«Στραβώνει» η προμήθεια αρμάτων μάχης M1 Abrams απο τις ΗΠΑ

Βολή διατρητικού βλήματος Sabot απο άρμα μάχης M1 Abrams των Πεζοναυτών των ΗΠΑ. (U.S. Marine Corps φωτογραφία απο την Cpl. Sarah Diet)

Την περασμένη Τρίτη, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος έδωσε τέλος στην υπόθεση της προμήθειας των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. «Η προμήθεια δεν είναι δωρεάν. Θα μας στοιχίσει 1,9 δισ. ευρώ και γι’ αυτό από την πλευρά μας έχει απορριφθεί», αιφνιδίασε ο κ. Κωσταράκος τα μέλη της επιτροπής, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό είναι πληρωτέο σε τρία χρόνια.

Αυτό δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που υπήρχε ως τα μέσα του καλοκαιριού, όταν πηγές προσκείμενες στο ΥΠΕΘΑ αλλά και στη στρατιωτική ηγεσία, υποστήριζαν ότι η παράδοση 90 αρμάτων Abrams θα ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο. Κάπου εκεί πάντως η υπόθεση άρχισε να στραβώνει. Τον Αύγουστο, στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, που έθεσε το ζήτημα αυτό στο γενικότερο πλαίσιο της παραχώρησης υλικού από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού στον ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, εισέπραξε μόνο δικαιολογίες για την καθυστέρηση.

Ο κ. Χέιγκελ απάντησε ότι τα ελληνικά αιτήματα για την παροχή υλικού από τα αμερικανικά αποθέματα «εξετάζονται», ωστόσο «οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις υφίστανται πιέσεις που δεν επιτρέπουν τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την παράδοση του υλικού». Είχε μάλιστα επικαλεστεί την εκκρεμότητα σε σχέση με την υπογραφή συμφωνίας Status of Forces Agreement με το Αφγανιστάν, που θα καθόριζε το μέγεθος της αμερικανικής δύναμης που θα παρέμενε στη χώρα. Η συμφωνία με το Αφγανιστάν υπογράφτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Και, αίφνης, τώρα ανακύπτει θέμα υπέρογκου κόστους, που αναγκάζει την ελληνική πλευρά να κάνει πίσω.

Το ότι οι «δωρεάν παραδόσεις» από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού δεν ήταν ποτέ δωρεάν είναι γνωστό. Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη μεταφορά, τη συναρμολόγηση, τις επιδιορθώσεις, ακόμα και τυχόν αναβαθμίσεις, ουδέποτε ωστόσο το κόστος δεν είχε αγγίξει το ύψος μιας μεγάλης εξοπλιστικής προμήθειας (υπενθυμίζεται πως 2,2 δισ. ευρώ ήταν το αρχικό κόστος των υποβρυχίων Type-214).

Αν και στο ΥΠΕΘΑ αρνούνται ότι γίνεται «παζάρι», ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι δυσκολίες ενδεχομένως να συνδέονται με το αμερικανικό αίτημα για την εγκατάσταση μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο Καστέλλι Χανίων. Παρεμπιπτόντως και το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση Αβραμόπουλου – Χέιγκελ. Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν το συγκεκριμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει να εγκαταστήσουν τα drones στη Σούδα. Η διστακτικότητά της όσον αφορά το Καστέλλι οφείλεται, σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, στο γεγονός ότι η εγκατάσταση στη Σούδα μπορεί να εγκριθεί με μία απλή απόφαση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας, ενώ η εκχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι θα είχε ως προϋπόθεση την έγκριση της Βουλής, μια διαδικασία που η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία.

Παναγής Γαλιατσάτος

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

   1. To δούλεμα δέν ἀφορᾶ μόνο τους Ἀμερικανούς,οὔτε μόνο την τιμή.
    Προσέξατε τί ζητήσανε οἱ φωστήρες μας;
    Ἄρματα πλήρως ἀνακατασκευασμένα,λές και εἴμαστε ἡ Ἀμερικανική Ἑθνοφρουρά,με τουε στροβίλους διαμορφώσεως TIGER,και με την δυνατότητα καύσεως ντήζελ(στην πραγματικότητα αὐτό δέν το κατάλαβα,οἱ στρόβιλοι AGT-1500 ἐξ ἀρχὴς καίγανε ντήζελ,και τα Ἄμπραμς της Αὐστραλίας με ντήζελ κινοῦνται,το JP-8 υἰοθετήθηκε ἀπό τον U.S.Army χάριν της Ἀεροπορίας Στρατοῦ,που ἐκεί εἶναι πολυαριθμώτατη,και ἡ κάθε μεραρχία διαθέτει μία ΤΑΞΑΣ.
    Οἱ Ἀμερικανοί φουλάρουν με JP-8 και τα Ὄσκος και τα Ρέο και τα Χάμμερ,που ἑμείς στο Ἑλλάντα τα κινοῦμε με ντήζελ.
    Εἶναι θέμα διοικητικῆς μέριμνας για τον U.S.Army το JP-8,και ὅχι κάποιο καπρίτσιο του στροβίλου του Ἄμπραμς.
    Στην πραγματικότητα,το δούλεμα ἀφορᾶ την ἀμυντική κοινότητα της Ἑλλάδος,ἑμὰς τους «κολλημένους» που ξενυχτάμε σεριανίζοντας τον πόνο μας στο διαδίκτυο,και ἐκείνους που περιμένουν το ὑλικό που θα τους ἐπιτρέψει να πολεμήσουν με ἀξιώσεις Νίκης και έπιβιώσεως.
    Κανείς δέν περίμενε ὅτι τα Ἄμπραμς θα ἦταν ἑντελῶς δωρεάν,ἀφοὺ με την παραλαβή θα ἄρχιζαν να τρέχουν οἱ λογαριασμοί για την νέα ὑποδομή,τα ἀνταλλακτικά,τα πυρομαχικά,την ἐκπαίδευση.
    Ὅμως,400 ἄρματα ἐπιπέδου Leo-2A4,δέν τρέξαμε να ἐξασφαλίσουμε ὅταν ἔβρεχε Leopard,διότι δήθεν «πηγαίναμε» για Ἄμπραμς,τώρα που στερέψανε τα Leopard,οὔτε και αὐτά πήραμε,οὔτε και τα Ἄμπραμς,ἡ καραμέλα τώρα εἶναι ὁ ἐκσυγχρονισμός των F-16,μέχρι να τα διαπιστώσουμε ὅτι εἶναι ἀσύμφορο να τα ἐκσυγχρονίσουμε ὅλα,και ὅτι τα νεώτερα εἶναι ἔτσι κι΄ἀλλοιῶς μιά χαρά ἀεροπλάνα,ὁπότε…

    1. Το ζητημα Αχερων ειναι οτι τα F-16 αποτελουν 4 εκδοσεις με μικρες και μεγαλες διαφορες,ενα συνονθυλευμα που επιβαρυνει την λογιστικη υποστηριξη,με διαφορετικες ικανοτητες μεταφορας οπλων απο εκδοση σε εκδοση και αποδοση αισθητηρων..Για εμενα πρεπει να ειναι η απολυτη προτεραιοτητα αυτος ο εκσυγχρονισμος,και χιλια Μ1 να παρουμε τζαμπα αν δεν υπαρχει η ισχυρη αεροπορια για την κυριαρχια στον αερα δεν θα κανουμε τιποτα.

     1. Ἔχεις δίκηο ἐπί της ἀρχῆς,ἀλλά μήν βάζεις και το χέρι σου στην φωτιά για το ἄν οἱ «ἐκεί πάνω» το βλέπουν με τον ἴδιο τρόπο.
      Πρώτα ἀπ΄ὅλα,ὁ ἐκσυγχρονισμός των F-16 δέν εἶναι ἀκόμη παρά ἕνα εὐχολόγιο,ἀλλά δυστυχῶς χρησιμοποιείται (ἀκόμη και με τις καλύτερες των προθέσεων) ἤδη διχαστικά:ἤ Ἄμπραμς,ἤ ἐκσυγχρονισμός F-16.
      Ἀντιτείνω ὅτι ἄν θέλουμε ἄρματα κουκλιά,θα πρέπει και να τα πληρώσουμε ὡς τέτοια.
      Ἄν ὅμως θέλουμε να την βγάλουμε ἀξιοπρεπῶς,χωρίς μεγαλεία,ἀλλά με ἀξιόμαχα ἐργαλεία,θα μπορούσαμε να ξεδιαλέξουμε ἄρματα σε ἱκανοποιητική κατάσταση,ἀπό ἐκείνα τα ὁποία δέν ἔχουν ἑνσωματώσει τα τελευταία πρότυπα ΑΙΜ,TIGER,SA,ἀλλά δινόταν “as is,where is”ὡς πλεονάζοντα EDA(Excessive Defence Article).
      Θα πρέπει βέβαια να ξεκαθαριστεί ρητῶς (ἀπό την ἀμερικανική πλευρά) ἄν ὅντως δίνονται δωρεάν,ἤ να δοθοῦν και τιμές,ἄν οἱ Ἀμερικανοί δέν τα δίνουν δωρεάν,ὥστε να ξέρουμε που βρισκόμαστε.
      Εἶναι πάντως χοντρό το δούλεμα που φάγαμε ἐπί τετραετία,ἑμείς να ἀρνούμαστε δωρεάν ἄρματα,και οἱ Ἀμερικανοί να ἐπανέρχονται κάθε τόσο με προσφορές.
      Ὑπενθυμίζω ὅτι πέρυσι τέτοια ἐποχή,πανηγυρίζαμε ὅτι ὁ Ντέμπσυ τα ἔφερνε πεσκέσι στον Κωσταράκο…
      Τέλος,ἄν πρέπει και καλά να παζαρέψουμε τα Ἄμπραμς με κάποιο ἄλλο πρόγραμμα,γιατί αὐτό να μήν εἶναι ἡ ἀναπαλαίωση των Ρ-3Β;

      infantry1,
      Διπλωματικούς ἐλιγμούς κάνεις για να ἀποφύγεις κάτι,ἕστω προσωρινά,ἑνώ στην προκειμένη περίπτωση ἑμείς πιεζόμαστε ἀπό τον παράγοντα χρόνο:πρίν 3-4 χρόνια,και με το σκεπτικό της ἐπικείμενης (και τότε) παραλαβῆς των Ἄμπραμς,ἀποφασίσαμε την ἀπόσυρση των Μ-48Α5 MOLF…κατά την προσφιλή μας ἔξη και τάση ἀκόμη δέν τον είδαμε,Γιάννη τον ἐβγάλαμε.
      Ὅπως και τώρα,με τον ὑποτιθέμενο ἐπικείμενο ἐκσυγχρονισμό των F-16,που σπεύδουμε να του δώσουμε προτεραιότητα ἕναντι των Ἄμπραμς.
      Ἐγώ εὔχομαι να ἀποκτήσουν ὅλα τα F-16 LINK-16,π.χ,πρίν τον δούμε τον ἐκσυγχρονισμό,και ἄν εἶναι ὅντως ἀπαραίτητος,να γίνει στην μεγαλύτερη δυνατή,ἀλλά ἐπωφελή ἔκταση.
      Μέχρι τώρα ὅμως,το μόνο που ἀκοῦμε εἶναι ἡ πρόθεση πωλήσεως μέρους των F-16…

      1. Aχερων αρματομαχιες μπορει να μην γινουν καν(σε μια υποτιθεμενη συρραξη)αερομαχιες ομως θα γινουν σιγουρα.

      2. Αὐτό,ἀκόμη και ἄν ὅντως ἰσχύσει,
       α)Στις ἀερομαχίες δέν θα συμμετάσχουν τα ὅψιμα φετίχ Ρ-3Β,και μᾶλλον οὔτε κἄν στις ἐπιχειρήσεις.
       Και μιλάμε για ~350Μ€.
       β)Ἐπαναλαμβάνω,ἡ ἀγνόηση των Ἄμπραμς δέν συνεπάγεται μετά βεβαιότητος ἐκσυγχρονισμό των F-16.
       γ)Θα πρέπει να ἀποδειχθεί ὅτι ὁ ἑν λόγω ὑπό σκέψη-ἑντός των προθέσεων(;)-ἑντός των χρηματοδοτικῶν δυνατοτήτων(;)-ἑντός των χρονικῶν περιθωρίων(;) ἐκσυγχρονισμός,θα δώσει στα F-16 δυνατότητες ἀερομαχίας που σήμερα στεροῦνται.
       δ)Εἰρήσθω ἑν παρόδω,ἡ ἰδανική ἐπίδοση μίας ἀεροπορικῆς δυνάμεως,εἶναι ἡ καταστροφή της ἀντίπαλης ἀεροπορικῆς δυνάμεως στο ἔδαφος,πρίν αὐτή μπορέσει να πολεμήσει,δηλαδή πρίν διεξαχθοῦν κἄν ἀερομαχίες.

      3. Το ορθον. Καπως ομως πρεπει να δικαιολογηθει ο τιτλος του φιλτατου Αχεροντα.

      4. Μανούσο,νομίζω ὅτι τον τίτλο μου τον τεκμηριώνω στο ἀνωτέρω σχόλιο.
       Ἀλλά,και μία παρατήρηση,σπόντα ἀπό ἄλλη ἀνάρτηση (H Βουλγαρία προμηθεύεται 10 θωρακισμένα οχήματα Commando),ὅταν οἱ Ἀμερικανοί χρεώνουν στην Βουλγαρία 1,5Μ$ για ἕνα Commando,με ὅτι ἐξοπλισμό και ἄν φέρει. το ἕνα Ἄμπραμς πόσο θα το χρεώσουν ἅραγε;

      5. Αὐτό μου θυμίζει και το ἀνέκδοτο με το πὼς πέθανε ἡ τελευταία Πόντια ἐκδιδόμενη.

 1. Δηλαδη θελετε να μας πειτε οτι 90 αρματα θα κοστισουν 2 δις? Παζαρια κανουν οι αμερικανοι το ιδιο και εμεις. Στο τελος θα δουμε που θα κατσει η μπιλια, μη χαιρεστε αδικα…

  1. Παζάρια κάνεις αν ξέρουν ότι έχεις την δυνατότητα να πληρώσεις χωρίς fms κ να πας αλλού.
   Στην παρούσα φάση νομίζω ότι οι Αμερικάνοι απλά θα μας που το γνωστό ρητό Take It or Leave It ….

 2. Φωτης σε γενικες γραμμες ισως. Μην ξεχνας οτι για τους Αμερικανους δεν ειμαστε απλα ενα μελος του ΝΑΤΟ. Παιζονται παρα πολλα στην περιοχη, δεν ειναι μονο το χρημα. Μεχρι σημερα η αρματικη ισοροπια δυναμεων μας επιτρεπει να παζαρευουμε. Αλλωστε δε συμφερει τους Αμερικανους να αλλαξουν κατακορυφα αυτη την ισοροπια μιας και οι Τουρκοι δεν ελεγχονται παντα
  Οταν ομως μπουν σε παραγωγη τα πρωτα ΑΛΤΑΙ τοτε θα πεσει το γελιο της αρκουδας. Ελπιζω να το προλαβουμε με η χωρις βοηθεια.

 3. Η αεροπορια μας δυστηχως εδω και πολλα χρονια δεν βρισκεται στο επιπεδο που θα επρεπε με βαση τις απειλες. Προσωπικα δεν βλεπω στο αμεσο μελλον αγορες οποτε η αγορα αξιοπιστων αντιεροπορικων ειναι μονοδρομος για να θωρακισουμε το τεραστιο αεροπλανοφορο μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.