Τα άρματα μάχης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα ρωσικά άρματα μάχης, σύμφωνα με έναν ανώτατο στρατηγό, και ο Στρατός των ΗΠΑ δε διαθέτει την τεχνολογία για να ανακτήσει το παλιό πλεονέκτημα του.

“Δεν θα έλεγα ότι έχουμε το παγκοσμίου κλάσης άρμα μάχης που είχαμε για πολλά, πολλά χρόνια”, ανέφερε ο αντιστράτηγος Τζόν Μουρέϊ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην υποεπιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας σχετικά με τον εκσυχρονισμό του Στρατού. “Θα είμαι αισιόδοξος και θα πω ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο με πολλές άλλες χώρες”.

Αυτό ήταν ένα δείγμα του τι αποκαλεί ο Στρατός απώλεια της “αποτροπής” -του τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι των δυνητικών αντιπάλων που του ‘χει εξασφαλίσει την υπεροχή των ΗΠΑ ανάμεσα στους στρατούς όλου του κόσμου κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Μουρέϊ προειδοποίησε ότι “Οι πιο ικανοί εχθροί μας μάς πλησιάζουν ταχέως” σε διάφορους τομείς, λόγω των προσφάτων περικοπών στους αμυντικούς προϋπολογισμούς, όμως η υπεροχή σ’ αυτό που ο Στρατός αποκαλεί βαριά θωράκιση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

“Νομίζω ότι το Abrams εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της κλάσης τους σε όρους συστημάτων μάχης, με όρους αρμάτων μάχης”, είπε ο Μουρέϊ στον γερουσιαστή Αλάσκας Νταν Σαλιβαν. “Πιστεύω ότι έχουμε ίδιο επίπεδο, νομίζω ότι εκεί έξω υπάρχει ισότητα”.

Ο Μουρέϊ κατονόμασε δύο συμμάχους των ΗΠΑ που έχουν “ισότητα” με τα άρματα των ΗΠΑ -το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο- αλλά επίσης προειδοποίησε ότι η Ρωσία, ένας διαφαινόμενος αντίπαλος, έχει καλύψει το κενό με τουλάχιστον ένα άρμα και μελλοντικα μ’ ένα δεύτερο ακόμα. “Νομίζω το T-90 είναι πιθανόν πολύ κοντά”, είπε στον γερουσιαστή Αρκάνσας Τόμ Κατον. “Ο κόσμος μιλάει για το άρμα μάχης Armata και, μέσα στο μυαλό μου, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα”.

Στρατιωτικοί σχεδιαστές διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς, αλλά ακόμα και μια αύξηση στις δαπάνες δεν θα λύσει άμεσα το πρόβλημά των αρμάτων.

“Είμαστε ακριβώς στο όριο του τι μπορούμε να κάνουμε με το Abrams”, είπε ο Μουρέϊ. “Οπότε είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε για το άρμα νέας γενιάς. Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι, ότι δεν υπάρχει τίποτα στον άμεσο ορίζοντα που να υποδηλώνει μια θεμελιώδη ανακάλυψη στον τεχνολογικό τομέα όπου θα μπορούσαμε να εμφανιστούμε με ένα ελαφρύτερο άρμα μάχης. Και πιστεύω ότι θα είναι λάθος να κατασκευάσουμε άλλο ένα 75 τόνων άρμα εφόσον οι απαιτήσεις προστασίας είναι σε αυτό το σημείο”.

Τα άρματα είναι μόνο ένας τομέας στον οποίο οι ξένοι στρατοί “πλησιάζουν ταχέως” τις ΗΠΑ, προτρέποντας τους στρατηγούς να ζητήσουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών, με συγκεκριμένη ματιά στην αντικατάσταση των παλιών αμυντικών συστημάτων. Αυτό είναι το κάλεσμα που πρέπει να εισακουστεί από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, τον αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, οποίος έθεσε το ίδιο ζήτημα ενώ κατέθετε μπροστά από την ίδια υποεπιτροπή της Γερουσίας το 2016.

“Αρκετοί δυνητικοί αντίπαλοι μας μάς έχουν ξεπεράσει στον οπλισμό”, είπε.

Απόδοση/Μετάφραση από το Washington Examiner για την Προέλαση.

12 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Όταν ρίχνεις ένα σκασμό χρήματα στην αεροπορία με τα πανάκριβα προγράμματα αεροσκαφών χαμηλής παρατηρησιμότητας (για να κυνηγάς αντάρτες στην μέση ανατολή και Ασία), είναι επόμενο ότι δεν θα περισσέψουν για σχεδίαση/ανάπτυξη νέου άρμα μάχης.

  Απάντηση
 2. Famas

  Οντως το να σχεδιασει κανεις παλι αρμα 75 τονους, ειναι απλα αναχρονιστικη συνταγη και σπατάλη πορων. Τα αρματα θα πρεπει να ξεφυγουν απο την παγιδα των αμετρητων τονων ατσαλιου και μεγαλων διαμετρημάτων. Λεπτοτερη σιλουετα, χαμηλοτερο προφιλ, ευκινησια, πυραυλοι σε συνδυασμο με μικροτερο διαμετρημα, μικροτερο πληρωμα, δικτυοκεντρικο αρμα που θα συνεργάζεται με UAV.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Aυτά που αναφέρεις ακουγονται από την δεκαετία του ᾿70* τουλάχιστον,σε διάφορες παραλλαγές,και κάθε φορά επί το δικτυοκεντρικώτερο.
   Και αφορούν κυρίως τον U.S,Army,ὁ οποίος κάθε τόσο έχει μία φαεινή ιδέα,όπως το Stryker,και μετά από κάθε επαφή με την πραγματικότητα επιστρέφει στους αμέτρητους τόννους ατσαλιού ἤ DU,ἤ ότι επίκαιρο τέλος πάντων,και μέχρι να του περάσει ἡ λαχτάρα,εξετάζει κολοσσούς όπως το GCV.
   Μέχρι να ξεκοκκινίσει ὁ σβέρκος από τα ΡΠΓ,και να αρχίσει πάλι κάποια αναβάθμιση Legacy οχημάτων.

   *Εύγλωττη παραπομπή
   [19] Ανχου Warren Lennon, «The Death of the Tank,» Armor (Ιανουάριος–Φεβρουάριος 1972), σ. 5.
   (ὁ τίτλος αρκεί νομίζω,αφού 45 έτη αργώτερα,έχει εισαχθεί στο αμερικανικό οπλοστάσιο το Άμπραμς,αισίως στην τέταρτη γεννεά του σήμερα.)
   από εδώ
   http://con-ops.blogspot.de/2017/02/blog-post_11.html

   Απάντηση
 3. Theognostos

  “The future battle on the ground will be preceded by battle in the air. This will determine which of the contestants has to suffer operational and tactical disadvantages and be forced throughout the battle into adoption compromise solutions.”

  -Erwin Rommel

  Απάντηση
 4. jim40

  Το άρμα μάχης τελικά είναι απαραίτητο. Σε όλες τις συγκρούσεις αποδείχθηκε αναντικατάστατο. Πολλές οι φορές που προσπάθησαν να το αλλάξουν ή να το “ελαφρύνουν” αλλά μάταια. Ακόμα και τα Λέοπαρντ και τα ΑΜΧ αναγκάστηκαν να δεχθούν πρόσθετες θωρακίσεις.
  Κατά την γνώμη μου η νέα γενιά αρμάτων θα μοιάζει λίγο ή πολύ στα Μερκάβα. Θα έχουν τον κινητήρα μπροστά για επιπλέον παθητική θωράκιση και μη επανδρωμένο πύργο με αυτόματη γέμιση. Το διαμέτρημα ή θα αυξηθεί ή θα μεγαλώσει η απόδοση των υπαρχόντων βλημάτων, ανάλογα τις προτεραιότητες του σχεδιαστή. Θα μπουν σε όλα ενεργά αντίμετρα και αυτόματη παρακολούθηση στόχου. Συνεργασία με UAV θα υπάρχει αλλά δεν ξέρω αν θα είναι κατά άρμα με μικρά UAV ή κατά ουλαμό με μεγαλύτερων δυνατοτήτων οχήματα. Ενδιαφέρον θα είναι αν θα μπορεί το άρμα να στοχοποιεί μέσω του UAV οπότε μάλλον θα δούμε και Link 16 ή κάτι αντίστοιχο. Οι θωρακίσεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα λόγο των ασύμμετρων απειλών.
  Άρα βλέπουμε οτι δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά η μορφή του άρματος όπως το ξέρουμε απλά θα γίνει πιο φονικό και φυσικά ποτέ δεν θα μπορεί να επιχειρεί χωρίς την προστασία του πεζικού. Κάποιοι πρέπει να ξεφύγουν από τον μύθο του μοναχικού ιππότη και να καταλάβουν οτι το μέλλον είναι οι όσο το δυνατόν πιο συνδυασμένες επιχειρήσεις (φυσικά μιλάω για τον ΕΣ)

  Απάντηση
  • Famas

   Μια ελάφρυνση άρματος, δεν σημαινει απλά λιγοτερη θωρακιση, αλλα και σαφεστατα μικροτερο ογκο, ταχυκινησια, μικροτερο πληρωμα και αλλαγη στο δόγμα χρήσης τους. Σε καμια προσπάθεια δεν έγινε κάτι ολοκληρωμένα… οποτε ουσιαστικά δεν ξέρουμε αν ενα ελαφρύ αρμα λειτουργει καλυτερα.

   Οσο τα θέλουνε για στατικα πυροβολεία, σαφώς και θα υπάρχει ανάγκη για θώρακα, σαφώς και θα φτάσουμε και τους 100 τονους σε καποια φάση αμα συνεχισουμε έτσι.

   Απάντηση
 5. Kostas

  παρα την συνεχή αναπτυξη νέων τύπων αντιαρματικών όπλων, το άρμα παραμένει το μονο (ή αν θελετε το πιο αποτελεσματικό) μέσο διεξαγωγής επιθετικού ελιγμού. Οποιος επιτίθεται εχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μπορει να χρησιμοποιήσει τον αιφνιδιασμό, την συγκέντρωση δυνάμεων κλπ και να επιτύχει τον σκοπο του.

  Κατα συνεπεια το άρμα θα εξακολουθήσει για το ορατό μελλον να αποτελεί τον κυρίαρχο “θηρίο” του πεδίου μάχης.

  Η ευκινησία δεν μπορει να υπερνικήσει τα ΑΤ οπλα. Η τεχνολογια της DARPA με οχήματα που κανουν ελιγμούς αποφυγής των εισερχομένων βλημάτων ειναι σε νηπιακή ηλικία και υπόκειται στους περιορισμούς της ανθρώπινης φυσιολογίας (δεν μπορεις να κανεις πολυ απότομους ελιγμούς επειδη το ανθρώπινο σώμα δεν ανέχεται τις πολυ υψηλές επιταχύνσεις).

  Τα μεσα ενεργητικής προστασίας εχουν περιορισμούς οτι μπορει να κορεστουν ή να ξεγελαστούν με δολώματα.

  Κατα συνεπεια οι ισχυροί θώρακας θα συνεχίσουν να χρειαζονται, οπως και τα πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος καθως παραμένουν τα πιο ικανά ΑΤ οπλα

  Απάντηση
  • defencegreece

   “Η ευκινησία δεν μπορει να υπερνικήσει τα ΑΤ οπλα. Η τεχνολογια της DARPA με οχήματα που κανουν ελιγμούς αποφυγής των εισερχομένων βλημάτων ειναι σε νηπιακή ηλικία και υπόκειται στους περιορισμούς της ανθρώπινης φυσιολογίας (δεν μπορεις να κανεις πολυ απότομους ελιγμούς επειδη το ανθρώπινο σώμα δεν ανέχεται τις πολυ υψηλές επιταχύνσεις).”

   Κωστα τι λες ?

   Βρισκομαστε στο έδαφος και όχι στον αέρα. Αν κάποτε φθάσουμε σε υπερηχητικούς ελιγμους στο έδαφος τοτε μιλάμε. Μέχρι τότε προσγειωθείτε στην πραγματικότητα

   Το μέλλον στα άρματα μάχης το δείχνει το Armata (τουλαχιστον σε επίπεδο concept), μη επανδρωμένος πύργος, σύνδεση με UAV, αυτοματοποίηση, παθητική θωράκιση ERA νέας γενιάς (τόσο κατά βλημάτων κοιλου γεμισματος HEAT όσο και κατά πυρομαχικών APFDS διαλύοντας το διατρητικό βέλος σε κομμάτια και άρα μειώνοντας την κινητική ενέργεια του penetrator, ισχύει από την Kontact-5 που φοράνε τα Τ-80 και μετα), συστήματα ενεργητικής προστασίας APS, συστημα αντιμέτρων Sthora, δικτυοκεντρική αντίληψη.

   Επίσης η BAE εισάγει το Adaptiv που στην ουσία αποκρύπτει το θερμικό ίχνος του άρματος ή το προσομοιώνει με “Lada” ή Humvee οδηγώντας τον αντίπαλο να κάνει μη ασφαλή εκτίμηση κατάστασης (!)

   To μέλλον των αρματων μαχης ανοίκει σε ένα συνδυασμό Low-High οχημάτων στα πρότυπα του συνδυασμού F-22/F-35

   Το Stryker κακώς συγκρίνεται με ΤΟΜΑ αλλά περισσοτερο θα έπρεπε με το Μ113. Τουλάχιστον αυτό κάνει ο US Army στις αξιολογήσεις του. Και ναι αν συγκρίνει κανείς τις απώλειες στο Βιετναμ/Κορεα στους Μηχανοκίνητους Σχηματισμούς με αυτούς στο Ιράκ θα δει τρελή αύξηση της επιβιωσιμότητας

   Απάντηση
   • Kostas

    @defencegreece: δες εδω τι εννοω, προσεξε το #2 και #3 σημεια του βιντεο

   • defencegreece

    Κωστα σιγά τα πολλά g….οι πιλότοι στη φόρμουλα 1 αντέχουν περισσότερα. Στην τελική υπάρχουν και οι στολές αντι-g. Απλα από ότι βλέπω το concept αυτό έχει να κάνει με μη επανδρωμένα οχήματα. Ουτως ή άλλως δεν υπάρχει άνθρωπος μέσα. Αλλη κατηγορία οχημάτων

   • Kostas

    Το GXV αφορά τεχνολογίες με εφαρμογή και σε επανδρωμένα οχήματα.

    Οι επιταχύνσεις που θα αναπτύσονται είναι διαφορετικές από των μαχητικών (πιο σύντομες και πιο βίαιες του οχήματος) και εντελώς διαφορετικές (σε πολλαπλές κατευθύνσεις) από τις πολύ ήπιες πλευρικές επιταχύνσεις της φόρμουλα.

    Για να μην μακρηγορώ απαιτείται σταθεροποίηση του αυχένα για να επιτευχθούν οι ελιγμοί που οραματίζονται για το όχημα αυτό και η τεχνολογία αυτή δεν υπάρχει ακόμα

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: