Στρατηγική αναβάθμιση – Σύνοδος της NATOϊκής ελίτ στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Στο Γ’ΣΣ βρέθηκε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, Philip Breelove. (ΓΕΕΘΑ)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
[email protected]

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η σύνοδος διοικητών των Αρχηγείων των εννέα Σωμάτων Στρατού και Αρχηγείων που τελούν υπο τη διοίκηση του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων της Σμύρνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έχοντας οργανωθεί απο το ιστορικό Γ’ Σώμα Στρατού/NRDC-GR. H σύνοδος είχε θέμα: “Ενισχύοντας τη χερσαία κοινότητας: Αποκομίζοντας μαθήματα και μοιράζοντας ιδέες” και σε αυτήν παραβρέθηκε όλη η αφρόκρεμα της Συμμαχίας, με επικεφαλής τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή (SACEUR), Αμερικάνο πτέραρχο Philip Breedlove.
Συζητήθηκαν η κάθετη αναβάθμιση του στάτους και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ελληνικού NATOϊκού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης, του Γ’ ΣΣ/NRDC-GR, η κατάσταση στην Ουκρανία και η αντίστοιχη στη Συρία, καθώς και η προσπάθεια απο πλευράς συμμαχίας να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα διάφορα κόστη, με καλύτερο “μοίρασμα” εξόδων εκπαιδεύσεως, με βελτιστοποιήση αυτής και με το “μοίρασμα” των εμπειριών μεταξύ των κρατών-μελών της.

Απειλές

Μετά το πέρας στη συνάντησης, ο SACEUR Philip Breedlove, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας “Παραπολιτικά” αναφορικά με το αν το NATO προτίθεται να βοηθήσει τα κράτη-μέλη του, όπως την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν “ασύμμετρες απειλές”, όπως αυτή της παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών απο τις χώρες της Μέσης Ανατολής που σπαράσσονται απο πολέμους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη, είπε: “Το NATO αντιμετωπίζει αυτό το υπαρκτό σοβαρό πρόβλημα της επιστροφής των φανατικών ριζοσπαστών στις μητρικές τους χώρες της Ευρώπης με το να μοιράζει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που συλλέγονται απο όλες τις πηγές, αλλά και με αύξηση της διεθνούς συνεργασίας”. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία του NATO με την Ένωση Αφρικανικών Κρατών.
Ο ίδιος, απαντώντας σε άλλο ερώτημα, περί του αν η Συμμαχία προτίθεται να ενισχύσει την Τουρκία, σημείωσε ότι αυτό ήδη γίνεται εδω και δύο χρόνια με την αποστολή πυραύλων Πάτριοτ απο τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία) και θα εξακολουθήσει να γίνεται έως το 2015, προσθέτοντας ότι “αν η Τουρκία θεωρήσει ότι απειλείται απο τη δράση του ISIS και ζητήσει τη συμμαχική αλληλεγγύη, βάσει του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, τότε αυτό θα γίνει”, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, παρέστη στη διάσκεψη των Διοικητών Στρατηγείων των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. (ΓΕΕΘΑ)

Σταθερότητα

Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, τόνισε οτι σε αυτό το ασταθές περιβάλλον η Ελλάδα παραμένει όαση σταθερότητας στην περιοχή, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανάγκη ενσωματώσεως των μαθημάτων που έχουν αποκομισθεί έως τώρα για την μετατροπή των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των καιρών. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Κλάδων, αλλα και των στρατών των χωρών-μελών, μη παραλείποντας να σημειώσει οτι η περίπτωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία αποτελεί μέγιστη στρατηγική εξέλιξη.
Ο διοικητής του Χερσαίου Στρατηγείου Σμύρνης, αντιστράτηγος Frederick “Ben” Hodges, αφού εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο των τριών Ελλήνων Πεζοναυτών, όπως άλλωστε και ο SAUCER εκ μέρους του NATO, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συνόδου, εξηγώντας το γιατί: “Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε την απειλή που αντιπροσωπευει η κατάσταση στην Κριμαία, στην Ανατολική Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή με το ISIS, την ενότητα της Συμμαχίας, αλλά και την ετοιμότητα των χερσαίων, αεροπορικών, ναυτικών και ειδικών δυνάμεων”.

Βίντεο με την συνέντευξη του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή (SACEUR), Αμερικάνου πτέραρχου Philip Breedlove.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατηγείο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι αυτή επικεντρώνεται στο “τρίπτυχο”: Αναβάθμιση, Μείωση του χρόνου αντιδράσεως και Βελτίωση της εκπαιδεύσεως του προσωπικού. Ο στρατηγός επεσήμανε ότι έως τώρα στο NATO υπάρχουν δύο πηγές χρηματοδοτήσεως: Η μία μέσω του NATO Command Structure, όπου ο προϋπολογισμός μοιράζεται απο όλα τα κράτη-μέλη, και η άλλη μέσω του NATO Force Structure όπου ορισμένες χώρες που συμμετέχουν σε κάποιο στρατηγείο μοιράζονται το κόστος της λειτουργίας του. Ο ίδιος σημείωσε οτι στο Στρατηγείο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν η Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες, ενώ απο το 2015 θα συμμετέχουν και οι ΗΠΑ για πρώτη φορά -ενδεικτικό και αυτό του αυξημένου ενδιαφέροντος τους για την ευρύτερη περιοχή μας.
“Τώρα μετά τη σύνοδο, τα δύο προαναφερθέντα σκέλη ήλθαν πιο κοντά”, είπε και πρόσθεσε: “Θα ενοποιούνται ασκήσεις, θα συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι και άπο άλλες περιοχές και θα επιδιωχθεί όλοι να πληρώνουν για ένα πράγμα, μία φορά. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να μειωθεί το κόστος και αυτό θα το καταφέρουμε”. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η άσκηση “Gordian Knot” (που αποτελεί προάσκηση για την αξιολόγηση του 2015) θα διασυνδεθεί με το Στρατηγείο Σμύρνης για να “συνασκηθεί” από την Άσσηρο, όπου θα ασκηθεί το Ελληνικό Στρατηγείο με την αντίστοιχη άσκηση που θα διοργανωθεί απο αυτό στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης κ.λπ.

Έντονο το αμερικάνικο ενδιαφέρον

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, τόνισε την εφημερίδα, τα εξής: “Η σύνοδος των διοικητών των χερσαίων δυνάμεων του NATO στη Θεσσαλονίκη συνιστά πολύ σημαντική εξέλιξη. Αναβαθμίζει κατακόρυφα το στρατηγείο. Έγινε σπουδαία ανάλυση για το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η παρουσία των πρώτων Αμερικάνων αξιωματικών και υπαξιωματικών σημαίνει και δείχνει πρώτιστα το αμερικάνικο ενδιαφέρον για ένα στρατηγείο κοντά στο επίκεντρο των θερμών γεγονότων στην Ουκρανία, τη Συρία κ.λπ. αλλά και την έμπρακτη και ουσιαστική αναβάθμιση του στρατηγείου. Ο πρώτος Αμερικάνος ανώτερος αξιωματικός που θα έλθει στο στρατηγείο θα είναι μια γυναίκα ταγματάρχης του αμερικάνικου Στρατού, ελληνικής καταγωγής, απο την Πάτρα, η οποία ομιλεί άριστα την ελληνική γλώσσα, ανω θα την ακολουθήσει άλλος ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος αυτή τη στιγμή φοιτά στη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Αμφότεροι είναι γνώστες της ελληνικής γλώσσης, της ελληνικής νοοτροπίας και της ελληνικής πραγματικότητας και αναμένεται να βοηθήσουν πάρα πολύ”.

Βίντεο με την κοινή συνέντευξη του διοικητή Γ’ΣΣ/NRDC-GR, αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη και διοικητή του Χερσαίου Στρατηγείου Σμύρνης, αντιστράτηγου Frederick “Ben” Hodges. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CEvwLCwTngk]

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, 25 Οκτωβρίου 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Ένα σημαντικό γεγονός που δόθηκε ελάχιστη δημοσιότητα (ακόμη και στα site που ασχολούνται με το χώρο). Ασόψεται που κάποιοι στο NRDC-GR ασχολούνται σε υπερθετικό βαθμό για τη συνεχή αναβάθμιση του στρατηγείου και ενόψει της διοργάνωσης της άσκησης “GORDIAN KNOT 14” (01 εως 12 Δεκεμβρίου 14), εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και διοργάνωσαν την διάσκεψη.
    Επίσης, κάντε σας παρακαλώ μια διόρθωση: Ο Διοικητής του NRDC-GR είναι ο Αντγος Λεοντάρης και όχι Λεονταρίτης όπως αναγράφει ο δημοσιογράφος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.