσης δορυφόρου, αλλά πολύ πιο ανεπτυγμένο πρόγραμμα δορυφόρου με όλες τις πλήρεις ικανότητες, είχε αρχίσει να εκπονεί το Πανεπιστήμιο της Θράκης.

  Δυστυχώς, για άγνωστους λόγους το ανωτέρω πρόγραμμα δεν υποστηρίχθηκε από την Πολιτεία για πολύ λίγους οικονομικούς πόρους και σταμάτησε.

  Σταμάτησε ίσως για τους ίδιους “άγνωστους” λόγους οι οποίοι οφείλοντο σε ξένες παρεμβάσεις, όπως τα εμπόδια που συνάντησε η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην Θεσσαλονική, που μας έλεγε τότε στο Αίγιο η η τότε βουλευτής κυρία Βιργινία Τσουδερού. μ

  Ενώ, είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είχε δώσει εντολή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Μουσείο δεν άνοιγε.

  Όταν επιτέλους άνοιξε, ο πρώτος επισκέπτης του ήταν η διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα των Σκοπίων.

  Ευμένης Καρδιανός

  Υ.Γ. Σημειώνεται πως η Βουλγαρία είχε τότε δικό της Μουσείο και τα Σκόπια είχαν δύο Μουσεία Μακεδονικού Αγώνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.