Στο ΦΕΚ η συμφωνία Αθήνας με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]ε επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2018 κατέληξαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Οπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» στις 17 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε καταλήξει στην επέκταση της συμφωνίας (MDCA-Mutual Defense Cooperation Agreement) για ένα χρόνο, αντί της πενταετούς που αρχικά ετέθη, μεταξύ άλλων και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο. Υπενθυμίζεται πως το πλέον σημαντικό σκέλος της συμφωνίας αφορά τη χρήση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης στη Σούδα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικανών.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από προχθές, 29 Αυγούστου, καθώς το κείμενο των ρηματικών διακοινώσεων που την καθορίζουν, αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρακτικά, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, η οποία επικυρώνει μια συμφωνία η οποία ετέθη για πρώτη φορά σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου του 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο. Ακόμη και το κείμενο που υπογράφουν ως συμβαλλόμενοι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που τίθεται σε διαπραγμάτευση τα τελευταία 27 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο τυπικό κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης που αναρτήθηκε ως ΦΕΚ, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ούτε, βέβαια, για την αμοιβαιότητα αυτής, εν ολίγοις τα πιθανά ανταλλάγματα που θα μπορούσε να έχει ζητήσει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον. Ολα αυτά αποτελούν μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία, με διαπραγματεύσεις και συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν σταματήσει να εξελίσσονται σε πολλαπλά επίπεδα. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται κυρίως για την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αναφύονται στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτά. Σε στρατιωτικό επίπεδο οι συζητήσεις είναι πολύ πιο ουσιαστικές, ιδίως στο σκέλος της αμυντικής συνεργασίας, κάτι το οποίο φαίνεται από την αυξημένη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Αντιθέτως, πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στο θέμα των εξοπλισμών. Η Αθήνα έχει ζητήσει επανειλημμένως διευκολύνσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους για τον εκσυγχρονισμό ή (αργότερα) την προμήθεια αεροσκαφών, αλλά και ναυτικών μονάδων.

Βασίλης Νέδος

Έντυπη έκδοση της Καθημερινής (31.08.2017)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.