Στο σφυρί βγάζει η Γερμανία τις συστοιχίες Patriot, 4 στο Ισραήλ, 2 στην Ισπανία και ? στην Ελλάδα

Στρατιώτες της Bundeswehr σε εκπαίδευση με συστήματα Patriot PAC-3 στο Warbelow Training Center. Η διάθεση μεταχειρισμένων συστοιχιών την παρούσα στιγμή μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για την ΠΑ (!). (defencegreece.wordpress.com)

Πηγή: defencegreece

Σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει πόρους και να ανανεώσει την αντιαεροπορική της Άμυνα, η Γερμανία προχωράει στην απόσυρση από την ενεργό υπηρεσία αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot οι οποίες υπηρετούν με την Bundeswehr από το 1989. Συνολικά η Γερμανία διαθέτει 12 συστοιχίες Patriot τις οποίες έχει εκσυγχρονίσει στο επίπεδο PAC-2+(με ελάχιστες διαφορές ίδιο με το PAC-3), έχοντας αυξημένες αντιβαλλιστικές και αντιαεροπορικές ικανότητες.

Από αυτές 2 συστοιχίες βρίσκονται στην Τουρκία στα πλαίσια Νατοϊκής Αποστολής για την αποτροπή χτυπήματος με βαλλιστικούς πυραύλους από το Συριακό καθεστώς Άσαντ. Επίσης στην Νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκονται άλλες 2 ολλανδικές συστοιχίες Patriot (η μια έχει αντικατασταθεί από τους Ισπανούς) για την ίδια αποστολή.

Καθώς οι παραγγελίες σε κλάδους της Γερμανικής Αμυντικής Βιομηχανίας μένουν στάσιμοι, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επαφές με την Κοινοπραξία MEADS για την απόκτηση νέων αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστοιχιών συνολικής αξίας 4.5 δις Ευρώ (!), οι οποίες θα αντικαταστήσουν την υπάρχουσα αντιαεροπορική ομπρέλα που βασίζεται στους Αμερικανικούς Πυραύλους Patriot. Δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη ο αριθμός και η διαμόρφωση των συστοιχιών αλλά η Γερμανική Κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης κατασκευαστικού έργου για τους περίπου 1300 εργαζομένους σε υψηλής εξειδίκευσης θέσεις στις εταιρείες Rheimentall και MBDA Germany.

O Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Moshe Ya’alon ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Γερμανία στα πλαίσια στρατιωτικής βοήθειας πέραν του προγράμματος 4 νέων κορβετών βασισμένων στην σχεδίαση Κ-130 συνολικής αξίας 450 εκ Ευρώ, υπήρξε η μεταφορά τεσσάρων εν ενεργεία αναβαθμισμένων αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot PAC-3. H κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια ενίσχυσης της άμυνας του Ισραήλ. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει το εξίσου ικανό αντιαεροπορικό/αντιβληματικό σύστημα Arrow 2. Μέσα στο 2014 ολοκληρώθηκε επίσης η ανάπτυξη και της βελτιωμένης έκδοσης Arrow 3. Καθώς η Ισραηλινή Αεροπορία (IAF) έχει την απόλυτη κυριαρχία στην Μ.Ανατολή, η χρήση των συστοιχιών Arrow έχει κυρίως αντιβληματικό ρόλο. Τουλάχιστον 2 συστοιχίες Arrow έχουν αναπτυχθεί από την IAF ενώ υπήρχαν σχέδια και για μια τρίτη πυροβολαρχία με απώτερο στόχο ο συνολικός αριθμός να φθάσει τις τέσσερις. Συνολικά δαπανήθηκαν 2.5 δις $ για την ανάπτυξη του Arrow όλα αυτά τα χρόνια.

Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η τρίτη πυροβολαρχία κατέστη επιχειρησιακή μέσα στο 2014 και κάλυπτε την περιοχή Negev στο Νότιο Ισραήλ. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το ομώνυμο ερευνητικό πυρηνικό εργαστήριο της Negev το οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την πυρηνική αποτροπή του Ισραήλ. Επίσης οποιαδήποτε επίθεση σε αυτήν την εγκατάσταση πιθανόν να οδηγούσε σε πυρηνικό ατύχημα και την πρόκληση ραδιενεργού νέφους. Η ανάπτυξη των πυραύλων Arrow έχει δεχθεί μεγάλη κριτική από στρατιωτικούς κύκλους στο Ισραήλ καθώς εκτιμήθηκε ότι σπαταλούσε πόρους για ένα μη δοκιμασμένο σύστημα το οποίο ρουφούσε υπέρμετρους απαραίτητους οικονομικούς πόρους της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε υποδεχόμενος την Γερμανίδα ομόλογό του Ursula Von Der Leyen, στο στρατιωτικό σύμπλεγμα Kirya στο Tel Aviv.

Επίσης η Ισπανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση 2 επιπλέον μεταχειρισμένων συστοιχιών Patriot PAC-3, οι οποίες θα ενισχύσουν την μία πυροβολαρχία που είχε προμηθευτεί με ίδιο τρόπο από την Γερμανία την δεκαετία του 2000. H πυροβολαρχία αυτή διέθετε 8 Εκτοξευτές, ραντάρ κατάυγασης, σταθμό διοίκησης και ελέγχου πυρός (ECS) αλλά δεν διέθετε Κέντρο Συντονισμού πληροφοριών (ICC). Οι νέες συστοιχίες αναμένεται να διαθέτουν ICC μαζί με 5 εκτοξευτές οι κάθε μία. Με τον τρόπο αυτό η Ισπανία θα μπορεί να αναπτύξει 3 διασυνδεδεμένες πυροβολαρχίες με 6 εκτοξευτές η κάθε μια. Η διασύνδεση των συστημάτων με το ενοποιημένο δίκτυο αεράμυνας της Ισπανίας θα προσφέρει επίσης ανταλλαγή πληροφοριών και με άλλους σταθμούς ραντάρ επιτρέποντας έτσι 360 μοιρών επίγνωση κατάστασης. Βέβαια το τόξο εμπλοκής του κάθε ραντάρ Patriot παραμένει 120 μοίρες και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περιορισμούς χρήσης του. Το αξιoσημείωτο είναι ότι το κόστος που θα αφιερώσει το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας για κάθε συστοιχία είναι 56 εκ Ευρώ (!), ποσό πολύ χαμηλό για ένα οπλικό σύστημα τέτοιας στρατηγικής αξίας. Από την άλλη, η ήδη μειωμένη οροφή των εν ενεργεία Γερμανικών Patriot καθιστά τις συστοιχίες που βρίσκονται σε χρόνια αποθήκευση

Συνολικά η Γερμανία είχε προμηθευτεί 24 συστοιχίες Patriot διαχρονικά. Από αυτές διατηρεί 12 εκσυγχρονισμένες στο επίπεδο PAC-3 και άλλες 2 για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι υπόλοιπες συστοιχίες είτε έχουν πωληθεί είτε έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία βρισκόμενες σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης και εν μέρει υποστηρίζοντας μέσα από τον κανιβαλλισμό απαρτιών τις υπόλοιπες πυροβολαρχίες.

Η χώρα μας τα επόμενα χρόνια με βάση το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Προμηθειών 2011-2025 (ΜΠΑΥΥ) που εγκρίθηκε στα μέσα του 2011, έχει με 16η σειρά προτεραιότητας το Πρόγραμμα Προμήθειας Συστημάτων Βλημάτων Αεράμυνας Μακράς ακτίνας (Hi SAM) με υπολογιζόμενο κόστος τα 600 εκ Ευρώ. Μετά επίσης την απόρριψη προμήθειας νέων φρεγατών FREMM με αυξημένες αντιαεροπορικές ικανότητες, η αεράμυνα τόσο του Ηπειρωτικού όσο και του Θαλάσσιου χώρου της Ελλάδος εναπόκεινται στις δυνάμεις της ΠΑ. Η διάθεση από μέρους της Γερμανίας συστοιχιών προς πώληση όπως αποκάλυψαν τόσο οι δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, όσο και οι κινήσεις των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων για ενίσχυση των δικών τους αναγκών δεν μπορεί να αφήσει την Ελληνική πλευρά αμέτοχη.

Καταλαβαίνουμε ότι στον ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε η οποιαδήποτε προμήθεια στρατιωτικού υλικού λοιδωρείται ή κρύβει από πίσω κάποιο δήθεων σκάνδαλο αλλά οι αμυντικές ανάγκες της χώρας απαιτούν ιδεολογικούς συμβιβασμούς. Οι πληροφορίες επίσης του Ισπανικού Υπουργείου Άμυνας αποκαλύπτουν ότι (χωρίς να είναι οριστικό) η τιμή που δίνουν οι Γερμανοί είναι χαμηλή μεν, λογική δε αν συνυπολογίσει κανείς την 20ετή χρήση τους. Με ελάχιστο κόστος θα μπορούσε η χώρα μας να ολοκληρώσει την απαίτηση για 10 αντιαεροπορικές συστοιχίες όπως είχε αποφασίσει το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται και πολλές φορές όπως στην περίπτωση των Τουρκικών Leo 2 A4 η ολιγωρία μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του αντιπάλου με ελάχιστο κόστος και ισοφάρισμα του όποιου ποιοτικού πλεονεκτήματος απολαμβάνει η Ελληνική Πλευρά.

Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι μαζί με το πρόγραμμα απόκτησης Hi SAM υφίσταται και η ανάγκη αντικατάστασης των πυραύλων MIM-23 Hawk στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας μια προμήθεια 3-4 πυροβολαρχιών από τα Γερμανικά αποθέματα θα ήταν ικανοποιητική και θα έφερνε μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω μείωσης της πολυτυπίας. Με ελάχιστο κόστος χρήσης σε σχέση με την διατήρηση αντίστοιχων αεροσκαφών περιπολίας και με αντιβαλλιστικές δυνατότητες ικανές να αντιμετωπίσουν τους νέους τουρκικούς πυραύλους cruise SOM καθώς και τους βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim που είναι ανεπτυγμένοι μαζικά στην Ανατολική Θράκη, η απόκτηση από τα Γερμανικά πλεονάσματα επιπλέον συστοιχιών Patriot αποτελεί μια λύση χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας, αποτρέποντας ένα μαζικό πλήγμα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Ωραια ας τα βγαλουν ολα στο σφυρι γιατι θα τους προστατεψουν οι τραπεζιτες οταν ερθουν τα δυσκολα…

 2. Άλλο ένα σύνθετο και με γάλο πρόβλημα..που μαζί με την επερχόμενη απομείωση της ικανότητας των σκαφών επιφανείας του Π.Ν. και την τεχνολογική γήρανση της Π.Α. μας ρίχνουν στο καναβάτσο.

 3. Θα καταληξουν στην Τουρκια,πολυ απλα.Ο “αγωνας” εναντια στον εθνικισμο(απο τους “κουλτουριαρηδες”)εχει αποδωσει καρπους.

  1. Oχι, δεν ειναι απαραιτητο, περιμενουν πολλοι και διαφοροι μιζες απο το τουρκικο πρόγραμμα απόκτησης Hi SAM , ωστε να αφησουν μτχ Πατριοτ να τους χαλασουν τη δουλεια. Ολα καινουρια τα παιρνουν, παντα με ενδιαμεσο αμιγως τουρκικη εταιρια θυγατρικη του ΑΚΡ και χωρις τους περιορισμους της Ε.Ε.
   Εμεις θα μπορουσαμε ανετα να παρουμε τις 2 συστοιχιες Πατριοτ , ακομα και τωρα . Με ταυτοχρονη ανταλλαγη ή πωληση των 2 μοιρων S-300 και σαφη πλεονεκτηματα λογω ομοιοτυπιας. Αλλα δεν πουλαει ο Καμμενος.

   1. Υπαρχει περιπτωση να δωσει εγκριση τελικου χρηστη η Ρωσια?
    Οχι βεβαια.
    Μια χαρα ειναι οι S-300 εκει που ειναι φιλε Μανο.
    Φτανει να λειτουργουν.
    Και οι επιπλεον Πατριοτ χωρανε στο πλανο….

    1. Εξαρταται μεχρι ενος σημειου απο τον τελικο παραληπτη, η Ρωσια ομως δεν ειναι ΝΑΤΟ , ουτε εχουμε καποια συμφωνια/συμμαχια μαζι της – το αντιθετο , ειμαστε σε αντιπαλα στρατοπεδα αυτες τις μερες κι’ας χτυπιεται ο ψε-κασμενος. Ασε που ο Πουτιν δεν θα ειχε καμμια αντιρρηση εαν επαιρνε συμβολαιο εκπαιδευσης, συντηρησης και αποκαταστασης του συστηματος απο το νεο αγοραστη .
     Η προσωπικη μου αποψη ειναι να πηγαιναν στην Κυπρο για την οποια αγοραστηκαν και ας έκανε νεα εισβολη η τουρκια, σε χωρα της Ε.Ε. πλεον. Πανηγυρι μεγαλο , εεε?

 4. Δηλαδη αν καταλαβα καλα η γερμανια θα προχωρησει στη κατασκευη νεου εγχωριου συστηματος?

     1. Πηρα μερος σε μια καταδρομικη επιχειρηση.H κινηση εγινε υπο το σκοτος, ωστε να βρεθουμε οσο πιο αθεατοι γινεται μπροστα απο τις γραμμες του εχθρου.Με το πρωτο φως της ημερας εγινε και το πρωτο μπαμ,αναψαν οι φωτιες και το πεδιο της μαχης γεμισε καπνους που εμποδιζαν την ορατοτητα.Η ατμοσφαιρα ηταν αποπνικτικη,ο εχθρος χρησιμοποιησε αερια μουσταρδας.Στη συνεχεια εγιναν οι πρωτες δοκιμαστικες μπουκιες(εεεε βολες ηθελα να πω)απο τα βαρεα οπλα.Με το συνθημα “επι του δισκου” τον λογο πηραν οι ξιφολογχες,πραγματικη σφαγη.

      http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/IMG_20150501_121854_zpsgilv5v8h.jpg

      http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/IMG_20150501_122230_zpsocmfehy2.jpg

      http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/IMG_20150510_142455_zpsmj6l2met.jpg

      http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/IMG_20150510_142614_zpsj2szcsnd.jpg

     2. Eνδιαφερουσα λεπτομερεια η ΔΝΟ υπερυθρων (διοπτρα νυχτερινης ορασης ψηστη). Δεδομενου οτι το σχολιο μου ηταν σημερινο , ειναι αξιο λογου οτι ειχες ηδη τραβηξει το “πεδιο της μαχης” προχθες , πριν τη σφαγη! Συνηθιζεις να κανεις pre-battle damage assessment οταν ψηνεις?

   1. Δεν πιστευω τους στρατηγους που λενε στην τηλεοραση να κοιμομαστε ησυχα φιλε τσιμουχα και ξαγρυπνω.να μην με πιασουν στον υπνο….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.