Στρατηγός Κωσταράκος: Μήπως η ΕΛΒΟ πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί;

Εγώ θα επανέλθω. Το ΤΟΜΑ Κένταυρος ήταν απλώς μια χαμένη ευκαιρία σε μια άλλη εποχή που η διασπάθιση δημοσίου χρήματος ήταν το εθνικό σπορ. Πιστεύω οτι τώρα είμαστε σοφότεροι. Μήπως η ΕΛΒΟ πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί; Τέσσερα χρόνια διαρκεί η εκκαθάριση. Η πώληση ήταν άγονη και ασύμφορη. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκες και σημαντικές ελλείψεις σε μέσα κινήσεως και πυρός πάσης φύσεως.

Σε οχήματα πάσης φύσεως, ΤΟΜΑ, άρματα, αντιαεροπορικά, Το ίδιο και σε ανταλλακτικά γι αυτά που ηδη εχουν. Σε όλη την Ευρώπη αλλα και στις περιφερειακές χώρες υπάρχει μια εξοπλιστική φρενίτιδα με την άνοδο των δαπανών για την άμυνα, και τους παγκόσμιους κινδύνους ασφάλειας. Ολοι ψάχνουν λύσεις χαμηλού κόστους και οικονομίες κλίμακας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία της να αρχίσει να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα. Εμείς απουσιάζουμε απο παντού κρατώντας κλειστή την κυρία, αμυντική βιομηχανική μας μονάδα. Η ΕΛΒΟ παρήγαγε «κοσμήματα» του διεθνούς οπλοστασίου. Δεν ξέρω αν ακόμα υπάρχουν αλλες λεπτομέρειες, νομικά κενά και χρηματοδοτικά προβλήματα, σαν αυτα που οδήγησαν στην «εκκαθάριση» που διατάχθηκε το 2014. Σίγουρα θα υπαρχουν και κάποιοι θα τα επικαλεστούν. Τιποτα ομως δεν ειναι αξεπέραστο. Μήπως ομως κάποιοι περιμένουν την πλήρη διάλυση της ΕΛΒΟ για να διαμοιράσουν τον εξοπλισμό, τις δυνατότητες και το κενό που αφήνει η απαξίωση της; Δεν είμαι ειδικός και δεν μετέχω σε καμία διαδικασία. Δεν εχω πληροφορίες και δεν ξέρω τιποτα περισσότερο απο οτι κυκλοφορεί στα ΜΜΕ και ξέρουμε ολοι μας.

Μήπως ομως επιτέλους πρέπει να φύγουμε απο τη μιζέρια και την απραξία και να ξεκινήσουμε να την επαναλειτουργουμε. Με προβλήματα και δυσχέρειες αλλα και με αποφασιστικότητα. Με τη βοήθεια του κράτους αρχικά και με χρονικό ορίζοντα. Τη χρειαζόμαστε. Εχω βρεθεί σε χώρες που παρέες μηχανικών και managers δημιούργησαν πολεμικές βιομηχανίες απο το μηδέν και σε λίγα χρονια με δουλειά, εξυπνάδα και σύνεση έχουν μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Το ίδιο μήπως δεν κάνει η Τουρκία; Εμείς έχουμε παραδοθεί.

Η ΕΛΒΟ που θα λειτουργήσει ομως πρέπει να εχει σύγχρονο Management με πραγματικούς ειδικούς στη διοίκηση και στη λειτουργία και με ισχυρή ανταγωνιστικότητα. Μια επιχείρηση με πραγματικά κριτηρια ιδιωτικού τομέα και ικανή να σταθεί στο διεθνή χώρο. Ισως να χρειαστεί να αναδιοργανωθεί εξ αρχής. Με νέα πρόσωπα αν τα παλιά δεν εχουν το προφίλ και τις ικανότητες που θέλουμε. Χωρίς δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και άσχετους ¨ημέτερους¨ στη διοίκηση και τη λειτουργία. Μια συντονισμένη και σοβαρή προσπάθεια απο μια ¨νέα¨ διοίκηση που θα αναλάβει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας το εργο και με τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν και να προοδεύσουν. Πιστεύω οτι εχουμε τέτοιους πολλούς. Κι αν αποτύχει η προσπάθεια γιατι δεν ξεπεράσαμε τις παιδικές μας ασθένειες, την κλείνουμε πλεον οριστικά και ψάχνουμε αλλες λύσεις. Μια τέτοια λύση μπορεί να ειναι η παραχώρηση ή η πώληση στο Στρατο (10 εκατ. λέγεται οτι ηταν η τελευταία τιμή της) για να λειτουργήσει σαν Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσεως, σαν στρατιωτική Μονάδα πλεον.

Ο Στρατός σίγουρα μπορεί να τη λειτουργήσει σε αλλο πλαίσιο, αυτο που ξέρει να εφαρμόζει για τη δίκη του λειτουργία και που κρατάει τη χωρα όρθια. Για την υποστήριξη αποκλειστικά των ΕΔ χωρίς βέβαια φιλοδοξίες στη διεθνή αμυντική αγορά ή στην ανάληψη κατασκευαστικών υποχρεώσεων ή τη διεθνή χρηματοδότηση. Παρόλο που η ανάληψη απο το Στρατό μπορεί να υλοποιηθεί και η μονάδα να αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε μερικές μερες, προσωπικά πιστεύω οτι δεν πρέπει να καταφύγουμε σε στρατιωτική λύση, γιατι αυτο δεν θα μας οδηγήσει σ αυτο που επιδιώκουμε και μας αξιζει.

Και αυτο που πάνω απο ολα μας αξίζει ειναι να προσπαθήσουμε να δούμε την ΕΛΒΟ να λειτουργεί πάλι όπως παλιά, πραγματική ναυαρχίδα της πολεμικής μας βιομηχανίας ικανή να δώσει το μήνυμα της ανάκαμψης και της φυγής προς τα μπροστά.

Αξίζει νομίζω να το τολμήσουμε

Πηγή: Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Λύση απελπισίας αλλά από το να πουληθούν ως σκράπ ο εξοπλισμός και να πληρώνουν εταιρείες σεκιούριτι να φυλάνε τις εγκαταστάσεις την ημέρα γιατί το βράδυ θα πλακώσουν από απέναντι οι γυφτοκατσίβελοι, τσιγγάνοι από σκόπια αλβανία βουλγαρία (με την άδεια και το κουμάντο από τους ντόπιους αδελφούς τους..) και να τα κάνουν σκόνη…ας πάει το παλιάμπελό.

  Μία σοβαρή και βιώσιμη διέξοδος, με ικανές προοπτικές ανάπτυξης και οφέλους θα ήταν ήταν η σύνδεση της σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα με την Yugoimport και την πολύτιμη τεχνογνωσία της!

  1. Ρε παιδιά ελπίζετε για διατήρηση τεχνολογικής βιομηχανίας από το δημόσιο της Ελλάδας του 2018; Και επειδή οι ένοπλες δυνάμεις είναι πιό αποτελεσματικές από το υπόλοιπο δημόσιο (ακόμα;) θα φορτώσουμε σε αυτές ότι δεν μπορεί να κάνει το δημόσιο; (βλέπε hot-spot, πυρόσβεση, αεροδιακομιδές κλπ). Ρίξτε μιά ματιά στην σύνθεση των μετοχών των αντίστοιχων τουρκικών βιομηχανιών. Είναι δημόσια νομικά πρόσωπα ουσιαστικά. Αναπτύσσουν- παράγουν-εξάγουν.
   Εμείς πως θα κάνουμε το ίδιο; Με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, διδακτορικά για την καλαθοπλεκτική, ελεγκτικά συνέδρια, κομματοκρατία από την διοίκηση μέχρι τον κηπουρό; Αν δεν φτιαχτεί πρώτα κράτος, θα εξαφανιστούν όλα. Και η οικονομία και οι ΕΔ και η υγεία και η Παιδεία και τα πάντα. Η η συζήτηση πρέπει να εκεί και μόνο εκεί.
   Διαφορετικά οι όποιες αξιόμαχες Ε.Δ. δεν θα έχουν να προστατέψουν τίποτα.

  2. το σχόλιο του Κωσταράκου είναι επικό τρολάρισμα.
   Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε… και μάλλον μας επισκέφτηκε πρόσφατα από άλλο σύμπαν…
   Επιζητεί τον Λευκό Άγγελο που θα αναλάβει τα 90-100-200 πόσα Εκατομμύρια χρέος της ΕΛΒΟ που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, για να επενδύσει δικά του κεφάλαια για τη διαιώνιση της ρεμούλας & της διαπλοκής.
   Όλα αυτά βέβαια, με τη βοήθεια του Κράτους…
   Αλήθεια ποιου Κράτους και με τι χρήματα δεν μας λέει.
   Φυσικά δεν μας υπέδειξε μια Κρατική επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και παράγει κέρδη?
   Μια μόνο μια…
   Δεν μπορεί ένα λογικός και έμπειρος άνθρωπος να εκφράζει τέτοιες απόψεις, ειδικά μετά από την ιστορία με τα ΕΝΑΕ…
   Θέλεις ως κράτος να έχεις μια ΕΛΒΟ ως κύρια αμυντική βιομηχανία?
   Μάλιστα.
   Για αρχή κάνεις κούρεμα 70% οριζοντίως έναντι όλων και το υπόλοιπο 30% διακανονισμός 15ετίας και ρυθμίζεις ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές για επενδύσεις παγίων & επανεπένδυση κεφαλαίων για 5+3 χρόνια.
   Έτσι δίνεις κίνητρο
   Από εκεί ξεκινάς και μετά συζητάς για επενδύσεις κεφαλαίων, επιχειρηματικά σχέδια, προσωπικό κλπ κλπ
   Ο κεφαλαιούχος έχει opportunity cost δλδ, γιατί να επενδύσει στην ΕΛΒΟ και όχι στην ΔΕΛΤΑ ή στην Aegean ή στα ΕΛΠΕ ή οπουδήποτε αλλού σε όλο το κόσμο και να ρισκάρει τα κεφάλαιά του.
   Μιλάμε επικό τρολάρισμα

   1. Μάλλον κάποια πάσα διακρίνω,στην όλη τοποθέτηση.
    Ἡ δική μου αγωνία είναι μήπως υπαγάγουν την ΕΛΒΟ στον ΕΣ,με κάποια ειδική ρύθμιση,έτσι ώστε και την ζημιά να «πνίξουν»,και το φέουδο να παραμείνει.

 2. Ισως αν μετειχαν ιδιωτες με πλανα εξαγωγης των παραγωμενων απο Ελβο, αν ενδιαφεροταν και η Κυπρος, να μπορουσε να οραγανωθει καλυτερα το ολο θεμα της Ελβο, και να κρατησει εξ ορισμου το πλειοψηφικο πακετο ο ΕΣ.

 3. Δούκα δεν ξέρω ποιος έγραψε το άρθρο αλλά μάλλον για ευχολόγιο μοιάζει. Όχι ότι απαραίτητα έχει κακή πρόθεση, αλλά μάλλον δεν κατάλαβε πως έφτασε σε αυτή την κατάντια η συγκεκριμένη βιομηχανία

  «Η ΕΛΒΟ παρήγαγε «κοσμήματα» του διεθνούς οπλοστασίου» Σοβαρά τώρα αναρωτιέμαι ποια είναι αυτά. Αν εννοεί τα τζίπ Μερσεντές γίνεται μόνο συναρμολόγηση σε αντίθεση με την Τουρκία που παράγει κανονικά το Λάντ Ρόβερ

  «Μήπως ομως κάποιοι περιμένουν την πλήρη διάλυση της ΕΛΒΟ για να διαμοιράσουν τον εξοπλισμό, τις δυνατότητες και το κενό που αφήνει η απαξίωση της;» Αυτό το θεωρώ σίγουρο για κάποιους «κρατικοδίαιτους» επιχειρηματίες

  «Η ΕΛΒΟ που θα λειτουργήσει ομως πρέπει να εχει σύγχρονο Management με πραγματικούς ειδικούς στη διοίκηση και στη λειτουργία και με ισχυρή ανταγωνιστικότητα. Μια επιχείρηση με πραγματικά κριτηρια ιδιωτικού τομέα και ικανή να σταθεί στο διεθνή χώρο. Ισως να χρειαστεί να αναδιοργανωθεί εξ αρχής. Με νέα πρόσωπα αν τα παλιά δεν εχουν το προφίλ και τις ικανότητες που θέλουμε. Χωρίς δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και άσχετους ¨ημέτερους¨ στη διοίκηση και τη λειτουργία.» Αυτό είναι το πρόβλημα της εταιρείας και φυσικά αυτό που υποσχέθηκαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που φυσικά καμία δεν έκανε. ήταν πάντα πιο εύκολο να διορίζεις «άσχετους δικούς μας» από το να κάνεις αυτό που περιγράφει. Νομίζω αυτό ακριβώς έκανε η Τουρκία

  «Ο Στρατός σίγουρα μπορεί να τη λειτουργήσει σε άλλο πλαίσιο, αυτό που ξέρει να εφαρμόζει για τη δίκη του λειτουργία και που κρατάει τη χωρα όρθια. Για την υποστήριξη αποκλειστικά των ΕΔ χωρίς βέβαια φιλοδοξίες στη διεθνή αμυντική αγορά ή στην ανάληψη κατασκευαστικών υποχρεώσεων ή τη διεθνή χρηματοδότηση.» Σε καμμία χώρα ο στρατός δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Οι δυνατότητες του φτάνουν μέχρι τα εργοστάσια βάσης τα οποία άντε να κάνουν «μοντιφιές» για να ξεπεράσουν ένα πρόβλημα. Αλλά ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Όπως ένα σωρό άλλοι στην Ελλάδα περιμένουν από τον στρατό να λειτουργήσει το κράτος

  1. Δεν έχουμε νομικό καθεστώς για να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Όχι μόνο δεν έχουμε, αλλά η κοματοκρατία και η νοοτροπία ΔΥ προστατεύεται συνταγματικά. Γιατί νομίζετε δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση; Εδώ έναν φορέα διαστήματος πάμε καν κάνουμε με πέντε άτομα και γίνεται της π****ς.

 4. Εδώ δεν πρόσφερε και τίποτα σπουδαίο τα καλά χρόνια, τώρα με την νεκρανάσταση τι μπορεί να περιμένει κανείς, πάλι την δημιουργία χρεών και ελλειμμάτων!

 5. Καλησπέρα σε όλους. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το τι έκανε ή όχι η ΕΛΒΟ στο παρελθόν είναι μια συζήτηση καλοδεχούμενη, χρήσιμη και διδακτική εν είδη απολογισμού. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν πρέπει η Ελλάδα στην παρούσα οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση που βρίσκεται να έχει εγχώρια πολεμική βιομηχανία και στοιχειώδη αυτονομία σε κρίσιμα υλικά; Με όλη την καλή προαίρεση, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί λογικός άνθρωπος να υποστηρίξει ότι αυτό δεν είναι εντελώς απαραίτητο, και απορώ με την παραίτηση και την πλήρη απαξίωση αυτής της ανάγκης για οποιοδήποτε λόγο. Δεν μπορούμε να είμαστε διαχρονικά πελάτες-εισαγωγείς (σε ότι μας επιτραπεί να αγοράσουμε) και η Τουρκία όλο και πιο αυτόνομη παραγωγός. Χρέη, ελλείμματα και κακοδιαχείριση έχουν προκύψει και από τις αγορές υλικών και εξοπλισμών. Να σταματήσουμε να αγοράζουμε επίσης; Πρέπει να υπάρξει συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης. Η παραδοσιακή νοοτροπία του δημοσίου είναι γνωστή, αλλά άμα την θεωρούμε τόσο ακατανίκητη και δεδομένη μπροστά στην ανάγκη που βρισκόμαστε, ας πουλήσουμε τα πάντα στα «άμεμπτα» ξένα συμφέροντα ή ας παραδώσουμε οριστικά και την ίδια την χώρα σε κάποιον πρόθυμο «διαχειριστή» από τους ήδη υπάρχοντες που έχουμε. Να τελειώνει έτσι και το πανηγύρι, να μαζέψουμε και το μυαλό μας, να καταλήξουμε και ποια γλώσσα θα μιλάνε τα παιδιά μας στα σχολεία μην τα ταλαιπωρούμε…

  1. @Σπυρίδωνας

   Καλησπέρα αγαπητέ Σπυρίδωνα, μια αυτονομία/ανεξαρτησία στο θέμα παραγωγής αμυντικού υλικού, νομίζω ότι επιβάλλεται σε κάθε χώρα που θέλει να είναι προετοιμασμένη για μια υπεράσπιση των εδαφών και πολιτών της, όταν αυτό χρειαστεί. Ειδικά όταν έχει απέναντι έναν επιθετικό γείτονα ο οποίος δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί, αλλά επεκτείνεται επιπλέον στην ανάμιξη του στα εσωτερικά των (ξένων) γειτονικών χωρών. Αυτή η «πολυτέλεια» έχει όμως και προϋποθέσεις, επειδή αλλιώς εύκολα γίνεται προβληματική και ασήκωτη, όταν παράγει μόνο έξοδα χωρίς να αφήνει έργο.

   Η περίπτωση ΕΛΒΟ, παρόλο που δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα, φαίνεται να εμφανίζει ακριβώς αυτό το πρόβλημα, με συνέπεια να μην προσφέρει ουσιαστικά/αισθητά στην άμυνα της χώρας, όσο λειτουργεί με αυτή την μέθοδο/νοοτροπία. Για αυτό νομίζω πως για να έχει νόημα η όλη προσπάθεια του φορολογούμενου, επιβάλλεται μια μεταρρύθμιση σε όλα τα μήκη και πλάτη(επειδή δεν μπορεί να πληρώνει η μάζα για χαραμοφάηδες αληταράδες και κομματόσκυλα, που θέλουν να τα παίρνουν χοντρά χωρίς να προσφέρουν ανταλλάγματα σε αυτούς που πληρώνουν για να έχει η χώρα αυτή την αυτονομία στην άμυνα).

   Μια «σκέτη» αποκρατικοποίηση, ίσως να μην είναι αρκετή και ίσως να μην είναι ούτε η λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αυτό που χρειάζεται (κατά την γνώμη μου) μια ΕΛΒΟ, είναι μια ηγεσία με δεξιότητες στην διοίκηση ανθρώπινων πόρων(όχι όμως στο είδος κομπλεξικών φωνακλάδων), που να αφοσιώνεται στο έργο μιας αμυντικής εταιρίας, όχι όμως στο έργο της αρπαχτής/υπεξαίρεσης(όπως έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι κατσαπλιάδες με πολιτικές γνωριμίες σε αυτά τα πόστα). Επίσης θα πρέπει να αποχαιρετίσουν επιτέλους οριστικά, τις προσλήψεις προσωπικού μέσο γνωριμιών, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση/γνώσεις.

 6. Γιατί, η αναφορά στην αρχιπατάτα το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ με διμελές πλήρωμα, εισαγόμενα κατά 90% υποσυστήματα και κόστος όσο ΤΟΜΑ με το διπλό σχεδόν βάρος και τριμελές πλήρωμα τι είναι;

 7. Εδώ το άτομο βγήκε και πήρε θέση υπέρ της αγοράς του κουβά από την Π.Α. και απορώ πως δεν τον έσφιξαν ακόμη από την Ε.Ε. αλλά ένεκα οι δομές της.Στρατηγός..

  Ένα σοβαρό κράτος με τις αντίστοιχες υπηρεσίες και δομές, μέσα σε αυτό το χάλι, θα είχε «φτιάξει» κάποιον επιχειρηματία να αγοράσει και να συνενώσει ελβο,εβο,εαβ κτλ και θα επεδίωκε απόκτηση ικανοτήτων μεθοδικά και δίχως πομφόλυγες κάθε είδους, μέσω συνεργασιών με μικρές αλλά σοβαρές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία και προϊόντα.
  Τα χρέη..μπορούν και να κεφαλαιοποιηθούν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.